Dodaj do ulubionych

Lisa lub Enzo :-/

18.07.07, 16:35
Pisze posta po rozmowie z kolezanka, Polka, mieszkajaca we Francji od 5 lat.
Dowiedzialam sie ze jest w ciazy i ze prawie juz wybrala imiona dla dziecka:
Lisa dla dziewczynki, Enzo dla chlopca.
Probowalam ja przekonac do Lizy ( przez "z"), wydaje mi sie ze lepiej
przyjeloby sie w Polsce a we Francj wymowa taka sama...
Enzo jest w pierwszej dziesiatce imion dla chlopcow, ale tez nie wiem jak
odbierane byloby w Polsce...

Kolezanka konczy studia ( jeszcze rok), maz Polak, dziecko urodzi sie tutaj,
natomiast oboje chca wrocic do Polski...

jak na polskie warunki, Lisa lub Enzo?
Osobiscie nie przepadam za tymi imionami ale o gustach sie raczej nie
dyskutuje...
Obserwuj wątek
    • biljana Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:45
      Lisa moze byc uwazana za zdrobnienie od np. Elizy
      Przy Enzo opadlo mi wszystko co mogło ;/
      Rozumiem, ze we Francji Enzo wymawia sie z włoskiego jak "Enco" ?
      W Polsce to totalna porażka.
      • lotka76 Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:47
        Enzo wymawia sie we Francji Endzo...
        • biljana Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:49
          lotka76 napisała:

> Enzo wymawia sie we Francji Endzo...

no w Polsce wymawiałoby sie raczej Enzo smile)))
          koszmarek
          • donmari Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:55
            Co jest tym Francuzom, że nadają jakieś zapożyczone imiona? Dla dziewczynki
            Elise-po francusku a dla chłopca niech coś znajoma poszuka... Może zamiast tego
            Enzo Emil lub Etiene?
    • olianka Nie podobają mi się, ale... 18.07.07, 16:51
      Lisa ujdzie. Enzo brzmi IMO koszmarnie.
    • lotka76 argument kolezanki: 18.07.07, 17:04
      Tak zaargumentowala: " ty kochasz Polsce i nadajesz dzieciom polskie imiona. Ja
      kocham Francje i Wlochy i z sentymentu dla tych pieknych krajow chcialabym dac
      dziecku wlasnie te imiona a nie inne"

Przepraszam kolezanke, jezeli teraz czyta to co pisze...
      • biljana Re: argument kolezanki: 18.07.07, 17:05
        fajnie, tylko Enzo w Polsce wyjątkowo niepraktyczniesmile Kwestie gustu juz
        pomijam, omówiłyśmy je wyżejsmile
      • gaudencja Re: argument kolezanki: 18.07.07, 17:51
        lotka76 napisała:

> Tak zaargumentowala: " ty kochasz Polsce i nadajesz dzieciom polskie imiona.
        Ja
        >
        > kocham Francje i Wlochy i z sentymentu dla tych pieknych krajow chcialabym
        dac
        > dziecku wlasnie te imiona a nie inne"

Ale Enzo to włoskie zdrobnienie, a nie imię. Nieistotne. Istotne jest to, ze
        wracają do Polski, a dzieci będą musiały w Polsce z tymi pretensjonalnymi w
        naszych warunkach imionami żyć.
        • bluejanet Re: argument kolezanki: 03.08.07, 10:52
          Ale Enzo to włoskie zdrobnienie, a nie imię.

>>> Nie wiem dokladnie czy zdrobnienei. Ale na pewno tak mial na imie
          zalozyciel firmy samochodowej Enzo Ferrari.

Imie akurat mi sie podoba - ale z wloskim nazwiskiem.
          • dziewczynka_bez_zapalek Bluejanet urodził się Robin Vincent 16.08.07, 12:22
            www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=082007gratulacje!
    • biljana a poza tym.. 18.07.07, 17:07
      od kiedy Lisa to takie francuskie imie jest, zeby nadac je jako symbol miłosci
      do Francjismile)) Jesli takie przesłanki ją kierują, to czemu nie Marianna? smile)))
      • lotka76 Re: a poza tym.. 18.07.07, 17:09
        Poniewaz Lisa i Enzo sa w pierwszej dziesiatce imion dla dzieci, przypuszczam ;-
        D
        • biljana Re: a poza tym.. 18.07.07, 17:11
          lotka76 napisała:

> Poniewaz Lisa i Enzo sa w pierwszej dziesiatce imion dla dzieci, przypuszczam ;
          > -
          > D

wiem, wiem, taka tylko złosliwa juz bestia ze mniesmile))
          • lotka76 Re: a poza tym.. 18.07.07, 17:13
            big_grinDDD ze mnie tez zlosliwa bestia bo pisze o kolezance na forum
            • Gość: GREGORIKOS Re: a poza tym.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 13:14
              Moze dziwne pytanie, ale ... czemu to pretensjonalne imiona i czemu text: beda
              musialy z takimi ... zyc ??

Z czym wiaze sie posiadanie przez dziecko niepolskiego czy tez niepopularnego
              imienia w PL ??
              • Gość: malwinka Re: a poza tym.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:00
                Lisa kojarzy mi się nie z Francją, tylko z "Dziećmi z Bullerbyn", no ale to dość
                międzynarodowe właściwie nie tyle imię, co zdrobnienie (od Elżbiety, jak by jej
                nie nazwać Elisabeth czy Elisabettą), ewentualnie może od Louise (na polski
                Ludwika)... No ale Enzo nie podoba mi się wyjątkowo, moim zdaniem raczej może
                spowodować kłopoty, niż wyróżniać pozytywnie. Od czego to właściwie utworzone???
                Wiem, że Polska zwłaszcza w porównaniu z Francją to "zaścianek" i nie chodzi mi
                o to, żeby nie było oryginalnych imion, ale też trzeba zachować zdrowy
                rozsądek... Aha, a jeśli oboje rodzice to Polacy, to jak oni sobie wyobrażają
                zarejestrowanie tego dziecka w polskim USC???? Przecież Rada na pewno na takie
                imię się nie zgodzi...
                A co do pytania o to, z czym wiąże się posiadanie niepopularnego w Polsce
                imienia - to uwierzecie, wiem co mówię, wiąże się z tym, że bywa nielekko.
                Nieważne zresztą drwiny rówieśników, to można przeżyć, ale gorsze problemy z
                załatwianiem czegokolwiek w urzędzie, na poczcie, w banku... A przede wszystkim
                chyba nie da się zarejestrować dziecka o imieniu Enzo w USC czy ochrzcić, a na
                tym zależy jednak sporej części społeczeństwa...
      • lilith76 Re: a poza tym.. 02.08.07, 10:41
        Nalezy się cieszyć, że koleżanka nie kocha Chin albo Japonii wink
        • Gość: malwinka Re: a poza tym.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 10:03
          Albo nie jest szczególnie zainteresowana kulturą dawnych Azteków (te wszystkie
          Quetzcaloatle, Popocatepetle I Mictlancihuatle!!!!) To już lepsza byłaby Kumiko
          czy Li...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.