dagg 14.06.09, 23:52 Poznałam dziewczynkę (ma około 10 lat)o tym imieniu. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Duchna 14.06.09, 23:54 Imieniu? Formy na -chna są klasycznie zdrobnieniowe. Jesteś pewna, że miala tak w metryce? Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Duchna 15.06.09, 00:02 Tak miała w oficjalnych dokumentach - metryki nie widziałam. Zdrabniali ją Dusia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Duchna 15.06.09, 00:33 Hm, bo Dusia jest dość częstym zdrobnieniem? Wierzyć mi się nie chce w taką oficjalną formę, ale z drugiej strony Rymut pełen jest takich przypadków. Z tym że akurat Duchny nie notuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Duchna 15.06.09, 00:41 Byłam bardzo ciekawa, co o tym napiszesz. Duchna jako nazwisko - popularne w moich okolicach, z imieniem mi się w żaden sposób nie kojarzyła. W wyszukiwarce znalazłam, że to czapka nocna/szlafmyca Odpowiedz Link Zgłoś
iryska84 Re: Duchna 15.06.09, 16:28 Nie wiem co o tym mysleć, podoba mi się natomiat męskie imię Duszan. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Duchna 15.06.09, 16:42 Też myślałam, że mowa o zdrobnieniu, np. od Korduli. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Duchna 15.06.09, 17:54 moj 2 letni kuzyn mowi tak na druhne i tak mi tez brzmi jak druhna bez "r"- nie podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Duchna IP: *.chello.pl 01.11.09, 20:30 Duchna to staropolskie, dość często występujące ówcześnie imię i jednocześnie "literackie". Każdy kto dość pilnie uczył się polskiego w szkole podstawowej, powinien pamiętać bo było w podręczniku i trzeba było się nauczyć na pamięć obowiązkowo pewnego hymnu. Swoją drogą Adam Mickiewicz zachwycał się imionami na -chna w "Panu Tadeuszu". Jak ktoś chcę sprawdzić w googlach albo w lekturach to niech poszuka: Święta miłości kochanej Ojczyzny My rządzim światem, a nami kobiety Słownik postaci literackich też się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Duchna 01.11.09, 20:41 Przerabiales/as Myszeidos w "Podstawowce"? Skoro byla tam ksiezniczka Duchna, to moze i Rzepiche daloby sie zarejestrowac? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Duchna 01.11.09, 21:08 Gość portalu: gość napisał(a): > Duchna to staropolskie, dość często występujące ówcześnie imię i jednocześnie > "literackie". Co rozumiesz przez literackie w cudzysłowie? Imię może być albo historyczne, albo literackie. Podaj też jakies źródła na częstość występowania. Duchna rzeczywiście znajduje się w słowniku etymologiczno- motywacyjnym staropolskich nazw osobowych, który podaje, iż Duchna oznaczało kobieta lekkich obyczajów. Zapewne wiąże się to jakoś z drugim znaczeniem tego słowa, którym jest pierzyna. Duchna stanowiła zatem przezwisko (przezwiska występują w tym słowniku na równi z imionami). Duchna stanowi także przyniesione z Mołdawii, a notowane w dawnej Polsce zdrobnienie imienia Eudokia (mołd. Uduchija). Inne zdrobnienia mołdawskie to Huda, Uda i Duszka. Duchna była też używana przez Ormian w Polsce, ale nie wiadomo, jakie jest pochodzenie tej nazwy osobowej w kontekście ormiańskim. Czy wyjaśniłam cokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Duchna IP: *.chello.pl 02.11.09, 06:17 Realna, historyczna postać to Duchna Jankowska zakonnica z XV, pierwsza kobieta w dziejach polskiej muzyki, czy była kompozytorką, muzyczką, czy też kopistką nie da się ustalić, ponieważ rękopis zniszczono podczas II wojny światowej. Cudzysłów użyty ze względu na to że to jednak poemat, może użyty niepotrzebnie. Dorotką także nazywano kobietę lekkich obyczajów, każde popularne imię mogło stać się eufemizmem. Przetrząsanie tekstów źródłowych może i jest ciekawe, ale nie mam na to czasu, mam inny zawód. U mnie w słowniku napisano że to trudne słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Duchna 02.11.09, 23:38 Gość portalu: gość napisał(a): > Realna, historyczna postać to Duchna Jankowska zakonnica z XV, pierwsza kobieta > w dziejach polskiej muzyki, czy była kompozytorką, muzyczką, czy też kopistką > nie da się ustalić, Więc nie da się ustalić, czy była pierwszą kobietą w dziejach polskiej muzyki. Kopistów się do nich nie zalicza. Mam wykształcenie muzyczne i nigdy o niej nie słyszałam. Jeśli jej imię było notowane w XV wieku, to dotyczą jej wyjaśnienia, które dałam w poprzednim poście - mój słownik obejmuje ten zakres historyczny. Zapewne była Eudokią. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: Duchna 03.11.09, 08:50 > > Więc nie da się ustalić, czy była pierwszą kobietą w dziejach > polskiej muzyki. Kopistów się do nich nie zalicza. Mam wykształcenie > muzyczne i nigdy o niej nie słyszałam. Jeśli jej imię było notowane > w XV wieku, to dotyczą jej wyjaśnienia, które dałam w poprzednim > poście - mój słownik obejmuje ten zakres historyczny. Zapewne była > Eudokią. Była pierwszą notowaną kobietą w dziejach polskiej muzyki. A czy była wogóle pierwszą kobietą w dziejach polskeij muzyki? Tego faktycznie raczej nie da się ustalić. No i oczywiście niewykluczone jest, że była tylko kopistą, co biorąc pod uwagę stan zakonny, jest wielce prawdopodobne. Też mam wykształcenie muzyczne i gdzieś tam ta Duchna Jankowska pojawiła się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Duchna IP: *.chello.pl 03.11.09, 17:18 A może Kunegundą? Słowo Pomorskie piątek dnia 4 listopada 1927 Polski utwór muzyczny z XV wieku Pani dr Marja Szczepańska asystentka instytutu muzykologicznego we Lwowie odnalazła nieznany utwór polski z 15-wieku. Jest trzygłosowe "Gloria" którą autorką jest Duchna Jankowską, nieznana kompozytorka polska.W tym samym rękopisie znajdują się nieznane najstarszego kompozytora polskiego Mikołaja z Radomia. Obszerny komunikat przedłożony został Towarzystwu Naukowemu we Lwowie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Duchna 03.11.09, 20:46 Gość portalu: gość napisał(a): > A może Kunegundą? Nie mam podstaw, by powątpiewać w zacytowany wyżej słownik. Nie mam także podstaw, by poważniej traktowac własne domysły niż wyniki wieloletnich badań onomastycznych. Odpowiedz Link Zgłoś