Gość: kunegunda IP: *.chello.pl 08.02.08, 14:09 Ostatnio mam jakąś "fazę" na to imię. Niesamowicie mi się podoba - choć powinnam być z nim osłuchana - mam Eugeniusza w rodzinie. Natomiast zdrobnienia Gienek [Genek] nie mogę zdzierżyć. A jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenium5 Re: Eugeniusz 08.02.08, 14:26 Miałam tak, z tym że na Eugenię Brzmiało mi tak oryginalnie i dostojnie. Ale zdrobnienie Gieniusia też mnie zachwycało, po Jasminum szczególnie . Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Eugeniusz 08.02.08, 21:32 Mnie tez, tylko, ze w Niemczech to Ojgenia (wymowa eu) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Eugeniusz 08.02.08, 16:43 Uwielbiam Eugenię, jednak Eugeniusz jest nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eugeniusz 08.02.08, 21:23 Nie podoba mi się Eugeniusz, w odróznieniu od Eutymiusza Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Eugeniusz 11.10.14, 22:28 Spotkałam dziś na zawodach piłkarskich chłopca o imieniu Eugeniusz lat ( 6-7 ). Niestety trener non stop wołał do niego "Gienek, do piłki, do piłki... Gienek szybciej, szybciej" Tak jak w pełnym brzmieniu moge to imie docenić tak zdrobnienie tego imienia do Gieńka już nie. Podobnie mam z Eugenią i Gienią. Osoby stosujące zdrobnienia zamiast pełnego imienia bedą używać własnie tych. Szczególnie te z poza rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Eugeniusz 11.10.14, 23:57 Eugeniusz nie podoba mi sie , chyba w tym wypadku wolalabym nawet zdrobnienie Gienek. Moglabym sie przyzwyczaic. W przypadku Eugenii mam odwrotnie wole pelna forme. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eugeniusz 12.10.14, 19:41 Nie lubię większości greckich i łacińskich "-uszów", więc i Eugeniusz nie chwyta mnie za serce. Poza tym dla mnie to nadal "imię-obciach". Eugenię za to bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Eugeniusz 12.10.14, 22:15 Nie nadałabym. Eugeniusz brzmi jednak dość dostojnie, ale już Gienek - kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś