lotka76 18.07.07, 16:35 Pisze posta po rozmowie z kolezanka, Polka, mieszkajaca we Francji od 5 lat. Dowiedzialam sie ze jest w ciazy i ze prawie juz wybrala imiona dla dziecka: Lisa dla dziewczynki, Enzo dla chlopca. Probowalam ja przekonac do Lizy ( przez "z"), wydaje mi sie ze lepiej przyjeloby sie w Polsce a we Francj wymowa taka sama... Enzo jest w pierwszej dziesiatce imion dla chlopcow, ale tez nie wiem jak odbierane byloby w Polsce... Kolezanka konczy studia ( jeszcze rok), maz Polak, dziecko urodzi sie tutaj, natomiast oboje chca wrocic do Polski... jak na polskie warunki, Lisa lub Enzo? Osobiscie nie przepadam za tymi imionami ale o gustach sie raczej nie dyskutuje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biljana Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:45 Lisa moze byc uwazana za zdrobnienie od np. Elizy Przy Enzo opadlo mi wszystko co mogło ;/ Rozumiem, ze we Francji Enzo wymawia sie z włoskiego jak "Enco" ? W Polsce to totalna porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:47 Enzo wymawia sie we Francji Endzo... Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:49 lotka76 napisała: > Enzo wymawia sie we Francji Endzo... no w Polsce wymawiałoby sie raczej Enzo ))) koszmarek Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Lisa lub Enzo :-/ 18.07.07, 16:55 Co jest tym Francuzom, że nadają jakieś zapożyczone imiona? Dla dziewczynki Elise-po francusku a dla chłopca niech coś znajoma poszuka... Może zamiast tego Enzo Emil lub Etiene? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Nie podobają mi się, ale... 18.07.07, 16:51 Lisa ujdzie. Enzo brzmi IMO koszmarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 argument kolezanki: 18.07.07, 17:04 Tak zaargumentowala: " ty kochasz Polsce i nadajesz dzieciom polskie imiona. Ja kocham Francje i Wlochy i z sentymentu dla tych pieknych krajow chcialabym dac dziecku wlasnie te imiona a nie inne" Przepraszam kolezanke, jezeli teraz czyta to co pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: argument kolezanki: 18.07.07, 17:05 fajnie, tylko Enzo w Polsce wyjątkowo niepraktycznie Kwestie gustu juz pomijam, omówiłyśmy je wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: argument kolezanki: 18.07.07, 17:51 lotka76 napisała: > Tak zaargumentowala: " ty kochasz Polsce i nadajesz dzieciom polskie imiona. Ja > > kocham Francje i Wlochy i z sentymentu dla tych pieknych krajow chcialabym dac > dziecku wlasnie te imiona a nie inne" Ale Enzo to włoskie zdrobnienie, a nie imię. Nieistotne. Istotne jest to, ze wracają do Polski, a dzieci będą musiały w Polsce z tymi pretensjonalnymi w naszych warunkach imionami żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: argument kolezanki: 03.08.07, 10:52 Ale Enzo to włoskie zdrobnienie, a nie imię. >>> Nie wiem dokladnie czy zdrobnienei. Ale na pewno tak mial na imie zalozyciel firmy samochodowej Enzo Ferrari. Imie akurat mi sie podoba - ale z wloskim nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Bluejanet urodził się Robin Vincent 16.08.07, 12:22 www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=082007gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
biljana a poza tym.. 18.07.07, 17:07 od kiedy Lisa to takie francuskie imie jest, zeby nadac je jako symbol miłosci do Francji)) Jesli takie przesłanki ją kierują, to czemu nie Marianna? ))) Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: a poza tym.. 18.07.07, 17:09 Poniewaz Lisa i Enzo sa w pierwszej dziesiatce imion dla dzieci, przypuszczam ;- D Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: a poza tym.. 18.07.07, 17:11 lotka76 napisała: > Poniewaz Lisa i Enzo sa w pierwszej dziesiatce imion dla dzieci, przypuszczam ; > - > D wiem, wiem, taka tylko złosliwa juz bestia ze mnie)) Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: a poza tym.. 18.07.07, 17:13 DDD ze mnie tez zlosliwa bestia bo pisze o kolezance na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREGORIKOS Re: a poza tym.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 13:14 Moze dziwne pytanie, ale ... czemu to pretensjonalne imiona i czemu text: beda musialy z takimi ... zyc ?? Z czym wiaze sie posiadanie przez dziecko niepolskiego czy tez niepopularnego imienia w PL ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwinka Re: a poza tym.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:00 Lisa kojarzy mi się nie z Francją, tylko z "Dziećmi z Bullerbyn", no ale to dość międzynarodowe właściwie nie tyle imię, co zdrobnienie (od Elżbiety, jak by jej nie nazwać Elisabeth czy Elisabettą), ewentualnie może od Louise (na polski Ludwika)... No ale Enzo nie podoba mi się wyjątkowo, moim zdaniem raczej może spowodować kłopoty, niż wyróżniać pozytywnie. Od czego to właściwie utworzone??? Wiem, że Polska zwłaszcza w porównaniu z Francją to "zaścianek" i nie chodzi mi o to, żeby nie było oryginalnych imion, ale też trzeba zachować zdrowy rozsądek... Aha, a jeśli oboje rodzice to Polacy, to jak oni sobie wyobrażają zarejestrowanie tego dziecka w polskim USC???? Przecież Rada na pewno na takie imię się nie zgodzi... A co do pytania o to, z czym wiąże się posiadanie niepopularnego w Polsce imienia - to uwierzecie, wiem co mówię, wiąże się z tym, że bywa nielekko. Nieważne zresztą drwiny rówieśników, to można przeżyć, ale gorsze problemy z załatwianiem czegokolwiek w urzędzie, na poczcie, w banku... A przede wszystkim chyba nie da się zarejestrować dziecka o imieniu Enzo w USC czy ochrzcić, a na tym zależy jednak sporej części społeczeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: a poza tym.. 02.08.07, 10:41 Nalezy się cieszyć, że koleżanka nie kocha Chin albo Japonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwinka Re: a poza tym.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 10:03 Albo nie jest szczególnie zainteresowana kulturą dawnych Azteków (te wszystkie Quetzcaloatle, Popocatepetle I Mictlancihuatle!!!!) To już lepsza byłaby Kumiko czy Li... Odpowiedz Link Zgłoś