madzia_slonko 25.09.08, 23:20 Achilles Ada Adela Aida Albin Albina Aleksy Alfreda Alma Alojza Amon Anatolia Angelina Ariadna Aurora Bazyli Beniamin Berenika Bibianna Blanka Bruno Cezar Dianna Dionizja Dobrochna Eleonora Eulalia Felicja Filipa Flora Hilaria Jaromir Jeremi Julian Klemencja Klotylda Kordelia Ksawery Leona Leonia Liliana Liza Lucja Lukrecja Makary Marietta Marika Maryla Maurycy Melania Melchior Mira Mirella Miron Nadzieja Nestor Nimfa Ofelia Petronela Roch Rozalia Salomea Selma Sergiusz Sofia Stefania Stella Telimena Teodor Teodozja Teofila Tymon Wera Wiera Wilhelm Wilhelmina Wirgilia Zachary Ziemowit Zula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Czy te imiona naprawdę są takie straszne? 25.09.08, 23:21 Madziu, jaki cel ma ten wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Stanowczo nie. 25.09.08, 23:23 Uspokoiłam Cię? Kto Cię nimi nastraszył? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Stanowczo nie. 25.09.08, 23:25 Ten wątek nie ma celu, Olianko A niektóre z tych imion mi się podobają, a moje koleżanki stwierdziły, że są straszne i beznadziejne... Oczywiście nie wszystkie wymienione mi się podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Czy te imiona naprawdę są takie straszne? 26.09.08, 01:06 Achilles - straszne :], to znaczy zbyt silne skojarzenia się od razu pojawiają Ada - ok Adela - sardela ;/, nie lubię tego imienia i już Aida - to tytuł opery :] Albin - ok Albina - może być Aleksy - jak najbardziej super Alfreda - nie nadałabym Alma - taki sklep Alojza - nie nadałabym Amon - kojarzy mi się z Amolem ;/ Anatolia - ok Angelina - i jej mąż Brad Pitt :] > Ariadna - nie nadałabym > Aurora - nie nadałabym > Bazyli - ok > Beniamin - ok > Berenika - ok > Bibianna - ok > Blanka - super! > Bruno - super > Cezar - mój pies je żarcie o nazwie Cezar, więc u mnie imię odpada > Dianna - eee, a nie wystarczy jedno n? > Dionizja - może być > Dobrochna - ok > Eleonora - super > Eulalia - ok > Felicja - super! > Filipa - . Aż mam ochotę zapytać którego Filipa? > Flora - ok > Hilaria - ok > Jaromir - ok > Jeremi - super! > Julian - super! > Klemencja - super > Klotylda - ciocia Klocia > Kordelia - ok, bardzo miłe skojarzenia z "Anią z Zielonego Wzgórza" > Ksawery - super > Leona - ok > Leonia - ok > Liliana - ok > Liza - ? to taka spolszczona Lisa, czy co? > Lucja - jednak wolałabym Łucję > Lukrecja - taka roślina i cukierek. nie nadałabym > Makary - ok > Marietta - ok, ale nie nadałabym > Marika - jw > Maryla - ok > Maurycy - ok > Melania - super > Melchior - ok > Mira - ok > Mirella - nie nadałabym > Miron - ok > Nadzieja - ok > Nestor - nie nadałabym > Nimfa - tylko jeśli masz na nazwisko Wodna :] > Ofelia - ok > Petronela - ok > Roch - ok > Rozalia - super! > Salomea - ok > Selma - ok > Sergiusz - ok > Sofia - po polsku Zofia > Stefania - super > Stella - ok > Telimena - ;/ to taka postać z Pana Tadeusza > Teodor - ok Teodozja - ok Teofila -ok Tymon - ok Wera - zdrobnienie Wilhelm - ok Wilhelmina - ok Wirgilia - ok Zachary -ok Ziemowit -ok Zula - Zulu Gula Ogólnie w zdecydowanej większości to całkiem normalne, acz raczej oryginalne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a30 Re: Czy te imiona naprawdę są takie straszne? 26.09.08, 08:40 A u nas wszyscy przywykli już do Achillesa Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Czy te imiona naprawdę są takie straszne? 26.09.08, 10:04 Achilles- jako imię drugie ok na pierwsze nie nadałabym Ada- wolę imiona typu Adrianna zdrabniane do Ady Adela- nie Aida-nie Albin- ładnie Albina- nie Aleksy- super Alfreda- stanowcze nie Alma- nie Alojza-nie Amon- nie Anatolia-nie Angelina- to jak nasza Angelika -NIE Ariadna- znam jedną, podoba mi się imię dzięki tej dziewczynce > Aurora- nie mam zdania Bazyli- nie Beniamin- tak mi się podobało i choć nie uważam nadawania zwierzętom imion ludzkich to nosi je mój najukochańszy psiak Berenika- wolę Weronikę Bibianna- nie Blanka- nie Bruno- nie Cezar- ok Dianna- a nie może być po prostu Diana? Dionizja- nie Dobrochna- nie Eleonora- ładnie Eulalia-nie Felicja- w pełnym brzmieniu owszem nie lubię zdrobnień Filipa- powtórzę.. którego? Flora- nie Hilaria- nie Jaromir-nie Jeremi- łanie Julian- ślicznie Klemencja- ładnie Klotylda- nie Kordelia- nie Ksawery-b.ładnie Leona- nie Leonia-nie Liliana- ślicznie Liza- ładnie > Lucja- ładnie Lukrecja- ok Makary-ok Marietta-nie Marika-ok Maryla-nie Maurycy-b.ładnie Melania-b.ładnie Melchior- nie Mira-nie Mirella-nie Miron-ok Nadzieja-ok Nestor-nie Nimfa- tylko wodna jestem na nie Ofelia-nie Petronela-nie Roch-nie Rozalia-ładnie Salomea-nie Selma- pierwszy raz słyszę ale ok Sergiusz-nie Sofia- ok Stefania-nie Stella-nie Telimena-nie Teodor-nie Teodozja-nie Teofila-nie Tymon-ładnie Wera-nie Wiera-nie Wilhelm-ok Wilhelmina-nie Wirgilia-nie Zachary-nie Ziemowit-nie Zula-nie Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Czy te imiona naprawdę są takie straszne? 26.09.08, 20:02 Achilles - jednoznaczne skojarzenia eliminują to imię Ada - zdrobnienie Adela - ładnie Aida - operowo Albin - nie Albina - nie Aleksy - ładnie Alfreda - paskudne Alma - kojarzy się ze sklepem, ale brzmieniowo ładne Alojza - paskudne Amon - sole amonowe Anatolia - niezbyt Angelina - pskudne Ariadna - zbyt mitologiczne Aurora - ładne znaczenie, ale imię mi sie nie podoba Bazyli - nie Beniamin - nie Berenika - lepsza od Weroniki, ale i tak na nie Bibianna - średnio Blanka - SUPER Bruno - SUPER Cezar - wolę Cezarego Dianna - nie Dionizja - nie Dobrochna - nie Eleonora - zaczynam akceptować Eulalia - ładne, ale jakoś sepleniąco brzmi Felicja - ładne Filipa - Dopełniacz od wersji męskiej, tylko i wyłącznie Flora - nie Hilaria - takie sobie Jaromir - wolę Jarosława Jeremi - ładne Julian - jakieś rozmemłane Klemencja - wolę Klementynę Klotylda - kojarzy się z przysadzistą ciotką > Kordelia - wolę Kornelię > Ksawery - super > Leona = dopełniacz od męskiej wersji > Leonia - już lepiej > Liliana - zbyt delikatne > Liza - wolę Elizę > Lucja - wolę Łucję > Lukrecja - kojarzy się z rośliną lub jakąś telenowelą > Makary - okropne > Marietta - okropne > Marika - ujdzie > Maryla - nie > Maurycy - ujdzie na ciężkich warunkach > Melania - ujdzie > Melchior - nie > Mira - podoba mi się > Mirella - nie > Miron - nie, wolę Mirosława > Nadzieja - nie, wolę Nadię > Nestor - podobnie jak Achilles > Nimfa - zdecydowanie mitologiczne > Petronela - niezbyt > Roch - nawet mi się podoba > Rozalia - średnio > Salomea - średnio > Selma - nigdy się nie spotkałam > Sergiusz - paskudne > Sofia - lepiej Zofia > Stefania - nawet OK > Stella - ładnie > Telimena - "Poloneza czas zacząć..." > Teodor - nie > Teodozja - nie > Teofila - zdecydowanie kojarzy mi się z hemofilią > Tymon - wolę Tymoteusza > Wera - NIE > Wiera - nie > Wilhelm - nie > Wilhelmina - nie > Wirgilia - nie > Zachary - strasznie "sucho" brzmi, ale zaczyna mi się podobać > Ziemowit - fajne > Zula - PASKUDNE Odpowiedz Link Zgłoś
jestem.mama Re: Czy te imiona naprawdę są takie straszne? 01.10.08, 09:17 Achilles - kompletnie mi się nie podoba, nie toleruję imion bóstw i bohaterów tragedii greckich Ada - ładne Adela - może być Aida - to tytuł opery Verdiego Albin - jestem na nie Albina - jestem na nie Aleksy - ładne Alfreda - wolę w rodzaju męskim Alma - za bardzo kojarzy mi się z supermarketem Alojza - nie podoba mi się Amon - nie lubię imion bóstw greckich, rzymskich, egipskich Anatolia - nie > Angelina - może być > Ariadna - wolę Adrianę > Aurora - nie > Bazyli - może być Beniamin - ładne Berenika - b. ładne Bibianna - nie podoba mi się Blanka - ładne Bruno - ciekawe Cezar - wolę Cezarego Dianna - hm.. ciekawe, ale córce bym tak na imię nie dała Dionizja - nie Dobrochna - ładne Eleonora - może być Eulalia - ciekawe Felicja - b. ładne Filipa - w rodzaju żeńskim nie Flora - patrz Amon Hilaria - nie Jaromir - ładne Jeremi - ładne Julian - śliczne Klemencja - ciekawe Klotylda - ładne, ale wyłącznie jako imię postaci literackich > Kordelia - ładne > Ksawery - b. fajne imię > Leona - wolę w rodzaju męskim > Leonia - może być > Liliana - prześliczne > Liza - ładne > Lucja - nie, natomiast w wersji z "Ł" jest prześliczne > Lukrecja - nie > Makary - może być > Marietta - ciekawe > Marika - ciekawe > Maryla - ładne > Maurycy - może być > Melania - ładne > Melchior - jestem na nie > Mira - jestem na nie > Mirella - za bardzo kojarzy mi się z mirabelką > Miron - raczej nie > Nadzieja - piękne, oby tylko dobrze z nim utrafić > Nestor - nie > Nimfa - trzy razy NIE > Ofelia - raczej nie > Petronela - nie > Roch - nie > Rozalia - b. ładne > Salomea - b. ładne > Selma - nie > Sergiusz - ładne > Sofia - hm.. ciekawe, b. odważne > Stefania - śliczne > Stella - ładne > Telimena - b. ładne > Teodor - nie > Teodozja - nie > Teofila - nie > Tymon nie > Wera - nie > Wiera - nie > Wilhelm - b. ładne > Wilhelmina - nie > Wirgilia - nie > Zachary - ciekawe > Ziemowit - ciekawe > Zula - tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a30 Re: Czy te imiona naprawdę są takie straszne? 01.10.08, 22:28 "Achilles - kompletnie mi się nie podoba, nie toleruję imion bóstw i bohaterów tragedii greckich" Ja mam synka Achillesa a mój mąż powiedział, że następny (jak będzie chłopiec) będzie Herakles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik_ecc Re: ann_a30 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.10.08, 02:47 Znam jedna Atene, wyjatkowo do niej to imie nie pasuje, dziewcze szczeolnie jakos malo rozgartniete. Jak zdrabniacie Achillesa? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a30 Re: ann_a30 02.10.08, 09:06 Achillo, Achillesek, ale często po prostu Achilles Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: ann_a30 02.10.08, 19:14 no faktycznie wątek nieco bez sensu - bo w końcu co się komu podoba - 50% z wyżej wymienionych imion uważam za cudne i rozważałam nadając imię dziecku - no i jego imię też jest na tej liście Odpowiedz Link Zgłoś