annasi23 18.02.08, 10:39 Moim zdaniem to bardzo ładne imię. Wiem, że boecnie funkcjonuje jako samodzielne imię, ale od niedawna, wcześniej to było po prostu zdrobnienie od imienia Apolonia (już nie takie ładne). Nazwałabym tak córkę, która ma się urodzić w kwietniu, gdyby nie 1) sprzeciw męża 2) to nie jest chrześcijańskie imię, nie ma go w spisie świętych, mogłyby być problemy z ochrzczeniem, a to dla mnie dość ważne. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lejla81 Re: Pola IP: *.chello.pl 20.02.08, 11:19 Pola się dość popularna teraz zrobiła. Nie mam nic przeciwko temu imieniu, ale chyba bym tak dziecka nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 14:07 Dla mnie jest to przede wszystkim zdrobnienie od Apolonii albo Pauliny i jako głównego imienia bym go nie wybrała. Poza tym podoba mi się tak średnio. Jako zdrobnienie cudne, w sytuacji oficjalnej zbyt delikatne. Na dodatek z -ka daje Polka, jak nazwa narodowości. To, że nie jest to imię chrześcijańskie, nie stanowiłoby dla mnie problemu, bo mogłabym jako patronkę obrać świętą o "pełnym" imieniu, skoro Pola od niego pochodzi. Mogłabym też nadać drugie, chrześcijańskie imię. Kłopotów z ochrzczeniem nie będzie. Problemem byłby natomiast sprzeciw męża - próbowałabym go oczywiście przekonać do imienia, które mi się podoba (chyba, że byłby od początku bardzo na "nie"), ale szukałabym też kompromisu - czyli innego imienia, które podobałoby się nam obojgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 15:36 Mam córeczkę Polę, problemów nie było z formalnym nadaniem tego imienia zarówno w urzędzie jak i w kościele. No może ksiądz tylko zapytał dlaczego nie święte, ale o to samo zapytał znajomą, która dała na imię dziecku Hanna. Nie wyobrażam sobie, żeby moja mała miała mieć na imię inaczej ale to Ty musisz zdecydować, a każdemu podoba się co innego. Jak córeczka jest grzeczna to jest słodką Polcią, Polinką, a jak jest mniej grzeczna to jest Poliną albo Polką i wogóle nie przeszkadza nam to że wiąże się to z nazwą naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
igasiaa Re: Pola 20.02.08, 18:45 Pola kojarzy mi się tylko i wyłącznie, nie wiedzieć czemu, z małym, puchatym niedźwiadkiem. (: Bardziej podoba mi się wspomniana Apolonia tudzież Paulina. Odpowiedz Link Zgłoś