krimhilda 22.11.07, 13:57 Przychodza mi do glowy nastepujace: Diana, Maja, Gaja, Wiktoria, Luna, Flora Jakie jeszcze sa nadawalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agar2208 Re: Imiona bogin 22.11.07, 14:46 Atena, Afrodyta , Ksena hahaha mojemu dziecku w zyciu bym tak nie dała na imie Odpowiedz Link Zgłoś
jamajka07 Re: Imiona bogin 22.11.07, 14:49 Przychodza mi do głowy: Aurora(mit. rzymska), Afrodyta(mit. grecka), Brygida(mit. celtycka), Konkordia (mit. rzymska), Nina (mit. sumeryjska, Eufrozyna (mit. grecka), Gerda (mit. nordycka) Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Imiona bogin 23.11.07, 13:41 Ksena! Kojarzy mi się z Kseną wojowniczą księżniczką. Taki serial był. A tak na marginesie to ile jest Ksen i kiedy ostatnie nadanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Imiona bogin IP: *.nat.tvk.wroc.pl 23.11.07, 15:46 Znam Artemidę - ma 33lata Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona bogin 25.11.07, 00:08 donmari napisała: > Ksena! Kojarzy mi się z Kseną wojowniczą księżniczką. Taki serial > był. A tak na marginesie to ile jest Ksen i kiedy ostatnie nadanie? W 1994 było 5 Ksen i 1 Ksenna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hazaja Re: Imiona bogin IP: 80.55.239.* 21.09.08, 18:28 Ja znam dwie Kseny!! Jedna to Ksenia a druga Ksena, jedna ma lat ponad 30, a druga ok. 20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Imiona bogin IP: *.oxfd.cable.ntl.com 25.11.07, 13:25 Pisalam juz w innym watku, ze sie niedawno natknelam na pania Junone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Imiona bogin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 15:05 Bardzo podoba mi się LUNA Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imiona bogin 28.11.07, 19:25 Lamia (krwiożerczy demon, więc może nie do końca bogini ) Selena Marzanna Flora Minerwa no i oczywiście Wiktoria Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imiona bogin 30.11.07, 08:56 za wikipedią: Lucyna (łac. lucina - niosąca światło, narodziny) - imię żeńskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od imienia bogini światła i narodzin. Przydomek ten nadano Dianie i Juno. czyli de facto nie imię bogini, tylko przydomek "Świetlista" ale niezłe boginie go nosiły Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Imiona bogin 30.11.07, 15:41 No to jeszcze Wenus-Wenera. Moja siostrzenica miała dostać na imię Wenera-taka tradycja rodzinna, że pierwsza dziewczynka w rodzinie dostaje imię po Babci. Babcia pochodzi z Macedonii i tam to imię nie uchodzi za "dziwaczne" i wcale źle się nie kojarzy. Jednak w Polsce konotacje są zdecydowanie negatywne. Większości osób Wenera kojarzy się z chorobami wenerycznymi...Mała uchowała się jakoś i na imię ma Krystyna W tym wypadku chodziło też o to, by dziecko dostało imię które podobnie będzie brzmiało w 3 językach-matka jest Polką, ojciec Macedończykiem a mieszkają w USA. Christina jest więc całkiem na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Imiona bogin 24.04.08, 19:37 Dike (gr. sprawiedliwość - jedna z Hor, bogin strzegących ładu między ludźmi i rytmem natury) Irena (gr. Eirene - pokój - kolejna z Hor) Eufrozyna (gr. Eufrosyne - rozumna - jedna z Charyt) Maja - najstarsza z Plejad Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: Imiona bogin 25.04.08, 11:52 Iryda - Imię to w mitologii greckiej nosiła bogini przemieniona przez Herę w tęczę. Freya - bogini nordycka należąca do wanów asgardskich, bliźniacza siostra Frejra. Była bóstwem wegetacji, miłości, płodności i magii. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona bogin 21.09.08, 22:13 Afrodyta - tak miala na imie tragicznie zmarla corka Eleni... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Imiona bogin 21.09.08, 22:33 Minerwę już wyżej wspomniano To ja dorzucę jeszcze tylko Ledę. Nie bogini, ale miała okoliczność z samym Zeusem Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona bogin 21.09.08, 22:39 Atena, Olimpia (posrednio), Zenona, czyli corka Zeusa... Odpowiedz Link Zgłoś