donmari 21.08.08, 00:38 Jak zauważyłam,to imię na forum drażni. Zaliczane jest do "dżesiko- brajanów". Jako 9-latka dostałam na gwiazdkę książkę "Podania ,legendy i baśnie polskie". Książka ta zawierała "Baśń o królewnie Roksanie". Wnioskuję z tego, że imię musi mieć długą tradycję w Polsce. Bo gdyby było inaczej , tego imienia nie byłoby chyba w książce ze starymi legendami. Nie żebym przepadała za Roksaną,ale podejrzewam,że ma ona jakąś tradycję i daleko do niej Nikolom etc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majarzeszow Re: Roksana 21.08.08, 08:38 dla mnie koszmar w ciapki. jednak dzesikowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Roksana IP: *.dsl.club-internet.fr 21.08.08, 09:41 Dla mnie Roksana do kompletu z Wioleta. ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Roksana 21.08.08, 10:08 początkowo było to dla mnie imię obojętne, ale spotkałam na swej drodze tak przemądrzałą i zarozumiałą Roksanę, że nabrałam negatywnych skojarzeń. może też dlatego, że imię było wyjątkowo źle dobrane do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Roksana 21.08.08, 11:23 No właśnie. Gdzie Dżesika, a gdzie Roksana, gdzie Rzym a gdzie Krym! Ja zawsze miałam senstyment do imion rosyjskich i bałkańskich i lubię takie jak Roksana, Tatjana, Natasza, Elena, Irina, Larysa, Iwan i mogłabym tak wymieniać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Roksana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 11:40 Roksana to piękne imię tak samo jak Jessica... Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Roksana 21.08.08, 12:09 a ja tam lubię to imię znam tylko 3 osoby o tym imieniu jedna to 25 letnia kobieta, przemiła młoda osoba wielokrotnie udzieliła mi wsparcia a 2 pozostałe to dziewczynki 3 i 5 lat. Imię kojarzy mi się bardzo dobrze i zapewne ma to wpływ na sympatie do niego. a co do po równian do Nikoli zgodzę sie ale dlatego ze imię Nikola również darzę sympatią i pod tym względem przypomina mi Roksanę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Roksana - Oksana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 12:13 dla mnie to tez dzesiko-brajan, choc ciut lepiej, ale maly ciut Moja przyjaciolka chciala nazwac coreczke Oksana po babci ukraince, ale urodzil sie chlopiec. PS. Najwieksza tragedia to skrot Roxi, brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Rosia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 13:47 To zdrobnienie już lepsze chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Roksana 21.08.08, 15:55 Dla mnie Roksana jest nie dżesiko-brajanowa tylko nikolo-alanowa, andżeliko-patrykowa lub sandro-dawidowa, czyli w moim odczuciu mniej ekstremalna. Zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Roksana 21.08.08, 16:37 Roksana to - niezależnie od naszych skojarzeń - imię baaardzo wiekowe, nosiła je jedna z żon czy tam konkubin Aleksandra Macedońskiego, królewna czy księżniczka. Nie wypadła całkiem sroce spod ogona ale mi też jakoś nie pasuje to imię... A zdrobnienie Roxi w moim odczuciu - jak dla psa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roksana 21.08.08, 20:35 Roksana jest dla mnie również sandro-dawidowa, czyli kaliber lżejszy od Nikoli, natomiast samo w sobie imię kiedyś mi się podobało, jest bajkowe. W tej chwili ze względu na nieciekawe moim zdaniem konotacje środowiskowe nie zdecydowałabym sie na nie, ale gdyby miało inną "grupę docelową", to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Roksana 22.08.08, 16:50 to ja juz wole nikole od roksany chyba... chociaz oba nie w moim stylu - jakos nie zwaracam moze tak uwagi na tradycje jak na brzmienie imienia... no bo co mi po tym ze imie jest "tradycyjne" jak brzmi dla mnie koszmarnie...??? kiedys byla taka "tradycja" zeby wymiotowac przy stole jak sie czul czlowiek przejedzony i mogl jesc sobie dalej... czy to ze to tradycyjne i zakorzenione niegdys w kulturze zachowania ma mi przycmiewac jego obrzydliwie i wstretne walory??? ano nie! wiec nie wiem co niektorzy maja z tym tlumaczeniem ze imie jest tradycyjne???? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roksana 23.08.08, 13:06 dagis.1 napisała: > kiedys byla taka "tradycja" zeby wymiotowac przy stole jak sie czul czlowiek > przejedzony i mogl jesc sobie dalej... czy to ze to tradycyjne i zakorzenione > niegdys w kulturze zachowania ma mi przycmiewac jego obrzydliwie i wstretne > walory??? Kiedy i gdzie była taka tradycja? Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Roksana 23.08.08, 16:51 Jam jest Roksana.Gwoli ścisłości ta z lat 80-tych Nie znosze tego imienia ale błagam nie klasyfikujcie go do Dżesiko- brajanów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umber82 Re: Roksana IP: 213.17.161.* 25.08.08, 10:32 a mnie bardzo się podoba to imię i chcemy tak nazwać swoją córeńkę która ma przyjść na świat w styczniu- przykro ze tak kategoryzujecie imienia... porównywanie imienia Dzesika do Roksany to jak byka do indyka... Odpowiedz Link Zgłoś