donmari-2 18.12.08, 12:55 Rok temu był tu wątek o Aurorze. Wielu osobom z forum ogromnie się podobało, ale ja uważałam je za kolejnego "dżesiko-brajana". Do czasu. Do czasu, gdy na filmiku na you-tubie zobaczyłam włoską dziewczynkę o tym imieniu. Była wcześniakiem 750-gramowym i chyba też niepełnosprawnym, bo wydawało mi się, że jedna z jej nóżek jest dużo krótsza. Ale pomimo to Aurora była przesłodka! Chciałabym, żebyśmy jeszcze raz porozmawiały o Aurorze. Czy nadałybyście. Ja myślę, że może nie w Polsce, ale gdybym mieszkała we Włoszech lub Hiszpanii jak najbardziej rozważałabym nadanie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solveiga1 Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 13:13 Ja wlasnie sie waham... Patrz watek ponizej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=88713428 Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 13:23 Mam to imię wysoko na liście dziewczynkowej zobaczymy, co na to szanowny małżonek... Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Szampanno 18.12.08, 14:43 chyba nie reflektuję, bo jestem mężatką od zaledwie niecałych 2 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
filmo-teka Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 13:26 Mimo wszystko w moich uszach melodyjniej brzmi Aurelia. i takie imię rozważałabym dla ewentualnej drugiej córki, gdyby nie jego ... rzadkość. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Dla mnie imię przyciężkawe... 18.12.08, 14:02 ...z powodu automatycznego skojarzenia z Rewolucją Październikową... Ale brzmieniowo lepsze niż Aurelia. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 14:19 nieraz pisalam, ze jesli moje brzuchowe okaze sie dziewczynka to bedzie Aurora... Postanowione i nieodwolalne mezowi tez sie bardzo podoba, podobnie jak Aurelia, ja wybralam Aurore zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 14:42 cicuta napisała: > dziewczynka to bedzie Aurora... Aż się boję myśleć, co by było, gdyby był chłopiec - może Łagier? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać IP: *.chello.pl 18.12.08, 17:05 Raczej Potiomkin. Aurora tez kojarzy mi sie rewolucyjnie, poza tym bardzo wspolczulabym Aurorze z wada wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 19:48 Gość portalu: mmaupa napisał(a): bardzo wspolczulabym Aurorze z > wada wymowy. Podobnie jak karolowi, Fryderykowi, Edwardowi, Aurelii, Rozalii, Róży i wielu innym osobom z wadą wymowy, tak? Na szczęście u nas w rodzinie brak wad wymowy. Poza tym po domowemu bedzie Lola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać IP: *.chello.pl 18.12.08, 22:26 > Podobnie jak karolowi, Fryderykowi, Edwardowi, Aurelii, Rozalii, > Róży i wielu innym osobom z wadą wymowy, tak? Bardziej. W koncu R jest jedyna spolgloska w imieniu Aurora, w dodatku wystepujaca az dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 22:39 Rozumiem, że w takim razie podobnie jak Robertowi (i Norbertowi, ale to drugie imie jest rzadsze). Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 22:44 Norbert i Robert moga przynajmniej wymowic poprawnie dwie-trzy spolgloski w swoich imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 23:06 Co z tego, skoro imię jest i tak popsute (a w końcu to się liczy, a nie liczba poprawnie wymówionych samogłosek czy spółgłosek) w przypadku wady wymowy, zwłaszcza Robert. Aż się dziwię, ze była taka moda na to imię - coż to byli za lekkomyśni rodzice, którzy ulegli owczemu pędowi nie myśląc o przyszłych wadach wymowy dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 07:41 Jasne, i takiej na przyklad Aulelii bardzo to pomoze, ze moze sobie wymowic L... Malia i Kalol tez brzmi super... To ja juz wole Aulole, szczegolnie, ze ma w domu funkcjonowac jako Lola i jesli jakims cudem bedzie miala wade wymowy to bedzie sobie mgla byc Lola do konca swiata... Pomijam fakt, ze zawsze teoretycznie mozna imie zmienic, jakby jakas katastrofa nastapila... Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 17:03 Och, cicuto, gaudencjo, bardzo was przepraszam za to, ze mam wlasna opinie Pozdrawiam natomiast wszystkie Aułoły. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 18:30 mmaupa napisała: > Och, cicuto, gaudencjo, bardzo was przepraszam za to, ze mam wlasna opinie Zdaje się, że ktoś tu nie rozumie idei dyskusji. Dyskusja otóż polega na wymianie poglądów i argumentów uzasadniających poglądy. Dopuszczalna jest wielokrotna wymiana rozmaitych argumentów oraz kwestionowanie argumentów rozmówcy, co nadal oznacza tylko i wyłącznie trwanie dyskusji, a nie pacyfikowanie rozmówcy, by się nie osmielił odezwać. Szkoda, ze w społeczeństwie jest tak małe zrozumienie dla konieczności dyskusji i szkoda, ze tak wiele osób postrzega wymianę poglądów jako zagrożenie dla siebie, starając się jak najszybciej ją zakończyć wszelkimi metodami, czystymi i nieczystymi. Zdaje mi się jednak, ze to, co widzimy powyżej w Twojej, mmaupo, wypowiedzi, jest jednak tylko i po prostu niechęcią do przyznania się do nieposiadania racji - w obliczu argumentów, które są bądź co bądź mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 18:51 Dobrze, w takim razie bede brnac dalej (chociaz nie bardzo widze sens, zwolenniczek imienia Aurora i tak nie przekonam do swoich argumentow). Otoz owszem, uwazam, ze sepleniaca Aurora ma wiekszego pecha od sepleniacej Marii czy Norberta. Szczegolnie przez wzglad na sasiedztwo liter U i R, oraz rzadkosci imienia (jak? Ałła? Lola? Jola? Ola?). Zanim zapytasz o inne trudne imiona, np. Szczepan - dotychczas spotkalam wiecej osob niewymawiajacych R niz SZ/CZ/RZ, dlatego w moim przekonaniu imie typu Aurora jest bardziej ryzykowne. Mam nadzieje, ze argument spotka sie z aprobata Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 19:26 A co to za argument, ze nie nalezy nadawac okreslonego imienia w razie wystapienia wady wymowy u "nosiciela"? Jest takie powiedzenie: "Gdyby babcia miala wasy...", co swietnie ilustruje sile tego twojego argumentu Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 20:57 W takim razie odpadaja takze argumenty typu: - A co bedzie, jesli dziecko wyjedzie z kraju? - A co bedzie, jesli w przyszlosci zostanie w Polsce? - A co bedzie, jesli w klasie spotka jeszcze cztery Anie? - A co bedzie, jesli kolezanki beda sie smialy? - A co bedzie, jesli nazwisko przyszlego meza nie bedzie pasowac? - A co bedzie, jesli sie okaze, ze dane imie po etiopsku/bulgarsku/wietnamsku znaczy szmata/robak/kupa? - A co ludzie powiedza? Itd, itp. Kazdy z tych argumentow jest w jakis sposob wydumany, ale nadal roztrzasa sie go na forach tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 21:14 ...dlatego kazdy z tych argumentow jest glupi po prostu ad rem, wyobraz sobie jaki dramat musi przezywac kazdy maly Jaroslaw, ktory posiada wade wymowy i [podczas przedstawiania sie, mowi: Jajoslaw....to znacznie gorsze, iz Aulola albo dzieci jakajace sie-taka Jajajajajajadwinia, albo Kakakakakamilka... ech, no jednak mnozenie problemow teoretycznych, jesli w gre nie wchodzi fizyka napedow jadrowych czy inna mechanika kwantowa, nie jest ani tworcze, ani dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 22:16 Bardzo prosze, przedstaw mi "madry" argument. Przy wyborze imienia dla dziecka kierujemy sie przede wszystkim jego dobrem oraz wlasnymi gustami - z natury rzeczy te dwie sprawy sa bardzo subiektywne. W zwiazku z tym przyjmujemy rozne zalozenia (co by bylo gdyby), na przyklad czy imie Szczesny nie przeszkodzi synowi w karierze miedzynarodowej. Oczywiscie, mozna zalozyc, ze w kryzysowej sytuacji zmieni sobie imie, ale dopuszczanie takiej mozliwosci na samym poczatku swiadczy moim zdaniem o niezbyt trafnym wyborze. Czy to jest glupie? Nie, po prostu moje kryteria wyboru imienia sa inne od twoich - ktorych zreszta jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 23:24 mmaupa napisała: > Bardzo prosze, przedstaw mi "madry" argument. Przy wyborze imienia dla dziecka > kierujemy sie przede wszystkim jego dobrem oraz wlasnymi gustami - z natury > rzeczy te dwie sprawy sa bardzo subiektywne. W zwiazku z tym przyjmujemy rozne > zalozenia (co by bylo gdyby), Otóż to, ale sa to tylko nasze problemy i nie można ich przenosić na innych. To, ze dla jednego któreś z tych kwestii sa ważne, nie oznacza, że są wazne dla kogoś innego. Jeśli ktoś myśląc o nadaniu dziecku imienia Aurora kompletnie lekcewazy zagrożenie ewentualną wadę wymowy dziecka, jest to jego święte prawo i nikomu nic do tego. Tak samo, jeśli kto myśli o imieniu Szczepan czy Szczęsny, bo uważa, że "Polacy nie gęsi" i jeśli międzynarodową karierę zrobił Mścisław Rostropowicz, to i Szczepan zrobić ją może - też ma do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 22.12.08, 13:04 Toz wlasnie wyrazilam swoje zdanie na temat Aurory (ze ciezko jej bedzie w zyciu jesli ja reranie trafi), a ty i cicuta zaczelyscie mnie odpytywac z innych imion. Owszem, dla mnie to istotna sprawa, byc moze dla donmari po przemysleniu rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 22:43 Otoz > owszem, uwazam, ze sepleniaca Aurora ma wiekszego pecha od sepleniacej Pozwole sobie wtrąić na marginesie, że seplenienie nie jest zaburzeniem realizacji głoski R , chodzi ci o reranie. Seplenienie dotyczy głosek s, z, sz, ż, c, dz....... A swoją drogą rozumiem twój argument w wypadku wady wymowy i imienia Aurora- to wyjątkowo niefortunne zestawienie ale nie każde niewymawianie r, jest zastępowane głoską ł. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 23:06 Dzieki, zawsze sie czlowiek uczy! Czy osobe nie umiejaca poprawnie wymowic R nazywa sie osoba rerajaca? Smiesznie to brzmi. Bardziej chodzilo mi o takie skrzyzowanie r i ł, ale nie wiem jaki temu dac zapis fonetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 22.12.08, 12:16 Doskonale wiem o jaką formę R iŁ ci chodzi- tak jak mówi Jan Rokita, Kazimieraz Szczuka ale osoby nie wymawiajace R najczęsciej realizują je języczkowo ( chodzi o mały języczek- zakończenie podniebienia miękkiego) - tak jak TUSK. : )))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 23:17 mmaupa napisała: > Dobrze, w takim razie bede brnac dalej (chociaz nie bardzo widze sens, > zwolenniczek imienia Aurora i tak nie przekonam do swoich argumentow). Nie przekonałaś (i vice versa, nie zostałaś przekonana), ale możemy przynajmniej zapisać sobie tę dyskusję w dzienniczku rozbieżności zdań i wiedzieć, że starałyśmy się przedstawić sensowne argumenty na poparcie każdego ze stanowisk. Otoz > owszem, uwazam, ze sepleniaca Aurora ma wiekszego pecha od sepleniacej Marii cz > y > Norberta. Szczegolnie przez wzglad na sasiedztwo liter U i R, oraz rzadkosci > imienia (jak? Ałła? Lola? Jola? Ola?). Bogiem a prawdą, bardziej rozumiem Twoje wątpliwości związane z rzadkością imienia +ewentualnym problemem z wymową, niż argument dotyczący sąsiedztwa "u" i "r", bo nie wydaje mi się, by miało ono generować większe problemy, niż sąsiedztwo "o" i "r" czy "r" i "t" (vide Norbert i Robert). Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 22.12.08, 13:06 Jak dyskusja juz jest zapisana w dzienniczku, to moge spac spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 22:01 Gość portalu: mmaupa napisał(a): > Raczej Potiomkin. Prawda, zapomniałem o Potiomkinie (to tak a propos motywu →nazwisk w funkcji imion). Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 07:45 widze, ze Apolla nie raczyles skmentowac. Dlugo przed wystrzalem z Aurory byla Aurora bobinia jutrzenki - zreszta to imie znaczy jutrzenka. Albo zorza - zorza polnocna = aurora borealis Jesli sie komus kojarzy tylko z wystrzalem z Aurory - nie moj problem, mysle, ze pokolenie moich dzieci bedzie raczej mialo skojarzenia mitologiczne, jak i ja mam (a z tych mlodszych doroslych jestem na tym forum). Inaczej byloby tylko kilka imion nie do nadania - Józef na przyklad, bo coz tego, ze święty Józef byl, skoro komus moze sie jednak kojarzyc ze Stalinem... Kazdy ma wolnosc skojarzen. Ra zw zyciu uslyszlama naprawde nieprzyjemny komentarz nt. imienia Felicja - jak jeszcze lezalysmy w szpitalu i pacjentka z lozka obok wraz z polozna probowaly mnie odwiesc od tego "wiejskiego" imienia. Nie odwiodly i nie zaluje, bo na szczescie jakos nikomu wiecej sie z wiejskim imieniem nie kojarzylo a teraz sie w ogole kojarzy tylkoz bardzo, bardzo urocza czteroletnia panienka o megadlugich rzesach i szarozielonych oczach... Tak samo bedzie z Aurora. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 10:34 cicuta, dokladnie! Ale coz poradzic na to, ze niektorzy maja tak ograniczone spektrum skojarzen....wybiorcze zreszta. Najlepiej chyba takich pomijac milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 14:29 Zapomniałas jeszcze o wysubtelnionej buźce elfika, zdradzającej ponadprzeciętną wrażliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: Aurora-zaczynam się przekonywać IP: *.acn.waw.pl 18.12.08, 19:46 Fryderyk od łagra bardzej pasowałby na przykład Apollo, ale nie gustuj w tego typu imionach... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 20:07 Polecam: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1472.html Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 22:36 a_weasley napisał: > cicuta napisała: > > > dziewczynka to bedzie Aurora... > > Aż się boję myśleć, co by było, gdyby był chłopiec - może Łagier? Juz mozesz przestac jej wspolczuc - dziecko umarlo, nie bedzie Aurory ani nikogo innego... dla mnie eot Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 22:38 cicuta napisała: > Juz mozesz przestac jej wspolczuc - dziecko umarlo, nie bedzie > Aurory ani nikogo innego... > dla mnie eot Przytulam... Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 22.12.08, 23:46 Jak to? (*)(*)(*) bardzo mi przykro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Aurora-zaczynam się przekonywać IP: *.chello.pl 22.12.08, 23:52 Straszna wiadomosc, bardzo wspolczuje... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
dibass Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 25.06.15, 15:06 Witam, napisalas ze chcesz nadac imie corce Aurora napisz prosze czy spotkalas sie z jakos krytyka na to imie i jaka jest Twoja Aurorka ? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 25.06.15, 15:12 Uwielbiam ludzi, którzy komentują coś nie sprawdziwszy uprzednio czy w ogóle jest co komentować. Cicuta planowała dla córki Aurorę, ale jak sama napisała w tym wątku - ciążę niestety straciła. A było to 7 lat temu ... Proponuję czytać dokładniej wątki i sprawdzać ich daty. Odpowiedz Link Zgłoś
trasimeno Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 14:25 Mnie się bardzo podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 14:39 Ja bym na pewno nie nadała. Po pierwsze odbieram je jako nieco pretensjonalne. A po drugie za dużo tego "R". Chociaż faktycznie brzmi lepiej niż Aurelia. Odpowiedz Link Zgłoś
filmo-teka Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 15:37 Aurora lepiej brzmi niż Aurelia? W moim odczuciu zupełnie nie! Aurora - za dużo R, co ogólnie brzmi ciężko. Z kolei Aurelia, jak wiele imion z końcówką -lia, która to nadaje 'lekkości', przydaje melodii imieniu. Generalnie wydaje mi się zdecydowanie lżejsza niż Aurora. Odpowiedz Link Zgłoś
aramea Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 18.12.08, 15:45 Jestem tego samego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka a mi sie podoba :) 18.12.08, 23:04 ze tak powtorze za inna forumowiczka: "jest wysoko na mojej dziewczynkowej liscie" - podoba mi sie ten tekst Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 19.12.08, 22:33 Podoba mi się. Mam skojarzenia mitologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 10:55 Jako dziewczynka chciałam zostać Aurorą de Nevers )) I choć dzieciństwo i młodość spędziłam w poprzednim ustroju, żadnych skojarzeń z tą od wystrzału. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Aurora-zaczynam się przekonywać 21.12.08, 18:13 pl.youtube.com/watch?v=jm8rYjAkhmY link do filmiku o dziewczynce, dzięki kyórej polubiłam imię Odpowiedz Link Zgłoś