meelka 26.11.03, 21:35 Wybierajcie ładnie brzmiące i oryginalne imiona ( ale nie dziwaczne, nie lubię tych Marik i Pauli, fe). JA od zawsze wiedziałam , że jak będę miała córeczke to będzie Anielka i tak się stało. Wiele osób usiłowało mnie od tego pomysłu odwieść ale na szczęście im się nie udało. Mamy wiec Anielkę i to jedna z najstarszych Anielek na fali powracającej mody na to imię. Imię kiedyś córeczce zdawało się pasować bo wygladała jak aniołek, ale to tylko tuz po urodzeniu. Teraz jest mniej anielska ale co tam.... ANielka łatwo daje się poznać , nikt jej nie myli z innymi dziewczynkami i po to jest ważne. Wydawało mi się, że z tym imieniem to wpadłam na świetny pomysł, bo oryginalne a zarazem swojsko brzmiące dopóki nie poznałam kilkuletniej Jadzi. Jadwiga, Jadzia to jest to . Polecam... Ale co bedzie jak trzeba będzie wybrać imię dla dziecka... nie mam pojęcia..cóż poczekamy zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenzinn Re: skończcie z Julkami i Damianami 26.11.03, 22:49 co ma piernik do Damiana? damian Odpowiedz Link Zgłoś
meelka Re: skończcie z Julkami i Damianami 27.11.03, 01:20 Pozdrawiam wszystkich Damianów ( a może wszystkie Damiany), ale ani to ładne ani oryginalne imię, mi się nie podoba i tyle , a co drugi koleżka mojej córy to albo Damian albo Krystian (jeszcze gorzej). Ja zresztą swojego imienia - dosc popularna w latach 70-tych Iwona (brrrrr..) szczerze nie znoszę , ale co mam począć .Tak wybrali i przepadło.. Zreszta de gustibus non etc. ale chyba właśnie po to tu jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: skończcie z Julkami i Damianami 27.11.03, 10:53 Witaj. Mi podoba się zarówno imię Julia jak i Damian. Julek jest dużo - to fakt, ale imię ładne. U nas Damianów wielu nie ma, ale wiem, ze imię to także ostanio jest popularne. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: skończcie z Julkami i Damianami 29.11.03, 04:02 Moja tesciowa ma na imie Julia i lubie to imie.Moja bardzo kochana babcia to Aniela,ale jakos nie wyobrazam sobie tego imienia dla corki.Aha-Jadwiga tez mnie nie przekonuje,ale moja ciocie Jadzie lubie...I na zakonczenie Krystianek to moj dwutygodniowy bratanek.Pelna akceptacja.Pozdr-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: skończcie z Julkami i Damianami 29.11.03, 22:18 a ja ciągle nie mogę pojąć, co złego jest w imionach ładnych, choć popularnych... zwłaszcza jako takowego szczęśliwa posiadaczka Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: skończcie z Julkami i Damianami 01.12.03, 16:59 Ty wiedziałaś, że twoja córka będzie Anielką i bardzo dobrze, a ktoś inny wiedział, że jego córka będzie Mariką, i co w tym złego? Nie krytykujmy wyborów innych ludzi. Jeśli już to, według mnie, imię Marika jest bardziej oryginalne i ładniej brzmiące niż Anielka. "Dziwaczne, fe"? Imię jak imię, tak samo jak i to, które nosi twoja córa. Pozdrawiam Julka Odpowiedz Link Zgłoś
wacek1001 Re: skończcie z Julkami i Damianami 02.12.03, 08:52 sama nie wiesz czego chcesz. Mamy skończyćz Julkami i Damianami bo oklepane, a z Marikami bo dziwaczne. A Anielka kojarzy mi się z wiejską dziewuchą. Fe Odpowiedz Link Zgłoś
meelka Re: skończcie z Julkami i Damianami 02.12.03, 19:18 TO źle ci się kojarzy bo te małe Anielki które ja znam to eteryczne, delikatne i zaskakujaco jak na swój wiek inteligentne stworzenia, tym bardziej źle ci się kojarzy że sama etymologia imienia mówi że to anielska, pochodzaca z nieba czyli uduchowiona i delikatna istota. Popracuj nad swoimi skojarzeniami. A dziwaczne, obco brzmiące imiona typu Marika , Adrian itp. to dowód bezmyślnego naśladownictwa i braku własnej inwencji rodziców, chęci zabłyśniecia byle czym - czyli pretensjonalizmu. A Julki to fajne dziewczynki szkoda tylko, że co druga w przedszkolu tak właśnie się nazywa. Imię nie spełnia swojej roli ... i takie jest moje zdanie Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: skończcie z Julkami i Damianami 04.12.03, 10:54 Zadziwiasz mnie, jak autorytarnie wypowiadasz sie na temat imion. Imiona sa sferą miękką naszego życia, nie można zmierzyć imienuia, czy jest lepsze, czy gorsze. Dla ciebie Marika czy Julia jest imieniem pretensjonalnym, a zapewniam Cię, że dla wielu osób właśnie Anielka. Czy to nie Ty właśnie chciałaś być na siłę oryginalna dając córce niepopularne imię? Przecież jeśli jakieś imię jest bardzo popularne (jak Julia) to nie można rodzicom zarzucić chęci bycia oryginalnymi za wszelką cenę, to bez sensu. A Ty to właśnie robisz. Bardzo nie podoba mi sie ton, w jakim się wypowiadasz. Świardczy to o Tobie jak najgorzej, zwłaszcza ten cytat: Popracuj nad swoimi skojarzeniami. A > dziwaczne, obco brzmiące imiona typu Marika , Adrian itp. to dowód bezmyślnego > naśladownictwa i braku własnej inwencji rodziców, chęci zabłyśniecia byle czym > - > czyli pretensjonalizmu. Oczywiście Ty jesteś fantastyczna, miałaś mnóstwo inwensji własnej, a imię twojej córki nie brzmi dziwacznie. Jak ja lubie takie skromne osoby. Wszyscy wkoło są be, a ja jestem świetna. Pozdrawiam agata Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: skończcie z Julkami i Damianami 02.12.03, 09:29 > Jadwiga, Jadzia to jest to . Polecam... Ale co bedzie jak trzeba będzie > wybrać imię dla dziecka... nie mam pojęcia..cóż poczekamy zobaczymy... Jadzia ma jeszcze jeden fajny skrot. Dziunia (od Jadziuni), mnie sie podoba. Jednak dla corki nie dalabym imienia ani Aniela, ani Jadwiga, ani Julia. Co nie znaczy, ze mnie sie te imiona nie podobaja. Sa ladne, ale nie w moim guscie. Moja ciotka ostatnio dziwila sie, ze teraz najpopularniejszym imieniem jest Julia. W jej czasach Julki, to byly stare kobiety ze wsi i imie brzmialo pretensjonalnie. Takie same odczucia miala do Agaty. A tu prosze moda sie zmienia i nie zdziwie sie jak za parenscie lat beda male Czesie i Broncie. Odpowiedz Link Zgłoś
wioleta4 Re: skończcie z Julkami i Damianami 03.12.03, 20:59 A ja nazwalam Damian dlatego ze wymawia sie identycznie po polsku jak i po francusku.(wzglad na babcie z obu stron)Owszem Anielka bardzo mi sie podoba,ale nie widze powodu do "puszenia"sie i krytyki innych.A juz "skonczcie"to chyba za ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: skończcie z Julkami i Damianami 10.12.03, 19:11 Och, no chyba za ostro się wzajemnie traktujecie! Każdy ma prawo wybrać imię które mu sie podoba. Ja o moim wyborze - Juliuszu - nasłuchałam się różnie. I nie został Julkiem, bo okazał się chłopcem, a miał być dziewczynką Julią. Gdyby był dziewczynką miałby na imę Laura - to nasłuchałam sie dużo więcej i głównie na anty... Jeśli ktoś chce mieć Damiana lub Julię, niech ma! Tak jak i Marikę, czy Robina. Albo Anielkę. Choć mnie osobiście żadne z tych imion się nie podoba, nie będę odmawiać Wam prawa do ich wyboru. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
meelka Re: skończcie z Julkami i Damianami 11.12.03, 00:13 O.K. Święta prawda. Nie wydaje mi sie żeby było ostro. w każdym razie nie tak chciałam. A Julek - świetny wybór jak dla mnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aste Re: skończcie z Julkami i Damianami 17.12.03, 13:40 no może jednak troche za ostro w końcu każdemu co innego się podoba i co innego odrzuca. w podstawówce byłam jedna w klasie i było fajnie na studiac zrobiło sie koło mnie mnóstwo Aś Joaś Joann i poczułam sie z tym źle fajnie mieć imie dla siebie. rozumiem autorke wątku , np mąż ma na imię Marcin i tych Marcinów w naszym wieku jest cała masa, troche denerwujące. prawda jest taka, że za kilka lat w klasie będą po 4 Julki jeśli komus to nie przeszkadza droga wolna. acha i żeby nie było imie Julia uważam za bardzo piekne ale nie nadalabym go dziecku. pozdraweiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
wacek1001 Re: skończcie z Julkami i Damianami 17.12.03, 16:02 DROGA MEELKO, odpisałaś mi co następuje: TO źle ci się kojarzy bo te małe Anielki które ja znam to eteryczne, delikatne i zaskakujaco jak na swój wiek inteligentne stworzenia, tym bardziej źle ci się kojarzy że sama etymologia imienia mówi że to anielska, pochodzaca z nieba czyli uduchowiona i delikatna istota. Popracuj nad swoimi skojarzeniami. A główna bohaterka szkolnej lektury poszła w niepamięć??? poza tym nad skojarzeniami raczej nie da się pracowaać, bo przychodzą spontanicznie pa Odpowiedz Link Zgłoś
meelka Re: skończcie z Julkami i Damianami 20.12.03, 18:05 Drogi Wacku Któryśtam! Przywołana przez Ciebie lektura szkolna B.Prusa - z tego co mi wiadomo - dawno juz przestała być szkolną, a jej bohaterka - z tego co mgliście pamiętam - była raczej wątła i do tego szlachcianka a nie wiejska dziewucha. A co do naszych asocjacji to rzeczywiście przychodzą spontanicznie ale tworzą sie w oparciu o to co mamy w głowie. Nad tym ostatnim natomiast pracować można a nawet trzeba. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Krystian 19.01.04, 19:09 meelka napisała: > ANielka > (...) > Wydawało mi się, że z tym imieniem to wpadłam na świetny pomysł, bo > oryginalne a zarazem swojsko brzmiące dopóki nie poznałam kilkuletniej Jadzi. > Jadwiga, Jadzia to jest to . meelka napisała: > co drugi koleżka mojej córy to albo Damian albo Krystian (jeszcze gorzej). Krystian to odmiana Chrystiana A Chrystian to należący do Chrystusa, chrystusowy lub chrześcijanin (łacińskie); w staropolszczyźnie używano formy Krystyn też ORYGINALNE i SWOJSKO BRZMIĄCE, więc nie wiem, co masz przeciwko Krystianowi dlaczego - Twoim zdaniem - Krystek jest "gorszy" od Anielki (z tej samej "branzy", hihi) Odpowiedz Link Zgłoś
michalina04 Re: Krystian 24.01.04, 15:15 jo_asia napisała: > A Chrystian to należący do Chrystusa, chrystusowy lub chrześcijanin > (łacińskie); w staropolszczyźnie używano formy Krystyn > też ORYGINALNE i SWOJSKO BRZMIĄCE, ...no własnie, i dlatego bardziej podoba mi się Krystyn Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
meelka Re: Krystian 26.01.04, 01:20 Brzmi ostro, chropawo czyli niezbyt ładnie - mówiąc poprawnie ( forrum correctness, he, he ) mnie sie absolutnie nie podoba... A czy to o mnie źle świadczy jeśli wsadzam kijek w mrowisko i chcę sprowokować dyskusję to, choćby o imionach to trudno..... Nie wydaje mi się by źle o mnie świadczyło... W każdym razie nie to ładne co sie wszystkim podoba a najczęsciej zupełnie przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Krystian 29.01.04, 15:07 meelka napisała: > W każdym razie nie to ładne co sie wszystkim podoba a najczęsciej zupełnie > przeciwnie a możesz podać jakieś uniwersalne kryterium piękna? (oczywiście oprócz "piękne to, co się meelce podoba") Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: skończcie .... 19.01.04, 19:21 moi drodzy każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie, po to w końcu jest to forum każdą opinię można wyrazić na różne sposoby, a sposób, w jaki ta opinia została wypowiedziane, bardzo dużo mówi o tym, kto ją wypowiedział można powiedzieć "to imię JEST głupie", a mozna powiedzieć "MNIE się to imię nie podoba" różnica chyba wyraźna można powiedzieć "skończcie już tymi imionami", a można powiedzieć "nie lubię zbyt popularnych imion" różnica chyba wyraźna ile osób, tyle opinii ale nie jesteśmy tu po to, by się kłócić więc proponuję, by każdy przemyślał swoją wypowiedź zanim wciśnie "enter" pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mikimi1 Re: skończcie z Julkami i Damianami 29.01.04, 00:28 Ja juz od 12 lat bylam pewna ze jak kiedys urodze synka to napewno na imie bedzie mial Damian, nie zauwazylam w tamtym okresie jakiejs szczegolnej mody na to imie a nawet gdyby byla to i tak malo by mnie to interesowalo.Dla mnie jest to najpiekniejsze imie na swiecie i nic tego nie zmieni i nie rozumiem dlaczego wyskakujesz z takim durnym postem... tak jak by ktos napisal odpuscie sobie Anielki , totalna bzdura jak dla mnie.A jezeli chodzi o Jadzie to nawet moja 54 letnia mama nie uzywa tego imienia i od lat wszyscy mowia na nia Ewa, chociaz ma w papierach Jadwiga nie podoba jej sie i tyle , mi rowniez ale napewno bym nie naskakiwala na kogos zeby tak nie dawal na imie swojemu dziecku skoro mu sie podoba. p.s imie Anielka w ogole mi sie nie podoba i czy cos to zmienia.... a mysle ze jest ci troche przykro jak to czytasz, wiec zastanow sie troche nad swoimi wypowiedziami Odpowiedz Link Zgłoś
epaula1 Re: skończcie z Julkami i Damianami 30.01.04, 20:41 A ja was wszystkich chciałam pozdrowić - paula mama julki, hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: skończcie z Julkami i Damianami 30.01.04, 23:48 Hmm. Nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba. W końcu po to jest tych imion tyle, żeby każdy mógł sobie coś wybrać (no w sumie nie SOBIE...) Ja nie lubię tych popularnych imion (bo sama takie noszę). Ale te zbyt wyszukane też mi się nie podobają. I jak już pisałam wczesniej każdy ma prawo wybrać takie imię jakie mu sie podoba. Ja nie będę krytykować moich znajomych za to, że dali córce na imię Sonia. Choć mnie to kojarzy się z psem... Ale taki ich wybór i trzeba go uszanować. Nie wolno krzyczeć "głupie, brzydkie, skończcie z tym". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś