Gość: satine IP: *.smrw.lodz.pl 18.06.09, 22:35 Ostatnio spotkałam się z takim połączeniem. Bracia nosili imiona Amadeusz i Fryderyk. Co sądzicie? Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna.perla Re: Amadeo i Frycek 18.06.09, 22:48 imiona bardzo ładne ale zdrobnienie Amadeo okropne. ja znam Amadeusza zdrabnianego Madek. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Amadeo i Frycek 18.06.09, 23:48 nieźle, ale Amadeo to już strasznie pretensjonalnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Amadeo i Frycek 19.06.09, 14:26 Podobnie jak Olianka, mam skojarzenia z Musierowicz. Bracia Wolfgang Amadeusz i Fryderyk Schoppe... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Amadeo i Frycek 19.06.09, 14:32 Rodzice melomani? Coś jak w rodzinie Schoppe u Musierowicz - tam też jest Fryderyk, Wolfgang i do tego Hildegarda (na cześć H. z Bingen). Jakoś nie pasują mi oba te imiona, a już zestawienie ich w komplecie... Oj, nie. Pachnie mi tu jakimiś wybujałymi oczekiwaniami, że synowie pójdą w ślady swych sławnych imienników. Nie lubię zbyt jednoznacznych skojarzeń i zbyt podobnych do siebie imion u rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś