olianka Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 10:16 Diana Gabriela Kalina Paula Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 10:50 Pola Lea Daria Malwina? Sylwia? Patrycja? Greta? Weronika Nina Marcelina Dagmara? Sara? Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 11:41 Sara Karolina Ruta Marta Agata Daria Milena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: Imię dla siotry Dawida IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.09, 12:13 Ania, Julia, Patrycja, Malwina, Laura, Sandra, Izabela Odpowiedz Link Zgłoś
damap Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 12:26 Dokonałam pierwszej selekcji. I tak: podobają mi się imiona Sara, Daria, Laura, ale zawierają literę "r", która jest w nadmiarze w nazwisku, więc po wypowiedzeniu imienia i nazwiska jednocześnie brzmi to niezwykle twardo, sama nie wiem, może przesadzam, ale takie mam wrażenie. Obydwoje z mężem mamy hebrajskie imiona, przyznam, że przy Dawidzie nie sugerowałam się akurat pochodzeniem, tak wyszło, ale może poszlibyśmy właśnie w tę stronę, sama nie wiem. Ponadto Karolina, Izabela, Julia już są w rodzinie. Więc po odrzuceniu zostaje tylko Anna? Hmm Podobają nam się jeszcze Alicja i Kaja, ale to drugie raczej zupełnie nie pasuje mi do Dawida. Może jeszcze jakieś sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 15:51 Lena Helena Liwia Maja Melania Amelia zamiast Izabela = Luiza / Eliza Alicja ok Olga Jagoda Żaneta Joanna Emma Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 18:23 aja zapomniałam dodać że też mam nazwisko z R i nie przeszkadzało mi to nadawać imion z literką R - nikt nie ma problemu z wymową mimo że imiona i nazwisko synka to dość ciężkie zestawienie - zatem jak Ci się podoba Daria to trzeba złagodzić drugim imieniem i po kłopocie Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 16:46 Skoro w Darii przeszkadza Ci "r", to moze spodoba Ci sie Dalia. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 18:32 a może nawet Dalila skoro hebrajskie... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 20:40 Dalila... biblijna jest niewątpliwie, ale raczej nie hebrajska. Dalila, uwodzicielka Samsona, była wszak Filistynką i wydała zakochanego mocarza swoim rodakom - bo to zła kobieta była Ale imię naprawdę piękne, melodyjne i wdzięczne. Skoro mogłoby być biblijnie, to proponuję do rozważenia: Abigail, Deborę, Esterę (niestety dwa ostatnie zawierają to nieszczęsne r), Leę, Noemi. Z bardziej popularnych - Zuzannę, Judytę, Ewę. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Imię dla siotry Dawida 02.06.09, 21:42 ups... pomyłka tak mi się z rozpędu napisało (biblijne = hebrajskie). Masz oczywiście rację, ale imię nadal mi się podoba Z pozostałych typuję Esterę i Judytę. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla siotry Dawida 05.06.09, 11:35 Sara wydaje się być dobrym wyborem. Może jeszcze Estera? Odpowiedz Link Zgłoś