Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 10:33 Lester - nowe imię w Polsce Odpowiadając na pismo USC w Warszawie, Oddział Wola, informuję, że angielskie imię Lester nie było dotychczas w Polsce używane. Jak wynika z materiałów Instytutu Języka Polskiego PAN w połowie lat dziewięćdziesiątych wśród obywateli RP był tylko jeden nosiciel imienia Lester. Pochodzi ono od nazwy miasta Leicester, wymawianej jako 'lester'.Wprawdzie w świetle Zaleceń Komisji Kultury Języka PAN z r. 1996, według których "nie powinno się nadawać imion [...] pochodzących od nazw geograficznych", można by takie pochodzenie tego imienia uznać za argument przeciw niemu, ale współcześnie mało kto z Polaków w ogóle je skojarzy z nazwą miasta. Natomiast Prawo o aktach stanu cywilnego nakłada na kierowników usc obowiązek odmowy nadania dziecku "imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka." Żadnej z tych cech imieniu Lester nie przypiszemy. Wątpliwości może budzić odmiana tego imienia, a w szczególności to, jak się potraktuje "e" z drugiej sylaby w przypadkach zależnych. Ze względu na świeżą obcość imienia Lester należy je odmieniać tak jak imiona Roger i Prosper (a więc Lestera, o Lesterze) a nie tak jak imiona Kasper i Sylwester (a więc nie: Lestra, o Lestrze). Zdaniem części członków Rady formę Lester odczuwają Polacy raczej jako nazwisko niż imię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Lester - opinia RJP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 10:43 Mnie osobiscie niezbyt podoba sie to imie,ale jakos nie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lester - opinia RJP 04.10.07, 10:48 Gość portalu: Dee napisał(a): > Mnie osobiscie niezbyt podoba sie to imie,ale jakos nie razi. Chyba się pod tym podpiszę Lester brzmi w Polsce o wiele naturalniej niż np. Kewin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: Lester - opinia RJP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 16:18 Dla mnie Lester może być, chociaż sama nie nadałabym. Przychylam się do opinii RJP, w sprawie dopasowania do nazwiska (pasuje do nazwisk osłuchanych i o charakterystycznych dla nazwisk końcówkach). Lester Kowalski - OK Lester Weber - ciągle będzie musiał tłumaczyć, co jest imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś