mamaalka78 26.04.07, 10:49 Za 12 tygodni pojawi się u nas maleńka.Już kilka razy zmieniały mi się propozycje imionka, ale nadal nie mogę się zdecydować.Mąż chciał Amelkę albo Lenę,po moich namowach zgodził się na:Zosię, Maję, Hanię a teraz na Malinę.Twierdzi,(z sarkazmem),że czeka na następne propozycje... Może pomożecie podjąć decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 10:59 Może zamiast Maliny - Michalina? Zamiast Leny - Helena? Amelka, Zosia i Hania są popularne, ale z Waszych propozycji najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 11:28 Malina...hm, szczerze mówiąc nie podoba mi się, niestety... Ale jeśli podoba Ci się Malina, to może... Róża? Co Ty na to? Zosia, Zosieńka - też ładnie, jeśli nie przeszkadza Ci wielka popularność. Hania - bardzo ładnie. Pasuje na każdy etap życia i "nie zblaknie w praniu". Pozdrawiam serdecznie - ja też czekam na córeczkę! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 12:55 Nie, mnie sie zdecydowanie nie podoba. Imię znaczace, ktore nadaje się rzadko, wywołuje natychmiastową reakcję. Nawet, jesli Tobie to nie przeszkadza, to dziecku może. No i trzyletnia Malina może być. 50-letnia Malina z nadwagą - brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelma Re: Malina-proszę o opinie IP: 85.234.150.* 26.04.07, 15:11 verdana napisała: > No i trzyletnia Malina może być. 50-letnia Malina z nadwagą - brrr. jeszcze sie dziecko nie urodzilo a ty piszesz co bedzie za 50 lat? ludzie z nadwaga to brrr?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malina-proszę o opinie 01.05.07, 21:55 Nie widzę, żeby verdana pisała coś złego o ludziach z nadwagą, ale o Malinie z nadwagą - owszem. A nie widzisz humorystycznego kontrastu między osobą a imieniem w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 13:16 Malina - nie. "Malin" to skandynawskie zdrobnienie Magdaleny, może więc Magdalena? Ewentualnie zdrabniana do Leny? Z pozostałych propozycji podoba mi się Hanna i Zofia, ale obie bardzo ostatnio zyskały na popularności. Inne imiona, które mogą się wam spodobać: Aniela, Alina, Melania, Lidia, Zoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milenowa Re: Malina-proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:47 Dość ładne są te "owocowe" imiona, ale raczej dla dziewczynek tak do 13 roku życia!Mnie osobiscie podoba sie imię podone do tego które Ty sobie wybrałaś- Milena! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 19:25 Malina jest zbyt słodkie, a co będzie, jeśli córka nie będzie cud Maliną, ale będzie miała charakter raczej męski i zdecydowany, a nie słodki i łagodny? Amelka bardzo mi się podoba, Zosia i Hania też, ale są bardzo popularne. Maja zresztą też jest szalenie popularna. A czy podoba się Wam Kalina? Podobna do Maliny, ale mniej przesłodzona. Gdybym sama miała wybierać z opcji, które przedstawiłaś, wybrałabym Amelię. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalka78 Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 20:32 Tego się niestety obawiałam, ale bardzo dziękuję za Wasze opinie.To jednak ważne, aby imię nie budziło negatywnych skojarzeń i było akceptowane. Mnie też podoba się Milena, ale kojarzy mi się zbyt mocno z piosenką Kasi Nosowskiej (tekst: Milena to dziwka). A szukam imiona nie tak popularnego jak Zosia czy Hania.No nic, będę szukała dalej.A jeśli ktoś jeszcze może coś podpowiedzieć, to bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 21:55 Malina była w zeszłym roku w całej Warszawie nadana 6 razy. Na tym samym lub podobnym poziomie popularności były takie imiona, jak: Berenika Dalia Edyta Gaja Jana Ksenia Wanda Zoe Estera Judyta Lea Stella Jaśmina Klementyna Noemi Wiele z tych imion robi wrażenie rzadszych, niż Malina, choć w rzeczywistości nie są obecnie rzadziej nadawane. Może któreś z nich Ci się spodoba? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 22:58 mamoalko, zanim dla Twojego dziecka zacznie to być istotne, o piosence Kasi Nosowskiej nie będzie pamiętał pies z kulawą nogą )) I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 20:41 No to ja się wyłamię, bo mnie się imiona owocowe bardzo podobają, Malina również, tylko nie mam pomysłu na zdrobnienie. Moja znajoma ma córki Jeżynę i Różę :o) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Malina-proszę o opinie 26.04.07, 22:21 uwielbiam to imię. Jeśli nie brak ci odwagi- śmiało !!! Masz moje poparcie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Malina-proszę o opinie 28.04.07, 14:47 Jezyne??? Moze mialas na mysli Jagode??? Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Nie podoba mi się 26.04.07, 23:13 nie lubię owocowo-kwiatowych imion z wyjątkiem Jaśminy i Róży. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Malina-proszę o opinie 28.04.07, 00:16 Nie podoba mi się, może lepiej Malwina? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Malina-proszę o opinie 28.04.07, 06:08 A mnie tam się Malina podoba. Nie do tego stopnia, żebym nadała własnemu dziecku, ale tchnie zupełnie inną oryginalnością niż Zoja i Lea. Do Maliny dołączyłabym Malwinę, Jaśminę (znałam, miła pani), Jagienkę (a nie wiem czemu, tak mi się kojarzy. I mimo wszystko ma w sobie pewien charakter. Kaliny nie lubię, kojarzy mi się z okropną Kariną. Róża jest z tego samego cyklu, ale popularna. No, Jeżyna to przesada - jak dla mnie. Lepsza Jerzyna (Jurka), ale byłaby przezywana jarzyną ( i tak będzie). Milena nie podoba mi się. PS: Nie wiedziałam, że Malin to Magdalena! A uwielbiam "Dlaczego kąpiesz się w spodniach, wujku?" Lindgren. Odpowiedz Link Zgłoś
kargullena2 Re: Malina-proszę o opinie 02.05.07, 21:25 Witam. Ja mam córkę Malwinę a często mówię na nią Malinka.Mi się podoba.Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: Malina-proszę o opinie 02.05.07, 23:35 sie tez zastanawialam nad Maliną, ale gdzies przeczytalam opinie tej rady co decyduje czy imie moze byc nadane, czy nie, ze Malina nie moze byc nadawane. Ze to tak samo jakby ktos nadal poziomka. wiec problem z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka negatywna opinia rady języka polskiego 02.05.07, 23:41 www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=242&letter=M Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: negatywna opinia rady języka polskiego 03.05.07, 00:16 No już bez przesady, znam Malinę, która ma dziś lat 38! Moja koleżanka jeszcze z liceum miała młodszą siostrę Malinę - obecnie dziewczyna zdaje maturę chyba. Osobiście mi się imię nie podoba, ale przecież to noramlne, funkcjonujące imię ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: negatywna opinia rady języka polskiego 04.05.07, 23:14 No to wszystkich obecnych wita 23 letnia Malina Bez nadwagi hehe i zadowolona z oyginalnosci swojego imienia. Osobiscie nie znam zadnej innej Maliny, ze slyszenia dwie (corka znajomej z gg i corka D.Maslowskiej). Zdrobnienia:malincia,malinka,lina,linusia,lineczka,malcia,ja jeszcze mialam majka za czasow podstawowki i liceum i wlasnie dzieki tej ksywie moja corka ma na imie Maya Pozdrawiam wszystkich wielbicieli owocowych imion Odpowiedz Link Zgłoś