bpauli 15.06.09, 11:43 Spotkałam się z imieniem Astoria czytając listę przyjęć do przedszkola mojego syna. Imię nawet fajne, tylko w tym przypadku niezbyt współbrzmi z nazwiskiem (nazwisko kojarzy się z "bublem"). Skąd się wzięło takie imię? Co oznacza? Spotkałyście się z takim imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Astoria???? 15.06.09, 14:13 Spotkałam się, ale tylko u JK Rowling tudzież w fanfiction... Poza tym wikipedia podaje jeszcze: pl.wikipedia.org/wiki/Astoria Odpowiedz Link Zgłoś
iryska84 Re: Astoria???? 15.06.09, 16:23 Mi się kojarzy z nazwą eleganckiego hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Astoria???? 15.06.09, 20:56 Tak się nazywała knajpa vis a vis obecnej ASP (dawniej PWSSP) w Poznaniu. Wlasciwie to po przeciwnej stronie skzyzowania. Kiedys, podczas juwenaliow studenci namalowali na jezdni, przez srodek skrzyzowania, zebre wprost do Astorii Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Astoria???? 15.06.09, 22:41 Nie umiem sobie inaczej wyjaśnić Astorii, jak fascynacją historią hotelarstwa lub popsuciem imienia Asteria. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Astoria???? 15.06.09, 22:48 No cóż, przynajmniej rodzice nie będą mieli kłopotu z szukaniem imienia dla brata Astorii, takie na W już czeka Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Astoria???? 20.06.23, 22:56 To imię istnieje - to żeńska forma Astora . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Astoria???? 20.06.23, 23:35 Tylko że sam Astor to imię odnazwiskowe, w Polsce nie ma tradycji nadawania takich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Astoria???? 21.06.23, 18:38 Ponieważ postać o tym imieniu przewinęła się w sadze o Harrym Potterze - stawiała bym raczej na ten trop. I, mimo, że samo słowo ma ładne brzmienie itd - jestem na "Nie". Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Astoria???? 21.06.23, 22:01 Tak, ja też myślę, że przez "Harry'ego Pottera" się spopularyzowało. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Astoria???? 17.06.09, 07:56 nazwa restauracji w moim mieście, trudno mi się oderwać od tego skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sniezna_noc Re: Astoria???? 14.07.09, 16:48 stacja metra w Budapeszcie - tylko tak, mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Astoria???? 21.06.23, 11:15 Basen i klub sportowy w Bydgoszczy. Tylko z tym mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Astoria???? 21.06.23, 12:01 Nie spotkałam żadnej Astorii, ale podoba mi się to imię. Gdyby mojej partnerce bardzo zależało, mogłabym nadać córce Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Astoria???? 21.06.23, 22:33 Skojarzenie z nazwą hotelu jest dla mnie zbyt silne, żeby nazwać tak hipotetyczne dziecko. Ale sama w sobie Astoria mi się podoba i nawet nie brzmi jakoś szczególnie obco - niewiele się w sumie różni od Wiktorii, no i można zdrabniać do swojsko brzmiącej Asi. 💛 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Astoria???? 25.06.23, 12:06 Tak, tak samo zdrabialabym do Asi, uroczo A pełna nazwa również mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
astoriabublas Re: Astoria???? 02.06.24, 19:21 dzień dobry, to chyba chodzi o mnie. Nazywam się Astoria Bublas i w tym roku mam już 20 lat. Uwielbiam swoje imię i zdrobnienie do „Asi” jest obrazą imo. Odpowiedz Link Zgłoś
astoriabublas Re: Astoria???? 02.06.24, 19:23 imię pochodzi bodajże z mitologii rzymskiej od półbogini gwiazd Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Astoria???? 03.06.24, 15:26 Rozumiem, w takim razie Ciebie nie, a inna Astoria, która sobie tego życzy, jest zdrabniana do Asi. Czasem Tori, Stori, Aria, lubi też skrót Astra oraz dla zabawy Stosia, Stoska, Stora, Storka Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Astoria???? 03.06.24, 17:32 Podobnie brzmiące to m.in : Astra, Asta, Asteja, Astrid, Estera, Stella, Estella, Isztar, Estrella, Wiktoria, Clitoria( nazwa kwiatu oraz imię ), Anaktoria. Koleżanka w UK ma Zohrę i zdrabnia ją też do Zosi. Jak komu pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
agata1oo Re: Astoria???? 01.03.26, 23:11 Wraz z mężem, Anglikiem, mieszkamy w Polsce i nazwaliśmy córkę Astoria. Historia tego imienia jest dla nas znaczącą, ponieważ jesteśmy marynarzami i kiedyś dopłynęliśmy do pięknego miasta w stanie Oregon o nazwie Astoria. To tam zdecydowaliśmy , że zaczniemy starać się o dziecko. Imię to wybraliśmy również z takiego względu, że w każdym kraju będzie czytane jak u nas w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Astoria???? 01.03.26, 23:28 Ciekawe, dziękujemy za podzielenie się informacją, co Was przekonało do wyboru tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś