dwojaki 29.03.09, 12:37 Witam. Czy są tu mamy Jagódek. Jestem mamą Jagódki 2.5mies. Gdzie sie z małą pojawię to wywołuję niemałą sensację jej imieniem. Czy to imię jest naprawdę takie rzadkie? Zastanawiam sie czy nie zrobiłam mojej córeczce krzywdy dając jej to imię. dodam że nawet w urzędzie nie chcieli nam wydac aktu urodzenia bo jak twierdziła pani tam siedząca-takiego imienia nie ma,chyba że znajdziemy je w polskim kalendarzu-na szczęście znalezlismy(2 lipca), to nam wyda ten akt. Czy ktoś tez tak miał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emilly4 Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 12:46 Troszke dziwna sprawa, bowiem o Jagodach slyszalo sie nie raz...pamietam, ze Jagodka byla nawet w "40-latku". Mysle, ze krzywdy corce nie zrobilas, a jakby miala ci za zle....to podaj jej kilka przykladow dziwnych imion z zachodniej czesci swiata.."Apple", "Peach", "Jessus","Denim i Diezel".. Odpowiedz Link Zgłoś
mami-ja Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 12:50 Corka ma na imie Maja i w wiekszosc ludzie kojarzy to imie z "pszczolka Maja"no,ale jest wyjatkowe nam sie podoba i jej jak narazie teza ty sie nie przejmuj i jednym uchem wpuszczaj a drugim wypuszczej glupie komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 12:58 imie normalnie jak dla mnie, mam nawet jagode w rodzinie a pani w urzedzie to powinna sprawdzic sobie w wykazie imion polskich ktory powinna miec w urzedzie a nie wam kazac szukac w kalendarzu Odpowiedz Link Zgłoś
igusiak jaghoodka :) 29.03.09, 18:07 ta kobieta w urzędze to chyba z książyca spadła :l dla mnie to całkiem normalne imię, w dodatku urocze, z tym że moja mama miała przyjaciółkę Jagodę stąd jesem przyzwyczajona do tego imienia ale nawet gdybym nie była przyzwyczajona do niej, to myśle że nie byłoby mi to imie obce pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Dziwne imię!? 30.03.09, 09:25 mami-ja napisała: > Corka ma na imie Maja i w wiekszosc ludzie kojarzy to imie > z "pszczolka Maja"no,ale jest wyjatkowe Ależ Maja cale nie jest wyjątkowym imieniem, to jedno z najpopularniejszych ostatnio imion, po Julii, Wiktorii i Zuzi. A Jagoda ślicznie, nie rozumiem zdziwienia innych osób, a zwłaszcza niedouczonej pani urzędniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 12:57 imie ladne ale rzadko spotykane. znam nawet jedna babke o imieniu Jagoda. jest dokladnie w moim wieku i kiedys razem bawilysmy sie, gdy ta przyjezdzala do babki. ale to bylo dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 13:11 Moja córka będzie miała na imię Malina lub Marianna, jeszcze nie jestem w pełni zdecydowana, jak padnie na malinę będzie do pary z twoją Jagodą Mała będzie lada dzień na świecie lada dzień, termin mam na 1.04 Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 16:51 Kuzynka mojego meza mieszkajaca od urodzenia w wiedniu ma na imie Malina, slicznie i nietypowo Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 17:35 pani zdecydowanie jest niedouczona Jagoda to, wsrod rzadkich, dosc popularne imie i calkiem przyjemne. jedna z moich coreczke to Jasminka Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 13:51 To wcale nie jest dziwne imię! Pani w urzędzie chyba z choinki sie urwała. Ja dałabym tak na córce na imię gdyby nie to że nazwisko mamy 'cebulowe' więc jagoda z cebulą w parze nie idą Odpowiedz Link Zgłoś
monikatra Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 13:58 Jagoda, Malina, Kalina, Róża - piekne imiona! Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 15:20 najnormalniejsze w świecie i wcale nie udziwnione Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 15:22 Jagoda ?? No co Ty, babka z kosmosu jakaś - nie daj sobie wmówić, że to dziwne imię ! Nie tak powszechne, jak Julka, ale znane, bez przesady. I bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 15:24 Całkiem normalne - moja koleżanka ma np. córkę Jaśminę. Dziwne to bywają te żywcem z obcych języków zerżnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 15:38 Moja Jagoda ma 7 lat Przed jej urodzeniem dzwoniłam do USC i upewniłam się, że mogę nadać to imię. Dziś nie budzi nigdzie zdziwienia, raczej sympatię, zwłaszcza, że moja córeczka jest urocza Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 15:55 Znnm dwie Jagody. Jedna ma 30 a druga 60 lat. Dla mnie to imię jest jak najbardziej normalne, a pani z urzędu chyba powinna się puknąć w głowę. Może jej się pomieszała, bo teraz same Kewiny, Brajany i Dżesiki. Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 15:59 Dla mnie nie, znam dwie Jagody Jedna ok. 50, druga ma ponad roczek; dla mnie jest to imię z worka (OK!) typu: Róża, Malina itp. Odpowiedz Link Zgłoś
patssi Nie martw się - my mamy Balbinę :D 29.03.09, 16:12 Przez conajmniej dwa lata słyszałam łucham? Jak? Co? Balbina? Gęś? Krowa? hahaha .... Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: Nie martw się - my mamy Balbinę :D 30.03.09, 09:21 Malwinka - ślicznie, też mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
parasol-ka Jarzyna 29.03.09, 16:12 Jagoda to normalne imie, znam 2 Jagody. A znajomej corka ma na imie Jarzyna. To dopiero dziwne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia niedouczona urzędniczka 29.03.09, 17:37 Jagoda to normalne imię, znajduje się w kalendarzu i spisie imion. Urzędniczka jakaś niedoinformowana. Mam koleżankę Jagodę (ale to od imienia Jadwiga, ktorego nie znosi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarzynka Re: Jarzyna IP: *.chello.pl 27.04.09, 11:18 Mam na imię Jarzynka i spotkałam się z bohaterką polskiej książki wydanej w latach 70 -tych, która też miała na imię Jarzynka. Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 18:09 eeeeeee nie wydaje mi się dziwne. Nawet mi się podoba. Smakowite takie Odpowiedz Link Zgłoś
czarnataka Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 18:58 Znam 4 Jagody Dla mnie to normalne imię A urzędniczka jakaś świrnięta Jak Jagoda ma być dziwnym imieniem, to jakie moje w takim razie by było? Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 20:58 moja kolezanka ma corke Jagode. imie jak imie. calkiem normalne. co innego, ze na niektore Jadwigi mowia Jagoda, znam takie przypadki. moze tam, gdzie mieszkasz to imie nie jest popularne i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.sunshine Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 22:56 Mam córkę Jagodę- śliczne imię Na znajomą agnieszkę mówią - jagoda (że niby zdrobnienie?!) na znajomą Jadwigę też mówią Jagoda znaczy się że imię fajne Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia mialam kolezanke z klasy o tym imieniu 29.03.09, 23:11 i w szkole bylo chyba z 5 Jagodek. O moim imieniu bylam tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 23:19 dwojaki napisała: > Witam. > Czy są tu mamy Jagódek. > Jestem mamą Jagódki 2.5mies. > Gdzie sie z małą pojawię to wywołuję niemałą sensację jej imieniem. > Czy to imię jest naprawdę takie rzadkie? > Zastanawiam sie czy nie zrobiłam mojej córeczce krzywdy dając jej to > imię. > dodam że nawet w urzędzie nie chcieli nam wydac aktu urodzenia bo > jak twierdziła pani tam siedząca-takiego imienia nie ma,chyba że > znajdziemy je w polskim kalendarzu-na szczęście znalezlismy(2 > lipca), to nam wyda ten akt. > Czy ktoś tez tak miał? haha, to trochę jak z tym "nie ma takiego miasta Lądyn, jest Lądek, Lądek Zdrój..." a imię wcale nie wydaje mi się dziwne ani ostatnio rzadkie, mam wśród córeczek znajomych dwie Jagódki, i nikt się nie dziwi, imię jak imię, w dodatku ładne Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_wyjec Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 23:24 Bez sensu, zupełnie normalne imię. Panią w USC mogłaś poprosić o znalezienie w polskim kalendarzu Dżesiki i Brajana. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 23:25 u mnie miała być Jagoda, no ale wyszedł Michał i jest super. Jagoda może będzie następna Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Dziwne imię!? 29.03.09, 23:50 mam znajomą,która nazywa się dziwniej i przedstawia się jako Jagoda właśnie. Bo tak jest ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Dziwne imię!? 30.03.09, 10:00 mnie się podoba mam nawet koleżankę o takim imieniu i nie przypominam sobie żeby ktoś się dziwił słysząc ,że ma na imię właśnie Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Dziwne imię!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 10:07 a ja nie nazwałabym tak córki mimo wszystko:/Jagoda,Malina czy Poziomka to jedno i to samo,są to jeżyny! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Dziwne imię!? 02.04.09, 14:04 Patrzcie państwo, całe życie czegoś człowiek się uczy. Myślałam, że jeżyna to odrębny rodzaj owoców, niż jagoda, malina czy poziomka. Jagoda jako imię mogła wzbudzać opór pani urzedniczki, bo jest zwyczajowo zdrobnieniem Jadwigi lub Agnieszki, a polskie prawo zabrania nadawania imion w formie zdrobniałej, tym niemniej o ile mi wiadomo formę Jagoda urzędy rejestrują od jakiegoś czasu. I nie ma czegoś takiego jak oficjalny spis imion, podobnie jak żadnym argumentem nie jest pokazanie urzędnikowi Jagody w kalendarzu - kalendarz może sobie wydać każdy, bez jakiejkolwiek znajomości onomastyki, nawet kompletnie odjechany, składający się z samych Brajanów i Dżessik. Argumentem dla urzędnika powinna być opinia Rady Języka Polskiego, która zajmuje się ocenianiem zmian zachodzących w języku, w tym, między innymi, nowymi imionami. Wszystkiego dobrego dla małej Jagódki. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Dziwne imię!? 02.04.09, 18:54 W kalendarzu urzędniczka szukała też mojego imienia. A co do Jagódek, znam jedną około 10 lat. Swoją drogą jej drugie imię jest moim pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Dziwne imię!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 19:50 Aleś Ty mądra..fiu fiu... Na tyle imion tu plujecie a Jagódką się zachwycacie:/Jagoda czy Jabłko to jedno i to samo,tyle,że jakiś uczony zarejestrował Jagódkę uznając to za imię ale Poziomka imieniem już byc nie może,Jabłko też hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Dziwne imię!? 02.04.09, 20:08 Poziomkę próbowali zarejestrować jacyś rodacy, widać nastawieni bardzo proekologicznie. RJP odmówiła. Opowiadają o tym wszystkim studentom polonistyki. Powtarzam, Jagoda ma jeszcze jaką-taką rację bytu jako zdrobnienie od innych imion, które powoli się usamodzielnia. I zarejestrował ją jako imię nie żaden uczony, tylko urzędnik, niedouczony zapewne. Poziomka, Malina czy inna Jeżyna zdrobnieniem od niczego nie jest - więc raczej nie ma szans na uznanie za poprawną (chociaż może za 100 lat? Kto wie?) A może podzielisz się z nami swoją wiedzą z botaniki, skoro malinę i jagodę uważasz za jeżyny? I jeszcze jabłko na dodatek. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Dziwne imię!? 02.04.09, 20:26 Imię piękne. Tak chciałam nazwać drugą córkę, która na sali porodowej okazała się chłopcem:0 Zamierzałam więc wykorzystać je kiedy po raz 3 byłam w ciąży ale urodził się Wiktor Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziwne imię!? 04.04.09, 10:06 To nie my się zachwycamy, wątek jest z innego forum. Dla mnie Jagoda to zdrobnienie (od Jadwigi lub Agnieszki) i nie przepadam za nim w formie pełnego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada77 Re: Dziwne imię!? IP: *.cdma.centertel.pl 04.04.09, 23:32 bardzo ładne imie, z pewnością nie skrzywdziłaś córki, a jak bedzie miała siostrę to do kompletu-Kalina, Malina, Lila, Jasminka) Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: Dziwne imię!? 05.04.09, 18:16 znam kilka kobiet o tym imieniu w przedziale wiekowym 7 - 50 lat więc tak bardzo niespotykane to nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś Re: Dziwne imię!? IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 08.04.09, 20:06 WITAM! NIE JESTEM MAMĄ JAGÓDKI, ALE MOJA SZWAGIERKA JEST NOSICIELKĄ TEGOŻ IMIENIA. DZIŚ JEST 27- LETNIĄ JAGODĄ, JAGUSIĄ, JAGODZIANKĄ.W KRĘGU RODZINNYM KRĄZY HISTORIA O TYM, IŻ JAGODA MIAŁA ZWAC SIĘ ALICJA (PO BABCI), A SWOJE AKTUALNE IMIĘ UZYSKAŁA POD WPŁYWEM IMPULSU "CZARNA JAK BORÓWKA".W NASZYM ŚRODOWISKU IMIĘ TO NIE BUDZI WIELKICH ZASTRZEŻEŃ Z TEJ PRZYCZYNY, ZE FUNKCJONUJE ONO JAKO NIEFORMALNE ZDROBNIENIE IMIENIA JADWIGA. POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Dziwne imię!? IP: 193.138.241.* 08.04.09, 21:58 To świetnie , ale wyłącz Caps Locka . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dziwne imię!? 24.04.09, 11:12 Gość portalu: kaś napisał(a): > A SWOJE AKTUALNE IMIĘ UZYSKAŁA POD WPŁYWEM IMPULSU "CZARNA > JAK BORÓWKA". O matko i córko a co to za impuls? NMSP. Odpowiedz Link Zgłoś