Gość: tatuś (przyszły) IP: *.kol.tke.pl 28.12.07, 23:08 Witam, Czy ktoś próbował albo udało mu się nadać swojemu dziecku imię INKA ? Takie imię chcemy nadać swojemu dziecku (podkreślam -nie pieskowi czy kotu) które pojawi sie na świecie za parę miesięcy ale mamy obawy czy takie imię będzie chciał USC zarejestrować. Imię bardzo nam sie podoba - jest proste, sympatyczne i zarazem oryginalne -ale nie na siłę - i ewentualne skojarzenie z jedną z kaw zbożowych dostępnych na rynku wcale nas nie przeraża. Nie znamy dzieci o takim imieniu, nie znamy nikogo kto zna dziecko o takim imieniu, jedyny "ślad" to imię jednej z bohaterek starego elementarza Falskiego. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tatuś (przyszły) Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.kol.tke.pl 28.12.07, 23:12 przepraszam - żona mnie poprawiła, nie chodziło o elementarz Falskiego lecz o elementarz "Litery" (początek lat 80-tych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ina/Inka Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 13:07 Witam... Jestem Gosia i mama corke o imieniu Ina, znajomi mowia do niej Inka... Inusia jest dzieckiem, a raczej nastolatka bo ma juz 17 lat pelnom energii i niewiarygodnych pomyslow. Zawsze usmiechnieta i uparta. Ma wielu przyjaciół i znajomych, lubi bardzo duzo mowic i udzielac sie w rozny spasob. Naprawde jest to osoba otwrta na wszystko i towarzyska. Bardzo kocha zwierzeta, a szczegolnie psy. Ma na ich punkcie bzika)Nie stwarza zadnych problemow mimo swego wieku. Naprawde zachecam przyszlych rodzicow do nadania tego imienia swym corkom.... Z szacunkiem Malgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Inki Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 11:18 Imię jest cudne. My 6 lat temu wpadliśmy na ten sam pomysł. W naszym urzędzie odmówiono nam zarejestrowania tego imienia, tłumacząc że to zdrobnienie. Zarejestrowaliśmy naszą córeczkę jako Inę, ponieważ to imię istniało w księdze imion. Jednak po pewnym czasie spotkaliśmy przypadkiem inną Inkę- zarejestrowaną w tym samym urzędzie w tym samym roku. Po interewencji i naszych pytaniach dlaczego jednym osobom odmówiono czegoś na co pozwolono innym urząd zaproponował że możemy zmienić imię na Inka.Pozdrawiamy Waszą Inkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: 46.112.187.* 02.01.11, 22:00 Moja 3 letnia Inka jest super dziewczynką. W USC był problem ale nie poddaliśmy się i jest zarejestrowana jako Inka. Nie spotkałam do tej pory dziewczynki o tym imieniu, jednym się b. podoba, inni pytają skąd wytrzasnęłam to imię....Tym którym Inka kojarzy się tylko z kawą ironicznie smieję sie w twarz. Co mają zatem powiedzieć Kubusie (soki), Pawełki (batony), Kasię (margaryna) czy robiące furrorę buty Bartek??? Odpowiedz Link Zgłoś
ink-a85 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 14.07.14, 11:12 Pisała Pani, że "nie poddaliście się i córeczka jest zarejestrowana jako Inka. Bardzo cenna byłaby dla mnie informacja jakimi argumentami udało się pani przekonać USC. Ja dostałam odpowiedź odmowną-powołano się na opinię Rady języka polskiego z 2002, ze Inka to zdrobnienie i nie można nadać takiego imienia. Bardzo mi zależy , żeby jednak takie imię nadać czy mogłaby mi pani udzielić jakiejś wskazówki? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 30.07.14, 21:29 A dlaczego chcesz mieć dziecko nazwane zdrobnieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
ink-a85 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 14.07.14, 11:15 Czy mogłaby Pani powiedzieć w którym mieście rejestrowała Pani swoją córkę? W moim mieście mi odmówiono nadania takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 25.01.19, 20:24 ink-a85 napisał(a): > Czy mogłaby Pani powiedzieć w którym mieście rejestrowała Pani swoją córkę? W m > oim mieście mi odmówiono nadania takiego imienia. Na pewno przynajmniej jedną Inkę ( ma ciut ponad rok) zarejestrowano we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 28.12.07, 23:15 Bardzo fajne jako zdrobnienie. Od Malwiny np. Albo Kaliny. Jako pełne imię nie... Infantylne. Twoja córeczka tylko przez kilka lat będzie małą dziewczynką. A później co? Poważna pani profesor Inka Iksińska? Sędzia Inka Kowalska? Babcia Inka? Pamiętaj, że imienia nie wybierasz dla dziecka, ale dla człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 28.12.07, 23:17 Odbieram to imię jako zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 29.12.07, 00:09 a więc Inka jest zdobnieniem od Kaliny? dla mnie to nowość, ale bardzo sympatyczna Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 nie zgodze sie infantylne 23.03.08, 12:32 bez sensu argument moim zdaniem - w takim razie imie maja czy emma tez nie powinno nadawac sie dla doroslej osoby! bzdura! znam prawika pania maje, i lekarke emme... i nie wydaje mi sie by te imiona ktokolwiek odbieral jako niepowazne! ponadto bylabym najszczeskwiasz majac babcie inke a nie na gertrude! a argument ze od malwiny i kaliny tez bez sensu! moze byc tak samo od karoliny - karolinka- inka, czy od alina - alinka - inka... nie rozumiem twoich argumentow Odpowiedz Link Zgłoś
magda79pn Re: nie zgodze sie infantylne 05.09.09, 00:08 znam kobietę na którą wszyscy wołją INA, INKA a ma na imię INOCENTA... (wiek ok 60-tki) Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 14.03.20, 22:06 Babcia Inka brzmi w porządku, najczęściej zdrabniamy imiona babć, a przynajmniej większość znanych mi osób tak robi😉 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 28.12.07, 23:23 Użyj wyszukiwarki, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 28.12.07, 23:26 Przyszło mi do głowy fajne imię, które można zdrabniać do Inki i które spełnia Wasze wymagania - proste, sympatyczne i zarazem oryginalne - ale nie na siłę - Filipinka. USC nie powinny rejestrować imion które są zdrobnieniami - tak stanowią przepisy, ale patrząc na ilość Poli, Neli i Alexów nie są one zbyt krpulatnie przestrzegane. Tak więc macie szansę, że Wam Inkę zarejestrują, ale mogą też odmówić - wszystko zależy od urzędnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.nat.tvk.wroc.pl 28.12.07, 23:43 u mnie w rodzinie jest Inka, tylko że naprawdę ma na imię Ingrid. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 24.02.08, 20:37 Filipinka to magazyn dla młodzieży... Nie słyszałam o takim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 24.02.08, 20:49 memphis90 napisała: > Filipinka to magazyn dla młodzieży... Nie słyszałam o takim imieniu. Co nie znaczy, że takie imię nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 06.02.21, 09:33 Bo to jest zdrobnienie od Filipina. Zenska odmiana Filipa. Tak jak Sandra to skrót od Aleksandra, Lena od Helena. Co wy wszyscy macie w głowach? Po co rejestrować zdrobnienie imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Filipinka?! 12.12.09, 18:22 To jest takie imię?! Ja tylko czasopismo znam. No i narodowość Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filipinka?! 12.12.09, 19:13 Filipina. Filipinka jest zdrobnieniem i w takiej funkcji pojawia się na tym forum. Proszę bardzo kilka przykładów: pl.wikipedia.org/wiki/Filipina_P%C5%82askowicka (ma ulicę w Warszawie) pl.wikipedia.org/wiki/Filipina_Brzezi%C5%84ska pl.wikipedia.org/wiki/Filipina_i_Konstancja_Studzi%C5%84skie Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Filipinka?! 03.02.10, 13:32 gaudencja napisała: > Filipina. Filipinka jest zdrobnieniem i w takiej funkcji pojawia się > na tym forum. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Filipinka?! 03.02.12, 16:26 To imię ma nawet swoją piosenkę (również od nazwy zespołu): www.youtube.com/watch?vOMq5fgt70w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka25 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.kalisz.mm.pl 03.01.08, 12:50 Znam jedną osobę o takim imieniu jest to baraaardzo , bardzo sympatyczna osoba. Według mnie imię dośc orginalne, a przy tym nie jakies dziwaczne jak niektóre ...Mi osobiście bardzo się podoba... Wezcie rowniez pod uwagę to ,jak imię brzmi z nazwiskiem Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 15:44 Kiedyś czytałam książkę dotyczącą Polski lat 60-tych i jedną z głównych postaci była właśnie Inka. Nie wiem czy to była pełna czy skrócona forma ale nie pojawiła się tam inna forma tylko właśnie Inka. Dla mnie Kalina ma niewiele wspólnego z Inką. To jest tak że kogoś kto bardzo chce np. kota(przykład przypadkowy) obdarowuje się kanarkiem. Tylko pytam po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.smrw.lodz.pl 03.01.08, 17:11 Może bogłoby być Irmina ?\ Pozdrawiam luna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 03.01.08, 17:52 Gość portalu: ania napisał(a): > Kiedyś czytałam książkę dotyczącą Polski lat 60-tych i jedną z > głównych postaci była właśnie Inka. Nie wiem czy to była pełna czy > skrócona forma ale nie pojawiła się tam inna forma tylko właśnie > Inka. A ja oglądałam film o Polsce lat komunizmu, który kończył się legnięciem w gruzy Pałacu Kultury. Nie wiem, czy Pałac Kultury został rozwalony, czy nie, ale film skończył się własnie tak, a nie inaczej - właśnie rozwaleniem Pałacu Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 04.01.08, 17:31 Znana mi Inka jest Ignacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 19:13 moi znajomi maja córke o imieniu Inka. w urzędzie wypelniali jakis wniosek o nadanie tego imienia poniewaz nie bylo go w spisie imion polskich. załatwili to bez problemu .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_zielona Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 09.01.08, 21:31 Znam jedna dziewczyne o imieniu Ina. Nawet tu w Danii jest to oryginalne imie. Mnie sie podoba, ale wlasnie jako Ina, nie Inka. Moze przemyslcie tez Irmina. Z tego tez sie da zrobic Inke i Ine Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkalp Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 22.02.08, 08:07 ja tez myslalam o tym imieniu dla mojej coreczki, ale jako zdrobnienie od Ines Odpowiedz Link Zgłoś
mini_mao Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 22.02.08, 13:57 Inka - bardzo sympatyczne. Zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 czemu maja myslec o irmina? 23.03.08, 12:54 jejku az sie zirytowalam w koncu... czy to ze mi sie podoba imie maja znaczy ze mam myslec o iminiu maria, marianna czy jakimkolwiek innym juz tu bylo o kocie i kanarku! (pare postow wyzej) poza tym zdrobnienie od irmina to chyba bardziej juz irma nie inka MOIM ZDANIEM IRMINA JEST OKROPNE I NIJAK MA SIE DO INKI - IRMA JEST TWARDE JAK IRENA NP, A INKA MIEKKIE JAK MAJKA, Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 22.02.08, 15:00 Sytuacja taka sama jak w przypadku Mili i Poli. Znam Inke ale to Grażyna. No i jest jeszcze jedna Inka (ta ze sprawy morderstwa Dębskiego) ale nie pamiętam jak ona ma na imie. Poza tym Inka to częste zdrobnienie Pauliny. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 23.02.08, 08:08 Inka od ministra sportu ma na imie Halina... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 22.02.08, 22:44 Moi znajomi chcieli tak zarejestrować córkę, ale urzędnik się nie zgodził. Znajomi odwoływali się wyżej, w sądzie decydująca była opinia Rady Języka Polskiego, sędzia się do niej przychylił i w efekcie mają Paulinkę. Bardzo byli zdziwieni, że to zdrobnienie od Agnieszki. www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=27&letter=I O przejściach z księdzem nie wspomnę Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 23.02.08, 13:24 No to może zamiast Inki - Inga. Mam w rodzinie przecudowną Ingę, serdeczną, pogogną 9-latkę. Ale czasem się skarży, że niektórzy wołają na nią Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 23.02.08, 14:20 Moim zdaniem Inka może być zdrobnieniem od dowolnego imienia zakończonego na -ina. Ostatnio przypomniałam sobie też, że moja wychowawczyni z zerówki (dawno dawno temu) miała córeczkę o niepospolitym imieniu Inana. Teraz kojarzy mi się ono z Tokarczuk "Anną In w grobowcach...", a to imię z kolei jest podobno utworzone od Innanny, sumeryjskiej (chyba sumeryjskiej) bogini. Inka byłaby świetnym zdrobnieniem od Inany właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 23.03.08, 15:35 Chyba chodziło o to, że ludzie chcieli zmienić dziewczynce o imieniu Agnieszka imię i nowe imię miało brzmieć Inka. Nie chodzi o to, że Inka to zdrobnienie od Agnieszka. Trzeba rozumieć, co się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
lynnl Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 27.03.08, 00:36 Inka kojarzy mi się z tą co wystawiła typa z mafii Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 07.05.08, 14:33 martuszkaw napisała: > O przejściach z księdzem nie wspomnę A co, ośmielił się powiedzieć, że nie ma świętej Inki? Doprawdy bezczelność. Kościół aroguje sobie prawo decydowania w sprawach dotyczących udzielania sakramentów! Odpowiedz Link Zgłoś
efii Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 12.02.09, 21:37 musze przyznac,ze imie inka bardzo mi sie podoba i w Niemczech jest bardzo popularne Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 06.02.21, 09:37 W Niemczech jest popularne imię Inga a nie Inka. Coś gdzieś dzwoni,tylko nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pa Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 04.09.09, 22:58 Znam dwie Inki - jedna jest Marią, a druga Natalią Śliczne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Mam! 24.02.08, 12:24 W Niemczech jest prezenterka telewizyjna rodem z NRD (podaje ten fakt, bo w NRD wszystkie imiona sa mozliwe) Inka Bause, sewgo czasu nazywana Nena dla ubogich (nagrala pare koszmarnych piosenek w latach 80.): video.aol.com/video-detail/inka-spielverderber-1985/786871841 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mam! 24.02.08, 20:44 Ale to żadna sensacja, annojustyno. Inka, Inke, Inken, Ineke, Ingke to dosyć popularne imię fryzyjskie niepewnego pochodzenia, prawdopodobnie zdrobnienie imion zaczynających się cząstką Ing(e)-, lub kończących sufiksem -ina/-ine. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 24.02.08, 20:37 Może być jeszcze od Irminy (Irminka, Inka). Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 24.02.08, 22:17 Moja koleżanka ma córkę o imieniu Inka. W jej wypadku nie jest ot zdrobnienie, tylko normalnie nadane imię. Tak im się podobało - tak mają Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 26.02.08, 20:55 Maja i Inka, bliźniaczki, ale to w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 27.02.08, 23:21 Znam Iwone, na ktorzy wszyscy mowia Inka. I jeszcze jedno - nawet rodzicom kojarzy sie to z kawą - tylko im to "nie przeszkadza". Ważne jest raczej, aby nie przeszkadzało dziecku, nie rodzice beda to imie nosili. Po co, skoro jest tyle fajnych imion, ktore można zdrobnic na Inka i nie robić dziecku, ktore wyrosnie na doroslą kobietę o dzieciecym imieniu, klopotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 11:01 Jestem Inka, dr Inka, Pani Inka jak kto woli, a po trzydziestce to zdrobnienie tak zdominowało Iwonę, że sama się zastanawiem czy oficjalnie nie zmienic formy... Sistrzenica trzyma się Iny - też miło, w domu nikt nigdy nie mówił Eleonoro, Joanno, Beato, Władysławie.. cytucję - nie zmyślam..., pozdrawiam Inka, całkiem dorosła Odpowiedz Link Zgłoś
inaa7 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 23.03.08, 11:46 witam!! mam 16 lat i na imię Ina. To jest moje prawdziwe imię, chociaż wiele osób, jak się im po raz pierwszy przedstawiam po prostu w to nie wierzą- jak można mieć tak na imię! otóż jak widać można! powiem Wam , że jestem bardzo zadowolona z mojego imienia, jest niepowtarzalne i orginalne to był pomysł mojego taty ! hehe- teraz po latach w sumie jestem mu za nie wdizęczna Nie znam żadnej swojej imienniczki, ani tez nie słyszałam, żeby ktokolwiek w Polsce miał tak na imię- słwo daję. Dlatego, może pomyślicie nam imieniem Ina? byłoby mi bardzo miło a od Iny najprostrze zdrobnienie to Inka uważam, że imie Inka w późniejszych latach może być troche dziwne, jak ktoś już wyżej wspomniał np. babcia Inka, pani Inka... a Ina ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Ja na waszym miejscu 23.03.08, 13:04 wzielabym namiary od osob ktore tu deklarowaly, ze maja na imie ina np, lub maja znajomych z corka o iminiu inka i w razie gdyby pani czy pan w urzedzie nie chcieli nadac tego iminia powolala sie na to jak to jest ze w jednym kraju w jakims urzedzie mozna tak zarejstrowac dziecko w innym nie???? chyba ze to zalezy od tego jakie urzednik imiona preferuje i gdyby podobalo mi sie inka w zyciu nie dalabym na imie palinka, karolinka, irminka.... to tak jak ja chcialam mjae i mi proponowali maria !!!!! czy to ze lubie stokrotki znaczy ze ktos ma mnie uszczesliwaic margaretkami bo podobne tylko wieksze??? bez sesnu pozdrawiam imie moim zdaniem bardzo ladne- wdzieczne mile i nie uwazam by babcia inka brzmialo glupio... jedyne nad czym moglabym sie zastanwic z propozycji to jeszcze ina ale jesli podoba wam sie inka pozostanci przy ince! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ja na waszym miejscu 23.03.08, 17:30 dagis.1 napisała: > i gdyby podobalo mi sie inka w zyciu nie dalabym na imie palinka, karolinka, > irminka.... Mnie się bardzo podoba Tosia i Tola, ale za nic nie dałabym tak córkom. Przecież jest Antonina, a Tola również ma kilka form głównych do wyboru. Nie można skazywać własnego dziecka na wieczny infantylizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi infantle??? nie sądzę IP: *.gprs.plus.pl 13.04.08, 21:25 nie wiem, jak wy, ale ja na wszystkie koleżanki i prywatnie i w pracy mówię zdrobniale Kasiu, Aniu, Olu, Marciu. Używanie zdrobnień w imionach kobiecych jest powszechne i naturalne. Ja sama nigdy nie przedstawiam się Gabriela, bo to jest zbyt poważne, tylko Gabrysia. łatwiej, wygodniej i prościej jest używać krótkich imion (lub zdrobnien). Imię Inka jest rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: infantle??? nie sądzę 13.04.08, 22:18 Infantle to skrzyżowanie infantki z hantlami? MSPANC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaniny Re: infantle??? nie sądzę IP: *.zamek.net.pl 17.03.10, 21:16 mnie też się podobało imię Inka, nie znalazłam jednak w Polsce w zadym kalendarzu tego imienie. Wkońcu stanęło na Ninie. Nina to bardzo kobiece imię. Mówimy do niej Ninka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Inki Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 22:28 Ja mam córeczkę Inę, na razie malutką, ale jak dorośnie, to możecie się poznać- będziesz miała imienniczkę. Pozdrawiam- mama o również dość nietypowym imieniu- Ada Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 06.02.21, 09:43 Ada też jest skrótem, a raczej było od Adelajda czy Adelina. Z niewiadomych przyczyn ludzie przestają rozumieć że w życiu używa się skrótów imion, ale są one tylko zdrobnienia. Niedawno jakiś nawiedzony tatuś usiłował zarejestrować córeczkę pod imieniem Zosia i nie mieściło mu się w głowie że to zdrobnienie od Zosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewita77 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 16:02 nie znam dziewczynki o takim imieniu, ale bardzo, bardzo mi się podoba!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: 80.73.178.* 23.03.08, 17:00 Witam Ja bedac dzieckiem nie moglam wymowic imienia Iwonka, wiec pzrezwalam swoja kuzynke Inka i tak zostalo juz od kilkudziesieciu lat. faktycznie w dowodzie ma wpisane Iwona, ale wolamy wszyscy na nia Inka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.toya.net.pl 26.03.08, 20:49 My córeczkę nazwaliśmy właśnie Inka.Mieszkamy w Łodzi.Pani w USC nie była zachwycona, szukała po różnych swoich książkach czy to przypadkiem nie zdrobnienie ale nic nie znalazła i udało się, zarejestrowała. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Mam nadzieję, że Inka kiedyś też będzie. Jest bardzo pogodną i wygadaną małą osóbką. Szczerze polecam to imię. Mało znane ale ktoś musi zacząć. W internecie znalazłam info, że to fińska odmiana imienia Inga. Imieniny obchodzi 25 października, chociaż kiedyś znalazłam, że 16 kwietnia i tak mamy zamiar je obchodzić. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nora Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.dhcp.embarqhsd.net 12.04.08, 02:53 Inka to zdrobnienie od Ina. Zawsze myslalam ze Ina to polskie imie(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.gprs.plus.pl 13.04.08, 20:51 moja siostra ma na imię Inga, ale mówimy na nią Inka. W zasadzie Inga ma tylko w dowodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ineska Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.eranet.pl 07.05.08, 14:03 Mam na imię Ina, znajomi nazywaja mnie Inką i jest to w tym wypadku "zdrobnienie". Ze swego imienia jestem bardzo zadowolona, uważam, że jest oryginalne, niesztampowe, choć czasami sprawdza kłopoty w Urzędach, ale do tego mozna sie przezwyczaić. Osobiscie w swoim życiu poznałam dwie osoby o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 15:14 Ja mam córcię Karolinkę do której w skrócie mówię właśnie Inka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: 62.216.221.* 07.05.08, 16:28 Ja znałam dwie Inki, obie mieszkały w moim rodzinnym mieście i obie były tak zdrabniane od imienia Inez (wydaje mi się, że wówczas zarejestrowanego jako Ineza) Mnie się podoba A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Inki Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.06.08, 00:19 Ja nazwalam swoja niunie Inka byl to moj pomysl, nie wszystkim sie to podobalo ale ja jestem zadowolona a inka jest radosnym dzieckiem nie mam zadnych problemow w urzedach. Polecam i pozdrawiam. Czytalam gdzies ze Inka to inaczej "corka bohatera" wiec tata sie cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
ingams Re: u mnie jest INGA 11.06.08, 11:59 Ja mam na imię Inga (mam już 27 lat) i jestem bardzo zadowolona ze swojego imienia. Aczkolwiek mama mi zawsze wypomina, że jak się urodziłam i położna zapytała się mamy jak mam na imię i mama właśnie powiedziała, że Inga to położna powiedziała, żeby sie dobrze zastanowiła bo dam im popalić - no i dałam do dziś mi mama to opowiada jako dziecko byłam straszna.. teraz myślę, że jest dużo lepiej Fakt faktem bardzo lubię swoje imię i do tej pory jak mówię jak mam na imię to ludzie się dziwą bo jest dosyć oryginalne i mało spotykane Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 06.02.21, 09:44 Trzeba było nazwać Niunia Odpowiedz Link Zgłoś
kaja1988 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 26.07.19, 10:21 a co to ma sie sąsiadom podobać i pani w usc? Inka jest bardzo ładnie, a na starość lepiej Inka niż kolejna Ola albo miliardowa Kasia z Anią. Przynajmniej w przyszlosci nie powie ze ma pospolite Paulina ale miala ładne zdrobnienie Inka i ją wysmieją. Ja mam 31 lat i się nazywam Kaja co mi Kasie zarzucały ze to pewnie zdrobnienie-no nie, a córka Nel bez zdrobnien od Grażyny;D. Jakbede miec kolejną to będzie Inka. Wlasnie pamietajcie imię jest na całe zycie po co się powtarzać jak wszyscy dookola. W klasie jak sprawdzają obecność to będzie są Ole? są Anie ? 5 Kaś? ok. U mnie tak było;D Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 26.07.19, 11:59 Wydaje mi się, że pomiędzy "entą" Olą (choć teraz to raczej Leną czy inną Zosią), a Inką jest cała masa imion, które są równie oryginalne, a przynajmniej nie są zdrobnieniami i mają pełne wersje, odpowiednie zarówno dla dziecka, jak i dorosłej kobiety na szanowanym stanowisku. Choć oczywiście mogę się mylić i jedyną alternatywą współczesnych rodziców jest "enta" Zośka lub, jakże oryginalna, Inka lub Nel. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 27.07.19, 11:58 Poza tym można też wybrać niepospolite imię zakończone na "ina", np. Maksymina, albo zaczynające się na In-, jak Ingarda, jeśli się chce dziecku jednak zagwarantować prawo do nieinfantylnego i niezdrobniałego imienia, które jest zarazem niepopularne. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 12.06.08, 12:38 Inka ładnie brzmi, nawet zastanawialiśmy się nad tym imieniem dla naszej córci. Ładnie się kojarzy - mnie z tą odważną sanitariuszką z AK. Jednak jak doczytałam, że to w zasadzie zdrobnienie, to jakoś mi przeszło i zdecydowaliśmy się ostatecznie na Ingę - podobnie brzmi, a to forma "dorosła". Imię polecam, naszej Inguni bardzo pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.08, 09:33 Córka Małgorzaty Pieńkowskiej ma tak na imię. Imię Inka jest imieniem. Zdrobnieniem fińskim od imienia Inga, obecnie imieniem. Nie bój się imię Inka jest imieniem. Córka koleżanki mojej mamy ma tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 21.06.08, 11:54 Rada języka polskiego twierdzi, że to zdrobnienie, a nie żadne imię. Ale to tylko tacy dęci poloniści, niemający kontaktu z prawdziwym językiem polskim ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi 21.06.08, 21:32 ja mam na imię Inga, kiedyś nie lubiłam tego imienia (bo "inne" w czasach, gdy królowały Anki i Kaśki), teraz je uwielbiam, znajomi i rodzina zdrabniają je: Ina, Inia, Inusia, Ineczka, wszystkie te zdrobnienia lubię, nie znoszę tylko Inguś; przyzwyczaiłam się już do różnego przekręcania: Kinga, Inka, Iga, nie przeszkadza mi to Inka wydaje mi się podobnym w brzmieniu i klimacie imieniem, podoba mi się, również jako imię właściwe, nie zdrobnienie, również dla osoby starszej i poważniejszej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ina. Re: INKA-kto się spotkał z takim imieniem dla dzi IP: *.aster.pl 19.09.08, 22:40 Mam na imię Inka i mam 15 lat. Bardzo lubię to imię, ponieważ jest oryginalne i w ogóle nie ma drugiej Inki w szkole. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś