m_de_merteuil 16.07.07, 15:53 Na poczatku chcialabym tylko powiedziec ze mieszkam we Francji, maz jest Francuzem i nie zamierzam wracac do Polski. Wiec prosilabym o nie pisanie ze imiona ktore zamierzam nadac corce sa dziwaczne lub obciachowe bo tutaj takie nie sa. Jestem w 34tg i czekam na dziewczynke. Nie mozemy sie zdecydowac pomiedzy trzema francuskimi imionami: Jade ( nazwa kamienia, przepieknie brzmi po francusku) Oceane ( duzo lepsze niz Marine i zoceanem sie kojarzy) Eden ( ostatnio zaslyszane i wedlug mnie przepiekne) Ktore Wam sie bardziej podoba? ( bardzo prosze nie komentowac imienia Jade jako forme slowa "jechac" bo tak tu sie nie wypowiada) Cesarke mam za miesiac a ja nadal nie moge sie zdecydowac. pomozcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veranillo Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 16:00 z podanych przez Ciebie imion w miarę podoba mi się tylko Jade. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 16:05 Witaj! Jak juz mam wybierac to chyba Jade... na fancuskie warunki oczywiscie. Tylko pomysl ( nie chce absolutnie Cie urazic) ze to imie i w pisowni ( jade) i w wymowie ( rzad) bedzie dosc zle odbierane w Polsce a nie wiesz czy Twoja coreczka nie bedzie kiedys chciala porzyjechac do Polski i poznac kraj swojej mamy. Nie miej mi tego za zle... wiem, sam nadalam coreczkom imiona "dziwne" dla francuskiego ucha. pozdrawiam serdecznie Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 16:11 m_de_merteuil napisała: > Na poczatku chcialabym tylko powiedziec ze mieszkam we Francji, maz jest > Francuzem i nie zamierzam wracac do Polski. Wiec prosilabym o nie pisanie ze > imiona ktore zamierzam nadac corce sa dziwaczne lub obciachowe bo tutaj takie > nie sa. Dlaczego więc zależy Ci na naszej opinii? Z tych trzech dla mnie tylko Jade. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 17:35 Krótko. Żadne z nic m się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 17:47 Żadne mnie nie zachwyca. Najlepsze już chyba Jade, jak napisały poprzedniczki. A tyle jest pięknych francuskich imion... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 21:00 Oceane - chociaż popularne. Jade - wymowa "Żad" naprawdę Ci się podoba?? Eden - na serio chcesz mieć dziecko o imieniu "raj"? Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 21:09 Niestety, żadne z nich. A nie bierzesz pod uwagę międzynarodowych imion? To rozwiązanie wydaje mi się najrozsądniejsze w przypadku mieszanych par, sama jestem w takiej sytuacji, dlatego dziecko ma uniwersalne imię Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 21:38 Jeśli zależy Ci na ocenie tych imion tylko i wyłącznie z francuskiej perspektywy, to chyba pomyliłaś się w adresie, niestety. Niemal wszyscy użytkownicy tego forum to Polki, z których większość mieszka w Polsce, a wiele nie wie nawet, jak należy wymawiać zaproponowane przez Ciebie imiona. Ja na przykład nie wiem, nie znam francuskiego. Po pierwsze: czy zupełnie i całkowicie odcinasz się od Polski? A może masz bardzo postępową i kosmopolityczną rodzinę? Pytam dlatego, że wiem, że moja rodzina - wcale nie z tych ultratradycyjnych - miałaby kłopoty z przyzwyczajeniem się do dziecka noszącego imię, które nie przypominałoby nic, co tu w Polsce powszechnie rozumiemy jako imię. Ciężko byłoby im zaakceptować "Jadeit", "Ocean" czy "Rajski ogród" jako imię dla dziecka, nawet jeśli to dziecko pochodziłoby z mieszanego małżeństwa i nie mieszkało w Polsce. Ale najwyraźniej nie masz problemów tego rodzaju. Co do samych imion. Jak wspominałam, ani języka francuskiego, ani Francji i panujących tam trendów imienniczych nie znam, ale nawet ja słyszałam o fenomenie Océane - imię, które pojawiło się znikąd jakieś dziesięć lat temu i od tego czasu twardo tkwi w pierwszej dziesiątce... Moim zdaniem - to sezonówka, która będzie za kilka lat bez pudła wskazywać wiek Twojej córki, z dokładnością do dziesięciu lat. O imieniu Eden wypowiem się na podstawie opinii zasłyszanych na forach anglojęzycznych - moim zdaniem wpasowuje się ono w tendencję do nadawania imion będących pojęciami z doktryny chrześcijańskiej lub biblijnymi nazwami miejscowymi (z pierwszej setki imion żeńskich w USA: Destiny - przeznaczenie, Nevaeh - zapisane od tyłu Heaven, czyli niebo, Trinity - trójca, Genesis - biblijna księga Rodzaju...). Moim zdaniem stanowczo zbyt pretensjonalne. Jeśli chodzi o Jade, ciężko mi powiedzieć, ale po odrzuceniu dwóch pozostałych tylko to mi zostało. Ale prosiłaś, żeby nie pisać, że te imiona są dziwaczne i obciachowe, więc bardzo przepraszam. I radzę zapytać Francuzów, jeśli koniecznie chcesz nadać imię specyficznie francuskie, a nie w jakiś sposób międzynarodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: Jade, Oceane aolbo Eden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 20:37 > Océane - imię, które pojawiło się znikąd jakieś dziesięć lat temu i od tego czasu twardo tkwi w pierwszej dziesiątce... Przypomniało mi się , że jakieś 20 lat temu TVP nadawała serial (kanadyjski?) "Niebezpieczna zatoka". Główną rolę żeńską grała tam pyzata dziewuszka Ocean Helman - jaskółka nowej mody? Mi imiona typu Ocean, Rzeka Tęcza itp. kojarzą się nieodparcie z kulturą hipisowską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Jade, Oceane aolbo Eden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 21:38 Oceane Innych nie bierzecie pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jade, Oceane aolbo Eden 16.07.07, 23:02 Eden na pewno nie, jeśli juź to Oceane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Jade, Oceane aolbo Eden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 23:12 Mnie wybrane przez Ciebie imiona się nie podobają (i tak, wiem, jak się je wymawia...) - wpasowują się w trendy panujące we francusko- i anglojęzycznym imiennictwie, które to tendencje odbieram jako pretensjonalne. Jest mnóstwo imion francuskich, które podobają mi się bez porównania bardziej. Ale... Nie rozumiem, po co w ogóle tu pytasz. Nie jesteśmy w stanie Ci tu pomóc. Jeśli nie interesuje Cię polska perspektywa, to zadaj pytanie na forum francuskojęzycznym albo popytaj tamtejszych znajomych, jak oni odbierają Twoje propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Jade, Oceane aolbo Eden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 08:48 Żadne z nich mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sucielo Re: Jade, Oceane aolbo Eden 17.07.07, 15:23 Śliczne imiona, najbardziej podoba mi się Eden Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Jade, Oceane aolbo Eden 17.07.07, 18:20 Zgadzam się z manarai. Poza tym jest tyle przecudnych typowo francuskich imion.A imiona wymienione przez Ciebie nie mają wiele wdzięku i faktycznie są sezonówkami!!! Anglojęzyczna moda wg. mnie bruździ w ję zyku francuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Jade, Oceane aolbo Eden 17.07.07, 19:33 Nazwij jak chcesz. Mysle, ze dla rodziny polskiej nie powinno byc problemu - jak sie dziecko nazywa. Po prostu zaakceptuja wybor imienia, bo co maja zrobic? Tak samo jak polscy dziadkowie akceptuja /wczesniej czy pozniej/ imie wnuka, chociaz na poczatku byli przeciwni i np taki Brajan albo Roscislaw im sie nie podobal. Nie wiem jak brzmia w wersji francuskiej, ale w wersji angielskiej podobaja mi sie w kolejnosci Jade, Eden, Ocean. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Jade, Oceane aolbo Eden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 20:44 naprawdę uważasz że "żad" przepięknie brzmi? Cóż, o gustach sie nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Jade, Oceane aolbo Eden 18.07.07, 19:14 Z wymienionych przez ciebie - Oceane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati_28 Re: Jade, Oceane aolbo Eden IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 18.07.07, 22:08 Jade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: Jade, Oceane aolbo Eden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 20:28 Najładniej Ocean. Eden- zdecydowanir NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Jade, Oceane aolbo Eden 21.07.07, 21:16 Żadne z nich mi się nie podoba. Polka i Francuz z mojej rodziny nazwali córkę Helene. I polsla Helenka i francuska "Elen" brzmi bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Jade, Oceane aolbo Eden 21.07.07, 22:39 Pojęcia nie mam jak się je wymawia, ale chyba najlepiej brzmi ten Ocean. Odpowiedz Link Zgłoś