sumatra1 17.05.07, 10:23 Czy ktos słyszał coś o takich imionach? Podobno popularne u słowian południowych. Co znaczą i jak je zdrabniać? No i oczywiście, co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 10:45 Zwonirat nie daje żadnego rezultatu w google, Zvonirat - 1. Zwonimir już owszem, a jeszcze więcej - Zvonimir. Stąd wniosek, że tylko w tym pierwszym przypadku jest o czym rozmawiać. Powiem tak - Zwonimir kojarzy się z dzwonieniem (bo to też i to samo słowo) i pierwsze zdrobnienie, które by sie nasuwało, jest Zwonek -> Dzwonek. Ponadto w językach południowosłowiańskich popularnych jest wiele imion przypominających starosłowiańskie, które tak naprawdę są późnymi neologizmami. Z braku źrodeł trudno mi powiedzieć, czy Zwonimir to autentyczne, stare imie, czy wymyślone. Generalnie ze względu na jego niepewność oraz prawie pewna ksywę Dzwonek odradzałabym to imię. Duży zsaób imion mniej lub bardziej autentycznie słowiańskich jest tu: pl.wikipedia.org/wiki/Męskie_imiona_słowiańskie - może znajdziesz coś dla siebie? Aha, może chodziło o jakąś modyfikację tego imienia? Polskim odpowiednikiem byłby zatem nie Zwonimir, tylko Zwnimir albo Zwienimir, można by też utworzyć imię Zwnirad (nie -rat) albo Zwienirad. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 10:46 Hmm, oczywiście "e" się zaplątało niepotrzebnie - Zwnimir albo Zwinimir; Zwnirad albo Zwinirad. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 12:40 gaudencja napisała: > Powiem tak - Zwonimir kojarzy się z > dzwonieniem (bo to też i to samo słowo) i pierwsze zdrobnienie, które by sie > nasuwało, jest Zwonek -> Dzwonek. Klasyczny przykład jak nie należy zestawiać imienia z nazwiskiem w języku słowackim to - Zvonimir Budik Ponadto w językach południowosłowiańskich popularnych jest wiele imion przypominających starosłowiańskie, które tak naprawdę są późnymi neologizmami. Z braku źrodeł trudno mi powiedzieć, czy Zwonimir to autentyczne, stare imie, czy wymyślone. Generalnie ze względu na jego niepewność oraz prawie pewna ksywę Dzwonek odradzałabym to imię. W Chorwacji i Dalmacji panował król Dymitr Zvonimir w latach 1075 - 1087/88, imię jest poświadczone w kronikach, więc raczej neologizmem nie jest. Pochodził z dynastii Trpmirovców (Trpmiroviciów), w której spotykamy takie słowiańskie cuda jak: Trpmir (założyciel), Zdeslav (nasuwa mi się podobieństwo do Zdzisława), Mutimir/Mucimir, Tomislav, Kresimir, Miroslav, Svetoslav, Castimir, Gojislav, Demagoj. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 12:44 W takim razie podejrzewam, że Zwonimir faktycznie odpowiadałby polskiemu Zwni- (Zwini-)mirowi. > Trpmir (założyciel), por. pl.wikipedia.org/wiki/Cirzpibog i pl.wikipedia.org/wiki/Cirzpis%C5%82awa > Zdeslav Ewidentnie Zdzisław > Mutimir/Mucimir pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99cimir > Tomislav, Kresimir, Miroslav, Svetoslav - wiadomo Na resztę nie mam pomysłu w tym momencie Odpowiedz Link Zgłoś
rubeole Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 10:45 może cię to urazi ale według mnie możesz tylko narobić dzieciom kloopotu w szkole. jestem nauczycielkai wiem jak dzieci potrafia dokuczyć, chociaż jasne że nie powinny. to imię zestaw z nazwiskiem i wtedy zobacz co wyjdzie. a zdrobnienia? - zwonirek, zwomiratek??? to bardzo orginalne ale zastanów sie czy troche nie za bardzo. pozdrawiam - przyszła mama eli lub maćka Odpowiedz Link Zgłoś
sumatra1 Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 10:54 Nie, nie czuje się urażona To nie jest moja koncepcja, tylko szwagra i właśnie siedzimy z siostrą i dumamy skąd on to w ogóle wytrzasnął i czy jest takie imię. Siostra chciałaby coś oryginalnego ale może nie aż tak Ksywka Dzwonek rzeczywiście dyskwalifikuje Zwonimira Odpowiedz Link Zgłoś
sumatra1 Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 21:47 A czy mozna, i jak ewentualnie, sprawdzić czy są w Polsce ludzie o tym imieniu? (Polacy) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zwonimir, zwonirat 17.05.07, 22:46 Jest 6 Zwonimirów, ale nie można sprawdzić, czy to są Polacy. Wiadomo tylko, że mają numer PESEL. Jestem urodzony przed 1920 rokiem (jeśli jeszcze żyje), 4 w latach 40-tych, jeden w 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś