Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:00 Jak odbieracie to imię? Czy w Polsce są posiadacze tegoż imienia ? Mam skojarzenia czysto chrześcijańskie Nie wiem,czy zdecydowalabym sie nazwac tak dziecko,zbytnio z Krystianem sie kojarzy. Musze jednak przyznac ,ze brzmi nawet fajnie. Zalezy z jakim nazwiskiem. Np. Christian Szymański, brzmi niezle prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxxxxxxxxxxxx Re: Chrystian, Christian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:48 to jest to samo co krystian ale lepiej juz krystian bo polska pisownia Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Chrystian, Christian 22.05.07, 14:53 Miałam zakładać wątek o tym imieniu , bo gdzieś na forum Gazety czytałam o małej Chrystiance, która zresztą to imię dostała po mamie. No ale to żeński wariant Mnie się Chrystiana szalenie spodobała wówczas i podoba nadal, natomiast Christian od razu kojarzy mi się z anglosaskim przymiotnikiem "christian", no i od razu przywodzi na myśl...: "dlaczego nie Chrystus" ? Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Chrystian, Christian 22.05.07, 14:55 Ja mam skojarzenia z królami duńskimi. De facto to Krystian, tylko niespolszczony. Zgodnie z zasadami nie powinno się go w Polsce nadawać. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Chrystian, Christian 22.05.07, 15:51 Chrystian,Chrystiana.Chrystina,Chrystjan Christian,Christiana,Christiane,Christiann,Christianna To sa formy tych imion zarejestrowanych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Chrystian, Christian 23.05.07, 08:54 Studiowalam z Chrystianem Kowalskim (swietny gosc). Nikt nigdy nie wiedzial, jak sie pisze jego imie...Zawsze byly przynajmniej 3-4 opcje, jak ktos chcial je zapisac...Bardzo nie praktyczne w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Chrystian, Christian IP: *.chello.pl 23.05.07, 17:15 Po polsku to imię ma postać "Krystian". EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Chrystian, Christian 24.05.07, 00:01 IMO Christian Szymański brzmi nieładnie, dużo lepiej Krzysztof Szymański. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chrystian, Christian 24.05.07, 00:04 O ile Chrystian w tej pisowni ma jeszcze jakąś tradycję w Polsce i występuje właściwie równolegle z Krystianem (tylko jest rzadszy), to Christian jest dla mnie na gruncie polskim zupełnie nie do przyjęcia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś