majarzeszow 27.11.03, 18:29 Dziewczyny ! Czy spotkalyscie sie z imieniem Petra ? Jest to zenska forma Piotra. Piotr to moj maz. Czekamy na dzidziusia, dopiero 14 tydzien, ale on wymyslil (w razie dziewczynki wlasnie Petre). Dodam, ze maz nalogowo sie wspina, a Petra po lacinie to "skala". Jakie sa Wasze odczucia, jak slyszycie to imie ? Z czym Wam sie kojarzy ? Bo mi jakos nie brzmi specjalnie ladnie... Ale jak maz sie uprze ? Dodam, że nazwisko pasuje, w razie czego. Maja + Czerwcatko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: PETRA - znacie ? 27.11.03, 19:09 Jak dla mnie ani ladne ani brzydkie.Napewno dziwne. Traci Czecho-------Slowacja. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: PETRA - znacie ? 27.11.03, 21:47 majarzeszow napisała: Piotr to > moj maz. Czekamy na dzidziusia, dopiero 14 tydzien, ale on wymyslil (w razie > dziewczynki wlasnie Petre). Dodam, ze maz nalogowo sie wspina, a Petra po > lacinie to "skala". Jakie sa Wasze odczucia, jak slyszycie to imie ? Z czym > Wam sie kojarzy ? Gratuluje dzidziusia. Bo mi jakos nie brzmi specjalnie ladnie... Ale jak maz sie > uprze ? Dodam, że nazwisko pasuje, w razie czego. > Petra-tetra... No mnie sie tak od razu skojarzylo. Moze, zeby bardziej bylo swojskie Petronela?? W naszych czasach nadano to imie sto kilkanascie razy, wiec chyba nie jest takz zle. Slyszalam o imieniu Petronia w skrocie Petra. Co Ty na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: PETRA - znacie ? 28.11.03, 10:35 Też mi trąci Czechosłowacją. Jak dla mnie zdecydowanie nie. Pozdrawiam, Marcsi Odpowiedz Link Zgłoś
olinerkha Re: PETRA - znacie ? 28.11.03, 11:17 Mnie się podoba, może nie jakoś szaleńczo, ale ma cos w sobie. A kojarzy mi się oczywiście z Petrą - starozytnym miastem grobowców w Jordanii. Bardzo mistyczne miejsce... pozdrawiamy Ola i marcowy dzidziuś (który najprawdopodobniej będzie jednak Emilką albo Jeremim, ale to sie może zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: PETRA - znacie ? 28.11.03, 12:03 Jakies 30-40 lat temu bylo w Niemczech popularne, jest nawet takie czasopismo. Tutaj wymawiane z dlugim e czyli "Pyjtra" dla mnie niespecjalne. Juz chyba Petronia brzmi lepiej. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: PETRA - znacie ? 28.11.03, 13:57 Mam kolezanke,Niemke ,Petre wlasnie.Mysle,ze istnieja imiona dla dziewczynek o cieplejszym brzmieniu...Pozdrawiam-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: PETRA - znacie ? 28.11.03, 14:41 Mnie się nie bardzo podoba Dla mnie brzmi raczej z niemiecka niż po czechosłowacku. Ale z pewnością jest baaaardzo oryginalne i córeczka na pewno będzie jedyną ( albo jedną z niewielu) Petr na podwórku. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: PETRA - znacie ? 02.12.03, 12:09 Nie znam nikogo o tym imieniu. Oryginalne trzeba przyznac. Kojarzy mi sie troszke z lalką typu Barbie. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: PETRA - znacie ? 02.12.03, 12:11 Oczywiscie nie miałam nic złego na myśli pisząc o lalce. Bez urazy. Najwazniejsze by Wam sie podobało. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
luxonna Re: PETRA - znacie ? 01.02.04, 07:54 mialam wlasnie lalke Petre i byla mila ale mi tez kojarzy sie petra-tetra ale jesli Wam sie podoba to czemu nie? pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: PETRA - znacie ? 01.02.04, 19:30 znacie i w kraju, w ktorym mieszkam nie jest to ladne imie, wiec nie bede obiektywna w ocenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: PETRA - znacie ? 01.02.04, 19:52 Znałam w życiu ze trzy dziewczyny o tym imieniu. Wszystkie były Czeszkami (mieszkałam tam parę lat). To pasuje, bo czeska forma Piotra to Petr. Na polski to jakoś tak twardo. Za to Petronela wcale mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: PETRA - znacie ? 03.02.04, 20:04 mi sie podoba. Od razu skojarzylo mi sie ze skala, bo znam lacinski.Piekne imie Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: PETRA - znacie ? 20.02.04, 11:21 Ostatnio wyczytałam taki zestaw - PETRA MIETŁA. Imię to musi pasować do nazwiska, a w tym zestawie chyba nie bardzo... Oczywiscie to tylko moja opinia. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: PETRA - znacie ? 20.02.04, 13:06 mnie się podoba, uwazam, że to imię z charakterem zanam jedną Petrę ze Słoweni... Odpowiedz Link Zgłoś
martinka26 Re: PETRA - znacie ? 21.02.04, 10:36 Mi się kojarzy z czeskimi papierosami, tak samo się nazywają... No ale ja zawsze mam dziwne skojarzenia Skoro Wam się podoba, to czmeu nie? I chociaż będziecie mieli pewnośc, że wasze dziecko będzie miało oryginalne imię i nie będzie jedną z 10 dziewczynek o takim samym imieniu na szkolnym boisku Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.c Re: PETRA - znacie ? 27.02.04, 23:11 Miałam lalkę typu Barbie,miała na imię właśnie Petra!Całkiem ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: PETRA - znacie ? 29.02.04, 20:41 Mnie sie podoba, krotkie i charakterystyczne. Lubie takie. Odpowiedz Link Zgłoś
amanda2002 Re: PETRA - znacie ? 01.03.04, 12:32 Imie Petra bylo bardzo popularne tu w Szwecji w latach 90 -tych. Mnie akurat sie to imie nawet podoba. Odpowiedz Link Zgłoś