galela 26.11.07, 21:48 Podoba mi się to imię, moja prababcia tak się nazywała, da się je jakoś ładnie zdrobnić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Lea? 27.11.07, 14:48 Lea jest osobnym imieniem, nie jest zdrobnieniem od Letycja. chyba że rodzic zdecyduje się w takiej funkcji je wykorzystać generalnie, takie zdrobnienia jak Patrycja, tylko oczywiście odpowiednio podmienione głoski. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lea? 27.11.07, 14:54 aneladgam napisała: > Lea jest osobnym imieniem, nie jest zdrobnieniem od Letycja. chyba że rodzic > zdecyduje się w takiej funkcji je wykorzystać Otóż właśnie - nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby na Letycję mówić Lea. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Lea? 27.11.07, 22:13 oczywiście, że nie ma tak jak nic nie stoi na przeszkodzie, by na Justynkę mówić Zosia - tak jak to jest w przypadku jednej z moich uczennic, na Aleksandrę - Pola (druga uczennica), na Paulinkę - Apolonia (trzecia) Na moją chrześniaczkę Annę Różę też wszyscy mówią Rózia a nie Ania, więc dowolne imię może zostać pieszczotliwym zwrotem, czyli de facto zdrobnieniem Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Jak zdrobnić Letycję? 27.11.07, 11:26 Lecia, Letunia, Tunia, Tycia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Jak zdrobnić Letycję? 27.11.07, 23:35 Letycyjka (pomysł mojej 4-letniej córki) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jak zdrobnić Letycję? 28.11.07, 09:29 przy tej ilości sylab niestety zaczyna brzmieć jak letycyna... uważajcie ze zdrobnieniami mogą być powodem głupich skojarzeń i dokuczań w szkole, wiem z doświadczenia - własnego, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jak zdrobnić Letycję? 28.11.07, 10:40 aneladgam napisała: > przy tej ilości sylab niestety zaczyna brzmieć jak letycyna... uważajcie ze > zdrobnieniami mogą być powodem głupich skojarzeń i dokuczań w szkole, wiem z > doświadczenia - własnego, niestety Z Olki można zrobić: fasolkę, deskorolkę, demolkę, parasolkę i wiele innych, a jakoś to nikomu nie przeszkadza i nadają to imię. Olianka, która wielokrotnie słyszała: "Ola skocz po jabola". Wolałabym skojarzenie z lecytyną. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jak zdrobnić Letycję? 28.11.07, 14:59 z każdego imienia można się wyśmiać niestety. moja siostra o cudownym imieniu Urszula była "Ulka cebulka", druga siostra o jeszcze piękniejszym Marta była "Marta rozdarta", że nie wspomnę o Magdalenie "Magda sragda". tak naprawdę, to chyba nie da się przed czymś takim uchronić. Odpowiedz Link Zgłoś