orvokki 10.11.07, 17:47 Spotkaliście się z jakąś ciekawą reakcją rejestrując swoje dziecko w USC? Mój mąż w ostatni poniedziałek rejestrował naszego synka i pani, która generalnie zdawała się przysypiać przy biurku na dźwięk imienia Sergiusz nieco się przebudziła, stwierdziła, że się jej podoba i sprawdziła ilość nadań we Wrocławiu (bardzo mało, 12 od lat pięćdziesiątych). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Luizka Re: Reakcje w USC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 17:57 kto mi powie ile jest Luiz (Luiza) kobiet o takim imieniu w Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Reakcje w USC 10.02.09, 10:11 duzo w dzielnicach chlopo robotniczych bylo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Reakcje w USC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:22 około 7tyś Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Reakcje w USC 10.11.07, 21:10 Zadziwiająco mało! Wrocław to w końcu duże miasto. Ale taka reakcja jest w sumie miła, choć nikt pani nie prosił o opinię w kwestii imienia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Reakcje w USC 11.11.07, 13:41 maz kilka dni temu rejestrowal nasza coreczke Idę Petrę. najpierw zrobil mini awanturke, bo pani go wyprosila z pokoju twierdzac, ze teraz beda biurka przestawiac. po interwencji u kierownika USC - maz mogl Idę zarejestrowac. Pani uslyszawszy drugie imie, ocknela sie i zle wypisala akt urodzenia (chyba z wrazenia) - wpisala "Petera". maz na korytarzu zauwazyl blad i sie wrocil, by akt od nowa wypisac. pani stwierdzila, ze tak to nikt sie nie nazywal ostatnio maja i Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Reakcje w USC 12.11.07, 18:09 przede wszystkim gratuluję córeczki bardzo zaciekawiło mnie drugie imię Waszej córki - Petra. Naprawdę fajny, oryginalny wybór Kojarzy mi się z Petrą Arkanian z "Gry Endera", żywiołową i ciekawą postacią literacką. Nie spotkałam się też wcześniej z przypadkiem jego nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Reakcje w USC 13.11.07, 10:44 czytalam "gre endera" i petre pamietam synek ma na drugie Piotr, maz jest Piotrem na pierwsze. mam wiec dzieci: Adi i Ida (Adam Piotr i Ida Petra) - mimo wzburzenia calej rodziny ! poza tym PETRA to znaczy skała, a IDA to m.in "dziewczyna z gor" - co mialo niebagatelne znaczenie dla mojego meza. maja i Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Reakcje w USC 13.11.07, 11:16 haha, nie dość, że nadajesz piękne imiona, to jeszcze masz dobry gust czytelniczy przysłodziłam, ale naprawdę bardzo podobają mi się imiona Twojej córeczki, widać w dodatku, że zostały przemyślane i mają dla Was duże znaczenia... Pozdrawiam Adiego i Idusię Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Reakcje w USC 10.04.08, 16:13 Petra to po polsku Petronia albo Petronela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Reakcje w USC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 08:52 Ida Petra - fajnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Reakcje w USC 13.11.07, 18:33 O kurcze, ale mna "uderzylo" PETRA - wpadlam w zachwyt, normalnie szok Sliczne, cudne i piekne imie, choc z czeska mi brzmi. Gratuluje slicznych imion dla dzieci Mama Adasia Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Reakcje w USC 13.11.07, 18:42 Ida Petra - rewelacyjne - jak dla mnie - zestawienie ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leelee Re: Reakcje w USC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 22:24 Faktycznie tak jak pisze Gaudencja po polsku to Piotra. Jesli chodzi natomiast o sama Petre, to akurat dla mnie bardzo osluchane imie, ale to z racji silnych powiazan z Czechami... znam kilka Petr, bo u sasiadow to bardzo popularne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Reakcje w USC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:35 Ida raczej kojarzy się z gwarą wiejską"iść" kiedyś może dzieci podchwycą temat ale coż kwestia wyboru rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
moniczkalovemax Drugie imie mojego Synka... 11.04.08, 10:33 Spotkalo sie z wielkim zdziwieniem i poruszeniem... Achilles )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Drugie imie mojego Synka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 20:35 Imię jak każde inne ,więc co w tym dziwnego,ale jak pamiętam miał mieć tak na pierwsze ,czyżbyś się wystraszyła nie pochlebhych opini o tym imieniu i zrezygnowała. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.j.m Re: Reakcje w USC 18.04.08, 12:54 Bardzo ładne imię Sergiusz, czemu ja na to nie wpadłam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julita Re: Reakcje w USC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 12:43 wbrew pozorom na naszą córkę Pani z USC nie zareagowała szokiem,spytała tylko jak imię ma być pisane...Mia Wiktoria Sergiusz,mój szwagier (imię ładne) Remigiusz,mój syn (jeszcze piękniejsze) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Reakcje w USC 20.04.08, 15:54 Mnie chciano zarejestrować jako Paulinę, ale tata był uparty. Co w jego przypadku jest dziwne. Urzędniczka powiedziała, że jak znajdzie mnie w kalendarzu to wpisze. I znalazła jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Reakcje w USC 14.09.08, 22:14 Mąż mi opowiadał, że jak rejestrował córkę (Danuta Julia), to pani pytała trzy razy, czy na pewno nie pomieszał kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Reakcje w USC 09.02.09, 21:58 przy drugiej córce, pani w urzedzie skomentowala: "Piękne imię". Miło. Odpowiedz Link Zgłoś
tanizaki Re: Reakcje w USC 10.02.09, 17:21 To ja wam opisze sytuacje którą mi znajomy opowiadał, którą jemu z kolei opowiadał kierownik USC Przyszedł mężczyzna aby zarejestrować syna. Urzędniczka USC: No to jak rejestrujemy Facet: Stiułard Kobieta wyciąga kartkę i mówi: Proszę mi to napisać Facet: k*** a skąd ja mam wiedzieć jak się to pisze! Pani powinna wiedzieć itp Kobieta mu tłumaczy, że nie wie i ma napisać list do Rady Języka Polskiego o opinię. Następnego dnia mężczyzna przychodzi i mówi: będzie Wojtek! Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Reakcje w USC 16.02.09, 20:42 W moim przypadku pani w URzędzie Miejskim (nie USC) zareagowała nie tyle na imię, co na moje nazwisko. Urzędniczka w USC przez pomyłkę wpisała jako moje nazwisko panieńskie nazwisko męża, więc i naziwko ojca i panieńskie matki było takie samo. Ponieważ akt urodzenia odbierał chłop, nie zauważył błędu. A pani w Urzędzie Dzielnicowym przy meldowaniu synka stwierdziła - a już myślałam, że to dziecko panieńskie (i pewnie w myślach - a nazwiska ojca panienka nawet nie znała). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pa Re: Reakcje w USC 16.02.09, 21:46 Mój mąż jak rejestrował 5 lat temu syna to poszedł uzbrojony przeze mnie w słownik i literaturę fachową, coby dziecko na pewno miało w akcie na pierwsze Bruno, a nie Brunon. I przydało się... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Reakcje w USC 17.02.09, 21:50 Nie mozna podać ot tak sobie nazwiska ojca, jeśli się je zna, a dziecko nie jest przezeń uznane. Wpisuje się wtedy z automatu nazwisko matki jako nazwisko ojca dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś