asidoo 12.02.09, 09:15 Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz,w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona - męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania właśnie imion z kalendarza. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które zachwycałoby nas, to z konieczności wybieramy jedno podchodzące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy. pl.wikipedia.org/wiki/12_lutego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Zabawa - 12 lutego 12.02.09, 09:20 dzisiaj jest tyle imion, że chyba pozgarniało z okolicznych Ludwik i Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Zabawa - 12 lutego 12.02.09, 09:30 Eulalia a z meskich duzy wybor wiec może Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Zabawa - 12 lutego 12.02.09, 09:33 Ewa i Grzegorz, bez wahania. Uzasadnić mogę (na prośbę Maliny) prosto - bardzo mi sie podobają i zdecydowanie mogłabym nadać któreś z nich swojemu ewentualnemu dziecku (a w poprzednich dniach bywało i tak, że wybierałam imię, które było zaledwie "znośne"). Ale dziś w ogóle sporo jest ładnych imion do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Zabawa - 12 lutego IP: 62.121.135.* 12.02.09, 21:39 Bonfilia i Gaudenty (myślałem o wspaniałym Etelwoldzie, ale szacunek dla Gaudencji zwyciężył). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysia.b Re: Zabawa - 12 lutego IP: 213.76.155.* 12.02.09, 10:47 Maryna i Etelwold Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Zabawa - 12 lutego 13.02.09, 15:14 cioezko bedzie... Datyw i Norma mi bardzo do siebie pasuja, bo to takie odrzeczownikowe (z łac. dativus - celownik), ale nie nadalabym, wiec szukam dalej... Ammonia i Ludan to chyba bedzie to Odpowiedz Link Zgłoś