kaamilka 03.04.09, 18:31 Dziś mój mąż przyszedł z wiadomością z pracy - mieli dziś gościa o imieniu Aleftyna Słyszałyście o takim imieniu? Jak Wam się "słyszy"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari-2 Re: Aleftyna 03.04.09, 18:37 Czytałam w pewnym artykule nt imion o Alewtynie pisanej przez "w". Pani ta nie lubiła swego imienia . Dla mnie -no cóż, też nieładne. Przywodzi skojarzenia z lekiem "Aleve" Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Aleftyna 03.04.09, 18:44 O, dziękuję nie znałam imienia - napisałam ze słyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleftyna 03.04.09, 22:49 O Alewtynie na forum juz było, bez konkluzji. Rosyjski słownik imion przypisuje temu imieniu (i męskiemu Alewtyn) źródłosłów grecki (a samo imię z "w" jest niewątpliwie żywcem wyjęte z rosyjskiego). Dziwi jednak łacińska końcówka. Z kolei ta strona wyjaśnia, że wg tradycji prawosławnej Alewtyna to popsuta Walentyna. Greckie korzenie są natomiast wątpliwe. Na pierwszy rzut oka to źródło jest niezłe, choć nie posprawdzałam wielu innych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jednak Aleftyna! :) 05.04.09, 12:41 Jedna z 14 w Polsce. Jednak poza ortograficznymi wszystkie powyższe uwagi zachowują aktualność. Odpowiedz Link Zgłoś