milenium5 29.12.07, 10:20 Ciągle piszemy o sezonowych imionach dla dziewczynek, proponuję teraz wziąć pod lupę imiona dla chłopców. Z modnych obecnie przychodzi mi do głowy tylko Oliwier. Ewentualnie Brajan, ale ten zbyt rzadki na razie, aby mówić o modzie. Zastanawiam się jeszcze nad będącym trochę wcześniej na topie Patrykiem (co prawda to stare i tradycyjne imię irlandzkie, ale w Polsce wcześniej nieznane) i super modnym kilka lat wcześniej Kamilem, ale tu już mam poważne wątpliwości, bo to imię jednak było obecne w Polsce od dość dawna. Myślę, że męską Nicolą naszego pokolenia był Mariusz. A w pokoleniu naszych dziadków? Aby ułatwić napiszę, że za sezonowe imię uważam imię bardzo popularne w krótkim czasie, nie zakorzenione w tradycji danego kraju, często przeniesione z innego kręgu kulturowego w którym przestało być już modne, bądź było zdrobnieniem. Charakterystyczne jest to, że takie zapożyczone imię sezonowe bardzo szybko przestaje się podobać i staje się wręcz "obciachowe" (np. Mariola czy Violetta) w odróżnieniu od imion które przyjmują się na dużej (np. Sara czy Igor). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :) Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 10:31 Piszesz, ze Nikola jest bardzo popularnym imieniem, tylko w obrebie mojego miasta, zanm tylko JEDNA Nikolę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 12:30 Typuję współczesne sezonówki z pierwszej setki nadań zeszłorocznej listy USC: - Igor (jednak tak, bo bez tradycji w PL; obecnie nie brzmi rażąco, bo jest osłuchany historycznie, ale Mariusz też był nieco osłuchany, bowiem bywał, wprawdzie rzadko, nadawany w wiekach wcześniejszych w Polsce, a stał się sezonówką); co ciekawe, jest on dopiero na 35 miejscu w klasyfikacji wszystkich imion; - Kamil - przypadek taki, jak Mariusz; - Patryk, Dawid, Oskar; - Adrian - też jak Kamil; - Daniel - Damian i Krystian - jak Adrian i Kamil; - Oliwier, Alan; - Marcel (tu chodzi o pisownię); - Rafał, Robert - końcówka wcześniejszego sezonu, znów chodzi o imiona zakorzenione w polskiej kulturze, ale zawsze bardzo rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 12:30 Oczywiście chodziło mi o USC warszawskie Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 13:00 Bardzo ciekawe jest to co piszesz Gaudencją, ale w kilku punktach się z Tobą nie do końca zgadzam. - Igor jest zbyt mało popularny na sezonówkę. Według mnie, aby imię zaliczyć do sezonowych musi być ono tak popularne aby trafić pod strzechy i zacząć się kojarzyć nie za dobrze, nazwijmy to delikatnie również dresiarsko. Z Igorem tak się nie stało. - z Kamilem już tak, ale ten z kolei ma ładne tradycje w polskiej literaturze - Krzysztof Kamil i Cyprian Kamil. Więc mimo wszystko nie. - Dawid - mam wątpliwości, bo to w końcu imię biblijne. Podejrzewam, że obecnie równie popularny jak Dawid kilka lat temu, jest Tymoteusz. A sezonówką bym go nie nazwała. Choć fakt, Dawid jest popularny w specyficznych środowiskach. Oskar - jak najbardziej. Sezonówka z przed kilku lat. Adrian, Krystian - absolutenie tak. Przy Danielu mam podobne wątpliwości jak przy Dawidzie. Tym bardziej, że imię to pojawiało się wśród polskiej szlachty. Alan, Marcel tak i jeszcze Alex. A faktycznie Rafał zdecydowanie tak, w pokoleniu rodziców obecnych maluchów. A wcześniej? Co powiesz o Eugeniuszu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 13:16 Igor jest obecnie najpopularniejszy spośród imion, o których pisałam. Tyle że jego popularność jest najświeższej daty. Poczekajmy jeszcze kilka lat, a zacznie się kojarzyć tak, jak piszesz. Daniel, Kamil - mają tradycje w Polsce analogiczne co do Rafała (dodatkowo Rafał to także imię biblijne, jak z kolei Dawid). A mimo to co do Rafała nie masz wątpliwości. Spójrz: pl.wikipedia.org/wiki/Rafa%C5%82_Chyli%C5%84ski pl.wikipedia.org/wiki/Rafa%C5%82_Kalinowski Eugeniusz czy Zenon to msz typowe sezonówki wcześniejszych pokoleń. Dlatego właśnie dziś brzmią, jak brzmią. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 13:22 Może dlatego, że Rafał, to anielskie, a Daniel czy Dawid jednak bardziej ludzkie Co do Igora być może masz rację (szkoda że nie ma statystyk ogólnopolskich nadań z ostatnich dwóch lat). Ale wtedy trzeba też będzie uznać ze sezonówkę Amelię - co drugi niemowlak płci żeńskiej z którym mam styczoność nosi to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 13:25 Tyle, ze Igor był znany wcześniej tylko z kultury rosyjskiej, a Amelia jednak nie jest odbierana w tym sensie egzotycznie. Poza tym jednak moim zdaniem wrazenie sezonowości imienia zalezy też od tego, dla jakiego przekroju społecznego jest ono typowe. Pożywiom, uwidim, ale mam wrażenie, ze Amelia jednak ma bardziej zróżnicowaną społecznie grupę amatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 13:27 Bardzo ciekawy wątek Z sezonówek poprzednich lat przychodzi mi do głowy jeszcze Sebastian. Jakie jeszcze starsze sezonówki z dawniejszych lat? Eugieniusz i Zenon - zgadzam sie w stu procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: 92.2.15.* 27.05.08, 19:21 Typuje jeszcze Janusza. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Sezonowe, ale dla chłopców 16.01.10, 13:42 Ja bym Janusza i Sebastiana nie zaliczyła do sezonówek, bo to są imiona trwale osadzone w polskiej tradycji imienniczej. Były w mniejszym lub większym stopniu przez stulecia nadawane. Sebastian był popularny u Lubomirskich, Janusz też występuje w źródłach. Moim zdaniem nie można ich porównywać do Mariusza, Dariusza, na których nastąpiła nagła moda. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 12:29 Moda modą, ale taki Mariusz wcale nieźle sobie radził w polskim kalendarzu. Raczej nie z powodu nagłej mody dano Walterowi tak na imię jeszcze przed wojną, i nie z powodu mody znany aktor powojenny Benoit tak nazwał w latach 50-tych syna. Z tego co kojarzę, już w średniowieczu nadawano tak na imię chłopcóm w Polsce. Przewija się na przestrzeni kilku wieków z mniejszym lub większym natężeniem. Ale obecne niemal stale. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 13:22 Gaudencjo, a Oskar Kolberger? Nie broni się to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 13:32 asidoo napisała: > Gaudencjo, a Oskar Kolberger? Nie broni się to imię? Zbyt mało własnie było nadań tego imienia, zaś współczesna moda zaczęła się nie tu, gdzie trzeba w sensie grupy społecznej i ma związek z filmowymi oskarami. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 13:31 Przyszło mi teraz do głowy, że wcześniej takich typowych sezonówek mogło nie być. Telewizja nie była powszechna, wieści docierały z opóźnieniem. Seriali nie było Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 15:00 Mariusz Kamil Damian Dawid I... mówcie co chcecie, ale moim zdaniem Jakub. Przed wysypem w drugiej połowie lat 90 znałam słownie jednego Jakuba. Teraz znam ze czterdziestu. Wszyscy ponizej 12 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 15:23 Ja taka przyszlosc wroze Julianowi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 16:00 No, ale Jakub jest mocno zakorzeniony w tradycji. Jeśli cofniesz się do XV, XVI wieku, znajdziesz Jakuba w pierwszej dziesiątce nadań. Jest równie sezonowy, co Agnieszka czy Katarzyna - okresowo jedno z najpopularniejszych polskich imion, okresowo nieco rzadsze. Znam co najmniej 5 czy 6 Jakubów w moim wieku, czyli nieco po 30-tce. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.12.07, 21:13 Dla mnie sezonówką pokolenia rodziców jest jeszcze Jarek czyli Jarosław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.dsl.club-internet.fr 27.05.08, 17:21 Wedlug mnie takim sezonowym imieniem jest Patryk zaraz obok Adriana i Krystiana. Na obecna chwile chyba Oliwier. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 27.05.08, 20:15 Nawiązując do telewizji to wiele dziewczynek otrzymało imię Edyta ,po popularnej ongis Edycie Wojtczak. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Sezonowe, ale dla chłopców 27.05.08, 20:16 Dziś: Oliwier, Alex/Aleks, Oskar (natomiast w moim pokoleniu Oskar całkiem mi się podobał, podobnie Kamil) Pokolenie dzisiejszych rodziców: Robert, Damian, Mariusz, Dariusz... Pokolenie dziadków: różne -sławy (np. Bronisław, Mirosław) - mam wrażenie że była wtedy taka fala mody na "słowiańszczyznę"... Bolesław, Wiesław - brr, skojarzenia polityczne... Pokolenie pradziadków (czyli moich dziadków): Eugeniusz (faktycznie pojawia się wśród rodzeństwa i kuzynostwa moich dziadków nader często), może Wacław...? Import z Czech...? Waldemar...? To skojarzenie spowodowane lubianą przeze mnie książką o Mariannie autorstwa M. Kruger - opisuje dość zjadliwie ciotki bohaterki oraz ich potomstwo, a Waldemara przedstawia jako ukochanego synusia mamusi, która marzy o jego karierze dyplomatycznej, tymczasem on chciałby zostać marynarzem i nazywać się Władek. Tytuł książki jakoś umknął mi z pamięci. Chyba "Szkoła narzeczonych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.lublin.mm.pl 27.05.08, 22:34 Kilka lat temu: Patryk, Mateusz, Adrian Obecnie: Szymon, Kacper, Oliwier Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Sezonowe, ale dla chłopców 28.05.08, 06:26 szymona bym do sezonówek nie zaliczyła Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sezonowe, ale dla chłopców 09.10.24, 22:26 Szymona zalicze do sezonowek, ale Kacper byl nadawany i popularny w roznych okresach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 11.10.24, 11:23 Szymon jest imieniem o podobnej charakterystyce do Kacpra, oba były popularne gdzieś w XVI-XVII wieku, potem raczej chłopskie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sezonowe, ale dla chłopców 11.10.24, 18:13 Mozliwe, ja opieram swoje wrazenia na podstawie listy poslow z Sejmu Wielkiego na ktora sie kiedys natknelam. Pamietam, ze imie Kacper powtarzalo sie czesto, a Szymona nie pamietam nawet na tej liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 11.10.24, 18:28 Szymon był imieniem popularnym wcześniej niż Sejm Czteroletni, tu przykład: pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Szymonowic pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Marycjusz Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sezonowe, ale dla chłopców 11.10.24, 19:42 Czyli popularnosc Kacpra po prostu trwala dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.05.08, 09:07 Uwazam, ze jeszcze kilka lat i moda na imie Kacper minie i moze za kilkadziesiat lat powroci. Zreszta ja tej mody nie rozumiem i czekam , az przeminie, bo ani to latwe imie do wymowienia dla samego dziecka, ani ciekawych zdrobnien. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.05.08, 09:22 Jeszcze mi się nasunęło: Arkadiusz. Do mojej klasy chodziło chyba dwóch chłopców o tym imieniu i jakoś tak się pojawiało w moim otoczeniu na każdym etapie edukacji, a ostatnio... w szkole zawodowej, w której uczyłam (chłopak ma teraz jakieś dwadzieścia lat). Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Sezonowe, ale dla chłopców 29.05.08, 22:05 znam kilku arkadiuszów, mariuszów - wszyscy jak jeden mąż z końcówki lat 70-tych czy mi się wydaje czy niecałą dekadę wcześniej była moda na ireneuszy? IMO wszystkie wyjątkowo paskudne. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 12:15 ja znam mnóstwo (minimum po 20-tu) Arków i Mariuszów urodzonych w latach 60-tych, czyli o całą dekadę wcześniej niż piszesz. Coś za długo ten sezon trwał... Irków znam za to sporo z lat 70-tych. A co w nim paskudnego? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 13:30 Bo rozkwit sezonu na Mariusza i Arkadiusza był w latach 70., co oznacza, że lata 60. były fazą "wstępowania" imienia. Sezon na imię trwa z grubsza około 30 lat, jak wynika z moich obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 13:55 Mam nadzieję, że moda na Kacprów nie przeminie bo to piękne imie. Można je różnie zdrabniać, mam bratanka, na którego mówimy Kacperek, Kacpruś. Jakie według Ciebie jest imie łatwe i przyjemne do wymówienia w/g Ciebie i dla dziecka? Żałosne te Twoje argumety, śmiać mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 13:56 To było do Szczekuszki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 26.10.08, 07:58 Mnie się jednak mKacper zawsze kojarzy z klaunem, pajacem, miejsce urodzenia mi to załatwiło. A co do sezonowych mód: Sebastian zaczął szaleć w późnych latach sześćdziesiątych, na fali wielkiej popularności francuskiego serialu dla dzieci "Bella i Sebastian". Mariusz wcześniej po seialu z "Nędzników" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgoś Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.171.96.34.static.crowley.pl 26.10.08, 11:58 Kuba, Mateusz, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.os1.kn.pl 26.10.08, 14:21 Bogdan, typowa sezonówka z lat 50-tych XXw. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 17:33 nie zgodzę się zdecydowana większość znanych mi Bogdanów urodziła się przed 2 wojną swiatową. A imię popularne w Polsce także wiek wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 20:44 nchyb napisała: > swiatową. A imię popularne w Polsce także wiek wczesniej... Hm, chyba jednak nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada77 Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.cdma.centertel.pl 25.03.09, 21:34 teraz sezonowe są: Marcel Igor Tymon od paru lat jest na nie moda i chociaz nie były wcześniej nadawane,stały się teraz dość popularne Cezary w latach 50/60 Sebastian 70/80 Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 21.08.09, 10:45 No i jeszcze Zdzisław-lata 50/60. Taka dygresja-Jacek Kurski ma dwóch synów-Olgierda(2)-nie przepadam za tą formą, ale ujdzie, i właśnie Zdzisława(18)-chłopak dokładnie w moim wieku. Lubię niektóre "starocie", ale Zdzisław czy Wiesław nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Przemek, Slawek, Mirek i Darek 21.08.09, 14:23 A jak jest z Przemysławem, Sławomirem, Mirosławem, Dariuszem? Odbieram je takze jako sezonówki. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Przemek, Slawek, Mirek i Darek 22.08.09, 16:59 Nie wiem, jak z Przemkiem(dla mojego brata było brane pod uwagę, ale został Karol i całe szczęście, bo lubi swoje imię, poza tym Karol nawet mnie podoba się bardziej od Przemka), Sławek z Mirkiem na pewno sezonówki, poza tym nie podobają mi się, Sławek tak op prostu, a Mirek ze względu na kilku znanych przeze mnie Mirków, Darek chyba też, ale ten mi się dosć podoba. A czy Roman był sezonówką? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Sezonowe, ale dla chłopców 22.08.09, 17:34 No a co z Filipem? Nie uważacie, ze pojawił się nagle, jak... filip z konopi? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 22.08.09, 17:46 MSZ Filip to imię o znacznie dłuższej krzywej wzrostu, niż przeciętne sezonówki; za chwilę raczej bedzie postrzegane jako imię "klasyczne" i "ponadczasowe" (jak Paweł i Piotr, które wcale nie były popularne w pokoleniu pradziadków). Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Sezonowe, ale dla chłopców 22.08.09, 17:54 No patrz, widocznie nie zauważyłam pojawienia się Filipa w odpowiednim czasie. Jakoś wydawało mi się, że do 2000 roku nie istniał... Kiedy zaczął pojawiać się w większych ilościach? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 22.08.09, 18:06 W szkole miałam trzech kolegów Filipów w zbliżonych rocznikach (jeden w mojej klasie) i sama miałam je nosić, gdybym okazała isę być chłopcem; zawsze byłam przekonana, że to popularne imię. Zupełnie tak samo miałam z Jakubem i Szymonem i dlatego strasznie mnie dziwi, że ludzie piszą o tych imionach jako oryginalnych. Jednak liczby potwierdzają rzeczywiście, iż popularność Jakuba czy Filipa 20 lat temu była zupełnie inna, niż Pawła czy Marcina. A teraz sięgnijmy do liczb: w latach 60. Filip był nadany 129 razy, w 70. - 2808, w 80. 7049, w latach 90-94 4152. Wybuch musiał nastąpić później, ale wzrost widać właśnie w dekadzie, o której piszę. Być może wzrost popularności Filipa był środowiskowy, jak teraz Ignacego, i dopiero później rozlał się bardziej. Można założyć, że taka jest krzywa dla zwykłego wzrostu popularności, ze imię, by nie wydawało się pretensjonalne, musi wzrastać powolutku, by wszyscy zdążyli się z nim oswoić i uznac za "klasyczne, ponadczasowe", ale w fazie wchodzenia w modę "nie takie częste. Dla porównania, zobacz jak wyglądały wzrosty dla sezonowego imienia Patrycja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 22.08.09, 18:23 Aha - w 1995 rkou Filip miał niespełna 15 tys. "nosicieli, a w 2007 r. - ponad 56 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 22.08.09, 18:40 gaudencja napisała: za chwilę raczej bedzie postrzegane jako > imię "klasyczne" i "ponadczasowe" (jak Paweł i Piotr, które wcale > nie były popularne w pokoleniu pradziadków). Mój pradziadek miał na imię Piotr ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 22.08.09, 18:53 Jak tylko ustalimy wspólne rozumienie słowa popularność, wszytsko będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: Sezonowe, ale dla chłopców 15.01.10, 20:44 ja bym jeszcze chciala ustalic bardziej pojecie sezonowy, bo bardzo ciekawy watek, ale jakos nie nadazam. A co jesli ktos nadal imie np Marcel 13 lat temu. Jak to sie ma do sezonowosci? Sezon to sezon dla mnie. Czyli wystepowanie imienia tylko w danym okresie. Tak chyba nie jest z zadnym imieniem. bo w mysl tej zasady to same sezonowki. Byly kiedys Justyny, Kasie, no teraz ich nie ma. Jak ktos potrafi to niech mi wytlumaczy prosze. Chodzi i np o roznice pomiedzy moda a sezonem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 16.01.10, 12:22 Kiedyś już o tym pisałyśmy, częściowo kilka postów wyżej (tam, gdzie jest mowa o krzywej wzrostu). Trzeba mieć na uwadze, że "okres" w przypadku imion trwa znacznie dłużej, niż w przypadku kiecek. Marcela sprzed 13 lat jak najbardziej zaliczam do sezonu, z tym że do jego początku - komu w ogóle przyszło do głowy, żeby nazwać dziecko Marcel, a nie Marceli? Jeśli słownik poprawnej polszczyzny wyraźnie wskazywał, że jest to forma niepoprawna? Imie sezonowe w moim odczuciu: 1. nie ma tradycji utrwalonych w polsczyźnie; jeśli się pojawiało, to zawsze jako imię rzadkie; 2. odnotowuje nagle gwałtowny wzrost nadań - zajrzyj do podlinkowanego wyżej postu o Patrycji; 3. często nie jest nadawane przez caly przekrój społeczny, a grupą, która go en général unika, są tzw. - excusez le mot - elity intelektualne; 4. po minięciu sezonu staje się synonimem obciachu. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Sezonowe, ale dla chłopców 14.03.20, 21:05 gaudencja napisała: > Imie sezonowe w moim odczuciu: > 1. nie ma tradycji utrwalonych w polsczyźnie; jeśli się pojawiało, > to zawsze jako imię rzadkie; > 2. odnotowuje nagle gwałtowny wzrost nadań Naprawdę ciekawe - nie miałam pojęcia, że Kamil i Daniel to przed modą niespotykane imiona. Ten pierwszy, tak jak już ktoś pisał, kojarzy mi się z Norwidem i Baczyńskim. A co gdyby rzadkie imię, np. Adalwin (jeśli nieodpowiedni przykład, to sprostujcie), szybko stało się popularne? To też byłaby sezonówka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 14.03.20, 23:55 Sezonówki mają jedną kardynalną cechę - moda na nie wzrasta szybko i jest bardzo demokratyczna, a może nawet nie tyle demokratyczna, co zaczyna się w warstwach raczej mało uprzywilejowanych społecznie. Np. Kamil, znany przed wojną, ale rzadki, kiedy spopularyzował się nie w inteligencji, a od razu wśród "ludu", stał się sezonówką. Imię o takim przebiegu mody rzadko jest przejmowane prze grupy "nadające ton". Zupełnie inaczej rzecz się ma z Tymonem, na którego moda powstała wśród inteligencji. Standardowa droga imienia, które nie jest sezonówką, to środowiskowy wzrost popularności wśród inteligencji, a po jakichś 10-15 latach stopniowa demokratyzacja popularności. Cała fala mody może trwać 30-40 lat i potem imię stopniowo się wycofuje, ale może pozostać nadal stosunkowo często nadawane. Przykłady imion o takiej krzywej popularności to Jakub, Kacper i Szymon - znam sporo Jakubów, Kacprów i Szymonów ze swojego pokolenia, ale statystyka jest inna, te imiona były jeszcze rzadkie, a furorę zrobiły dopiero w pokoleniu mojego syna. Dlatego jeśli Adalwin spopularyzowałby się, dajmy na to, pod wpływem fajnego brazylijskiego serialu dla mas albo amerykańskiego boysbandu, mógłby zostać sezonówką mimo szacownego pochodzenia. A gdyby stał się nagle modny wśród artystów i wielkomiejskiej bohemy, za 20 lat może by dotarł, spokojnie wspinając się w statystykach, do czołówki, i sezonówką by nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Sezonowe, ale dla chłopców 15.03.20, 09:09 Dziękuję za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Sezonowe, ale dla chłopców IP: *.centertel.pl 15.01.10, 20:09 sezonowką stanie sie: typuje: Oliwier Oskar Alan rosnaca popularnosc tych imion przeraza mnie Hugo? Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 16.01.10, 01:52 Dla mnie sezonowe to Brunon, Leon i wszystkie te wymyśle, na których mozna sobie język połamac. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 12:18 czy to znaczy, że masz problemy z wymówieniem imienia Leon? Może spróbój sylabami?... A na serio to na jakich imionach łamiesz język? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 12:19 oczywiście próbuj przez u zwykłe Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 14:40 Miałam na myśli zagraniczne imiona nadawane chłopcom polskim np: Lambert,, Wendelin, Wilbert itp. Takie, które w Polsce nie są osłuchane i ktoś, kto pierwszy raz ma stycznośc z tym imieniem np przekreca je. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 15:02 Rzeczywiście, nadawanie polskim chłopcom takich zagranicznych imion, jak Lambert, jest oburzające: pl.wikipedia.org/wiki/Mieszko_II_Lambert Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 16:58 Lambertów wśród naszych słowiańskich przodków możnaby znaleźć jeszcze więcej. Wendelinowie również się pojawiają. Nie są to oklepane sezonowe wydumanki, raczej imiona oryginalne, jednak w dawnej Polsce jak najbardziej używane. Natomiast co do problemu z ich wymową - nie ukrywam - że dla mnie to zaskakujące. Jeszcze jakieś chorwacie i tamtejsze zbitki spółgłoskowe zrozumiałabym, ale poczciwy Lambert? Jak tu połamać język? Naprawdę nie widzę problemu z wymową. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 18:29 Ty nie widzisz, a ja widzę. Każdy ma swoje zdanie i już Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sezonowe, ale dla chłopców 18.01.10, 14:31 to nie kwestia zdania a prawidłowej wymowy... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Sezonowe, ale dla chłopców 17.01.10, 20:59 o mój Boże, jeśli na Leonie można język połamać, to jakie są jeszcze prostsze do wymówienia? przebóg, nie trzeba chyba szukać na gwałt jednoliterowego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 do aneladgam☺ 18.01.10, 10:39 Czytaj dokładnie, nie powidziałam, że na Leonie można sobie język połamac. Napisałam , ze dla mnie sezonowe imiona to Bruno i Leon, oraz te wszystkie, na których można sobie język połamac ( miałam na mysli imiona obce nadawane w Polsce polskim chłopcom). Tak więz proszę najpierw dobrze przeczytac a później się wypowiadac Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sezonowe, ale dla chłopców 14.03.20, 22:27 Dla mnie takimi sezonowkami sa: Sebastian, Fabian, Natan, Olaf, Damian, a moze nawet Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sezonowe, ale dla chłopców 02.08.21, 08:56 Dodam: Patryk Adrian Mariusz Arkadiusz Dawid Mateusz Szymon Alan Brajan Jakub- gdy minie jego fala bedzie mial nieciekawe skojarzenia w nastepnych pokoleniach Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sezonowe, ale dla chłopców 02.08.21, 13:54 sulimira napisała: > Jakub- gdy minie jego fala bedzie mial nieciekawe skojarzenia w nastepnych poko > leniach Jakie? Mnie się kojarzy tylko z sokiem Kubuś. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sezonowe, ale dla chłopców 09.10.24, 22:35 Z obciachem jak wiele najbardziej oklepanych imion w danym pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Sezonowe, ale dla chłopców 02.08.21, 21:19 Sezonówki idąc chronologicznie - Halina, Marian, Janusz, Grażyna, Mariusz, Damian, Dawid, Kamil, Wioleta (Wioletta i jeszcze przez v), Patryk, Adrian, Edyta, Iwona, Ilona, Mariola, Justyna, Aneta, Sebastian, Sylwia, Angelika/Andżelika, Krystian, Alex, Patrycja, Karina, Alan, Klaudia, Kaja (choć tu się waham), Nikola, Brajan, Kewin. Obecne, mogą stać się sezonówkami - Tymon, Maja, Oliwia/Olivia, Fabian, Marcel, Mia, Lena, Nela, Pola, Gaja, Zoja. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Sezonowe, ale dla chłopców 02.08.21, 21:26 Natan, Milan. A z wcześniejszych epok - Józefa, Zdzisław, Zenon, Sławomir, Jarosław, Waldemar, Arkadiusz, Dariusz. Bożena, Marzena (i inne Marzeno-twory jak Marzenna), Kamila/Kamilla (znam), Dagmara, może Bernadetta jeszcze? Tyle przychodzi mi do głowy. Czy Mariannę nazwiemy sezonówką zanim wyparła ją Maria? Myślę jeszcze nad Lilką (czyli Lilianną, Lilianną czy Lillą). To imię mam moich koleżanek (obecnie ok. 55-65 lat), które teraz wróciło. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sezonowe, ale dla chłopców 02.08.21, 23:33 Ciekawy jest ten odbiór sezonowości imion - każdy czuje co jest na rzeczy, a co szczegółów, okazuje się, trudno się zgodzić. Np. Arkadiusz - też go odczuwam jako sezonówkę, ale z lat 70. i 80. - gdzie mu do Sławomira i Dariusza z lat 60. Z kolei Liliana odwrotnie - ma dla mnie minimum 65 lat, nie maksimum. To może tych sezonówek jest mniej niż się zdaje, są za to różnie rozlewające się po Polsce mody? Co do Marianny, to byłby to bardzo długi sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Sezonowe, ale dla chłopców 03.08.21, 08:04 Wszystko zależy od definicji sezonówki. Ktoś pisał wyżej, że sezonówki to imię odbierane teraz jako obciach. Ewelina była sezonowa, ale imię jest ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sezonowe, ale dla chłopców 02.08.21, 23:38 Nie no, weto! Przecież Mariola to z Grażyną do klasy chodziła, gdzie się wcina między Iwonę i Patrycję. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Sezonowe, ale dla chłopców 03.08.21, 08:00 A ja znam Marioly bardziej w moim wieku. Wiadomo, ta lista nie jest idealna. A tak w ogóle dopiero zauważyłam, że wątek dotyczy męskich imion 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Sezonowe, ale dla chłopców 03.08.21, 08:05 Mariole nie Marioly, co ja piszę 😂 Jest zbyt rano. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowe, ale dla chłopców 08.08.21, 16:29 emnilda.wolna napisała: > Nie no, weto! Przecież Mariola to z Grażyną do klasy chodziła, gdzie się wcina > między Iwonę i Patrycję. Mariola jest młodsza od Grażyny, mniej więcej równo z Iwoną. Patrycja jest młodsza od dwóch ostatnich Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sezonowe, ale dla chłopców 03.08.21, 00:28 I jak z tym Januszem? Z jednej strony wieki tradycji, a z drugiej strony wiemy, że po okresie popularności długo nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sezonowe, ale dla chłopców 10.10.24, 04:30 Jest nadawany wiec moze wroci u prawnukow Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 01.09.22, 16:51 Myślę, że znaczna większość męskich sezonówek została już wymieniona. Pewnie kilka z nich powtórzę: Dariusz, Mariusz, Arkadiusz, Rafał, Robert, Sebastian (?), Marek (?), Roman, Marian, Mieczysław (?), Alan, Brajan, Oliwier, Oskar, Patryk, Nikodem (?). Co do tych ze znakiem zapytania nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Sezonowe, ale dla chłopców 09.10.24, 14:43 Może jeszcze Daniel, Artur, obecnie trochę Leo. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Sezonowe, ale dla chłopców 11.10.24, 14:33 Mam wrażenie, że Artur zaczyna wracać - od kilku lat utrzymuje się pod koniec pierwszej pięćdziesiątki Odpowiedz Link Zgłoś