bpauli 16.01.08, 11:11 Poszukuję imion pochodzenia litewskiego dla rodzeństwa Olgierda. Od razu odpada Witold (bo tak ma na imie mój tata), Aldona, Danuta i Grażyna (bo mi się nie podobają). Co mysicie o Olwidzie? Niestety nie spotkałam sie z tym imieniem w żadnym kalendarzu, a w internetowym słowniku litewsko polskim jest to polski odpowiednik imienia Alvidas. Czy pasuje: Olgierd i Olwid, Olgierd i Kiejstut, Olgierd i Giedymin, Olgierd i Biruta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Olwid 16.01.08, 11:22 Chciałam zaproponować Birutkę i bardzo cieszę się, że jest brana pod uwagę! Męskie podobają mi się wszystkie, ale Olwid najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Olwid 16.01.08, 15:21 Olwid kojarzy mi się z hiszpańskim "olvidar" (zapominać) i dlatego ja osobiście bym go nie nadała. Z wszystkich wymienionych przez Ciebie najbardziej podoba mi się... Olgierd, no ale już wykorzystany Dorzucam Jewnę do żeńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Olwid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 17:57 Olwid skojarzył mi się z hiszpańskim "olvidar" (zapomnieć) - i to zanim zajrzałam do tego wątku . Poza tym wydaje mi się zbyt podobny do Olgierda. Kiejstut i Giedymin wydają mi się zbyt "charakterystyczne". Gdybym miała wybrać spośród tych trzech imion, zdecydowałabym się na Olwida. Biruta podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olwid 16.01.08, 18:55 Wszystkie te zestawy pasują, bo są litewskie. Mam w rodzinie 3 żyjących Giedyminów, z których jeden jest Giedyminasem (a jeszcze 1 już nie żyje), a także miałam wujka Kiejstuta i Olgierda i mam ciotkę Aldonę, więc te klimaty są mi bliskie, i po tym wstępie napiszę, ze Kiejstut mi się do szaleństwa podoba (od zawsze) i bardzo polecam to imię, Giedymin nieco mniej (u nas się go zdrabnia do Miszy). Olwid - bardzo ciekawe i podoba mi się, choć dość podobne do Olgierda. Nie zetknęłam się z takim spolszczeniem, ale skoro Algirdas to Olgierd, spolszczenie Alvidasa do Olwida wydaje się być logiczne. Birutę uwielbiam. W słowniku etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych, ujmującym nazwy osobowe notowane w polskich dokumentach do XV wieku, znajdujemy takie np. "litewskie" nazwy osobowe: Burym (a tak naprawdę forma Burymowicz) Butrym (zlitewszczona forma Bartłomieja) Butryn Butwił (a tak naprawdę forma Butwiłowicz) Bytołt (a tak naprawdę forma Bytołtowicz) Dagird/Dagirt (a tak naprawdę forma Dagirdowicz) Gasztołt (zlituanizowane niem. Gastold) Giedejt (od Egidiusza, czyli polski Idzi) Moniwid (od Pantelejmona lub Paramona) Trojden (od Troadiusza) Daj znać, co wybierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olwid 16.01.08, 18:56 A czy mogłabys rzucić linką do tego słownika internetowego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bpauli Re: Olwid 18.01.08, 08:31 Link do Słownika: www.lietpol.pl/rozne-ciekawostki/o-imionach-i-nazwiskach-litewskich.html Co do wyboru imienia to chyba jednak Olgierd i Kiejstut albo Olgierd i Biruta. Faktycznie Olgierd i Olwid są zbyt podobne do siebie. Na tej stronie podanej wyżej tez sa fajne litewskie imiona ale niestety nie ma ich polskich odpwowiedników. Na przykład Gelme (znaczenie: głębia) dla dziewczynki lub Gintaras (bursztyn) dla chłopca. Tak w ogóle to bardzo mi się podobają litewskie imiona, stąd właśnie mam synka Olgierda. Odpowiedz Link Zgłoś
bpauli Re: Olwid 18.01.08, 13:24 Kiedy już napisałam o imieniu Gintaras to przypomniało mi się, że jest imię Ginter, które występuje w Polsce przewaznie na Opolszczyźnie i Śląsku. Może to jest polski odpowiednik imienia Gintaras? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagm Re: Olwid IP: *.t-mobile.co.uk 18.03.08, 14:44 Hej. Litwini, u których mieszkam to: tatuś Artur(o), mamcia Vanessa, synek Szandar- ładne co?? O psie Aligator(ze) nie wspominam... Mój Dziadek był z Litwy, miał na imię Edward. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Olwid 18.03.08, 14:47 Gość portalu: Dagm napisał(a): > Hej. Litwini, u których mieszkam to: tatuś Artur(o), mamcia Vanessa, Typowo litewskie imię, z tradycjami. W każdej szanującej się rodzinie musi być Vanessa! Odpowiedz Link Zgłoś