katriel 05.11.07, 17:16 Imię (i jego nosicielka) było wspominane na forum, ale utonęło w monstrualnym wątku o "najdziwniejszych zestawach" - a szkoda, bo imię samo w sobie jest niespotykane i robi wrażenie zupełnie niezależnie od nazwiska. Zauważyłam je przypadkiem, na okładce "Słownika rodzajów i gatunków literackich" leżącego w witrynie księgarni, z podwójnym nazwiskiem, którego nie zapamiętałam; wróciwszy do domu wrzuciłam imię w googla i znalazłam panią dr Słowinię Tynecką-Makowską z Katedry Teorii Literatury Uniwersytetu Łódzkiego (fakt, że osoba imieniem Słowinia zajmuje się literaturą, sam w sobie wydaje mi się uroczy). Nie wiem, jak się to imię wymawia (przez [ńja] jak Antonia czy przez [ńa] jak Ania), i nie wiem o nikim innym, kto by je nosił. Mnie się podoba, chociaż dziecka bym tak nie nazwała. A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Słowinia 05.11.07, 17:31 Imię dość niesamowite... Też podoba mi się tylko teoretycznie/platonicznie, tzn dziecka bym tak nie nazwała... Kojarzy mi się ze Słowińskim Parkiem Narodowym, skansenem w Klukach oraz ruchomymi piaskami w Łebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słowinia 05.11.07, 19:36 Jest neologizm, przyznam, że dość ciekawy. Zapewne wymawia się je jak Dania czy Antonia. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Słowinia 05.11.07, 19:50 IMHO okropne, najpierw przeczytałam "Słonina". sundayivigo.blox.pl/html/1310721.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Słowinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 08:42 Mnie od razu z Parkiem Słownińskim sie skojarzyło. Imię niebanalne, ale ja bym tak dziecka nie nazwała . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cioł Re: Słowinia IP: *.toya.net.pl 25.03.08, 20:54 znam panią doktor i niestety nawet tak przeurocze imię nie pomaga jej zdobyć sympatii. przez co źle mi się kojarzy. Co do wymowy, to jednak nie dańja, a raczej zwykła polska ańa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słowinia 25.03.08, 20:56 Jak dla mnie, zbyt ten neologizm neologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Słowinia 28.03.08, 13:42 a ja przeczytałam Siłownia Nie, jednak nie przekonuje mnie to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rukhsar Re: Słowinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 11:52 Ja też, ile razy spojrzę na to słowo, to czytam "Siłownia" Mózg mnie zwodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Słowinia IP: 195.164.30.* 17.04.08, 10:14 Słodka i upajająca jak wino. Podoba mi się. Imię i Ona... Odpowiedz Link Zgłoś