coco.chanelka 17.11.07, 16:51 Witajcie, Mam dwuletniego synka Filipka, a teraz oczekujemy drugiego facecika, ale ciężko nam podjąć decyzję dotyczącą wyboru imienia. O tym, że będziemy mieli Filipa wiedzieliśmy od zawsze i żadne inne imię nie wchodziło w grę (w końcu Filip to miłościk koni, a ja jestem zapaloną koniarą). Teraz mamy kilka typów, ale walka między mną, a drugą połówką jest bardzo zajadła... Nasze typy: Aleksy Anton Antoni Bruno Eryk Franciszek Julian Maksym Natan Nataniel Oliwier. Nazwisko jest krótkie i dosyć mocne - "Kopyt". Wg mnie Filip pasuje do niego idealnie i marzy mi się drugi taki zgrabny zestaw... Będę wdzięczna za wszelkie Wasze sugestie. Dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenium5 Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 17.11.07, 20:21 Z waszych typów bardzo podoba mi się Aleksy - jest mocne, tradycyjnie i oryginalne równocześnie... Ciekawe są też Bruno, Eryk, Julian... Trochę mniej Natan albo Nataniel. Antoni i Franciszek zbyt popularne i jakoś nie pasują, Anton dziwny, Oliwer pretensjonalny. Dorzucę jeszcze Wiktora (choć trochę zbyt pupularny), Huberta (ze względu na konie, choć brzmieniowo niezbyt mi się podoba) Olgierda, Kasjana, Kajetana, Iwona i Jeremiego. Acha jeszcze Maurycy. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 17.11.07, 21:51 Nie Anton i nie Oliwier. Wybrałabym Aleksego, ewentualnie Maksyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.nat.tvk.wroc.pl 17.11.07, 22:46 Z wymienionych; Eryk, Bruno, Natan Od siebie proponuje jeszcze: Fabian, Kornel, Maurycy, Cyprian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.netrun.cytanet.com.cy 28.11.07, 12:37 a moze ALAN! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 17.11.07, 22:51 Hej! Do Waszego nazwiska pasuje moim zdaniem: Julian i Antoni - najlepiej Maksym - też bardzo dobrze Nataniel - nieźle. Zdecydowanie odrzuciłabym Oliwiera, Antona, Eryka i Franciszka, a także Natana. Daj znać, co wybierzecie! Odpowiedz Link Zgłoś
coco.chanelka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 17.11.07, 22:59 Dziękuję wszystkim za odpowiedźi Myślimy intensywnie nad Waszymi sugestiami i nowymi propozycjami... Zapomniałam jeszcze o imieniu Samuel... Mnie się podoba, a co Wy na nie? Odpowiedz Link Zgłoś
coco.chanelka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 17.11.07, 23:42 Aha, i jeszcze bierzemy pod uwagę imię - Feliks. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 18.11.07, 16:00 coco.chanelka napisała: > Zapomniałam jeszcze o imieniu Samuel... Mnie się podoba, a co Wy na > nie? Mnie też się podoba i dobrze pasuje moim zdaniem do Waszego nazwiska. Bardzo bym je rekomendowała. Natomiast "ks" na końcu Feliksa tworzy trudnowymawialną zbitkę z Waszym nazwiskiem. Za to Felicjan byłby dużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.11.07, 19:56 filip i fabian kopyt............nic lepszego nie znajdziecie,bo i po co........................... Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 18.11.07, 06:14 Anton bym odrzuciła, bo kojarzy się z wyrazami ponton, pompon i tampon. Maksym też nieciekawe - ucięty Maksymilian. Reszta to ładne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 18.11.07, 06:15 A jeszcze Oliwier nieciekawe i teraz reszta to ładne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 18.11.07, 13:44 z Twoich propozycji najbardziej podobają mi się Natan i Maksym Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 19.11.07, 15:55 Ja jak bede miała synka nazwę go Olek ( Aleksander ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.gorzow.mm.pl 11.12.07, 13:47 mój mężczyzna i mój chrzestny mają na imię Aleksander. są cudowni, wyjątkowi, kochający, oddani, pracowici, przystojni.... mogłabym tak bez końca. mój chrzestny jest wspaniałym mężem i ojcem. a mój Aleksander ma zadatki na jeszcze lepszego. za ok miesiąc urodzi nam się synek a ja już jestem baaardzo szczęśliwa bo on daje mi radość i bezpieczeństwo. najchętniej dałabym tak samo na imię naszemu pierworodnemu i byłby wedy Aleksander junior ;o) ale on nie chce. no i oczywiście imienia wciąż nie wybraliśmy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 08:43 Wg mnie pasuje bardzo Nataniel Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 20.11.07, 09:31 Franek, Franek, Franek, Franek!!!! Też mam syna Filipa i gdyby mi sie zdarzył jeszcze jakiś to byłby Franek na mur-beton. Odpowiedz Link Zgłoś
coco.chanelka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 20.11.07, 14:01 Dziękuję uprzejmię za Wasze opinie A czy mogłybyście się jeszcze wypowiedzieć nt. imion Bruno, Feliks i Samuel... Bo przyznam szczerze, że to moje trzy typy. Tata za to chciałby mieć Franka albo Nataniela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.smrw.lodz.pl 20.11.07, 14:42 Wybrałabym Franka,pozostałe imiona nie są w moim guście od siebie dorzucę Szczepana,bo kojarzę,że jest patronem miłosników koni pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 23.11.07, 22:55 Samuel ładnie pasuje, ponadto Aleksy i Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 16:24 ja bym na te stawiała: Kopyt Remigiusz (zdrobnienia Remek, Remuś) Kopyt Antoni Kopyt Dominik Kopyt Krzysztof Kopyt Sławomir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacharel Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.kablowka.waw.pl 22.11.07, 15:44 do tak "twardego" nazwiska dla mnie pasują Kamil KOpyt Emmil Kopyt Michał Kopyt Dominik Kopyt Maciej Kopyt chyba najładniej Odpowiedz Link Zgłoś
coco.chanelka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 23.11.07, 16:41 Michała już mamy - tak ma imię tata chłopaków A reszta imion występuje w dalszej rodzinie, więc odpada. Please, please, pomóżcie, bo nadal jesteśmy w kropce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacharel Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.kablowka.waw.pl 23.11.07, 22:46 został Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 23:11 Na pewno odpadają wszystkie imiona kończące się na -k, a więc Franciszek i Eryk. Podobnie z imieniem Feliks - takie zbitki na granicy imienia i nazwiska nie brzmią dobrze. Poza tym zrezygnowałabym z Oliwiera i Antona, bo brzmią mi obco i pretensjonalnie. I Maksym jakoś nie gra mi z nazwiskiem przez to "y" w ostatniej sylabie. Pozostałe propozycje bardzo mi się podobają - też miałabym ciężki orzech do zgryzienia, zresztą wiele z tych imion należy do moich ulubionych. Z Twoim nazwiskiem najlepiej brzmi mi: Julian Kopyt Antoni Kopyt Ale Samuel Kopyt, Bruno Kopyt czy Aleksy Kopyt to też udane zestawy. Gdybym miała podać tylko jeden typ, to byłby to na pewno Julian - serdecznie polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
coco.chanelka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 25.11.07, 21:41 Witajcie Po burzliwych naradach i rozważanich Waszych podpowiedzi wybraliśmy nasze 5 typów: Natan Nataniel Julian Franciszek Aleksander. Które wg Was pasuje najładniej do nazwiska i będzie miło współbrzmiało z Filipem? Nie ukrywam, że stawiamy chyba na 3 pierwsze... Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 25.11.07, 21:52 Witaj Moim zdaniem pasuje tylko Julian. Pozdrawiam serdecznie, g. Odpowiedz Link Zgłoś
coco.chanelka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 26.11.07, 09:13 Naprawdę można na Was liczyć Bardzo dziękuję! Przyznam się, że spotkałam się z komentarzem, że imię Julian brzmi mówiąc delikatnie mało męsko... I to mnie trochę przeraziło i wciąż o tym myślę;-( Czy uważacie, że jest w tym ziarenko prawdy? Jak można zdrabniać Juliana, oprócz podstawowego zdrobnienia, czyli JULEK? I mówicie, że Natan lub Nataniel nie bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 26.11.07, 22:51 Natan Kopyt brzmi moim zdaniem zbyt twardo, jak tętent kopyt, a przy Natanielu Kopycie z kolei długie, miękkie imię kontrastuje za bardzo z dość twardyn nazwiskiem. Julek może zaś być Julinkiem, Juleczkiem, Juliankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 26.11.07, 22:58 coco.chanelka napisała: > Przyznam się, że spotkałam się z komentarzem, że imię Julian brzmi > mówiąc delikatnie mało męsko... I to mnie trochę przeraziło i wciąż > o tym myślę;-( Czy uważacie, że jest w tym ziarenko prawdy? > Znam kilku Julianów i nie odbieram tego imienia jako zniewieściałego. > Jak można zdrabniać Juliana, oprócz podstawowego zdrobnienia, czyli > JULEK? Julcio, Juliś, Julianek. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 25.11.07, 22:49 Zdecydowanie Julian! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 25.11.07, 23:08 Julek najlepsze! Pasuje do Filipa i jest trochę łobuzerskie, jak chciałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 01.12.07, 19:34 Aleksander i Filip!!! Oba to imiona królewskie, z tej samej "branży" - władcy Macedonii, Aleksander Wielki Macedoński i Filip Macedoński! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.smrw.lodz.pl 26.11.07, 07:43 Julian albo Aleksander ze wskazaniem na Julka Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 26.11.07, 10:36 Zarówno Julek jak i Nataniel brzmią miękko. Natan już nie. Mi się podobają wszystkie trzy, ale Julek jest chyba taki bardziej łobuzerski. Nie wiem skąd jesteś, Nataniel był kiedyś tradycyjnym imieniem mieszczan gdańskich, więc szczególnie w tym regionie byłby, jakby to określić "bardziej uzasadniony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: 82.177.15.* 29.11.07, 13:38 Słuchaj daj na imię Fabian albo Franciszek sa to staropolskie imiona i do Filipa bedzie pasowalo super!Mam synka Fabka!Druga urodzila sie corka a bylby Filip! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 22:34 Może spodoba Ci się Igor lub Gracjan bardzo orginalne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.brnt.adsl.virgin.net 01.12.07, 19:18 A mnie najbardziej z Twojej listy podoba sie Maksym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.chello.pl 01.12.07, 19:18 wszystkie wybrane imionka są bardzo ładne i nietypowe Ja uważam iż do Filipa pasował by braciszek o Imieniu Eryk lecz Julian jest również pieknym imieniem ktore zawsze mi się podobało Moja kuzynka miesiąc temu urodziła ślicznego synka również miała problem wraz z męzem ponieważ nie mogli się zdecydować na imie dla małego jednak wybrali imię OLIWIER. Teraz gdy Oliwierek ma miesiąc uważam że to jest najpiękniejsze imie jakie mogli dla niego wybrac .polecam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: 217.98.103.* 02.12.07, 22:27 Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.07, 22:52 A jak Wam sie podoba Lukasz?? Lukasz Kopyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloodorange Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.chello.pl 05.12.07, 20:20 Bruno. Bruno i Filip - brzmi dobrze... ale Bruno Kopyt - hmmpf. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafka1973 Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 05.12.07, 20:35 Po przeczytaniu uważnie całego wątku proponuję również Juliana. Przede wszystkim dlatego, że Julian Kopyt brzmi naprawdę bardzo dobrze. Poza tym Filip i Julian to udana para. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.07, 19:23 mi się najbardziej Mikołaj na 100 % niewiem jak wam się będzie podobać ??? Odpowiedz Link Zgłoś
coco.chanelka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 08.12.07, 17:58 Witajcie Decyzja zapadła... Będzie Julianek! Jeszcze raz dziękuję wszystkim Wam za rady, sugestie i Wasze podpowiedzi. Naprawdę ułatwiliście nam podjęcie decyzji, bardzo trafnej jak sądzę! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 08.12.07, 21:18 Super )) Pozdrawiamy serdecznie - pochwal się Julkiem, jak już się urodzi ) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 09.12.07, 00:29 Gratuluję wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwaz78 Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 01:26 Dla mnie najładniejsze imię dla chłopca to Igor. I tak nazwę swojego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 21:03 Moim zdaniem Antoni Kopyt brzmi całkiem, całkiem mój przyjaciel tak się nazywa więc wy powinniście swoje dziecko tak samo nazwać!! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla synka (brata Filipa)... Pomóżcie, pl 15.12.07, 22:15 Gość portalu: Jonasz napisał(a): > Moim zdaniem Antoni Kopyt brzmi całkiem, całkiem mój przyjaciel tak się nazywa > więc wy powinniście swoje dziecko tak samo nazwać!! Powinni? Odpowiedz Link Zgłoś