Gość: satine IP: *.smrw.lodz.pl 30.05.09, 23:23 Studiuje ze mną dziewczyna, która nosi imię Maria-Magdalena. Co sądzicie? Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Maria-Magdalena 30.05.09, 23:36 Z tym myślnikiem? Rejestrował ją niekompetentny urzędnik. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maria-Magdalena 31.05.09, 02:48 Że ten myslnik wyglada okropnie (jeśli rzeczywiście tak jest zarejestrowana). Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Maria-Magdalena 31.05.09, 16:37 Jak się do niej zwracacie? W pełnej krasie czy po prostu "Marysiu"? Zastanawia mnie jakim cudem mieści się w formularzach urzędowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satine Re: Maria-Magdalena IP: *.smrw.lodz.pl 01.06.09, 00:21 Maria Magdalena - dwuczłonowe imię żeńskie pochodzenia biblijnego. Wywodzi się od Marii z Magdalah, wioski leżącej w pobliżu Jerozolimy. Samo słowo "Magdalena" nie jest tak naprawdę imieniem. Maria Magdalena to tak naprawdę Maria z Magdali, miasta na wybrzeżu Galilei. Migdal leżała niedaleko na północ od Tyberiady. Sama Maria z Magdali była bogatą zwolenniczką i uczennicą Jezusa, który wypędził z niej siedem złych duchów. Często jest ona mylona z rozpustnicą, ponieważ Marii w Nowym Testamenice było więcej niż jedna (taką sama pomyłka była z kilkoma Janami). Maria Magdalena jako jedna z grupy kobiet przyszła do grobu Jezusa wczesnym rankiem trzeciego dnia po Jego śmierci. Objawienie uczyniło ją apostołką i prorokinią. Według św. Marka jej status jest taki sam jak Piotra, u św. Łukasza Piotr jest wyraźnie ważniejszy od Marii Magdaleny, natomiast u św. Jana Piotr przedstawia się zdecydowanie gorzej. Maria Magdalena imieniny obchodzi: 25 maja, 29 maja, 13 czerwca, 27 czerwca, 16 lipca, 17 lipca i 22 lipca. Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maria-Magdalena 01.06.09, 00:50 O, myślnik widzę już Ci się zgubił. Maria Magdalena, ta, o której piszesz, wspominana jest tylko raz - 22 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Maria-Magdalena 01.06.09, 07:05 Dla mnie to po prostu Maria, przecież Magdalena ma na drugie no nie? Ja tak wzięłam do bierzmowania, z perspektywy wydaje mi się to trochę bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Maria-Magdalena 05.06.09, 12:35 Chyba właśnie nie ma na drugie. Maria Magdalena może byc jednym imieniem. Znacznie popularniejsza jest Anna-Maria, właśnie z myślnikiem, który przy Marii Magdalenie akurat nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Maria-Magdalena 05.06.09, 12:44 czarna-dalia napisała: Maria Magdalena może byc jednym imieniem. Znacz > nie popularniejsza jest Anna-Maria, właśnie z myślnikiem, który przy Marii Magd > alenie akurat nie pasuje Nie może. W Polsce dwa imiona to dwa imiona. Nie ma imion pisanych z myślnikiem. rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=336&Itemid=73 Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Maria-Magdalena 05.06.09, 12:54 Dziękuję, Olianko za cenną informację Zawsze dobrze wiedzieć takie rzeczy. Tylko że tak to jest, że wiele zależy od urzędnika USC... Osobiście znam aż pięć osób o imieniu/imionach Anna-Maria, pisanych właśnie tak. Dobrze, że nie mam tego kłopotu ze swoim imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maria-Magdalena 06.06.09, 23:25 Być może one tylko chciałyby mieć tak pisane imiona i w związku z tym funkcjonują z myślnikiem wszędzie poza oficjalnymi papierami. Odpowiedz Link Zgłoś