Dodaj do ulubionych

Pomóżcie - imię dla chlopca

11.07.07, 11:46
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ za dwa miesiące rodzę i nie mogę zdecydować
się na imię. Odpadają imiona bardzo popularne jak np. Jakub, Jan jak i b.
wymyślne jak np. Jeremi, Amadeusz, Tymon, itd. Bardzo podoba mi się imię
Piotr ( Piotrek, Piotruś), ale nie wiem czy w połączeniu z popularnym
nazwiskiem (Kaczmarek) nie bedzie brzmiało zbyt banalnie. Z drugiej strony
myslę, że może lepiej by było dać imię oryginalne, ale bez przesady np. Eryk.
Bardzo proszę o wszelkie opinie i pomysły.
Obserwuj wątek
    • Gość: veranillo Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:56
      może Aleksander albo Antoni?
      • pluskotka Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 12:00
        Nie bój się dać Piotra, wczoraj doszłam do wniosku, że to imię dobre dla
        każdego wieku. Mały Piotruś, starszy Piotrek, dorosły Piotr. smile
        Znam braci Kaczmarek, jeden to Bartek, drugi Szymek.
    • Gość: Dee Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:07
      Ja bym dała bardziej oryginalnie niz Piotr.
      Moze:
      -Kornel
      -Marceli
      -Kajetan
      -Igor
      -Cyryl
    • olianka Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 12:08
      Błażej
      Gabriel
      Radosław

Piotra nie lubię.
    • Gość: essi Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.smrw.lodz.pl 11.07.07, 12:38
      może:
      Adam
      Sergiusz
      Wiktor
      Julian

za Piotrem również nie przepadam
    • Gość: Rybka405 Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.toya.net.pl 11.07.07, 21:20
      Dzięki bardzo za wszystkie sugestie. Podoba mi się Julian i Szymon oraz Kornel,
      ale na to ostatnie M. nie pójdzie.
      Muszę wkońcu zdecydować, bo już mnie męczy jak pytają o imię a ja mówię że
      jeszcze nie wiem.
      PS. Podobno Antoni Kaczmarek brzmi "staro"
      • biljana Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 23:07
        a może:
        Adam,
        Krzysztof,
        Michał,
        Tomasz
    • tawananna Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 11.07.07, 23:20
      Świetnie, że podoba Ci się Julian, bo właśnie chciałam go zaproponować smile

Moim zdaniem Julian Kaczmarek brzmi rewelacyjnie - oryginalnie, ale bez przesady.
      Szymon Kaczmarek jest już trochę banalne, Piotr - przy całym swoim uroku - z
      nazwiskiem Kaczmarek stanowi dla mnie esencję zwyczajności.

Zatem - trzymam kciuki za Juliana smile.
      • Gość: Dee Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 08:25
        Julian Kaczmarek
        Marcel Kaczmarek
        Kornel Kaczmarek

Moim zdaniem te zestawy slicznie brzmią smile
        • ollik83 Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 12.07.07, 08:38
          ja proponuje Kornela, pasuje do nazwiska, poza tym uwielbiam ti imię, mój synek tak sie nazywa, jest świetnym, wesołym rozrabiakąsmileproponuję jeszcze Błażeja, pozdrawiam
        • Gość: Tawananna* Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:06
          Kornel to piękne imię, ale moim zdaniem z nazwiskiem Kaczmarek tworzy dość
          karkołomny zestaw do wymówienia.

Marceli Kaczmarek (nie: Marcel) - całkiem nieźle.

Ale i tak Julian jest najlepszy wink.
          • Gość: Dee Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:13
            Chyba jednak zgodzę sie z Tawananną smile
            Marceli Kaczmarek
            Julian Kaczmarek

te dwa zestawy brzmią najlepiej smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 12.07.07, 10:02
      Proponuję Jacka, Wiktora, Adama, Wojciecha, Huberta, Konrada, Miłosza,
      Kajetana, Przemysława, Nikodema, Radosława, Błażeja, Emila, Juliusza, Kornela,
      Marcelego.
      Ogólnie trudno było mi coś radzić, bo Ty za bardzo wymyślne imiona uważasz
      takie, które dla mnie są normalnesmile. Mam nadzieję, że nic zbyt wymyślnego Ci
      nie proponowałam.
    • Gość: kasia Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: 217.96.23.* 12.07.07, 10:31
      A może Mikołaj Kaczmarek?
      • shilla01 Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 12.07.07, 11:52
        Kornel Kaczmarek jak na mój gust brzmi średnio.

a co powiesz na
        Sebastian Kaczmarek ??
        • Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 16.07.07, 14:59
          Jestem za Marcelem!Jest męskie, dźwięczne, oryginalne i międzynarodowe!Marcel -
          nie Marceli! Marceli to był Nowotkowink
          • gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 16.07.07, 21:15
            Marceli to była normalna polska forma imienia funkcjonujaca w czasach, kiedy
            forma Marcel widniała jako zakazana w "Słowniku poprawnej polszczyzny". A teraz
            mamy w modzie zaimportowanego z Francji Marcela, który tam już zdażył stać się
            imieniem obciachowym, poczytaj sobie:
            "Marcel kojarzy sie z czerwononosym pijaczyna"
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=65854450&a=65899422

Na szczęście cały czas są nadania formy Marceli - i chwała Bogu.
            • Gość: Manon Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 12:39
              Z podanych propozycji wybrałabym Juliana. Od siebie dodaję Jędrzeja.
              Pozdrawiam smile
              • Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 17.07.07, 13:52
                Żabojady nie mają zbyt dobrego gustusmile Poza tym co nam do Francji???????
                Marcello is the bestsmile
                • gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 17.07.07, 18:00
                  Jesteśmy w UE i jeśli nazywamy dzieci po francusku, warto zapoznać się z
                  odbiorem imienia u źródła - albo zdecydować się na polskiego Marcelego.
                  • Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 17.07.07, 21:04
                    Niestety w Polsce Marceli gorzej kojarzy się niż Marcel.Pan Nowotko nie był zbyt
                    fajny...Na szczęście imię to jest pochodzenia łacińskiego, a nie francuskiego!
                    Nie omieszkałam dowiedzieć się o tym, choć nie miało to szczególnego wpływu na
                    moją decyzję. Póki co imię to spotyka się z bardzo pozytywnym odbiorem wśród
                    moich znajomych, jak i nieznajomych osóbsmile
                    • gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 17.07.07, 22:36
                      Gość portalu: Kotek napisał(a):

> Niestety w Polsce Marceli gorzej kojarzy się niż Marcel.Pan Nowotko nie był
                      zby
                      > t
                      > fajny...

Komu się kojarzy, temu się kojarzy. Istniał taki pan, jak Nowotko, owszem, ale
                      Marceli był wcale nierzadkim imieniem, noszonym przez wielu szacownych ludzi;
                      którko mówiąc - nie jednemu Nowotce Marceli. Kto poczytał kilka książek,
                      zetknął się z tym imieniem w różnych kontekstach.

Marceli nie jest imieniem pochodzenia francuskiego, to więcej niż oczywiste,
                      ale akurat Marcel jest formą zaimportowaną bezpośrednio z Francji, jak np.
                      Michel.
                      • Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 18.07.07, 09:40
                        Kto czyta książki ten również wie, że wielu ciekawych ludzi nosiło imię Marcelsmile
                        Pan Nowotko widniał na banknocie, i tym samym większość osób ma takie a nie inne
                        skojarzenia.
                        Nadal twierdzę, ze pochodzi z łaciny;ale dla Ciebiewinkulegnę...niech będzie
                        zaimportowane z francuskiego! Innymi słowy-udał nam sie import!To mi nic a nic
                        nie przeszkadzasmile
                        • gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 18.07.07, 18:28

> Kto czyta książki ten również wie, że wielu ciekawych ludzi nosiło imię
                          Marcel:
                          > )

Zmieniasz temat, rozmawiałyśmy o tym, czy Marceli się kojarzy wyłącznie z
                          Nowotką.

> Pan Nowotko widniał na banknocie, i tym samym większość osób ma takie a nie
                          inn
                          > e
                          > skojarzenia.

Nie jesteś "większością osób", a prowadziłaś jakieś badania na ten temat? Na
                          reprezentatywnej próbie?

> Nadal twierdzę, ze pochodzi z łaciny;ale dla Ciebiewinkulegnę...niech będzie
                          > zaimportowane z francuskiego! Innymi słowy-udał nam sie import!To mi nic a nic
                          > nie przeszkadzasmile

Po pierwsze, import jest jeszcze zbyt świeży, zeby można było przesądzić, czy
                          się udał. Moda na Marcela jest bardzo świeża i myślę, ze sezonowa. Już teraz b.
                          wiele osób nie lubi tego imienia, zwłaszcza w tej formie. Po drugie, nie wiem,
                          czemu nadal nie czynisz rozróżnienia między pochodzeniem imienia a pochodzeniem
                          formy imienia. Michel nie jest imieniem z pochodzenia francuskim, ale forma
                          Michel jest francuska i żadna inna. Analogicznie jest z Marcelem.
                          • das.krokodil Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 18.07.07, 18:39
                            Zgadzam się z gaudencją co do Marcelego/ Marcela. Dla mnie Marcel brzmi tak,
                            jakby brzmiały następujące imiona:
                            Wincenty - Wincent
                            Ignacy - Ignac
                            Makary - Makar (?)
                            • Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 18.07.07, 22:06
                              Hmm...Wincent to brzmi nawet lepiej niż Witoswink
                          • Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 18.07.07, 20:17
                            Nawet jeśli ja zmieniam temat(chyba mogę?wink) to Ty sie czepiasz jak rzep psiego
                            ogonawink
                            Pisząc większość osób miałam na myśli większość znajomych mi osóbsmile-wybacz
                            nieścisłośćsmile
                            Dla mnie import jest udany-po prostu bardzo podoba mi się to imięsmileNie
                            interesuje mnie czyjeś zdanie-czy jest udany teraz, czy będzie udany kiedyś.
                            Wiem jedno-Ty na pewno nie lubisz tego imieniasmile-rzecz to jest gustu.
                            Rozróżnienie poczyniłamsmile-możesz spać spokojniewink
                            • gaudencja Re: Pomóżcie - imię dla chlopca 18.07.07, 22:13

> Nawet jeśli ja zmieniam temat(chyba mogę?wink) to Ty sie czepiasz jak rzep
                              psiego
                              > ogonawink

Na forum nie stosujemy komentarzy ad personam zamiast argumentów w dyskusji tongue_out

> Pisząc większość osób miałam na myśli większość znajomych mi osóbsmile-wybacz
                              > nieścisłośćsmile

Nie wiem, czy jest do wybaczenia ;-P, Polski nie zaludniają w całości ani Twoi
                              znajomi, ani niczyi inni.

> Wiem jedno-Ty na pewno nie lubisz tego imieniasmile-rzecz to jest gustu.

Znowu nie przeczytałaś - bardzo lubię imię Marceli. Marcel też, ale na gruncie
                              francuskim; nie obchodzi mnie, że ma ono we Francji konotacje a la polski
                              Czesław, bo takie imię nosił ktos w rodzaju mojego Mistrza, i nosił je w
                              czasie, kiedy akurat Marcel był we Francji popularny. Natomiast gdybym nadawała
                              to imię dziecku, na pewno byłoy ono w wersji Marceli (a było poważnie rozważane
                              właśnie ze względu na tamtego Marcela), bo po pierwsze, jest to tradycyjna
                              spolszczona wersja, a po drugie nie bez kozery we Francji wiele razy słyszałam
                              zachwyty nad polską formą mojego imienia, która sie podobała znacznie bardziej,
                              niż jego francuski odpowiednik.
                              • Gość: Kotek Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.chello.pl 19.07.07, 12:56
                                Cóż tu argumentowaćwink-wystarczy przeczytać postysmile
                                Już przeczytałam "Marcel-rzadkie imię"i jestem na bieżącosmileOdrobiłam zaległoścismile
                                PS Co do zaludnienia Polski przez moich znajomych to... kto wie, kto wiewinkwinkwink
    • ninotshka rybko 17.07.07, 22:22
      moim zdaniem Julian Kaczmarek to strzal w dziesiatke !!!!! smile swietnie brzmi
      ze soba
      Kornel to piekne imie - ale jak napisano wyzej - gorzej sie w zestawie wymawia
    • Gość: Nastka Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:47
      witaj Rybko przede wszystkim Gratuluje, co do Piotrka z Nazwiskiem Kaczmarek
      tak się złożyło ze mój kuzyn nosi takie imię właśnie z połączeniem z tym
      nazwiskiem (:
      imiona mi to się podobaj raczej nietypowe: Milan, Maksym, Natan, Kornel,
      Marcel, Nikodem,a może coś bardziej popularnego to Daniel, Dominik, Kasper,
      Bartosz, Filip
      pozdrawiam
    • Gość: kasia Re: Pomóżcie - imię dla chlopca IP: 83.168.96.* 19.07.07, 13:01
      wszystkim proponuję imię Michał (tak jak mój syn). Mały Michałek czy Michaś
      jest rozkoszny, a dorosły Michał na zawsze zachowa chłopięcy urok.
      Michał Kaczmarek - nieźle brzmi.
      Znam jednego Marcina Kaczmarka, ma dwóch synów Kaczmarków: Filipa i Karola.
      No i na nieszczęście trzeciemu dał Alan. Alan Kaczmarek - zupełnie odpada. Tak
      jak córka sąsiadów Inez Górkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.