Dodaj do ulubionych

Imię Aleksandra

IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 19:47
Uważam , że jest piękne! I teraz coraz mniej rodziców nazywa córki Aleksandra,
najczęstsze są : Maja, Zuzia, Julia, Wiktoria itd. Aleksandra jest ponadczasowa!
Ola, Olusia , Oleńka .... super !Może zastanowicie się nad Aleksandrą?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 19:48
      Nie raz byla omawiana. Bardzo, bardzo aktualnie popularna, prawie tak jak Julka
      i Wiktoria...
    • gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 19:53
      Ola jest obłędnie popularna, znacznie bardziej od Mai, Zuzi czy Wiktorii.
      Odradzam.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=56161787&s=0
      • Gość: Marta Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:10
        No cóż, my mamy 5-letnią Aleksandrę i w przedszkolu w grupie jest sama winkJest
        chyba z 4 Julki, 2 Majki, 2 Wiktorie, Weroniki. Wiadomo, kazdemu podoba sie co
        innego smile nam skrót Ola bardzo sie podoba, krótki, prosty , ładny smile
        • gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:11
          Sprzed pięciu lat akurat nie mam statystyk, ale przez kilka lat w latach 90.
          Aleksandra była najczęściej nadawanym imieniem żeńskim w całej Polsce. A i
          teraz jest na tyle często nadawana, ze nie ma co zachęcać innych rodziców do
          nadawania tego imienia; należałoby ich raczej trochę pozniechęcać, zeby nie
          każdemu psu było Burek.
          • gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:12
            Ps. skąd moda na nazywanie zdrobnień skrótami? Ola to zdrobnienie.
            • annajustyna Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:14
              Wlasnie skrotem o funkcji zdrobnienia bylaby Aleksa (ciotka mojej Babci nigdy
              nie byla Ola, tylko wlasnie Aleksa) albo Ala.)))
              • mam6lat Re: Imię Aleksandra 16.05.07, 23:57
                o własnie - nauczycielka muzyki była jedyna osobą nazywającą moja siostrę
                Aleksandrę - Alą;
                przy okazji - Ola jest 30-latką, która w zyciu spotkała ze 3 równieśniczki
                Aleksandry
                • mam6lat Re: Imię Aleksandra 17.05.07, 00:01
                  a dziadkowie mówili bardzo ładnie: Oleśka i Olesia
    • olianka Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:02
      Marto, zobacz proszę do statystyk.

To imię zostało bardzo zeszpecone przez jego ogromną popularność, zresztą
      zdrobnienie Ola nigdy mi się nie podobało i uważam je za infantylne. Aleksandra
      jako pełne imię jest w porządku, jednak byłabym bardziej zadowolona, gdybym nie
      miała setek imienniczek w najbliższym otoczeniu (jeszcze kilka lat temu miałam
      to szczęście).

Pozdrawiam i szczerze odradzam, Aleksandra.
      • Gość: Marta Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:22
        Oj, już się tak nie czepiajcie wink Wiadomo o co chodzi, skrót, zdrobnienie-
        oczywiście poprawną polską nazwa jest zdrobnienie, ale czasem sie mówi ot tak,
        potocznie wink
    • Gość: Aleksandra Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:26
      Ja mam na imię Aleksandra i bardzo mi sie podoba smile Popularne- fakt, ale ładne i
      lubię je smile a z tego co wiem- skrót też jest poprawną formą
      • gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:27
        To jak masz w końcu na imię - Aleksandra czy Marta?
      • atenette Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:29
        Masz na imie Aleksandra, Twoja corka to Aleksandra i rozmawiasz sama ze soba.
        No coz... Niestety Twoje ID az za bardzo rzuca sie w oczy.
        • Gość: Marta, Aleksandra Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:31
          Marta Aleksandra, córka Aleksandra wink zawsze uwielbialam to imie wink
          • Gość: grisly Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 20:59
            czyżby rozdwojenie jaźni w domu studenckim Dwudziestolatka? ;P
            • Gość: Marta Re: IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 15.05.07, 18:56
              Wybacz ale nie bede tłumaczyć sie z imion Marta Aleksandra wink A jeżeli uważasz,
              że mam rozdwojenie jaźni-ok, możesz tak uważać wink Pozdrawiam
              • Gość: grisly Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 23:44
                Gość portalu: Marta napisał(a):
                > Wybacz ale nie bede tłumaczyć sie z imion Marta Aleksandra wink A jeżeli
                uważasz,
                > że mam rozdwojenie jaźni-ok, możesz tak uważać wink Pozdrawiam

Ależ wcale tego nie oczekuję, to była jedynie refleksja..
                Pozdrawiam 'was' również smile))
    • ania.silenter Owszem - bardzo ładne 14.05.07, 21:28
      ale problem polega na tym, że podoba się co drugiej matcesad(((. I, niestety, -
      wbrew temu co piszesz - małych Aleksandr jest baaardzo dużo. W tym moja 3-
      letnia Oleńka (Aleksandra Marianna).
    • kumakk Re: Imię Aleksandra 15.05.07, 20:44
      Jako trzydziestokilkuletnia uzytkowniczka tego imienia uwazam je za bardzo
      ladne i bardzo niepraktyczne. Powszechnie uzywane zdrobnienie Ola jest
      idiotyczne, infantylne i w moim odczuciu bardziej nadaje sie dla kota niz
      kobiety. W pelnym brzmieniu imie bardzo mi sie podoba, brzmi elegancko i
      majestatycznie (Aleksander Wielki? wink Tylko co z tego, skoro na codzien
      otoczenie posluguje sie zdrobnieniami i to czesto niezaleznie od naszej woli.
      Olenka ujdzie, Olcia ohydne, Olusia rozmemlane, Olka rownie beznadziejne jak
      Aska, Sandra pretensjonalne... Ogolnie imie lepiej omijac z daleka.
      • olianka Re: Imię Aleksandra 15.05.07, 21:35
        kumakk napisała:

> Jako trzydziestokilkuletnia uzytkowniczka tego imienia uwazam je za bardzo
        > ladne i bardzo niepraktyczne. Powszechnie uzywane zdrobnienie Ola jest
        > idiotyczne, infantylne i w moim odczuciu bardziej nadaje sie dla kota niz
        > kobiety.

Była dziewczyna mojego brata ma kota Olę - imię kota po mnie smile U kota mi się
        podoba.

W pelnym brzmieniu imie bardzo mi sie podoba, brzmi elegancko i
        > majestatycznie (Aleksander Wielki? wink Tylko co z tego, skoro na codzien
        > otoczenie posluguje sie zdrobnieniami i to czesto niezaleznie od naszej woli.

O tak, wolałabym być Aleksandrą, ale co z tego, skoro ludzie uważają, że mam być
        Olą sad

> Olenka ujdzie, Olcia ohydne, Olusia rozmemlane, Olka rownie beznadziejne jak
        > Aska, Sandra pretensjonalne... Ogolnie imie lepiej omijac z daleka.

Na Oleńkę mam alergię i nie życzę sobie, żeby mi oleńkować. Olcia, Elcia,
        Julcia, Robciu, Pawciu i Mieciu itp. powodują u mnie odruch wymiotny sad
        Olką nie chcę być, bo wydaje mi się strasznie chamskim zdrobnieniem sad Co nie
        zmienia faktu, że często się muszę tak przedstawiać, bo Olianka czy Olika nie
        zawsze pasuje smile

Lubię Olusię, bo tak mówi do mnie mój brat. W domu jestem jeszcze Aleksanderką,
        Lusią lub Oliką smile
    • Gość: Ola Re: Imię Aleksandra IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 15.05.07, 20:45
      Fajne imię, tylko zbyt popularne. Co ciekawe: od dziecka miałam do rodziców
      pretensje, że jestem Aleksandrą, a jak się dowiedziałam, że miałam być Natalią
      lub Weroniką, to stwierdziłam, że Olka lepsza.
      • Gość: Aleksandra Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 16.05.07, 19:55
        Pewnie,że lepsza smile Ola to Ola wink jest super
        • Gość: Ola Re: Imię Aleksandra IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 17.05.07, 07:10
          Tylko ja się jednak trochę denerwuję jak ktoś uporczywie mówi "Olka". "Pani
          Aleksandro".... uwielbiam! Zwłaszcza w pracy. "Oluś" mówi do mnie szefowa - też
          lubię smile "Oleńka" brzmi ładnie w każdych okolicznościach, tylko przez "Oleńkę"
          dostałam w szkole pałę za nieprzeczytanie Potopu uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.