rybka405 11.07.07, 11:46 Bardzo proszę o pomoc, ponieważ za dwa miesiące rodzę i nie mogę zdecydować się na imię. Odpadają imiona bardzo popularne jak np. Jakub, Jan jak i b. wymyślne jak np. Jeremi, Amadeusz, Tymon, itd. Bardzo podoba mi się imię Piotr ( Piotrek, Piotruś), ale nie wiem czy w połączeniu z popularnym nazwiskiem (Kaczmarek) nie bedzie brzmiało zbyt banalnie. Z drugiej strony myslę, że może lepiej by było dać imię oryginalne, ale bez przesady np. Eryk. Bardzo proszę o wszelkie opinie i pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: veranillo Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:56 może Aleksander albo Antoni? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 12:00 Nie bój się dać Piotra, wczoraj doszłam do wniosku, że to imię dobre dla każdego wieku. Mały Piotruś, starszy Piotrek, dorosły Piotr. Znam braci Kaczmarek, jeden to Bartek, drugi Szymek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:07 Ja bym dała bardziej oryginalnie niz Piotr. Moze: -Kornel -Marceli -Kajetan -Igor -Cyryl Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 12:08 Błażej Gabriel Radosław Piotra nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.smrw.lodz.pl 11.07.07, 12:38 może: Adam Sergiusz Wiktor Julian za Piotrem również nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka405 Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.toya.net.pl 11.07.07, 21:20 Dzięki bardzo za wszystkie sugestie. Podoba mi się Julian i Szymon oraz Kornel, ale na to ostatnie M. nie pójdzie. Muszę wkońcu zdecydować, bo już mnie męczy jak pytają o imię a ja mówię że jeszcze nie wiem. PS. Podobno Antoni Kaczmarek brzmi "staro" Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 23:07 a może: Adam, Krzysztof, Michał, Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 23:20 Świetnie, że podoba Ci się Julian, bo właśnie chciałam go zaproponować Moim zdaniem Julian Kaczmarek brzmi rewelacyjnie - oryginalnie, ale bez przesady. Szymon Kaczmarek jest już trochę banalne, Piotr - przy całym swoim uroku - z nazwiskiem Kaczmarek stanowi dla mnie esencję zwyczajności. Zatem - trzymam kciuki za Juliana . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 08:25 Julian Kaczmarek Marcel Kaczmarek Kornel Kaczmarek Moim zdaniem te zestawy slicznie brzmią Odpowiedz Link Zgłoś
ollik83 Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 12.07.07, 08:38 ja proponuje Kornela, pasuje do nazwiska, poza tym uwielbiam ti imię, mój synek tak sie nazywa, jest świetnym, wesołym rozrabiakąproponuję jeszcze Błażeja, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:06 Kornel to piękne imię, ale moim zdaniem z nazwiskiem Kaczmarek tworzy dość karkołomny zestaw do wymówienia. Marceli Kaczmarek (nie: Marcel) - całkiem nieźle. Ale i tak Julian jest najlepszy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:13 Chyba jednak zgodzę sie z Tawananną Marceli Kaczmarek Julian Kaczmarek te dwa zestawy brzmią najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 12.07.07, 10:02 Proponuję Jacka, Wiktora, Adama, Wojciecha, Huberta, Konrada, Miłosza, Kajetana, Przemysława, Nikodema, Radosława, Błażeja, Emila, Juliusza, Kornela, Marcelego. Ogólnie trudno było mi coś radzić, bo Ty za bardzo wymyślne imiona uważasz takie, które dla mnie są normalne. Mam nadzieję, że nic zbyt wymyślnego Ci nie proponowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: 217.96.23.* 12.07.07, 10:31 A może Mikołaj Kaczmarek? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 12.07.07, 11:52 Kornel Kaczmarek jak na mój gust brzmi średnio. a co powiesz na Sebastian Kaczmarek ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 16.07.07, 14:59 Jestem za Marcelem!Jest męskie, dźwięczne, oryginalne i międzynarodowe!Marcel - nie Marceli! Marceli to był Nowotko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 16.07.07, 21:15 Marceli to była normalna polska forma imienia funkcjonujaca w czasach, kiedy forma Marcel widniała jako zakazana w "Słowniku poprawnej polszczyzny". A teraz mamy w modzie zaimportowanego z Francji Marcela, który tam już zdażył stać się imieniem obciachowym, poczytaj sobie: "Marcel kojarzy sie z czerwononosym pijaczyna" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=65854450&a=65899422 Na szczęście cały czas są nadania formy Marceli - i chwała Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manon Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 12:39 Z podanych propozycji wybrałabym Juliana. Od siebie dodaję Jędrzeja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 17.07.07, 13:52 Żabojady nie mają zbyt dobrego gustu Poza tym co nam do Francji??????? Marcello is the best Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 17.07.07, 18:00 Jesteśmy w UE i jeśli nazywamy dzieci po francusku, warto zapoznać się z odbiorem imienia u źródła - albo zdecydować się na polskiego Marcelego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 17.07.07, 21:04 Niestety w Polsce Marceli gorzej kojarzy się niż Marcel.Pan Nowotko nie był zbyt fajny...Na szczęście imię to jest pochodzenia łacińskiego, a nie francuskiego! Nie omieszkałam dowiedzieć się o tym, choć nie miało to szczególnego wpływu na moją decyzję. Póki co imię to spotyka się z bardzo pozytywnym odbiorem wśród moich znajomych, jak i nieznajomych osób Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 17.07.07, 22:36 Gość portalu: Kotek napisał(a): > Niestety w Polsce Marceli gorzej kojarzy się niż Marcel.Pan Nowotko nie był zby > t > fajny... Komu się kojarzy, temu się kojarzy. Istniał taki pan, jak Nowotko, owszem, ale Marceli był wcale nierzadkim imieniem, noszonym przez wielu szacownych ludzi; którko mówiąc - nie jednemu Nowotce Marceli. Kto poczytał kilka książek, zetknął się z tym imieniem w różnych kontekstach. Marceli nie jest imieniem pochodzenia francuskiego, to więcej niż oczywiste, ale akurat Marcel jest formą zaimportowaną bezpośrednio z Francji, jak np. Michel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 18.07.07, 09:40 Kto czyta książki ten również wie, że wielu ciekawych ludzi nosiło imię Marcel Pan Nowotko widniał na banknocie, i tym samym większość osób ma takie a nie inne skojarzenia. Nadal twierdzę, ze pochodzi z łaciny;ale dla Ciebieulegnę...niech będzie zaimportowane z francuskiego! Innymi słowy-udał nam sie import!To mi nic a nic nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 18.07.07, 18:28 Gość portalu: Kotek napisał(a): > Kto czyta książki ten również wie, że wielu ciekawych ludzi nosiło imię Marcel: > ) Zmieniasz temat, rozmawiałyśmy o tym, czy Marceli się kojarzy wyłącznie z Nowotką. > Pan Nowotko widniał na banknocie, i tym samym większość osób ma takie a nie inn > e > skojarzenia. Nie jesteś "większością osób", a prowadziłaś jakieś badania na ten temat? Na reprezentatywnej próbie? > Nadal twierdzę, ze pochodzi z łaciny;ale dla Ciebieulegnę...niech będzie > zaimportowane z francuskiego! Innymi słowy-udał nam sie import!To mi nic a nic > nie przeszkadza Po pierwsze, import jest jeszcze zbyt świeży, zeby można było przesądzić, czy się udał. Moda na Marcela jest bardzo świeża i myślę, ze sezonowa. Już teraz b. wiele osób nie lubi tego imienia, zwłaszcza w tej formie. Po drugie, nie wiem, czemu nadal nie czynisz rozróżnienia między pochodzeniem imienia a pochodzeniem formy imienia. Michel nie jest imieniem z pochodzenia francuskim, ale forma Michel jest francuska i żadna inna. Analogicznie jest z Marcelem. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 18.07.07, 18:39 Zgadzam się z gaudencją co do Marcelego/ Marcela. Dla mnie Marcel brzmi tak, jakby brzmiały następujące imiona: Wincenty - Wincent Ignacy - Ignac Makary - Makar (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 18.07.07, 22:06 Hmm...Wincent to brzmi nawet lepiej niż Witos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 18.07.07, 20:17 Nawet jeśli ja zmieniam temat(chyba mogę?) to Ty sie czepiasz jak rzep psiego ogona Pisząc większość osób miałam na myśli większość znajomych mi osób-wybacz nieścisłość Dla mnie import jest udany-po prostu bardzo podoba mi się to imięNie interesuje mnie czyjeś zdanie-czy jest udany teraz, czy będzie udany kiedyś. Wiem jedno-Ty na pewno nie lubisz tego imienia-rzecz to jest gustu. Rozróżnienie poczyniłam-możesz spać spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 18.07.07, 22:13 Gość portalu: Kotek napisał(a): > Nawet jeśli ja zmieniam temat(chyba mogę?) to Ty sie czepiasz jak rzep psiego > ogona Na forum nie stosujemy komentarzy ad personam zamiast argumentów w dyskusji > Pisząc większość osób miałam na myśli większość znajomych mi osób-wybacz > nieścisłość Nie wiem, czy jest do wybaczenia ;-P, Polski nie zaludniają w całości ani Twoi znajomi, ani niczyi inni. > Wiem jedno-Ty na pewno nie lubisz tego imienia-rzecz to jest gustu. Znowu nie przeczytałaś - bardzo lubię imię Marceli. Marcel też, ale na gruncie francuskim; nie obchodzi mnie, że ma ono we Francji konotacje a la polski Czesław, bo takie imię nosił ktos w rodzaju mojego Mistrza, i nosił je w czasie, kiedy akurat Marcel był we Francji popularny. Natomiast gdybym nadawała to imię dziecku, na pewno byłoy ono w wersji Marceli (a było poważnie rozważane właśnie ze względu na tamtego Marcela), bo po pierwsze, jest to tradycyjna spolszczona wersja, a po drugie nie bez kozery we Francji wiele razy słyszałam zachwyty nad polską formą mojego imienia, która sie podobała znacznie bardziej, niż jego francuski odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 19.07.07, 12:56 Cóż tu argumentować-wystarczy przeczytać posty Już przeczytałam "Marcel-rzadkie imię"i jestem na bieżącoOdrobiłam zaległości PS Co do zaludnienia Polski przez moich znajomych to... kto wie, kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka rybko 17.07.07, 22:22 moim zdaniem Julian Kaczmarek to strzal w dziesiatke !!!!! swietnie brzmi ze soba Kornel to piekne imie - ale jak napisano wyzej - gorzej sie w zestawie wymawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nastka Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:47 witaj Rybko przede wszystkim Gratuluje, co do Piotrka z Nazwiskiem Kaczmarek tak się złożyło ze mój kuzyn nosi takie imię właśnie z połączeniem z tym nazwiskiem (: imiona mi to się podobaj raczej nietypowe: Milan, Maksym, Natan, Kornel, Marcel, Nikodem,a może coś bardziej popularnego to Daniel, Dominik, Kasper, Bartosz, Filip pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: 83.168.96.* 19.07.07, 13:01 wszystkim proponuję imię Michał (tak jak mój syn). Mały Michałek czy Michaś jest rozkoszny, a dorosły Michał na zawsze zachowa chłopięcy urok. Michał Kaczmarek - nieźle brzmi. Znam jednego Marcina Kaczmarka, ma dwóch synów Kaczmarków: Filipa i Karola. No i na nieszczęście trzeciemu dał Alan. Alan Kaczmarek - zupełnie odpada. Tak jak córka sąsiadów Inez Górka Odpowiedz Link Zgłoś