aintha 23.06.09, 11:36 Tak się ostatnio zastanawiałam Mam już w odmu : "Anię z Zielonego Wzgórza" i "Alicję z Krainy Czarów" I kogo by tu można było jeszcze dokoptować? Do głowy przychodzą mi: "Kajtuś Czarodziej" "Jacek, Wacek i Pankracek" (fuu) "Emilka ze Srebnego Nowiu" "Pollyanna" (nie ma takiego w polsce , wiec odpada) "Dziwna jesteś Karolino" "Ida sierpniowa" A co dalej? --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dlaDziecióf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cicuta Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 11:37 same dziecinne? "Krystyna córka Lavransa" Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 11:50 "Noelka" "Karolcia" "Tytus, Romek i A'tomek" Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 12:16 Nie musza byc dziecinne A noelka, to nie imie --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dlaDziecióf Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Imiona w tytułach książek 24.06.09, 15:36 A nie ma imienia Noelia? Myślałam, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: Imiona w tytułach książek 24.06.09, 21:14 Nie wiedziałam, ze takie imię istnieje. akurat w przypadku książki chodzi o zwykłą Elkę, która postanawia się zmienić z Nowym Rokiem.. No załóżmy, że o to chodzi --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dlaDziecióf Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 12:20 Musialabym przeleciec w domu po polkach z ksiazkami, a teraz mnie tam nie ma. Tak na szybkiego z tego co pamietam: seria “Martynka i ...” Florencja córka diabła Lesio Pafnucy Alicja w Krainie Czarów Jaś i Małgosia Paweł i Gaweł seria "Maks i ..." Tomcio Paluszek Zosia Samosia Pomysłowy Dobromir Awantura o Basię Mikołajek heh, mam wrazenie, ze imiona pojawiaja sie o wiele czesciej w tytulach ksiazek dla dzieci. Moge sie jednak mylic, bom nieco skrzywiona - czytam po polsku ostatnio tylko ksiazki dla dzieci i takie tez glownie mam w swojej ksiegarni. Odpowiedz Link Zgłoś
pontecorvo Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 13:11 "Marta" Orzeszkowej 'Janka z Latarniowego Wzgórza" L M Montgomery seria "Tomków" Szklarskiego "Klimek i Klementynka" m Kruger Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 13:59 Oto jest Kasia, Emma, Nie ma Albertyny, Lolita, Pat ze Srebrnego Gaju, Tygrys i Róża, Eryk, Podróż Felicji zdecydowanie większość niedzieciowa Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 14:32 Kajtkowe przygody Jak Wojtek został strażakiem. Karolcia Anaruk chłopiec z Grenlandii. Piotruś Pan Król Maciuś pierwszy Maria i Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliza Re: Imiona w tytułach książek IP: *.chello.pl 23.06.09, 15:26 W książeczkach dla najmłodszych jest bardzo dużo książek z imionami w tytułach. To zresztą niezły chwyt marketingowy, bo każdy rodzic chętnie kupi książeczki z imieniem własnego dziecka. Sama mam w domu "Matyldę" Wandy Chotomskiej, "Tosię i Tymka", "Biedronkę Zuzię", "Wiktora i najmilsze zwierzęta". Z klasyki przychodzi mi do głowy "Pipi Lagstrump" i "Ronja, córka zbójnika". Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 16:01 Cyryl gdzie jesteś Mikołajek Joachim ma kłopoty Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 16:10 Kubuś Puchatek Wierszyki babci Weroniki Martusia i Gufi Martynka, Ania i Krzyś na wsi Cyryl gdzie jesteś O krasnoludkach i sierotce Marysi Król Maciuś pierwszy Jacek, Wacek i Pankracek Jaś i Małgosia Kaczka Tekla Idzie Grześ O Lechu, Czechu i Rusie Basia i mama w pracy Franklin i .... Kaja i Anna Kwiatki z ogrodu Św. Franciszka Maria i Magdalena Pieśń o Rolandzie Janko Muzykant Pan Tadeusz A imię jej Róża Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 16:36 Oskar i pani Róża Koszmarny Karolek Melania w piekielnych tarapatach Kuba Guzik i dzika trzynastka Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Imiona w tytułach książek 23.06.09, 18:00 "Antek" Prusa "Dziecko Noego" "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu"-obie Erica Emmanuela Schmitta "Kubuś Fatalista i jego pan" Diderota Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: Imiona w tytułach książek 25.06.09, 00:01 A to ja się wcisnę ze swoją książką, a co tam "Milaczek" (od Mileny) Odpowiedz Link Zgłoś
kirah2 Re: Imiona w tytułach książek 25.06.09, 10:47 heh, nie mogę uwierzyć że wątek taki długi, a jeszcze nikt nie wpisał... Harry Potter! Odpowiedz Link Zgłoś
girl.of.your.nightmares Re: Imiona w tytułach książek 06.07.09, 00:53 pisuję czasem recenzje książek dla dzieci i młodzieży, więc trochę tego czytam. Trafiłam kiedyś na książkę Johna Greena pt. "Szukając Alaski". Główna bohaterka ma właśnie na imię Alaska. Jakieś to mi się takie fajne wydaje i pomysłowe, ale raczej tylko jak na amerykańskie realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Imiona w tytułach książek IP: *.gemini.net.pl 06.07.09, 20:48 Konrad Wallenrod Marcin Kozera Anielka Balladyna Kordian Kubuś Fatalista i jego pan Pieśń o Rolandzie Mistrz i Małgorzata Doktor Piotr Powiem Julce Moja droga Aleksandro "Łysek z pokładu Idy" "Marcin Kozera" Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imiona w tytułach książek 07.07.09, 10:20 Była "Krystyna córka Lavransa", jest jeszcze "Olaf syn Auduna" tej samej autorki, "Rumcajs", "Hanka", "Afryka Kazika", "Piekielny Piotruś", "Uczta Babette", "Lala" (w tytule - zdrobnienie od Heleny), "Listy Nikodema", "Dziwne losy Jane Eyre", "Zielony Konstanty", "Srebrna Natalia", "Dziennik Bridget Jones", "Weronika postanawia umrzeć", "Mikołaja Doświadczyńskiego przypadki", "Pieśni Osjana", i szczególnie ważna dla mnie "Malwina czyli domyślność serca" Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Imiona w tytułach książek 07.07.09, 20:59 "Kandyd, czyli optymizm" Woltera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dag Re: Imiona w tytułach książek IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.07.09, 21:29 "Dag, córka Kasi" Lilian Seymour-Tułasiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna.panna Re: Imiona w tytułach książek 07.07.09, 23:35 "Magda.doc" i "Paulina.doc" Marty Fox - obie (późno)nastolatkowe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 00:10 Przejrzyj, moze znajdziesz godny uwagi tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 11:07 Te, które pamiętam - razem z autorami - Eliza Orzeszkowa "Panna Antonina" - Angel Wagenstein "Pięcioksiąg Izaaka" - Szalom Asz "Wujek Mojżesz" - Janusz Korczak "Józki, Jaśki i Franki" - Jean-Philippe Arrou-Vignod "Jaśki" - Megan MacDonald "Hania Humorek ratuje świat" - Megan MacDonald "Doktor Hania Humorek" - Mariusz Niemycki "Zuzia kontra Scotland Yard" - Szalom Asz "Maria" - Elvira Lindo "Mateuszek" - Simcha Raz "Loving and Beloved: Tales of Rabbi Levi Yitzhak of Berditchev, Defender of Israel" (nie znalazłam polskiego tytułu, prawdopodobnie nie została wydana w Polsce) - Robert Fabbri "Wespazjan, fałszywy bóg Rzymu" - Robert Fabbri "Wespazjan, kat Rzymu" - Astrid Lindgren "Lotta z ulicy Awanturników" - Isaac Bashevis Singer "Śmierć Matuzalema" - Janusz Korczak "Król Maciuś Pierwszy na wyspie bezludnej" - Eliza Piotrowska "Franek, Hela, Bobas i koń trojański" - Halina Rudnicka "Król Agis" - Aleksander Krawczuk "Herod, król Judei" - Mendele Mojcher Sforim "Podróże Beniamina Trzeciego" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 11:16 Zapomniałam "Prawdziwej historii Ireny Sendlerowej" Anny Mieszkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 03.01.19, 21:14 - Janusz Korczak "Trzy wędrówki Herszka" - Szalom Asz "Józef" - Aron Cejtlin "Yaakov Frank" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 11.04.19, 08:38 Co do Yaakova Franka, kojarzę też inną książkę o takim samym tytule, ale innego autora Odpowiedz Link Zgłoś
essi23 Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 12:21 "Wybór Zofii" William Styron Odpowiedz Link Zgłoś
essi23 Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 12:24 "Oksana" Włodzimierza Odojewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 17:34 "Ogród Kamili"- K. Grochola "Zacisze Gosi" "Przystań Julii" "Lilka"- M. Kalicińksa "Amelia"-Grocholi "Ballada o ciotce Matyldzie" "Martyna"- J. Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 18:43 Wsród książek dla dzieci jest tego mnóstwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 21:40 Jest mnóstwo, więc może wymienię takie, które sama chętnie bym nadała. "Matylda" "Rozalka Olaboga!" "Eleonora i Park" "Wanda. Opowieść o sile życia i śmierci" "Helena. Misja możliwa" "Melania w piekielnych tarapatach" "Frania, kupmi, takale" "Uparta Florentyna" "Józefina. Trylogia o żonie Napoleona" "Marcelina i twierdza wspomnień" "Marzenie Łucji" Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Imiona w tytułach książek 29.12.18, 23:51 "Czas Abrahama" Siesickiej, "Barbara Tryźnianka" Rodziewiczówny, była też kiedyś cała seria wydawnicza "Portrety" - tam właśnie zwykle tytułem było imię bohatera - wypisywać wszystkie? Dużo tego było... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Imiona w tytułach książek 04.01.19, 18:19 "Oliver Twist" "Opowieści z Narni: książę Kaspian" "Tristan i Izolda" "Laura i Filon" "Ofelia" "Przygody Tomka Sawyera" "Anna Karenina" Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Imiona w tytułach książek 05.01.19, 18:40 Kombinujecie jak widzę od 10 lat (!), a gdzie klasyka? "Anna Karenina" "Romeo i Julia" "Mistrz i Małgorzata" "Rebeka" "Juliusz Cezar" "Kordian" "Hamlet" "Makbet" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 05.01.19, 19:58 Kto napisał "Rebekę"? Nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona w tytułach książek 06.01.19, 17:27 Oscar Wilde "Portret Doriana Graya" Henryk Sienkiewicz "Janko Muzykant" Henryk Sienkiewicz "Orso" Bolesław Prus "Antek" Joanna Chmielewska "Lesio" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 10.04.19, 09:36 - Eliza Orzeszkowa "Eli Makower" - Astrid Lindgren "Emil ze Smalandii" - Grzegorz Kasdepke "Kacper z szuflady" - Irena Wiszniewska "Nie ma rzeczy niemożliwych. Rozmowy z Michaelem Schudrichem, naczelnym rabinem Polski" Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Imiona w tytułach książek 10.04.19, 21:46 Ostatnio złowiłam Historię kawalera des Grieux i Manon Lescaut-czeka w kolejce na przeczytanie😀 A Manon rozważa koleżanka dla drugiego dziecka ,które dopiero w planach, jeśli będzie dziewczynką❤ Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 05.05.19, 19:53 Marcin Wicha "Klara. Proszę tego nie czytać" Grzegorz Kasdepke "Zeus i spółka. Mity dla dzieci" Ilia Erenburg "Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona w tytułach książek 07.08.19, 21:10 Tak zwane "dzieciowe", w większości nie pamiętam autora: - "Janek ma dziś urodziny" - "Martynka w domu" - "Lenka idzie do lekarza" - "Zuzia uczy się pływać" - "Ala już nie grymasi" - "Trzymaj się, Kamil" - "Kamilka nie chce się myć" - "Rany Julek, czyli jak Tuwim został poetą" Odpowiedz Link Zgłoś
mrawka Re: Imiona w tytułach książek 08.08.19, 05:45 "Faro ze Slonecznej Zatoki" - Weroniki Kurosz Odpowiedz Link Zgłoś