abiela 07.05.07, 22:03 Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Alexia Juliana Marcela Laurentien Ariane Wilhelmina Máxima Ines Jak wam się podobaja imioną małych niderlandzkich księżniczek? Mnie chyba najbardziej podoba się imię najmłodszej, a zwłaszcza Wilhelmina. Widać, że wybór imion przemyślany, rodzicie zwrócili uwagę na tradycję obu krajów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Książęce imiona 07.05.07, 22:06 > Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria - podoba mi sie tylko Beatrix > Alexia Juliana Marcela Laurentien - świetnie! > Ariane Wilhelmina Máxima Ines - dwa pierwsze śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Książęce imiona 07.05.07, 22:11 A na dworze hiszpanskim jest Leonor i Sofia)). dwor belgijski tez ma piekne imiona)). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Książęce imiona 07.05.07, 22:14 annajustyna napisała: > A na dworze hiszpanskim jest Leonor i Sofia)). dwor belgijski tez ma piekne > imiona)). Szczególnie Leonorka Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Belgia 07.05.07, 22:15 Elisabeth Thérèse Marie Hélène Gabriel Baudouin Charles Marie Emmanuel Leopold Guillaume François Marie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Norwegia 07.05.07, 22:24 Ingrid Alexandra Sverre Magnus Maud Angelica Leah Isadora Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Norwegia 07.05.07, 22:25 > Ingrid Alexandra - średnio > Sverre Magnus - ładnie > > Maud Angelica - nie lubię Andżeliki > Leah Isadora - slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Norwegia 08.05.07, 12:34 Tak sobie pomyślałam, czy dwory królewskie rządzą się jakimiś specjalnymi "prawami"? Przecież ani Leah, ani Isadora, ani też Angelica nie są imionami norweskimi, a może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Norwegia 08.05.07, 17:11 alexandria1982 napisała: > Tak sobie pomyślałam, czy dwory królewskie rządzą się jakimiś > specjalnymi "prawami"? Przecież ani Leah, ani Isadora, ani też Angelica nie są > imionami norweskimi, a może się mylę? Ale są to imiona nadawane w Norwegii. Odnosze wrażenie, że jedynie bezpośredni następcy tronu dostają wuszykane kombinacje imion. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Norwegia 08.05.07, 18:16 alexandria1982 napisała: > Tak samo jak Alan i Nicole u nas Nie jestem przekonana, Lea(h) jest niesamowicie popularnym imieniem w wielu krajach, Angelika też. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Hiszpania 07.05.07, 22:20 Felipe Juan Froilán Victoria Federica Juan Valentin Pablo Nicolás Miguel Irene Leonor Sofia Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Hiszpania 07.05.07, 22:23 > Felipe Juan Froilán - super > Victoria Federica - nie lubię imienia Victoria/ Wiktoria, ale brzmi bardzo wdzięcznie > > Juan Valentin - świetnie > Pablo Nicolás - średnio > Miguel - nie podoba mi się > Irene - polskiej Ireny nie lubię, ale w tej wersji brzmi bardzo sympatycznie > > Leonor - uwielbiam Eleonorkę, Leonora też bardzo w porządku > Sofia - przepięknie, milion razy lepiej od naszej już oklepanej Zośki Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Hiszpania 07.05.07, 22:25 Irene to na pewno na czesc krolowej Sofii... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Hiszpania 21.12.07, 21:50 Leonor de Todos los Santos Sofia de Todos los Santos - pełne wersje imion. M. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Irene 21.12.07, 21:53 Księżniczka Irena Grecka to siostra królowej Zofii. Imię dostała po niej. en.wikipedia.org/wiki/Irene_Urdangar%C3%ADn_y_de_Borb%C3%B3n Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Dania 07.05.07, 22:28 Christian Valdemar Henri John 1.07.2007 poznamy imie jego siostry Nikolai William Alexander Frederik Felix Henrik Valdemar Christian Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dania 07.05.07, 22:39 Rewelacja - pierwszy zestaw to prawdziwy sojusz dunsko-australisjko-francuski)). Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Dania 08.05.07, 12:39 Tak samo w Danii, przecież forma Christian nie jest duńską formą, z tego co wiem, istnieje w Danii Christen/ Kristen, ale na pewno nie Christian! Albo John, przecież to ewidentnie angielskie imię. O Felixie też raczej nie słyszałam ... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dania 08.05.07, 17:13 alexandria1982 napisała: > Tak samo w Danii, przecież forma Christian nie jest duńską formą, z tego co > wiem, istnieje w Danii Christen/ Kristen, ale na pewno nie Christian! Albo > John, przecież to ewidentnie angielskie imię. O Felixie też raczej nie > słyszałam ... Christian to imię wielu królów duńskich, vide de.wikipedia.org/wiki/D%C3%A4nische_K%C3%B6nigsfamilie Feliż też jest nadawany. Matka JOhna jest z pochodzenia bodajże Australijką więc to oczywiste, że nadano imiona z różnych kultur. Podbnie jak u księżniczek niderlandzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dania 08.05.07, 17:47 alexandria1982 napisała: > Tak samo w Danii, przecież forma Christian nie jest duńską formą, z tego co > wiem, istnieje w Danii Christen/ Kristen, ale na pewno nie Christian! Jak to, a Hans Christian Andersen?! Czy może być bardziej duńskie imię, niż Christian? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Dania 08.05.07, 17:49 Mam rodzinę w Skandynawii (brat męża), często tam bywam i nie zauważyłam, żeby było to typowe imię dla tamtego obszaru. Dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dania 08.05.07, 18:17 gaudencja napisała: > Może jest rzadkie, ale musi byc typowe... Było chyba 12 królów duńskich o imieniu Christian, myślałam, że to powszechnie znany fakt. Może to imię nie jest teraz w tej formie popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dania 02.07.07, 21:27 abiela napisała: > Christian Valdemar Henri John > 1.07.2007 poznamy imie jego siostry > Isabella Henrietta Ingrid Margrethe Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Książęce imiona 07.05.07, 22:16 > Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria - ładnie oprócz Carmen > Alexia Juliana Marcela Laurentien - bardzo ładnie jako całosc > Ariane Wilhelmina Máxima Ines - ślicznie oprócz Ines Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Monako 07.05.07, 22:32 Alexandre Jazmin Grace Andrea Albert Pierre Charlotte Marie Pomeline Pierre Rainier Stefano Alexandra Charlotte Ulrike Maryam Virginia Louis Robert Paul Pauline Grace Maguy Camille Marie Kelly Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Anglia 07.05.07, 22:38 William Arthur Philip Louis Henry Charles Albert David Peter Mark Andrew Zara Anne Elizabeth Beatrice Elizabeth Mary Eugenie Victoria Helena Louise Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Anglia 22.07.07, 22:34 Ludwika Elżbieta Alicja Maria - ku ścisłości No cóż, książę Andrzej chciał nazwać Elżbieta, księżniczkę Beatrycze, ale imię było zastrzeżone dla ewentualnej córki Karola i Diany. Jak widać przez dwadzieścia lat stan rzeczy nie uległ zmianie. Karol i Diana bardzo długo nie mogli dojść do konsensusu w kwestii imion i William do tego czasu nazywany był "dzieckiem Walii" Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Księżniczka Ludwika ma brata. 21.12.07, 21:31 Jakub Aleksader Filip Teo(dor). Jakb Aleksander po szkockich królach, Filip - wiadomo, Teo - po przodkach księżnej. news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7156438.stm en.wikipedia.org/wiki/NN_Windsor%2C_Viscount_Severn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lu:* Re: Anglia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 15:51 Louise Czyli czuje sie jak ksiezniczka Wszyscy mi mowia, ze mam arystokratyczne imiona teraz sie potwerdzilo... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Anglia 21.12.07, 21:18 Gość portalu: Lu napisał(a): > Louise > > > > Czyli czuje sie jak ksiezniczka > Wszyscy mi mowia, ze mam arystokratyczne imiona teraz sie > potwerdzilo... Nie da się ukryć. Ludwik to przerobiony Chlodwig, (Clovis - łac.) Imię dynastii merowińskiej, spopularyzowane w większosci rodów. M. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Książęce imiona 02.07.07, 21:52 Ciekawe, czy tyle imion ułatwia dojście do porozumienia między rodzicami, czy właśnie utrudnia Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Dom sabaudzki (królestwo włoskie) 22.07.07, 22:17 Najnowsze nabytki to: Wiktoria Krystyna Adelajda Klara Maria ur. 2003r. Vittoria Cristina Adelaide Chiara Maria Ludwika Joanna Agata Gawina Bianka Maria ur. 2006r. Luisa Giovanna Agata Gavina Bianca Maria Gavina w dynastii sabaudzkiej nadana została po raz pierwszy, nawet Włosi wyrażają zdziwienie. www.alleanza-monarchica.com/forum/viewtopic.php?=&p=17332 Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lu:* Re: Dom sabaudzki (królestwo włoskie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 15:57 Ludwika Joanna Agata Gawina Bianka Maria ur. 2006r. Luisa Giovanna Agata Gavina Bianca Maria Dlczego funkcjonujace imie w jezyku polskim i uzywane w Polsce - Luiza, przetlumaczajac Luisa zamienialas na Ludwika?? Przeciez to nie to imie? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Dom sabaudzki (królestwo włoskie) 21.12.07, 21:11 Gość portalu: Lu napisał(a): > Ludwika Joanna Agata Gawina Bianka Maria ur. 2006r. > Luisa Giovanna Agata Gavina Bianca Maria > > > > Dlczego funkcjonujace imie w jezyku polskim i uzywane w Polsce - > Luiza, przetlumaczajac Luisa zamienialas na Ludwika?? > Przeciez to nie to imie? Ludwika i Luiza to to samo imię. Fr. Loius i Louise to dokładnie Ludwik i Ludwika, stąd polska Luiza, która jest jedynie fonetyczną kalką z języków romańskich. W języku włoskim istnieją formy Lodovico i Lodovica i są one traktowane równorzędnie z Luigim, Luisą. Przy czym Lodovica tłumaczy się Ludwik a Luigiego Alojzy, ale to nadal to samo imię. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dom sabaudzki (królestwo włoskie) 17.05.08, 10:19 Jak to Alojzy? Przeciez Alojzy to Alois?! Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Dom sabaudzki (królestwo włoskie) 12.10.08, 10:38 Alojzy to Alois, jak sądzę w języku niemieckim. We włoskim Alojzy to Luigi. Odpowiedz Link Zgłoś
jayin Re: Książęce imiona 16.05.08, 20:15 Podejrzewam, że nad takimi zestawami imion siedzą i obradują specjalne zespoły ds. genealogii Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Książęce imiona 23.07.07, 21:29 Mnie się szczególnie spodobały imiona z: Niderlandów- Wilhelmina Belgii- Elisabeth Therese Helene Hiszpanii- Leonor Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Książęce imiona 21.12.07, 17:53 te "piętrowe" imiona to ich tradycja, nie koniecznie dworska. Kuzynka mojego wujka wyszedłszy za mąż za Holendra nadała synowi gdy się urodził imiona: Tadeusz John Leo Henryk (Imię dziecka + imię ojca + imię dziadka ze strony ojca + imię dziadka ze strony matki) Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Książęce imiona 17.05.08, 10:31 To jest super! To mój Filip powinien nosić imiona: Filip Tomasz Kazimierz Zbigniew. A co z drugim synem???? Bo jeśli ojciec i dziadkowie ci sami.... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Książęce imiona 17.05.08, 11:28 Po polsku to wlasciwie A(d)riana... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela księżniczka Matylda 23.05.08, 11:07 urodziła czwarte dziecko: Eléonore Fabiola Victoria Anne Marie Starsze dzieci to Elisabeth, Gabriel i Emmanuel. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: księżniczka Matylda 10.03.09, 16:15 Mnie najbardziej spodobał się w tym wszystkim zestaw z Holandii- Alexia Juliana Marcela Laurentien. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka.3 Re: Książęce imiona 04.08.09, 11:21 Najmlodszy potomek dunskiej rodziny krulewskiej otrzymal imiona Henrik Carl Joachim Alain Odpowiedz Link Zgłoś