Gość: miksi IP: *.75.52.167.debica52.tnp.PL 14.06.07, 23:32 Myslałam o nadaniu córeczce imienia Wiesława. Jeśli tak, to jakie do tego drugie imie? I jak myślicie imie zostanie zaakceptowane w przedszkolu, szkole, itp? Bo rodzina napewno stawi opór, ale mam to daleko w nosie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Wiesia? 14.06.07, 23:41 Wiesława Karolina Wiesława Marcelina Wiesława Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Wiesia? 14.06.07, 23:43 Odpuść sobie to imię.Zawsze będzie dziecko kojarzone mimo wszystko z Gomułką.Podobne jest Wisława i moim zdaniem jest dużo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy1980 Re: Wiesia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 23:57 Wiesia? kojarzy mi sie z Wsią - mam w rodzinie jedną taką kuzynke ale ona nie przepada za swoim imieniem, tymbardziej ze mieszka zagranicą juz kilka lat, i tam mają problem z wypowiedzeniem jej imienia wobec tego nazywana bywa Wiwien, Wislawa ( przez L nie Ł), Wawa itp. A czasem w sytuacjach nieoficjalnych uzywa swojego drugiego imienia Anna, Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wiesia? 15.06.07, 00:05 Z Gomułką?! Dziewczynka, której rodzice czasów Gomułki albo nie pamiętają, albo ledwo, ledwo? Wychowana wśród rówieśników, dla których PRL i Konfederacja Barska to taka sama historia? Eeeee. Już raczej bym się bała skojarzeń z wieśniactwem. Ludzie bywają beznadziejni. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Wiesia? 16.06.07, 20:03 minerwamcg napisała: > Z Gomułką?! Dziewczynka, której rodzice czasów Gomułki albo nie pamiętają, albo > > ledwo, ledwo? Wychowana wśród rówieśników, dla których PRL i Konfederacja > Barska to taka sama historia? Eeeee. > Już raczej bym się bała skojarzeń z wieśniactwem. Ludzie bywają beznadziejni. Podpisuję się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Wiesia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 11:21 Wiesława - skojarzenia niestety typowo wiejskie, przepraszam, ale kompletnie nie podoba mi sie to imie i uwazam je za lekko krzywdzące. To tylko jednak moje zdanie. Zrobisz co zechcesz. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza T. Re: Wiesia? IP: *.chello.pl 15.06.07, 13:56 Mi też się bardzo nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rerekumkum Re: Wiesia? IP: *.chello.pl 16.06.07, 06:16 Teraz na wsiach daje się imiona typu Dżesika, Vanessa, Andżelika, Krystian, Kewin itp. Wiesia? Znam i często mówią na nią Wienia. Jest przesympatyczną gadułą i imię nam nie przeszkadza. Za obciachowe i krzywdzące uważam w.w., Ale sama nie odważyłabym się dać tak na imię dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia979 Re: Wiesia? 15.06.07, 13:56 moja babcia ma tak na imie...mama mojej mamy mi w szczegolnosci sie nie podoba dla malutkiego dziecka.... ale jak slysze czasami jak kolezanki wolaja na moja babcie to mnie ciarki przechodza... moglam dac corce na 2 imie wiesia ale moj maz zabronil dawac imiona po babciach,prababciach - stwierdzil ze w tamtych czasach co babki sie rodzily te imiona byly modne lecz teraz moda jest na inne imiona... jak dziecko sie urodzi zobacz w kalendarzu jakie jest imie tego dnia moze sobie cos wybierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Wiesia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 14:02 Po za tym zdrobnienie Wieśka jest okropne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia979 Re: Wiesia? 15.06.07, 14:12 rodzice mojej mamy - Wiesława i Leonard .... - koszmarne imiona rodzice mojego taty - Czesława i Michał .... babcia wstretne a Michal nazwala siostra starsza swojego syna - po dziadku... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wiesia? 15.06.07, 18:03 No popatrz. A na tym forum wiele razy czytałam, że Leonard się komuś właśnie bardzo podoba. Jeszcze raz się sprawdza, że są gusta i guściki. Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Wiesia? 17.06.07, 14:31 Gość portalu: Dee napisał(a): > Po za tym zdrobnienie Wieśka jest okropne!!! Zgadzam się! Z tym że ja bym powiedziała, że to jest zgrubienie (określenie "zdrobnienie" zawiera w sobie pozytywny wydźwięk) Wieśka... bleee... toż to brzmi jak jakaś obelga dosłownie! Imię Wiesława mi się nie podoba - już prędzej Wisława. Wisia - całkiem fajne zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Wiesia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 17:49 Bardzo mi się nie podoba. jeśli zaś chodzi o przedszkole to mój Leonard ma grupie zerówkowej Mieczysławę <brzmieniowo dośc podobne i też z pokolenia naszych babć> i dzieci wogóle nie zwracają uwagi na odmienność tego imienia. i nic dziwnego - obok Alana, kewina, Martina. Arona, Andrzeja, Nataszy, Melanii i mojego Leonarda to wcale sie jakoś bardzo nie wyróżnia oryginalnością Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia979 Re: Wiesia? 15.06.07, 17:53 w zerowce u mojego synka jest dziewczynka co ma na imie Maksymilianna... zas jest kolega jesgo co ma na imie Makary dzieci wolaja na nie go - makaron lub spagetti Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Wiesia? 15.06.07, 19:32 Wiesia - pomysł świetny (Wisława też fajny, Wiśka mi się podoba, tylko... takie końskie bardzo...). Tylko czy smarkacze nie będą wołać "Wieśniara!"? Faktycznie, niebezpieczne obecnie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiesia? 15.06.07, 21:17 Odważna jestes! Ja bym sugerowała Wielisławę/Wielesławę. Historycznie Wiesława jest od tego imienia formą skróconą. Zdrabniać można tak samo i na wiele innych sposobów, a minimalizujesz zagrożenie ewentualnymi niekorzystnymi skojarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Wiesia? 15.06.07, 21:20 Imię nie jest w moim guście, ale odpowiadając na Twoje pytanie, to znałam swego czasu bardzo elegancką panią o imionach Wiesława Roma i ten zestaw jakoś mi się zakodował. Wisława chyba jednak lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Wiesia? 15.06.07, 21:24 Znam dwudziestokilkuletnią Wiesię - piękna dziewczyna z wielkim kompleksem dotyczącym imienia. Ciekawe jak to imię będzie postrzegane za parę lat... Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 a ty chciała byś miec tak na imie 15.06.07, 21:26 daj spokój , jest tyle ładnych imion Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: a ty chciała byś miec tak na imie 15.06.07, 23:42 Ze mną do klasy chodziła Wiesia - bardzo miła osoba, nikt nigdy jej nie przezywał i nie sądzę, żeby ona nie lubiła swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: a ty chciała byś miec tak na imie 16.06.07, 00:06 Zdecydowanie odpuściłabym sobie - nawet na tym, bardzo przychylnie nastawionym do wszelkich imion forum, raczej nie wywołuje dobrych skojarzeń. Zdrobnienia są fatalne, szyderstwa w szkole niemal 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animetka Re: a ty chciała byś miec tak na imie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:00 Mi też się nie podoba. Wiesia to jakby wieśniara ze wsi (przepraszam,ale tak mi się nasuwa).Mam teścia Wieśka i uważam,że dawanie takich imion to krzywda. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: a ty chciała byś miec tak na imie 16.06.07, 22:47 znam śliczną dwudziestokilkulatkę o tym imieniu, w dzieciństwie przyjażniłam się z nią i to imię nigdy ze wsią mi się nie kojarzyło, dla mnie było najzwyklejszym imieniem pod słońcem. nigdy nie pytałam jak Wiesia czuje się ze swoim imieniem, nien przyszlo mi to do głowy bo imię wydawało mi się takie "zwykłe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wiesia? IP: 89.191.129.* 16.06.07, 23:00 Przepraszam, ale moje pierwsze skojarzenie to także wieśniara. Może na drugie imię tak jej daj? Tym imieniem naprawdę możesz ją skrzywdzić. Pozdrawiam i życzę owocnych rozważań. Odpowiedz Link Zgłoś
kk_1976 Re: Wiesia? 16.06.07, 23:10 Wiesia - w zadnym przypadku!!! dziecko Cie znienawidzi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Wiesia? 17.06.07, 11:02 Znam dwie Wiesławy - jedna po 40-tce, druga ma około 22 lat. Obie nienawidzą swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia26 Re: Wiesia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 13:41 Mam 26 lat i na drugie imię wiesia i od przedszkola aż po studia dokuczano mi z powodu mojego imienia i do tej pory wywołuje ono żałosny śmiech. Nie rób dziecku krzywdy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Wiesia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 13:48 Przypomiało mi sie,ze w mojej podstwówce była Wiesława. Na dziewczyne wołano wciąż Wieśka , Wiecha. Tak, Wieśka to raczej "zgrubienie" lub przezwisko niz zdrobnienie tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejny_forumowicz Re: Wiesia? 19.06.07, 15:53 dzieciaaki mogą to kojarzyć z wieśniactwem, że takie "wieśniackie imię"... Odpowiedz Link Zgłoś