Gość: galeo IP: *.smrw.lodz.pl 21.02.09, 15:45 Mój mąż jest Anglikiem. Niedługo ma nam się urodzić córeczka. Po głowie cały czas chodzi nam imię Andrea. Czy myślicie, że z zarejestrowaniem dziecka o tym imieniu w urzędzie może być jakiś problem? Pozdrawiam galeo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imię dla córeczki 21.02.09, 15:57 Jeśli jest Anglikiem, to na pewno nie - ale czy chcecie to imię nadać, mimo że po włosku jest męskie? Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Imię dla córeczki 21.02.09, 19:25 Akurat odradzałabym to imię ze wzgledu na znaczenie. Ma to samo pochodzenie, co np. androgeny a samo imię Andrzej znaczy męski lub mężczyzna. Andrea to odpowiednik Andrzeja a po włosku Andrzej. W odniesieniu do dziewczyny znaczy więc męska? Nie chciałabym nosić takiego imienia. Z zarejestrowaniem nikt nie zrobi wam przeszkody, bo mąż jest Anglikiem i wolno wam wybrać zagraniczne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Imię dla córeczki 23.02.09, 21:37 Mnie się podoba. Znacznie lepsze niż polski odpowiednik Andrzeja (to tak jak Petra i Piotra - bez porównania...). Problemów nie będzie na pewno ze względu na męża Anglika, w przeciwnym razie pewnie nie tak łatwo... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla córeczki 24.02.09, 15:18 MNie się nie podoba, swego czasu bardzo popularne w Niemczech i dla mnie nieco ciotkowate. Odpowiedz Link Zgłoś