Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 08:45 Zauważyłam na szyldzie - to pan doktor. Jak Wam sie podoba? Mnie szczerze mowiąc nie bardzo. Nie umiem rozgryzc tego imienia ani z niczym skojarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: Ostap 25.10.07, 09:57 Ostap Bender z "Dwunastu Krzeseł". To moje jedyne skojarzenie z tym imieniem. Podobno w rosyjskim to już synonim oszusta (przynajmniej według Wikipedii). Imię jest chyba ukraińskie, przynajmniej na to wskazują wyniki Google. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ostap 25.10.07, 10:02 pl.wikipedia.org/wiki/Ostap W wiki wyczytałam, że "po naszemu" to Eustazy i podoba mi się w takiej formie o wieeele bardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Ostap 25.10.07, 11:15 A ja znalazlam to: www.oiw.pl/ksiega_imion.php?op=single&idm=693 www.oiw.pl/ksiega_imion.php?op=single&idm=401 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Ostap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 13:04 To ja juz wole Eustachego i Eustachiusza, choc i tak nie podobają mi sie te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostap 26.10.07, 23:11 Jest to zdecydowanie nie Eustachiusz/Eustachy, a ukraiński Eustacjusz, Eustazjusz, Eustazy. Po polsku występowało także jako Awstacy, Abstacy, Jawstacy. Odpowiedz Link Zgłoś