krimhilda 06.10.07, 19:27 Co sadzicie o tym imieniu? Czy to jakas pochodna od Katarzyny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Katia 06.10.07, 19:28 To nie imię, lecz rosyjskie zdrobnienie od Jekateriny, czyli Katarzyny. Jednym słowem - rosyjska Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byniek74 Re: Katia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 20:05 to moje ulubione imię żeńskie. moja żona twierdzi, że to jakieś rosyjskie zdrobnienie, ale i tak mi się podoba. przy pierwszym dziecku zgodziłem sie na imię proponowane przez żonę i nawet nie pisnąłem. ale dzięki temu mam prawo wybrać imię dla drugiego dziecka. i na pewno będzie to katia. reasumując - świetny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 06.10.07, 20:45 Jesteś pewien, że Ci to zarejestrują? Ustawa zabrania rejestrowania imion w formie zdrobniałej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byniek74 Re: Katia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 21:23 moja siostra ma na imię nadia. skoro ją zarejestrowali, to dlaczego mi ma sie nie udać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 06.10.07, 21:36 Art. 50. 1. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, ---w formie zdrobniałej- Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 07.10.07, 00:03 Znałam niedawno rodzeństwo: Ewelina, Natasza, Katia i Grześ. Jak najbardziej Polacy. Czyli mozna rejestrować. Mnie się bardzo Katia podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 07.10.07, 00:08 Arianko, to, ze jakiś urzednik to zarejestrował, nie oznacza, ze "jak najbardziej można zarejestrować". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Katia 07.10.07, 09:17 Zupelnie mi sie nie podoba, to zrodbnienie Katarzyny, w NIemczech rowniez nadawane jako Katja. Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Katia 07.10.07, 10:04 Ja spotkalam sie jeszcze z pisownia Katya oraz Kattia. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Katia 07.10.07, 12:37 Na moją znajomą w Niemczech wołali włóaśnie Katia.Czy Katia czy Katja-nie ważne... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Katia 07.10.07, 15:03 donmari napisała: > Na moją znajomą w Niemczech wołali włóaśnie Katia.Czy Katia czy > Katja-nie ważne... IMO ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Katia IP: *.crowley.pl 07.10.07, 13:56 jeżeli "jakiś" urzędnik zarejestrował to dlaczego nie ma zarjestrować "jakiś" inny.Moich dwóch synów tez nie chcieli ( zdrobnienia ) ale się uparłam i zarejestrował a skapitulował przy drugich imionach ( połączenie I i II ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 07.10.07, 19:32 Gość portalu: alex napisał(a): > jeżeli "jakiś" urzędnik zarejestrował to dlaczego nie ma > zarjestrować "jakiś" inny. Bo oni się nie porozumiewają między sobą, a jeśli jeden naciągnał prawo, to nie znaczy, ze drugi też musi. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Katia 08.10.07, 12:04 W Polsce nie mamy prawa precedensowego. Jeśli jakiś urzędnik popełnił błąd i zarejestrował imię w wersji zdrobniałej, w wariancie obcojęzycznym itd to nie stanowi to żadenj przesłanki czy też argumentu dla innego urzędnika podejmującego analogiczną decyzję. Gdyby tak było, rejestrowalne stałyby się wszystkie potworki, którymi straszy Rymut, a tego byśmy przecież nie chcieli. Rejestracja Nataszy, Nadii albo Katii świadczy o tym, że urzędnik się pomylił. To, że w przypadku niektórych imion urzędnicy mylą się częściej, niż w przypadku innych nie sankcjonuje ich i nie sprawia, że zaczynają spełniać warunki ustawowe. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet26 Re: Katia 08.10.07, 21:43 Bardzo lubię piękne zdrobnienie Katia od również pięknego imienia Jekaterina. Zastanawiałam się żeby tak nazwać moją córkę, ale wygrała Wiktoria Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Katia 08.10.07, 22:32 Nie mamy systemu precedensowego, ale niestety slynny wyrok NSA z Ola stanowi mocny argument przy odmowie rejestracji zdrobnienia jako pelnej formy(( Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Katia 08.10.07, 22:46 Pare ladnych lat temu (mialam prawo administracyjne w 98 roku) NSA orzekl, ze dopuszczalne jest nadanie formy Ola jako pelnego imienia...Moze to stad ta "plaga" Kub zamiast Jakubow? No i jeszcze Bartek, podobno nadawalny od 30 lat niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 09.10.07, 20:24 Prosiłam o zacytowanie wyroku, bo kiedy ostatnio szukałam orzeczeń w sprawie imion w Leksie (było to wprawdzie już jakiś czas temu), znalazłam tam tylko wyrok dot. Mercedes i glosę o tym, ze akta stanu cywilnego w Polsce powinny być prowadzone po polsku, co dotyczy również imion. Odpowiedz Link Zgłoś