Gość: gosc- gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 12:28 Mi bardzo podoba sie imie dla córeczki Inka a dla chlopca Nikodem) Ale odkad pojawila sie kawa i takiej nazwie to imie Inka zostalo zapomniane. A szkoda bo jest ladne-JAK DLA MNIE. Tak jak z Ludwikiem) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 11.10.07, 12:36 Inka to bardzo ładne ZDROBNIENIE! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 11.10.07, 14:10 Nie lubię tej kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 11.10.07, 14:30 Inka - chyba rzeczywiście kojarzy mi się tylko z kawą Nikodem - podoba mi się i to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 11.10.07, 14:58 Jako nazwa kawy? Bardzo! Poza tym popieram Oliankę - jako zdrobnienie jest słodkie. Pamiętaj, ze imię nadajesz człowiekowi a nie dziecku. Zwrot do 50 letniej kobiety "pani Inko" brzmi wg mnie infantylnie. Nikodem mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 12.10.07, 23:02 ja również podpisuję sie pod Olianką i Arianą.Inka jako skrót jest urocze ale nie jako pełna forma.Znam pewną Inkę,właściwie Inez na którą wszyscy mówią Inka.A poza tym to skojarzenie z kawą,nie uważam tego imienia za odpowiednie dla dziecka natomiast Nikodem jest przeuroczy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 13.10.07, 01:27 Inka nie została "zapomniana" jak Ludwik, tylko zawsze funkcjonowała jako zdrobnienie. Kawa je spopularyzowała, a nie zepchnęła w zapomnienie. Może nazwiesz córkę jakimś imieniem kończącym się na - ina (Marcelina, Sabina, Paulina) i będziesz zdrabniać ją do Inki? Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 13.10.07, 19:26 Całą poprzednią ciążę słuchałam opinii o imieniu Inka podobnych do tych powyżej i ... puszczałam je mimo uszu. Z mężem byliśmy zdecydowani na to włąśnie imię i żadne inne! Obecnie moja Inka ma 4 lata, imię do niej pasuje, wszędzie spotykam się z zachwytami, że sympatyczne i niespotykane. A Babcia Inka wcale nie brzmi dla mnie infantylnie, tylko magicznie i przesymatycznie!!! Faktem jest, że w spisie imion figuruje jako zdrobnienie i było trochę problemów z zarejestrowaniem, ale że nie mieliśmy żadnej alternatywy - walczyliśmy jak dziki i się udało! Pozdrawiam! --- Monika - mama Inki i styczniowej Niespodzianki Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 13.10.07, 20:25 No,nie wyobrażam sobie siebie jako trzydziestoletniej Inki. Ja się denerwuję jak do mnie wszyscy mówią zdrobnieniem chociaż mam i pełną formę imienia.Bo czuję się traktowana jak smarkula. Akurat dla Ciebie brzmi magicznie i sympatycznie ale dla dziecka nie musi( może będzie je odbierało jako infantylne imię- nie wiesz co będzie). Ja bym nie zaryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet26 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 13.10.07, 20:25 Cześć! Dla mnie to jedno ze zdrobnień imienia Inna Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Moniko- prywatnie.. 13.10.07, 23:16 przepraszam, nie bylo mnie tutaj ponad 3, 5 roku - czy Ty czasem nie jesteś mamą Inki- która mi pisała na priva, jak udalo się Inkę zarejestrować mimo, że imię nie jest oficjalnie dopuszczone jako imię do nadawania dzieciom- przez Radę Języka Polskiego- czy twoja inka nie ma nazwiska na literkę "L" ? pozdrawiam- Niki Odpowiedz Link Zgłoś
emonik nicol-e 14.10.07, 19:05 Tak, to ja! Pozdrawiam! Tylko nie jestem do końca pewna, czy wiem kim jesteś... --- Monika - mama Inki i styczniowej Niespodzianki Odpowiedz Link Zgłoś
lollypop Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 14:41 Brawo! O to wlasnie chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet26 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 13.10.07, 20:43 Inka (Inna) mi się nie podoba, a Nikodem nawet ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 08:32 Inka mi się podoba, ale wiem, że to zdrobnienie i dlatego jakoś się nie zastanawiałam nad tym jako odrębnym imieniem, bardziej mi się podobało (też podobne) Inga - i tak zostało ale w ogóle to ładnie - konkretnie, krótko, zgrabnie lubię w ogóle krótkie imiona Mąż na Ingusię czasem nawet mówi Inka Odpowiedz Link Zgłoś
zara11 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 19:49 podoba mi sie s-z-a-l-e-n-i-e! to jak to jest wlasciwie: w spisie jest "inka'? czy "ina", czy moze "inna" (z ta ostatnia forma sie nie spotkalam) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 20:00 Nie ma żadnego spisu, ale nawet gdyby był, żadnej z tych form w spisie by nie było. www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=567&letter=I www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=27&letter=I www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=256&letter=I Odpowiedz Link Zgłoś
zara11 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 20:04 zdaje sie, ze emonik wspomina o >spisie imion<, w ktorym figuruje "inka". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 20:08 - w którym NIE figuruje. Ale i tak takowego spisu nie ma, jak Ci już napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
zara11 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 20:18 w poscie emonik przeczytalam: >Faktem jest, że w spisie imion figuruje jako zdrobnienie < no ale dobra, nie ma to nie ma, tłudno Odpowiedz Link Zgłoś
zara11 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 20:36 nie, no jednak jest. na stronie www.rjp bezustannie wspomina sie o "oficjalnym spisie imion". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 20:44 A w którym miejscu? Google nie znajduje czegoś takiego na stronach RJP. Odpowiedz Link Zgłoś
zara11 Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 20:51 na przyklad w odpowiedzi dot. imienia "elma": >>Inni rodzice – tym razem Polacy – spytali, czy zasadnie pracownicy USC odmówili nadania ich córce imienia Elma (głównym argumentem urzędników było niewystępowanie tego imienia w oficjalnym wykazie imon). Oto odpowiedź sekretarz Rady: (… istotnie, imię Elma nie figuruje w oficjalnych spisach imion polskich, << i wielu innych, ktoe czytalam, ale pozamykalam juz okna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 14.10.07, 21:13 Ok. Widocznie nie wyszukiwałam w tym akurat przypadku. Otóż coś takiego, jak oficjalny spis imion, istniało, ale już od wielu lat nie ma obowiązującej mocy prawnej. Nie mam w tej chwili Leksa, by to prześledzić, ale w tej chwili nie ma ani organu, który by taki spis mógł sporządzić, ani żaden organ nie jest zobligowany do kierowania się jakimkolwiek spisem. W praktyce więc moze występować coś, co jest nazywane przez jakichś urzędników oficjalnym spisem imion, ale ma on nie przymierzajac równą wartość, jak oficjalny spis krasnoludów i gnomów albo oficjalny spis południc i strzyg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? IP: *.toya.net.pl 31.10.07, 22:19 Ja też nazwałam córkę Inka. Faktycznie było trochę problemu z zarejestrowaniem ale się udało. Nie rozumiem czemu piszecie, że to głupio dorosłą osobę nazywać Inka. Przecież przeważnie zwracamy sie do ludzi, których lubimy zdrobnieniem ich imienia. Nikt nie mówi np.Anno, czy Anko tylko Aniu itp. A że niektórym imię Inka kojarzy się z kawą to cóż... zawsze lepiej niż Regina (papier toaletowy). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 31.10.07, 22:21 Regina w pierwszym rzędzie kojarzy sie z królową. Choć być może zależy komu. Do większości ludzi dorosłych inni nie zwracają się wyłącznie zdrobnieniem, ale do Inki będą musieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? IP: *.toya.net.pl 01.11.07, 20:03 no właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozuszynka Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 20.12.07, 14:56 A my mamy trzymiesięczną Inę. Udało sie ją zarejestrować w Kielcach, po pokazaniu pani w USC słownika prof. Rymuta. Nie jest to imie ani obraźliwe ani ośmieszające ani obco brzmiące. W życiu nie spotkałam się z czyms takim, żeby do kobiety/dziewczyny o imieniu kończącym się na -ina ktoś mówił Ina. Kawy Inki też nie lubię, ale idąc tym tropem nie byłoby Ludwików, Regin, itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 20.12.07, 19:32 Pokazanie słownika Rymuta zapewne załatwiłoby nawet nadanie imienia Wredzia, Kwitosława, Ryczysława czy Putencjana. Dziwię się, że USC kieruje się Rymutem - wystarczy zajrzeć do Rymuta, żeby wiedzieć, dlaczego to piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kozuszynka Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 31.12.07, 15:25 Wiem, że u Rymuta są różne dziwologi (mam książkę, więc wiem jakie imiona w niej są - i tak nie podałaś najbardziej "soczystych"), ale pani w USC nie była za bystra (na szczęście dla nas). A swoją drogą w kieleckim USC jest jakaś 30-letnia książeczka z imionami, więc pewnie nie ma tam wielu imion współcześnie używanych i już "zadomowionych" (często niestety). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Inka ?? Jak wam sie podoba?? 31.12.07, 18:36 Wbrew pozorom przez 30 lat nie zmieniło się aż tak wiele w imiennictwie. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś