sanna.i 03.07.08, 10:48 Byłam sobie na placu zabaw z synem. Wpadła grupa przedszkolna i co chwilę słyszę: Aisza, nie pchaj się przed dziecko! Timurus (!) zostaw ten kamień! Roksana zaczekaj w kolejce! Leonidas powiem wszystko twojej mamie! Przyrzekam! Nie usłyszałam żadnego tradycyjnego imienia. Wiem, to osobista sprawa rodziców jak nazywają swoje dzieci. Ponoć robią tak, żeby dzieciom w przyszłości było łatwiej zrobić karierę za granicą. Ja tam obstaję przy zdaniu, że jak ktos wybitny, to i jako Grzegorz, Krzysztof, Grażyna i Szczepan karierę zrobi. A jakoś tak żal, że coraz mnie tych dawnych, ładnych, polskich imion... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrielle76 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 10:51 Roksana to normalne imię ale inne porazka Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 10:54 Ten Timurus mnie powalił. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 10:54 A mnie to nie ekscytuje. Dziwna jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:03 I Oczywiscie Aisza urodziła sie w katolickiej rodzinie i zapewne została ochrzszczona ? te ludzie to jednak nieziemsko głupie są a Timurus to forma rosyjskeigo imienia Timur czy cos antycznego ? całkiem ładne Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:10 jesli zostala ochrzczona, to musi miec na drugie iradycyjnie i katolicko- zeby byl swiety o tym imieniu, chyba? nie no dramat Aisza, po prostu dramat..... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 19:11 wieczna-gosia napisała: > jesli zostala ochrzczona, to musi miec na drugie iradycyjnie i katolicko- zeby > byl swiety o tym imieniu, chyba? Nie musi, mój najsztarszy nie ma żadnego patrona. Nic ksiądz nie mówił, że trzeba. Fakt, że imiona syna dość odległe są od Aiszy Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:14 A co ma imię do wyznawanej wiary? Głupi to Twój post jest Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:20 wnioskuję ze nie wiesz kim była Aisza i jak to się ma do religii katolickiej wiec moze nie kompromituj sie dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:30 Oczywiście, że wiem czyją żoną była ta pani, pytam ponownie jak to się ma do wiary którą wyznają rodzice nadający dziecku imię? Czy jest ono zarezerwowane tylko dla wyznających islam? Oj chyba nie ja się kompromituje ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:56 raczej chodzi o to, że nadanie imienia w wierze katolickiej to oowierzenie opiece patrona. dziecko ochrzczone powinno mieć imię patrona. Zdarzają się oczywiście odmienne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:15 A jaką macie pewność, że Aisza zostałą ochrzczona? Może jej rodzice są muzułmanami? Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:34 No żadnej, to przecież tylko hipotetyczne rozważania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaania7 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:03 Timurus! O mamusiu! Ja ostatnio słyszałam Kevin i Brian Czyżby za mało było polskich imion? Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:08 skandal i ubozenie polskiego jezyka. pamietam ze czytalam pare lat temu, ze w okolicy klubu gdzie gral Dudek- rodzili sie chlopcy, ktorym nadawano wdzieczne imie... "Dudek"- widac "Jerzy" nie zyskalo upodobania Angoli teraz racze obstawiam "Artur" niz Boruc a jedna z angoslich foremiek pisalakiedys ze jej angolska sasiadka nadala swojej coreczce "Zosia" nie Sophie bo jej sie strasznie spodobalo bardzo mi sie podoba ta anglosaska swoboda i brak jazd na imiona, ich znaczenie, obchodzenie imienin... River Phoenix niestety zmarl ale ma brata Joaquina i siostre Rainbow ) Rzeka i Tecza ladne rodzenstwo ) Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 19:55 Moj pies sie wabi Dudek. Ale to po Ireneuszu Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa73 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:07 Imionami ekscytują się osoby, które chyba w życiu nie mają ciekawszych zajęć, co za różnica Roksanka cz dziesiąta Zosia albo pięćdziesiąty Kuba.Dziecko ma swoją osobowość, każde jest wyjątkowe, a imię to dodatek.Niech sobie będzie jak najbardziej wymyślne, jak dziecko jest sympatyczne to imie ani mu nie przeszkodzi ani nie pomoże.Tu jak zwykle mentalność polska - co nie polskie to złe. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 magdaaa tu sie nie zgodze 03.07.08, 11:19 z moich obserwacji wynika ze polska mentalnosc jest taka ze raczej wszystko co nie polskie jest lepszeco prawda zmienia sie to powolutku .i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:17 sanna, Dlaczego zakładasz, ze rodzice tych dzieci są Polakami? Jeśli nie są, to mozliwe, że te imiona są bardzo normalne. Nie ma co zakładać nawet, ze są katolikami chrzczącymi swoje dzieci. Generalnie, patrzenie na świat przez swój pryzmat jest powszechne i normalne, ale zapas na jakąkolwiek inność (czyli odstępstwo od swojej normy) też powinno się brać. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:26 Jakoś trudno mi uwierzyć w takie nagromadzenie oryginalnych imion na jednym placu zabaw. Może to były dzieci cudzoziemców. Ja też przecież mam dzieci, bywam na placach i w parkach i jeśli słyszę jakieś takie mega-oryginalne imię (ale to rzadko), to jedno na raz. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale naprawdę ja w ogóle nie obserwuje takiego zjawiska. Wręcz przeciwnie - widzę powrót do tradycji. Dzieci moich znajomych to: Kazimierz, Krzysztof, Tadeusz, Jan, Hanna, Małgorzata, Katarzyna, Zofia, Feliks, Franciszek, Maria. W okolicy mieszka sporo Romów i oni owszem, nadają imiona w swojej tradycji, ale to inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 19:57 no i tez przyjdzie jakis duren co bedzie wybrzydzal na Franciszkow, Tadeuszow, Feliksow, Hanny... durnie maja to do siebie ze zawsze im cos nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoja Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:42 W przedszkolu u mojego synka również brak wymyślnych imion, tzn. zdarzają się, ale nie jest to norma. Najbardziej oryginalnym (moim zdaniem) jest imię Ruben. A co powiecie na imię (koleżanka córki mojej koleżanki ma tak na imię Gaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 11:46 jagoja napisała: > A co powiecie na imię (koleżanka córki mojej koleżanki ma tak na > imię Gaja ? Bardzo ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:23 do kompletu powinna miec męza Gajusa Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imiona to 03.07.08, 11:43 "Grzegorz, Krzysztof, Grażyna i Szczepan" - oj sanna, sanna... Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 11:52 A ja na poczatku maja urodzilam syna w Norwegii.Ma na imie Mateusz Miroslaw.Kolezanka w Polsce zaskoczona,ze nie dalam mu norweskiego imienia.Zastanawialam sie nad Krystianem i Emilem ,bo imiona te sa w kalendarzu polskim i norweskim.Ale jakos do nie nie "przemawialy". Odpowiedz Link Zgłoś
mama9876 Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 12:08 A ja jak slysze polskie mamusie wolajace swoich Brajankow, Kewinkow, Deniskow i Nikolki to sobie mysle jakie pretensjonalne imiona. A potem sobie przypominam, ze moj synus tez ma takie troche dziwaczne. No ale umowilismy sie z mezem, ze jak bedzie chlopak to imie z jego kraju, a jak dziewczynka to polskie imie. Na co dzien jednak stosuje polska wersje imienia synka, bardzo niewiele sie roznia (maly reaguje na obudwie formy imienia). A dla mnie to bardziej naturalne nazywac go polsku. Nie wiem skad sie u ludzi bierze potrzeba takich dziwacznych imion. Zeby sie u juz od malego od polskiej kultury odcinac? Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 12:11 powtórzę się - gdzie wy tak masowo słyszycie te mamusie wołające tych Brajanków, Denisków i Kewinków. Ja, słowo daję, oprócz Nikolki to nie słyszałam w realu żadnego z tych imion. Jedyny Brajanek to ten z Łodzi, co zginął na skutek pożaru Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 13:24 nagromadznei Dżesik, Brajanów, Dżordzów i innych Dżenifer znajdziesz w pierwszym lepszym bidulu lub policyjnej izbie dziecka miłej wycieczki ! Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 13:55 no być może, ale jeśli mowa o patologicznych środowiskach, to chyba nie mówmy tu o tym, że to jakieś zjawisko masowe i że średnia narodowa takie imiona nadaje. To patologia, o ile można dowieść jakiejś korelacji między tymi zjawiskami Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 06.07.08, 19:29 To niestety prawda, miałam niedawno okazję odwiedzić dom dziecka i były tam: Sandra, Nikola, Dżesika, Oskar. Od razu widać jakiego rodzaju ludzie nadają takie imiona dzieciom, żadnych badań nie trzeba robić. Szkoda tylko, że wymyślać "oryginalne" imiona to im się chciało, ale zająć własnymi dziećmi to już nie... Odpowiedz Link Zgłoś
nela-74 Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 13:56 Witam! Czytajac ten post,zastanawiam sie czy bedac Polka mam obowiazek dac dziecku polskie imie??? Moj syn ma na imie KEVIN,wedlug mnie bardzo ladne i w zadnym razie pretensjonalne imie.Moglam wymyslic bardziej polskie,ale mieszkajc w Belgii,musialabym sie liczyc,ze nigdy nie bedzie poprawnie wypowiedziane.Wiec chyba i smieszne. Rowniez uwazam,ze fajnie jest moc nazwac dziecko jak sie nam podoba,co nie ma nic wspolnego z "odcinaniem sie od polskiej kultury". Tak jak magdaaa73,mysle,ze sa naprawde wieksze problemy na swiecie niz krytykowanie imion nieznanych nam ludzi. Sama mam na imie Nela,teraz podobno popularne imie w Polsce,a moi rodzice wymyslili je sami-bo w dowodzie mam napisane Manuela,co na pewno innym wyda sie malo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 14:06 W moim poście nie padła krytyka pod adresem tych rodziców. I nie napisałam nic o obowiazku nadawnia dzieciom polskich czy tradycyjnych imion. Napisałam tylko, że mnie jest szkoda, że tych swojskich imion jest coraz mniej. Mnie osobiście podobają się o wiele bardziej, do czego mam święte prawo. A ty masz święte prawo uważać inaczej. Co się zaś tyczy "większych problemów na świecie"... Przejrzyj to forum, wątki są różne - od dupereli po sprawy wagi państwowej. Taka już specyfika tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: No tak, rzeczywiście "tradycyjne polskie imio 03.07.08, 20:02 zauwaz ze polskich imion tak na prawde nie ma, sa tylko spolszczone, nawet Miroslaw, czy Stanislaw to tylko polskie wersje imion staroslowianskich... Kevin czy Dzesika tez sie uleza i niedlugo na nikim nie beda robily wrazenia, to tylko kwestia czasu.... Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 12:45 Hmmm... ja o wiele częściej słyszę na placu zabaw Kubuś, Wiktoria, Zuzia, Mateusz, Weronika. Inne imiona również słyszę, ale już nie tak często - Franek, Natalka, Daria, Filip, czyli mieszanina tradycyjnie polskich i przyjętych z innych krajów. Naprawdę nie wiem, gdzie jest skupisko tych Brajanów i Kewinów. Osobiście uważam, że fajnie jest, iż imiona można sobie nadawać jakie się chce. Moje dzieci też mają nie polskie imiona i nie jest to wynik upodobań z filmów. Mają je nadane po świetnych osobach, którye miałam szczęście w swoim życiu poznać Odpowiedz Link Zgłoś
e-irene Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 12:53 A ja najczęściej słyszę: Nicola (Nikola), Denis, Brajan, Alan (pisownia fonetyczna. Kiedy znajomemu urodziła się córeczka, to nadali jej imię Angelika, czyli po polsku Aniela. Spytałam go jak pisze się to imię, przez "ż" czy przez "rz". Nie wiedział. I jeszcze mnóstwo "Dżesik", bo tak rodzice piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:05 e-irene napisała: > A ja najczęściej słyszę: Nicola (Nikola), Denis, Brajan, Alan (pisownia > fonetyczna. Kiedy znajomemu urodziła się córeczka, to nadali jej imię Angelika, > czyli po polsku Aniela. Spytałam go jak pisze się to imię, przez "ż" czy przez > "rz". Nie wiedział. > I jeszcze mnóstwo "Dżesik", bo tak rodzice piszą. Przyszło Ci może do głowy, że są też Nikole pisane przez "K", czy też z góry zakładasz, że rodzice na siłę stosują obcą pisownię, bo chcą się czuć "zagraniczni" ? Ja mam na imię Angela (wymowa fonetyczna Andżela) i uwielbiam swoje imię. Moje dzieci mają imiona dość nie typowe, ale pisane polskimi literami - Tycjan, Oliwer (to akurat imię "kompromisu", bo na typowo polskiego Eliasza rodzina mi się buntowała) i córkę, której imię pisze się na moje życzenie polskimi literami. Uważasz, że Janek, Franek, Antoś, Baltazar, Makary, Szczepek czy Stefek brzmią jakoś dużo inaczej ? Odpowiedz Link Zgłoś
e-irene Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:26 Niczego nie zakładam Piszę o tym, co słyszę. A temu, że Twoje dzieci mają imiona pisane polskimi literami, mogę tylko przykląsnać. Jednak nijak ma się to do AndRZeliki (tatuś w końcu wywiódł imię od Andrzeja), prawda? Moje dzieci, już "stare" (rocznik 1988 i 1993) miały dawniej do nas pretensje o to, że wybraliśmy im nietypowe imiona, czy nie te, które były modne. Już przestały narzekać- Odpowiedz Link Zgłoś
mamaania7 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:08 Tak pisza bo wersja imienia musi byc spolszczona. Znajomi chcieli dać dziecku na imię Charlotte ale w urzędzie kazali napisać tak jak się mówi i jest Szarlota. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:13 Guzik prawda, że musi być spolszczona. Imię mojego najmłodszego urzędniczka chciała zapisać Olivier, na co ja się nie zgodziłam. Imię córki znajomej pediatry chciano zapisać Nicola, ale matka się nie zgodziła i kazała zapisać Nikola. Moje imię 37 lat temu chciano zapisać jako Andżelika, na co moi rodzice się nie zgodzili, gdyż Andżelika to nie Angela (wtedy jednak trzeba było uzasadnić taką, a nie inną pisownię i czekać na zgodę). Odpowiedz Link Zgłoś
mamaania7 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:25 tylko to było dużo lat temu i tego wymagali urzędnicy, że imię ma byc spolszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 07:14 Moi znajomi mają syna imieniem AleX - przez X właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 08:15 znam jedna Dżasminke. aaa..a w zlobku u mojego synka byly blizniaczki: Vanessa i Nicola reszta imion "normalna" - moj syn ma kolegow Piotrusiow, Frankow, Pawelkow, Stasiow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 12:54 Większość obserwacji wyniosłam z warszawskich placów zabaw (nie z Pragi, bynajmniej). Być może były to dzieci cudzoziemców - rozmawiały po polsku, nie wyglądały jakoś bardziej.. egzotycznie. Powtórzę się, nie krytykuję rodziców, którzy tak nazwali swoje dzieci, jedynie jakoś mi brak imion, które są dla mnie bardziej swojskie. BTW, Krzysztof czy Grzegorz w takiej formie, w jakiej piszę, to polskie wersje imion. A że tradycyjne, nikt chyba nie ma wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:03 No nie przesadzaj! nawet jeśli miałaś statystyczny fart spotkać skupisko dzieci i nietypowych imionach, to nie znaczy, że brak jest tych tradycyjnych. Też mieszkam w Warszawie, żeby było śmieszniej na Pradze Południe i słyszę mnóstwo "normalnych" imion. Zdecydowanie one przeważają. W grupie przedszkolnej mojej córki dziewczynki to: Agnieszka, Natalia, Nina, Kasia, Zosia, Julia, Kinga, Jagoda, Marysia a chłopcy - 3 Kacprów, Michał, Staś, Bartek, Dominik, Jaś. Ok, może nie jest to szczyt tradycji, ale daleko im do dziwności, przyznasz. Tak wiec chyba nie ma powodu do lamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:11 Tak > wiec chyba nie ma powodu do lamentu. Ochh, jak mi ulżyło. Mogę już nawet przestać włosy z głowy rwać? Gdzieś ty ten lament wyczaiła kobieto? Odpowiedz Link Zgłoś
e-irene Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:12 W żadnym wypadku nie rwij włosów! Nie chcesz chyba być łysa? ) Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:14 Szkoda, że skoncentrowałaś się akurat na tej niewinnej konstrukcji językowej, a nie na meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:22 Skupię się więc na wcześniejszej wypowiedzi. Szczerze, nie słyszałam już baaardzo dawno dziewczynki, która ma na imię Agnieszka. Kasię spotkaliśmy raz. Nie wiem z czego to wynika, że ty słyszysz, a ja nie. Również obracamy sie w środowiskach "dzieciatych", zmieniamy place zabaw, poznajemy nowe osoby. Znamy jednego Krzysia i Emilę - z tych bardziej zwyczajnych imion. Zanotowaliśmy też bardzo dużo Olivek, Viktorii - i owszem, i sporo właśnie takich...hmmm..oryginalnych. Tak je nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:37 no ja też nie wiem dlaczego mamy tak różny ogląd sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 20:06 wybacz ale Wiktoria to imie z taaaaka tradycja, nijak sie ma do Olivii. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:12 A ja mam Oskara i Olafa. I bardzo mi się te imiona podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
nombrilek Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:13 Z tych co wymieniłaś to Roksana to raczej normalne imie, sama znam kilka, a ta reszta to nie wiem skąd wzięta Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 13:57 Mój syn będzie miał na imię Midas. Odpowiedz Link Zgłoś
nela-74 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:02 Bardzo ladne imie i u nas czesto slyszane. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:05 No tu bym się raczej obawiała, czy syn nie odziedziczy nieszczęśliwego żywota po poprzedniku Co jak co, ale mnie imię się musi pozytywnie kojarzyć, a tu o to trudno. Może gdybym znała innego Midasa, ale znam tylko tego jednego Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:31 Ależ ja liczę na to, że mój syn będzie źródłem dochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:38 no ale musi też przecież coś jeść i w co się ubrać, a z tym to Midasek miał mały problem Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 15:59 Teraz czasy inne są, coś wymyślimy. Mam już córkę, to będzie go karmić, o! Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re:sanna.i 03.07.08, 13:59 a co powiesz o moim synku, ktorego nazwalismy Vincent Stanisław? albo moze od razu zrobcie psychoanalize moja i kąkubą, wraz z szczegolowym opisem naszego pochodzenia, korzeni, drzewa genealogicznego? bo na pewno jestesmy z gminu z ambicjami do wyższych klas z wyksztalceniem, pochodzimy z wioski lub malego miasta, a naszym wyborem imienia dla pierworodnego kierowalo uwielbienie dla urugwajskiej telenoweli naprawde, wole Nicole czy Nadie niz Żanetę czy Bożydara, ale nie wtracam sie w gusta innych. co i Wam polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re:sanna.i 03.07.08, 14:02 Vincent bardzo mi się podoba, bo jestem fanką Pulp Fiction Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re:hahaha widze, ze te same klimaty :) 03.07.08, 14:03 to byl jeden z trzech powodow, dla ktorego wybralismy to imie Odpowiedz Link Zgłoś
e-irene Re:sanna.i 03.07.08, 14:07 No i bardzo fajnie, że wolisz. Twoje prawo Tylko nie możesz zabronić komentowania, bo to prawo komentujących. Oczywiście, że nie przy Tobie i nie Tobie w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re:sanna.i 03.07.08, 14:09 no tak, ale komentowanie czyichs gustow w dodatku w tak bzdurnej sprawie do eleganckich postaw raczej trudno zaliczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
e-irene Re:sanna.i 03.07.08, 14:11 No tak, ale... elegancja i forum? Wystarczy netykieta, której staram się przestrzegać Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: cos w tym jest :D 03.07.08, 14:13 osobiscie jednak staram sie usilnie zachowac pozory dobra, spadam bo musze ululuac mojego rudego Viniaka pozdrawiam i milej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
e-irene Re: cos w tym jest :D 03.07.08, 14:18 Pozdrowionka dla Viniaka! Jak to dobrze, ze ja już nie muszę lulać) Odpowiedz Link Zgłoś
queen_elizabeth Re: cos w tym jest :D 03.07.08, 15:38 Liwilla! Po pierwsze - masz piekny nick. Bardzo dobrze mi sie to kojarzy z moją ulubiona epoką historyczną))) Po drugie - Jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!! Ale czaderskiego masz syna!!!! No zakochałam się!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: dziekuje :) 03.07.08, 16:07 plaster miodu na serce mi kladziesz, dziewczyno moj synek jest wyjatkowy, ostatnio wyladnial, chociaz w moim mniemaniu oczywiscie od poczatku byl piekny codziennie zaczepiaja mnie obcy ludzie i gratuluja ... takiej sliczej dziewczynki z pieknymi wloskami. nawet dzisiaj jakis pan zatrzymal sie samochodem i pytal, jak sie robi takie cudaki w sumie nie za wiele pamietam, bo duzo wina bylo ale dziekuje raz jeszcze, super przeczytac tak mile slowa!! obiecuje zalaczyc nowe zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a nick 03.07.08, 16:10 z ksiazki "ja, klaudiusz". Liwilla to byla chyba jedna z najwredniejszych postaci powiesci, ale mi niezwykle podobala sie przewrotna miekkosc i kobiecosc jej imienia Odpowiedz Link Zgłoś
queen_elizabeth Re: a nick 04.07.08, 15:04 Taaa... Liwilla to był niezły numer. Siostra Kaliguli, kręciła z Seneką, w końcu zamordował ją Klaudiusz-jąkała. A "ja Klaudiusz" - uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re:sanna.i 03.07.08, 14:16 To mi napisz JAK skomentowałam czyjeś gusta? Wyrażając żal, że coraz mniej zwyczajnych imion? Że MNIE jest tego szkoda? Ot, takie moje spostrzeżenie i odczucie. Nikogo nie obraziłam. A ty postępujesz wg zasady "Uderz w stół, a nożyce sie odezwą". Obraza majestatu normalnie. Wyluzuj. Jak chcesz, to napisz sobie, że wolisz np. Markusa od Jacka, albo niebieski od żółtego, czy też mercedesa od saaba. Raczej nikt nie pomyśli, że jesteś niekulturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re:sanna.i 03.07.08, 14:20 wole saaba od mercedesa, to tak na marginesie sanna, reszta postu nie byla do Ciebie osobiscie tylko tak do ogolu, felernie zatytulowalam dodam, ze nasze drugie dziecko bedzie mialo na imie Wiktor, badz w przypadku dziewczynki Magdalena lub Zofia. Bo wlasnie te imiona baaaardzo nam sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re:sanna.i 03.07.08, 14:26 Ja też wolę saaba. Prawdę mówiąc, to moje jeszcze niespełnione marzenie Graba na zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: jasne, ze graba :) 03.07.08, 16:11 saab tez moje niespelnione marzenie... poki co jezdze moim kochanym starym volksem jetta z 91 ale takim zbajerzonym robionym na Stany Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 14:51 Mam przed sobą trzy numery naszej regionalnej gazety. W urzędzie USC ostatnio zostały zarejestrowane takie imiona: Aleksandra, Dominik, Łukasz, Dahir, Ewa, Franciszek, Anna, Olivia, Szymon, Wiktor i Wiktoria (bliźniaki), Kacper, Jakub (tych dwóch ostatnich w trzech numerach naliczyłam razem 12 !!!), Marianna, Teodor (dla mnie okropne), Michalina, Emma, Zuzanna, Mateusz (uff... tylko jeden na trzy numery ) ), Fryderyk, Vannesa, Juliusz, Oskar i Zyta (bliźniaki, nad Zytą moja Mama będzie ubolewać), Oktawia. Naliczyłam tu więcej staropolskich imion, niż przyjętych z innych krajów. Nie widzę, aby zanikały. Daje się zauważyć brak Agnieszek, Maćków, Pawłów, Robertów, Małgorzat, Adamów, czyli tych imion, które były bardzo modne w moim roczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 15:30 Według mnie dobór imienia,to kwestia gustu rodziców. Jednym podobaja się imiona tradycyjne,popularne,a innym te bardziej oryginalne. Mi też się nie podobają imiona zagramaniczne jak Alan,Brajan czy Kewin,ale nie podoba mi się też Kazimierz,Grzegorz,Wojciech czy Stanisław. Przecież o gustach się nie dyskutuje. Starsza córka ma na imię Lena i 7 lat temu było to dość oryginalne imię,w jej przedszkolu jest jedyną dziewczynką z tym imieniem. Nie zależało mi na oryginalnym imieniu,ale po prostu podoba mi się to imię bardzo. Młodsza jest Maja i to już całkiem pospolicie,ale mam to gdzieś,bo to imię mi się podoba,zresztą ona nie mogłaby mieć inaczej na imię,bo ona jest po prostu Mają. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 08:18 Moj syn ma na mie Adam W calym przedszkolu jest tylko 4 Adasiow wiec faktycznie to imie jest w zaniku.. Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Przyznam, że nie rozumiem 03.07.08, 15:47 Nie rozumiem, o co tak właściwie toczy się ta dyskusja. Jeśli o gusty - OK, ale o gustach się nie dyskutuje . Natomiast argumenty, że rodzice nie nadają dzieciom "polskich" imion są chybione. Zarówno Andżelika, jak i Roksana, czy Oliwier są w tej chwili tak samo polskimi imionami, jak Stanisław czy Katarzyna. To raz. Chyba, że dopuszczacie polskość imienia wyłącznie przez zasiedzenie - a wtedy oświećcie mnie, ile lat powinno takie imię egzystować w języku, żeby uznać je za polskie? Po drugie, język się zmienia i ewoluuje. Nie posługujemy się tym samym słownictem, co nasi chłopscy, mieszczańscy czy szlacheccy przodkowie, nasz język ma nieco inną gramatykę, nazwy geograficzne się zmieniły, czemu uważacie, że imiona powinny zostać tworem skostniałym, niezmiennym? I wreszcie, po trzecie. Obawiam się, że to, co uważacie za piękne, dawne polskie imiona, ma tyle samo wspólnego z polszczyzną, co wspomniana wyżej Andżelika czy inny Alan. Grzegorz, Krzysztof i Szczepan to imiona greckie, Grażyna - litewskie, Agnieszka - czeskie lub germańskie, Anna - hebrajskie. Czysto słowiańskie imiona to te, które kończą się na -sław(a) plus parę innych. Czym te zapożyczone z języków obcych imiona różnią się od pożyczanych obecnie? Czasem pożyczki, li i jedynie. Dla mnie, jedynym kryterium jest to, czy dane imię jest ładne, czy nie. A przez to rozumiem brzmienie imienia, częściowo genealogię. Nie dałabym dziecku na imię Andżelika, Roksana ani Sonia, ale jeszcze większą niechęcią napawa mnie Szczepan, Józef i Zbigniew. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 16:54 Gdybym miala corke, chcialabym dac jej na imie Nina. Przynajmniej dzis mi tak wydaje Moze byc czy odpada? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 16:58 Może być, nawet więcej- urocze Znam jedną kilkuletnią Ninkę, cudowna dziewczynka, wprost stworzona do tego imienia- rezolutna, szczebiotka... Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 17:20 no wlasnie to Ninka mi tak przypadlo do gustu i tak sobie przemysliwuje w warstwie teoretycznej jak na razie Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Roksana.. 03.07.08, 16:56 ..to jedno z moich ulubionych imion żeńskich. Gdybym miała córkę,pewnie byłaby Roksanap A Leonidas?Zawsze może zostać Leonem... No cóż imię z tradycjami, może nie polskimi, ale ileż dumy ono w sobie niesie..cholera, no ktoś z takim imieniem zwykłym spawaczem być chyba nie może, nie?PPPPPP I oto zapewne po częsci chodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Roksana.. 03.07.08, 17:22 Tak przy okazji chcialam zapytac o te chrzty i patronow. Naprawde musi byc jakis swiety patron zeby dziecku nadac dane imie na chrzcie? Byli swieta Ewa i Adam? Swiety Lech, Jaroslaw, Sylwester? Swieta Mariola albo swieta Oliwia? Mnie to sie tyle imion na swiecie podoba, ze dzieci by w okolicy nie starczylo zeby obdzielic. A te, ktore mi sie nie podobaja i tak czesto nosza fajni ludzie wiec i imiona zaczynaja nabierac innej wymowy. Nie czepuajcie sie Nikolek i Brajanow - to moga byc bardzo fajni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua bi_scotti :) 03.07.08, 20:34 > Tak przy okazji chcialam zapytac o te chrzty i patronow. Naprawde > musi byc jakis swiety patron zeby dziecku nadac dane imie na > chrzcie? Oczywiście, że nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Roksana.. 04.07.08, 07:13 bi_scotti napisała: > Tak przy okazji chcialam zapytac o te chrzty i patronow. Naprawde > musi byc jakis swiety patron zeby dziecku nadac dane imie na > chrzcie? Byli swieta Ewa i Adam? Swiety Lech, Jaroslaw, Sylwester? > Swieta Mariola albo swieta Oliwia? pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:%C5%9Awi%C4%99ci_katoliccy A imiona Adam i Ewa nadawano niegdyś podrzutkom i dzieciom nieślubnym Sama mam Ewa na drugie, ale się podrzutkiem nie czuję PS mój ulubiony święty to zdecydowanie św. Lucyfer z Cagliari. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: Roksana.. 03.07.08, 17:23 a mnie najbardziej zdziwiło to, że ta pani wołała dzieciaki pełnym brzmieniem imienia. Ja, zwłaszcz na przedszkolaka, wołałabym Timek i Leoś. No ale to tak na marginesie Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Roksana.. 03.07.08, 17:55 Oj, nie dziw się. Byłam kiedyś świadkiem, jak babcia wołała do około rocznego umorsanego dzieciaka: Stanisławie! Proszę nie jeść piasku.... Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: Roksana.. 03.07.08, 19:14 no tak, tylko babcia miała jednego Stanisława, a ta pani kilkoro dzieci do nawoływania. Ze też jej się język nie poplątał... Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Roksana.. 03.07.08, 19:39 A ja na Antoniego bardzo często mówię właśnie Antoni Fajny jest taki dwuletni Antoni. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Roksana.. 03.07.08, 19:43 Ja dodaję jeszcze "panie Antoni", "panie Stanisławie"- dzieciaki to lubią, traktują jako forme żartu, nawet moi prawie dorośli uczniowieP Odpowiedz Link Zgłoś
ginny_wolf Re: Roksana.. 03.07.08, 20:40 Ja juz mam dzieci starsze-takie wczesno-podstawówkowe-i tu króluje Mateusz,Bartek ,Kuba,Ola,Julka,Weronika.Natomiast wśród znajomych-małe dzieci /takie do 2 lat/to Ignaś,Walery,Marianka,Tereska-ijak Walery jest dla mnie lekka perzeginką to Tereska mnie ujęła no i jeden Nathan ale sie nie liczy bo ma tatę anglosasa.Przyznam ,ze mnie osobiście lekko rzuca gdy słyszę imię Dżesika ,vanessa lub Brajanek ale z drugiej strony chyba fajnie ,ze jest taka różnorodność od Kevinka do Mściwoja.Moje dzieci mają w swoich rocznikach imiona raczej oryginalne -Igor/11lat/Klara /9 lat/ Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 20:41 w naszej piaskownicy prym wioda dwie dziewczynki... skarlet i dżesika... poza tym wszyscy zwyczajni.... kuba alicja marcel, damian, grześ, zosia i martynka oraz maciek Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: O imionach po raz kolejny 03.07.08, 21:59 A znacie jakąś Blankę? Ja mam właśnie córeczkę o takim imieniu. Gdybym miała drugą nazwałabym ją Liwia - imiona te są wg mnie dosyć oryginalne acz nie dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 00:06 Moja córa chodzi do przedszkola z dziećmi o takich imionach: Miuzak, Mahommet, Kevin, Aisza, Olunatufeli, Gofran, Vajlet, Papa, Liona, Nam, Brandon, Teresa, Benedicto, Edwisz, Alfia, Hamza, .... więcej nie pamiętamszkoła katolicka więc wszystkie dzieciaki wyznania rzymsko-katolickiego. Pisze to jako ciekawostkę, bo oczywiście nie dotyczy to polskiego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 11:03 Znam zarówno Blankę, jak i Liwię. Nawet dwie Liwie. Oba imiona bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 01:38 Imiona dzieci w przedszkolu mojej corki (Austria) to Lea, Selina, Lena, Klarissa, Julia, Leoni... Chlopcy to Simon, Mateja, Fabian, Noah, Sandro... Nie znajdziesz "typowych" austraickich Hannesow, Klausow, Franzow, Anji, Martiny czy Brigit. Mnie to nie dziwi. Świat sie "skurczyl", ludzie podrozuja, migruja, poznaja inne kultury i wybieraja z tego to co im sie podoba, w tym takze imiona. Zasadnicza kwesta wedlug mnie to dobranie imienia do nazwiska. Bo o ile do imienia np. Dzesika nic nie mam, to juz np.Dzesika Kapusta po prostu mnie smieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 08:53 Mój syn ma bardzo trudne zagramaniczne nazwisko więc i z imieniem się nie patyczkowaliśmy - też długie i zagramaniczne. Wobec powyższego tak wygląda zapisywanie na wizytę u pediatry: M: chciałabym zapisać dziecko na wizytę u doktor X. Recepcjonistka: nazwisko dziecka M: to może ja lepiej podam adres, też można znaleźć kartę. R: nie adres, nazwisko proszę M: Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx-xxxx R: to niech już pani poda mi ten adres. Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 08:57 Czytałam na portalu,że Joanna Brodzik urodziła dwóch chłopaczków. Będą mieli na imię Franio i Jasiek, mi się bardzo podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
gazdziikowa Re: O imionach po raz kolejny 04.07.08, 19:46 a ja mam pytanie do rodziców dzieci, którzy mają dzieci o oryginalnych imionach tj. dżesika, angela, vincent. Jak wam się udało przekonać urzędnika do tego, żeby nadać takie niepopularne, zagraniczne imię? Wiem, że urzędnicy robią problemy, bo mam być polskie i koniec. Nie ma nakazu nadawania imion polskich, ani zakazu nadawania zagranicznych, ale przepisy są interpretowane według widzimisię urzędnika. Jakiś czas temu językoznawcy wymyślili sobie, że język polski i kulturę polską należy chronić, dlatego wprowadzono ograniczenia dotyczące nadawania imion obcojęzycznych w naszym kraju. Żeby było jeszcze lepiej są rodzice, którzy chcą nadać typowo polskie imię jak Mieszko, Bożydar, również mają problemy stwarzane przez urzędników, bo to nie popularne, albo nie mają tego w spisie. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: O imionach po raz kolejny 06.07.08, 02:49 prawda - ocenianie rodziców po imionach dzieci sensu nie ma. Ale - jak się pierwszy raz słyszy dziwne imię, to chcąc nie chcąc - jakieś wrażenie pozostaje, tak jak z wyglądem - nawet mimowolnie. Powiem tak: jeśli ktoś nazwła dziecko wymyślnie ale jakoś to uzasadnił (np. fascynacja osobą świętego patrona, jakąś obcą kulturą, osobowością wielkiego malarza, muzyka, naukowca) to spoko - np. mam znajomego Stojgniewa, ten Stojgniew ma siostry: Dobrosławę i Nawojkę i kogos tam jeszcze podobnego no bo rodzice fascynowali się zdaje się kulturą dawnych słowian i wszystko tu pasuje. Rozumiem. Ale gdyby ktoś o kim wiem (albo prawie wiem - wszak na 100% to nic nie wiem), że książek nie czyta, wykształcenia ani zainteresowań nie ma i reprezentuje niski poziom intelektualny a tu nagle syn lub córka jakaś taka "zagraniczna" - jakiś Xavier czy Esmeralda - to odniosłabym wrażenie że to podpatrzone w serialu i że to taka cheć wybicia się - coś jak świecący brokat na włosach i wtedy wydaje mi się to śmieszne i pretensjonalne...ale oczywiście moge się mylić) Odpowiedz Link Zgłoś