joannamichal 26.09.03, 17:53 Mój mąż szaleje za imieniem Matylda i uparł się tak nazwać naszą córeczkę. Napiszcie co myślicie na temat tego imienia, a może ktoś zna osoby o tym imieniu(chciałabym wiedzieć jakie mają charakterki) lub samo znaczenie tego imienia. Pozdrawiam- Joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gota Re: Matylda 27.09.03, 09:51 Matylda to imie staroniemieckie oznacza "silna w boju", imieniny 14 marca. moja siostrzenica ma na imie Matylda. uwazam ze to sliczne imie. no i niespotykane. raczej nie bedzie miala w klasie 3 kolezanek o tym samym imieniu (tak jak ja mialam, brrrr). czyli jestem za pozdrawiam - gota mama Jonatana Odpowiedz Link Zgłoś
kalamburka_89 Re: Matylda 27.09.03, 23:28 Moja koleżanka ma na imię Matylda i mówimy na nią po prostu Matylda, albo czasem Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
gota Re: Matylda 28.09.03, 11:30 Matysia, Tysia i wszystkie kwiatuszki, zwierzatka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Matylda 29.09.03, 08:39 Hej. A mi imię Matylda kojarzy się z młodą polską aktorką - Matyldą Damięcką. Skojarzenia pozytywne, choć imię to niezbyt mi się podoba. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
ula1001 Re: Matylda 29.09.03, 19:41 Mnie sie to imie bardzo podoba, ma charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek25 Re: Matylda 30.09.03, 10:36 Kochana, Mi to imię też STRASZNIE się podobało. Niestety, w moim kręgu tylko mi. Jestem jak najbardziej za. Pozdrawiam mama Ninki Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Matylda 30.09.03, 12:38 Czesc ! To imie ma cos w sobie .Sama nie wiem co ale zaczyna mi sie podobac.Chociaz w drugiej polowce mozgu brzeczy mi ciagle ta pisonka "CIOTKA MATYLDA MA KORONE Z PAPILOTOW ....."Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
kira14 Re: Matylda 02.10.03, 09:54 Matylda to moje ulubione imie.Zawsze mi sie dobrze kojarzylo. Tak na imie miala moja Babcia a teraz corka. Nasza mala Matylda jest bardzo pogodna i grzeczna. A zdrobnienia:Tylda, Matyldzia,Mati. Odpowiedz Link Zgłoś
monad2 Re: Matylda 04.10.03, 16:27 My tak daliśmy na imię naszej młodszej córci aktualnie 16 miesięcznej. To bardzo zdecydowana młoda osóbka świetnie wie co chce, fantastycznie potrafi to wyartykułowć. Nie zawsze wprowadza nas to w zachwyt, ale jest cudownym pododnym Matyldziątkiem. Zawsze uśmiechnieta , otwarta do ludzi i ubóstwiająca swojego Dada. Poza tym wprowadza nas w zdumienie jak swietnie wszystko rozumie i bez błędnie robi to co jej powiemy-inteligencji jej nie brak(to nie jest tylko moje zdanie). Mówimy na nią Tilka, Mati, Titka, Tili można jeszczeTylda, Tyla (tak było w książce z imionami). Znaczenie imienia -odważna , mężna i to w pełni się sprawdza. Ja się cieszę że nie jest n-tą Olą czy Julą na osiedlu. Pozdrawiam Monika mama Madzi I Matyldzi Odpowiedz Link Zgłoś
tatimati Re: Matylda 19.10.03, 01:08 Moja 2,5letnia córeczka ma na imię Matylda. Mówimy na nią albo Matylda, albo Mati. Niezbyt lubię jak ktoś nazywa ją inaczej. Przy wyborze kierowałam się tym by imię pasowało do nazwiska, by nie było zbyt pretensjonalne, ani też zbyt pupularne.Sprawdziłam też pochodzenie i znaczenie imienia, i coś w tym znaczeniu musi być bo Mati walczy o swoje jak lew. Długo nie mogłam się zdecydować na imię dla córki, ale natchnęło mnie gdy po raz kolejny oglądałam jeden ze swoich ulubionych filmów "Leon Zawodowiec". Moja Matylda jest indywidualistką, z tzw. charakterkiem, bardzo zaradną i przedsiebiorczą, ma niesamowite pomysły i czaruje wszystkich wokoło, zwłaszcza facetów w wieku różnym, a przede wszystkim swojego Tatusia.Juz teraz widzę, że sobie w życiu poradzi! Cieszę się, że nadaliśmy córce to imię, moim zdaniem jest piękne i oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Re: Matylda 23.10.03, 16:30 Dziękuje za Wasze odpowiedzi. W dniu 08.10.03roku przyszła na świat nasza mała Matylda. Ma teraz 2 tygodnie i niewyobrażam sobie by mogła nosic inne imię. Cieszę się, że dałam się przekonać mężowi. Pozdrawiam- szczęśliwa mama Matyldy. Odpowiedz Link Zgłoś
monad2 Re: Matylda 25.10.03, 17:58 SERDECZNE GRATULACJE dla rodziców malutkiej Matyldzi niech się Wam chowa zdrowo i przynosi tyle radości co Nasza. A Madzia (nasza 9 letnia) ur się 9.10-waga to super znak pozdrawiamy serdecznie całą Trójkę Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Matylda 31.10.03, 13:11 Piękne imię - pozdrawiam maleńką Matyldę i jej rodziców. Kasia mama Juliusza Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka100 Re: Matylda 07.11.03, 14:08 mnie to imie bardzo się podoba, ale mąż za żadne skarby nie zgodził się tak nazwać naszej córeczki, gdyż kojarzy mu się ono z krową Matyldą z jakiejś bajki z dzieciństwa.Więc musiałam się poddać, nie bez żalu, aczkolwiek rozumiem go, bo ja np. za nic w świecie nie zgodziłabym się na imię Balbina, które z kolei - też za sprawą bajki kojarzy mi się z gęsią. Ale w sumie teraz nie żałuję, bo za sprawą Matyldy Damięckiej z popularnego serialu, imion tych zaczyna wyrastać jak grzybów po deszczu Odpowiedz Link Zgłoś