lejla81 02.03.08, 11:19 Jak myślicie, dlaczego jedne imiona popularne w kręgach anglojęzycznych cieszą się u nas powodzeniem a inne nie? Czemu Brajan, Kewin, Alan a już Brendon, Dżejson, Dylan, Dżonatan, Etan rzadziej? Czemu akurat Nikol i Dżesika a nie na przykład Rejczel, Aleksis, Alison, Dżenifer? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: jeszcze raz o Brajanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 11:27 Jeśli chodzi o imiona żeńskie, to jednak większą siłę przebici mają te z -a na końcu (wyjątek: Nicole). Co do pozostałych przykładów - taki Kevin ma za sobą ogromny sukces filmowy (ciągle powtarzany w telewizji!), ponadto np. Kevina Costnera. Jason, Jonatan i Ethan nie budzą we mnie tak silnych skojarzeń. Dylan i Brendon z kolei przywołują mi na myśl tylko "Beverly Hills", które popularne na tę skalę chyba jednak nie było (a przynajmniej, w porównaniu z "Kevinem samym w..." zniknęło niemal bez śladu). Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: jeszcze raz o Brajanach 02.03.08, 16:08 Ja właściwie gdybym miała wybierać z wymienionych, to wybrałabym Dylana. Nie oglądałam BH, więc mi się kojarzy z Bobem Dylanem. Co do żeńskich, to faktycznie łatwiejsze do przyjęcia w naszym języku są imiona, które kończą się na a lub da się do nich taką końcówkę dodać: Nicole-Nikola. Aleksis-Aleksisa by się nie dało. Dżennifera też jakoś głupio. Przyjęła się jeszcze Vanessa, też a na końcu. No i duże znaczenie ma to, jakie skojarzenia wywołuje imię: po Dynastii jakoś nikt chyba nie polubił Alexis. Nie chcą się chyba przyjmować imiona czarnych charakterów. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: jeszcze raz o Brajanach 02.03.08, 18:13 Te imiona podałam tylko jako przykłady. Może być np Sawana albo coś innego na "a". A pamiętam też, że wśród mojego pokolenia BH było dość popularnym serialem. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: jeszcze raz o Brajanach 02.03.08, 20:53 lejla81 napisała: > Rejczel Ponieważ primo - będąc imieniem żeńskim brzmi jak męskie i w związku z tym nie umożliwia odróżnienia płci, secundo - nie jest imieniem utrwalonym w Polsce i należałoby je pisać Rachel, tertio - ma polski odpowiednik Rachela. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: jeszcze raz o Brajanach 03.03.08, 11:02 No bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienie, ale trochę nie o to mi chodziło... Po prostu zastanawia mnie popularność akurat konkretnie takich imion a nie innych. A spolszczyłam ich pisownię, żeby osiągnąć taki sam efekt, jaki występuje przy Brajanie. Uznaję, że Kewin po "Kevinie samym...", ale po kim Brajan? A po kim Nikol? po Nicole Kidman? A czemu nie Dżenifer? Dużo jest przecież gwiazd i gwiazdek o takim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jeszcze raz o Brajanach 03.03.08, 11:07 lejla81 napisała: > A czemu nie Dżenifer? Dużo jest przecież gwiazd i > gwiazdek o takim imieniu. Tak jak kilkakrotnie napisano, bo nie kończy się na "a". Z Dylanem się w Polsce spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: jeszcze raz o Brajanach 03.03.08, 15:34 Nikol też nie kończy się na "a". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jeszcze raz o Brajanach 03.03.08, 15:50 lejla81 napisała: > Nikol też nie kończy się na "a". I dlatego w większości przypadków rejestrowana jest jako Nikola. Odpowiedz Link Zgłoś