abiela 17.12.08, 14:23 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6074566,Cukiernia_odmowila_tortu_rodzicom_dziecka_nazwanego.html Cytuję imiona dzieci: Adolf Hitler Campbell oraz JoyceLynn Aryan Nation Campbell i Honsylynn Hinler Jeannie Campbell (nazwaną tak na cześć Heinricha Himmlera) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lejla81 Re: Dziecko o imieniu Adolf IP: 83.238.73.* 17.12.08, 14:33 Biedne dziecko Mogliby przynajmniej zastosowac taki sam zabieg jak w stosunku do córek i jakoś tego Hitlera ukryc. Rozumiem, że ludzie mają różne światopoglądy i znajdą się też niestety tacy, którzy wielbią Hitlera, ale nazwac dziecko Adolf Hitler to już po prostu zbyt dosłowne. Jak czytam takie newsy, to cieszę się, że u nas nie ma pełnej dowolności w rejestracji imienia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Dziecko o imieniu Adolf 17.12.08, 18:10 Gość portalu: lejla81 napisał(a): > nazwac dziecko Adolf Hitler to już po > prostu zbyt dosłowne. Chociaż mieli tyle taktu, żeby mu dać Hitler na drugie. Znam przypadek, gdzie na warszawskim lotnisku zacięła się odprawa graniczna, bo pogranicznicy nie wierzyli, że w Ameryce Łacińskiej można mieć na imię Lenin. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziecko o imieniu Adolf 17.12.08, 18:06 Podoba mi się postawa tej cukierni, choć dziecko niewinowate. Mogła też rozważyć zgodę na napisanie samego Adolfa. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dziecko o imieniu Adolf 17.12.08, 18:30 Cukiernia powinna jeszcze zawiadomienie do prokuratury zlozyc o propagowaniu nazizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Dziecko o imieniu Adolf 18.12.08, 14:43 abiela napisała: > Adolf Hitler Campbell Jakoś o Aurorze rozmawia się tu obok jak o normalnym imieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziecko o imieniu Adolf 18.12.08, 23:23 Nie widzę ani ćwierć złamanego pola do porównania Aurory z Adolfem Hitlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Dziecko o imieniu Adolf 18.12.08, 23:35 gaudencja napisała: > Nie widzę ani ćwierć złamanego pola > do porównania Aurory z Adolfem > Hitlerem. Nadanie każdego z tych imion jest formą gloryfikacji zbrodniczej ideologii totalitarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziecko o imieniu Adolf 18.12.08, 23:50 A skąd! Adolf to zwyczajne imię, które się skojarzyło nieodwracalnie z Hitlerem, ALE Hitler to nazwisko, więc nadając je jako imię opowiadasz sie jednoznacznie. Aurora zaś to zwykłe imię, mitologiczne, ale posiadające świętą patronkę, notowane w Polsce co najmniej od 1796 roku, o czym możesz przeczytać w tym miejscu, a poza Polską po pobieżnym, 20-sekundowym przeszukiwaniu można znaleźć Aurory jeszcze wcześniejsze. Aurora nie jest także symbolem komunizmu, lecz z jego początkiem kojarzą się silnie strzały z oddane z krążownika o tej nazwie. Jeślibyś już chciał czynić takie porównania, jak we wcześniejszych postach, musiałbyś mieć do czynienia z mamą, która planuje dziecko nazwać "Krążownik Aurora", a nie po prostu i zwyczajnie "Aurora". Ponadto musiałbyś zakazać użycia słowa aurora w języku poetyckim, bo z mitologii wyrugować jej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Dziecko o imieniu Adolf 19.12.08, 13:57 Gaudencja ma racje, skojarzenia skojarzeniami, ale znaczenie imienia jest zupelnie neutralne i da sie je podciagnac pod inna ideologie. Na marginesie, jedyna znana mi Aurora w zyciu nie slyszala o slynnym krazowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Dziecko o imieniu Adolf 19.12.08, 15:41 gaudencja napisała: > Ponadto musiałbyś zakazać użycia słowa > aurora w języku poetyckim, > bo z mitologii wyrugować jej się nie da. Jak żyję 41 lat, raz jeden spotkałem się ze słowem "Aurora" nie w kontekście krążownika. Pojawiło się w pewnym tekście satyrycznym Swinarskiego jako imię hrabiny. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Dziecko o imieniu Adolf 19.12.08, 21:48 A moje pierwsze skojarzenie z Aurora - tak ma na imie corka Erosa Ramazzotti. Krazownik nigdy mi sie nie przypomina przy okazji Aurory. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziecko o imieniu Adolf 20.12.08, 15:34 a_weasley napisał: > Jak żyję 41 lat, raz jeden spotkałem się ze słowem "Aurora" nie w kontekście > krążownika. Nie wierzę; a w kontekście boginii czy wprost jako z zamiennikiem zorzy porannej, jutrzenki, też nie? Zawsze zaś, kiedy ja się spotykałam z Aurorą w kontekście krążownika, było to sformułowanie "strzały z krążownika Aurora". Nigdy sama "Aurora". Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Dziecko o imieniu Adolf 20.12.08, 15:50 gaudencja napisała: > Nie wierzę; Twoje prawo. > a w kontekście boginii czy wprost > jako z zamiennikiem zorzy porannej, > jutrzenki, też nie? Czyżbym wyraził się niejasno? "I ahcyksiążę do Khóliczych Mogił nie przyjedzie. A już napisałam o tym do Auhohy!" Nic poza tym, absolutnie nic. Oczywiście mógłbym uznać, że "Aurora" jako nazwa sprawności harcerskiej związanej tematycznie z rewolucją bolszewicką nie jest w kontekście krążownika, a kino w Koszalinie nazwano na cześć greckiej bogini, jednakowoż taka interpretacja zdaje mi się naciąganą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziecko o imieniu Adolf 20.12.08, 17:55 Nie w kontekście strzałów z krążownika Aurora znalazłam Aurorę tu: pl.wikisource.org/wiki/Romeo_i_Julia/Akt_pierwszy pl.wikisource.org/wiki/Sen_Srebrny_Salomei pl.wikisource.org/wiki/Ziemia_obiecana:_Tom_pierwszy:_Rozdzia%C5%82_VII pl.wikisource.org/wiki/Podr%C3%B3%C5%BC_do_Ziemi_%C5%9Awi%C4%99tej_z_Neapolu pl.wikisource.org/wiki/Rok_1794/TOMI pl.wikisource.org/wiki/Argonauci/I/II pl.wikisource.org/wiki/Wesele_Wiesio%C5%82ka - a szukałam tylko w Wikiźródłach i nie więcej niż 5 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: gaudencjaBRAWO! 20.12.08, 17:31 bo na upierdliwosc i doszukiwanie sie problemow tam, gdzie ich nie ma,potzreba duuuuuzo cierpliwosci. niektorzy powinni zaopatrzyc sie w porzadnie naostrzona brzytwe Ockhama, skoro juz decyduja sie brac udzial w dyskusji.szczegolnie, gdy przy okazji obnazaja swoja ignorancje w zakresie tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Dziecko o imieniu Adolf 20.12.08, 22:14 Imię Adolf nie jest brzydkie, ale Hitler jako drugie imię oznacza dla mnie, że mały Adolf ma ostro porypanych rodziców. Biedne dziecko! Odpowiedz Link Zgłoś