Gość: Marta IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 19:47 Uważam , że jest piękne! I teraz coraz mniej rodziców nazywa córki Aleksandra, najczęstsze są : Maja, Zuzia, Julia, Wiktoria itd. Aleksandra jest ponadczasowa! Ola, Olusia , Oleńka .... super !Może zastanowicie się nad Aleksandrą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 19:48 Nie raz byla omawiana. Bardzo, bardzo aktualnie popularna, prawie tak jak Julka i Wiktoria... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 19:53 Ola jest obłędnie popularna, znacznie bardziej od Mai, Zuzi czy Wiktorii. Odradzam. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=56161787&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:10 No cóż, my mamy 5-letnią Aleksandrę i w przedszkolu w grupie jest sama Jest chyba z 4 Julki, 2 Majki, 2 Wiktorie, Weroniki. Wiadomo, kazdemu podoba sie co innego nam skrót Ola bardzo sie podoba, krótki, prosty , ładny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:11 Sprzed pięciu lat akurat nie mam statystyk, ale przez kilka lat w latach 90. Aleksandra była najczęściej nadawanym imieniem żeńskim w całej Polsce. A i teraz jest na tyle często nadawana, ze nie ma co zachęcać innych rodziców do nadawania tego imienia; należałoby ich raczej trochę pozniechęcać, zeby nie każdemu psu było Burek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:12 Ps. skąd moda na nazywanie zdrobnień skrótami? Ola to zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:14 Wlasnie skrotem o funkcji zdrobnienia bylaby Aleksa (ciotka mojej Babci nigdy nie byla Ola, tylko wlasnie Aleksa) albo Ala.))) Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Imię Aleksandra 16.05.07, 23:57 o własnie - nauczycielka muzyki była jedyna osobą nazywającą moja siostrę Aleksandrę - Alą; przy okazji - Ola jest 30-latką, która w zyciu spotkała ze 3 równieśniczki Aleksandry Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Imię Aleksandra 17.05.07, 00:01 a dziadkowie mówili bardzo ładnie: Oleśka i Olesia Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:02 Marto, zobacz proszę do statystyk. To imię zostało bardzo zeszpecone przez jego ogromną popularność, zresztą zdrobnienie Ola nigdy mi się nie podobało i uważam je za infantylne. Aleksandra jako pełne imię jest w porządku, jednak byłabym bardziej zadowolona, gdybym nie miała setek imienniczek w najbliższym otoczeniu (jeszcze kilka lat temu miałam to szczęście). Pozdrawiam i szczerze odradzam, Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:22 Oj, już się tak nie czepiajcie Wiadomo o co chodzi, skrót, zdrobnienie- oczywiście poprawną polską nazwa jest zdrobnienie, ale czasem sie mówi ot tak, potocznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:26 Ja mam na imię Aleksandra i bardzo mi sie podoba Popularne- fakt, ale ładne i lubię je a z tego co wiem- skrót też jest poprawną formą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:27 To jak masz w końcu na imię - Aleksandra czy Marta? Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Imię Aleksandra 14.05.07, 20:29 Masz na imie Aleksandra, Twoja corka to Aleksandra i rozmawiasz sama ze soba. No coz... Niestety Twoje ID az za bardzo rzuca sie w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta, Aleksandra Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 20:31 Marta Aleksandra, córka Aleksandra zawsze uwielbialam to imie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 20:59 czyżby rozdwojenie jaźni w domu studenckim Dwudziestolatka? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 15.05.07, 18:56 Wybacz ale nie bede tłumaczyć sie z imion Marta Aleksandra A jeżeli uważasz, że mam rozdwojenie jaźni-ok, możesz tak uważać Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 23:44 Gość portalu: Marta napisał(a): > Wybacz ale nie bede tłumaczyć sie z imion Marta Aleksandra A jeżeli uważasz, > że mam rozdwojenie jaźni-ok, możesz tak uważać Pozdrawiam Ależ wcale tego nie oczekuję, to była jedynie refleksja.. Pozdrawiam 'was' również )) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Owszem - bardzo ładne 14.05.07, 21:28 ale problem polega na tym, że podoba się co drugiej matce(((. I, niestety, - wbrew temu co piszesz - małych Aleksandr jest baaardzo dużo. W tym moja 3- letnia Oleńka (Aleksandra Marianna). Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Imię Aleksandra 15.05.07, 20:44 Jako trzydziestokilkuletnia uzytkowniczka tego imienia uwazam je za bardzo ladne i bardzo niepraktyczne. Powszechnie uzywane zdrobnienie Ola jest idiotyczne, infantylne i w moim odczuciu bardziej nadaje sie dla kota niz kobiety. W pelnym brzmieniu imie bardzo mi sie podoba, brzmi elegancko i majestatycznie (Aleksander Wielki? Tylko co z tego, skoro na codzien otoczenie posluguje sie zdrobnieniami i to czesto niezaleznie od naszej woli. Olenka ujdzie, Olcia ohydne, Olusia rozmemlane, Olka rownie beznadziejne jak Aska, Sandra pretensjonalne... Ogolnie imie lepiej omijac z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię Aleksandra 15.05.07, 21:35 kumakk napisała: > Jako trzydziestokilkuletnia uzytkowniczka tego imienia uwazam je za bardzo > ladne i bardzo niepraktyczne. Powszechnie uzywane zdrobnienie Ola jest > idiotyczne, infantylne i w moim odczuciu bardziej nadaje sie dla kota niz > kobiety. Była dziewczyna mojego brata ma kota Olę - imię kota po mnie U kota mi się podoba. W pelnym brzmieniu imie bardzo mi sie podoba, brzmi elegancko i > majestatycznie (Aleksander Wielki? Tylko co z tego, skoro na codzien > otoczenie posluguje sie zdrobnieniami i to czesto niezaleznie od naszej woli. O tak, wolałabym być Aleksandrą, ale co z tego, skoro ludzie uważają, że mam być Olą > Olenka ujdzie, Olcia ohydne, Olusia rozmemlane, Olka rownie beznadziejne jak > Aska, Sandra pretensjonalne... Ogolnie imie lepiej omijac z daleka. Na Oleńkę mam alergię i nie życzę sobie, żeby mi oleńkować. Olcia, Elcia, Julcia, Robciu, Pawciu i Mieciu itp. powodują u mnie odruch wymiotny Olką nie chcę być, bo wydaje mi się strasznie chamskim zdrobnieniem Co nie zmienia faktu, że często się muszę tak przedstawiać, bo Olianka czy Olika nie zawsze pasuje Lubię Olusię, bo tak mówi do mnie mój brat. W domu jestem jeszcze Aleksanderką, Lusią lub Oliką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Imię Aleksandra IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 15.05.07, 20:45 Fajne imię, tylko zbyt popularne. Co ciekawe: od dziecka miałam do rodziców pretensje, że jestem Aleksandrą, a jak się dowiedziałam, że miałam być Natalią lub Weroniką, to stwierdziłam, że Olka lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: Imię Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 16.05.07, 19:55 Pewnie,że lepsza Ola to Ola jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Imię Aleksandra IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 17.05.07, 07:10 Tylko ja się jednak trochę denerwuję jak ktoś uporczywie mówi "Olka". "Pani Aleksandro".... uwielbiam! Zwłaszcza w pracy. "Oluś" mówi do mnie szefowa - też lubię "Oleńka" brzmi ładnie w każdych okolicznościach, tylko przez "Oleńkę" dostałam w szkole pałę za nieprzeczytanie Potopu Odpowiedz Link Zgłoś