eglantine 25.07.07, 10:46 Już sama nie wiem, oba mi się podobają, ale przeraża mnie obecna popularność Szymona ( a wybrane tak dawno temu, ech). Sama nigdy nie lubiłam mieć w otoczeniu imienniczek, więc nie chciałabym fundować takiej wątpliwej przyjemności własnemu dziecku. Jerzego uważam za imię piękne, w dodatku rzadko teraz nadawane, ale nie znoszę zdrobnienia Jurek. Sama zdrabniałabym do Jerzyk, ale przyznacie same, że długo się tak nie da, poza tym otoczenie i tak będzie zdrabniać, jak uzna za stosowne, a więc pewnie używać tej najpopularniejszej formy. No i mam zgryz, poradźcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dodo1 Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.centertel.pl 25.07.07, 11:07 Szymon tylko i wyłącznie Szymon. Mój starszy obecnie trzynastoletni syn to Szymon Paweł. Imię podobało mi sie już w podstawówce gdzie był tylko jeden Szymon(lata 80-dziesiąte) i nic nie zdołało mnie przekonać do zmiany poglądów na imię dla pierworodnego. Nawet informacja,że w tym samym szpitalu trzy dni po naszym urodził się Szymon znajomym.W klasie był jedynym Szymkiem,w szkole kolejnym w roczniku,a w drużynie piłkarskiej jednym z pięciu. Mimo to nie żałuję a syn lubi swoje imię.Może zamiast Jerzego Andrzej, ma dużo pięknych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:10 Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Trojmiescie imie Szymon jest ostatnio najczesciej nadawanym imieniem. Ja bym wybrala zupelnie inne, ale skoro wybierasz z tych dwoch, to Jerzy. A może Wojciech Jerzy. Moim zdaniem slicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 11:14 Jerzy. ładniejsze ma zdrobnienia w dzieciństwie i dostojniejsze później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 25.07.07, 11:41 Uważam, że Jerzy to bardzo ładne imię i nie tak popularne jak Szymon. Jeżeli podobają Ci się obydwa, to proponuję Jerzy Szymon. W miejsce Szymona proponuję jeszcze ewentualnie Szczepan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anvers Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.ptim.net.pl 25.07.07, 12:01 przeciesz możesz mówić jerzyk niekoniecznie jurek Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 12:10 Jasne że ja mogę, ale chodzi mi o to, że ludzie są przyzwyczajeni do standardowego zdrobnienia Jurek, które mi się baardzo nie podoba, więc pewnie koledzy/krewni będą go używać, a to mi jakoś nie pasuje. Ale może faktycznie robię z igły widły. A z drugim imieniem też mam kłopot. Szymon byłby Szymonem Ignacym (tradycja w rodzinie męża), Jerzy Ignacy w ogóle mi nie brzmi. Za to Jerzy Szymon brzmi całkiem nieźle... Może macie jeszcze jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anvers Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.ptim.net.pl 25.07.07, 16:50 wydaje mi się, że jeśli będziesz Ty mówiła o nim Jerzyk to automatycznie i reszta rodziny to przejmie, a w przedszkolu panie trzeba za wczasu poinformować o formie zdrobnienia. jeśli zawsze się będzie przedstawiał kolegom jako jerzyk, to tak zostanie i jurek się nie pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 21:27 eglantine napisała: > Za to Jerzy Szymon brzmi całkiem nieźle... Może macie jeszcze jakieś inne > propozycje? Oczywiscie - kompromisowo, Tymon. Imię bardzo do Szymona podobne, zdrobnienie nie nastręcza problemów, jest ostatnio coraz bardziej znane, Tymon Ignacy pasuje bardzo ładnie. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Szymon czy Jerzy? 26.07.07, 11:12 Tymon podoba się nawet bardzo mężowi , mnie już trochę mniej. Ale też bierzemy po uwagę. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, chyba jednak padnie na Jerzego. Pochwalę się po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sucielo Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 12:06 Bardziej podoba mi się Szymon, ale skoro chcesz, żeby było oryginalnie, to daj Jerzy. Ja też nie lubię zdrobnienia Jurek, może jeżeli z uporem będziesz powtarzać, że twoje dziecko to nie Jurek tylko Jerzyk, to wszyscy zaakceptują i tak będą na niego mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Szymon czy Jerzy? IP: 195.116.132.* 25.07.07, 12:19 jerzy sie jeży a jurek ogórek kiełbasa i sznurek Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 12:23 Tylko Jerzy! Prześliczne imię, siostra wybrała dla ewentualnego kolejnego synka też Zdrobnienia: Jerzyk, Jerzuś, Juruś, Jureczek ... Szymon jest nudny i oklepany, co kawałek jakiegoś spotykam. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 12:56 Oba imiona ładne. Moja siostra cioteczna ma synka Szymona Jerzego Chyba Szymon bardziej mi się podoba, ale jego popularność powoduje, że trochę ostatnio jakby straciło dla mnie na uroku to imię, więc ja gdybym taki wybór miala to skłaniałabym się bardziej w stronę Jerzego. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 13:12 mam takie samo zdanie, jak blaszany_dzwoneczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 13:25 Wiesz, jak Ty bedziesz wołac na synka Jerzyk, to wszyscy tak będą mówic. A jak bedzie juz starszy to sam sie tak bedzie przedstawiał i poprawiał tych, ktorzy bedą próbowac mówic do niego Jurek. Mój wujek to Jerzy i cale zycie wszyscy mówia do niego Jerzyk. Ani razu nie słyszałam, by ktokolwiek mówil do niego Jurek. Jestem za Jerzykiem. A Szymon - rzeczywiscie juz robi sie oklepany jak Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 15:47 Jerzyk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maika Re: Szymon czy Jerzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 16:46 szymon duzo lepsze !! nie wszystkim przeszkadza to, ze maja wielu imiennikow a na jerzego na pewno beda mowic jurek nie bedziesz miec na to wplywu, wiec jesli nie lubisz tego zdrobnienia to mozesz zalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Szymon czy Jerzy? 25.07.07, 17:48 Zdecydowanie Jerzy. Sxymon nie dośc , że jest popularny, z pewnością nie jest tak ładny jak Jerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kleine.hexe Re: Szymon czy Jerzy? 26.07.07, 13:37 Szymon nie podoba mi sie. Natomiast Jerzy jest calkiem fajne, brzmi jakos tak dostojnie Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek jest Szymon! 03.09.07, 18:36 www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=092007gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś