Gość: ania IP: *.u.itsa.pl 23.06.09, 19:01 Zastanawia mnie dlaczego w języku angielskim i w języku rosyjskim występują te imiona , a języku polskim się nie przyjęły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna-dalia Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 23.06.09, 19:36 Popularna robi się u nas skrótowa Nadieżda, czyli Nadia. Ja znam jedną Nadzieję. Myślę, że nie taki rzadki jest Miłosz, jeśli można go uznać za odpowiednik. Był juz podobny wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=12924&w=83949548&a=83949548 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow IP: *.oxfd.cable.ntl.com 23.06.09, 20:05 Znasz jakąś Love? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 00:25 jennifer love hewitt Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 24.06.09, 11:32 Ok, a córka Gwyneth Paltrow to Apple. Ale nie można mówić, że to imię "się przyjęło" na podstawie jednego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 23.06.09, 21:07 Nadzieja się jako tako przyjęła. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 24.06.09, 13:21 Myślę, że imiona-cnoty nie zaistniały w Polsce (z wyjątkiem Nadziei), bo większość społeczeństwa wyznawała religię rzymskokatolicką, z długim katalogiem świętych, dostarczających imion do wyboru, do koloru. Dawniej Żywoty Świętych czytywało się znacznie częściej (choćby jako odpowiednik telenoweli) i siłą rzeczy znało dość szczegółowo biografie tych najpopularniejszych, więc łatwo było wybrać świętego, będącego ucieleśnieniem jakiejś szczególnie ważnej cnoty, jako wzór do naśladowania dla dziecka. Nie było potrzeby nadawania dziecku imienia, odwołującego się bezpośrednio do którejś cechy. Anglicy i Amerykanie to protestanci, nieuznający kultu świetych. Nadając imiona typu Hope czy Faith, rodzice próbowali zapewne obdarzyć tą czy inną cechą dziecko, niejako w zastępstwie świętego patrona, w znaczeniu wzoru postępowania. Natomiast na tworzenie teorii o rosyjskich imionach-cnotach raczej się nie pokuszę, bo za mało na ich temat wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 24.06.09, 15:15 Nie są to imiona-cnoty w oderwaniu od konkretnych postaci. Poszukajcie sobie życiorysu świętej Zofii (pierwszej, bo nie była jedyną świętą o tym imieniu). Sama zresztą nosiła imię "Mądrość", prawda? Otóż miała ona trzy córki, których znaczenie imion było właśnie Wiara, Nadzieja i Miłość. Też były świętymi, męczennicami. Czy jest to prawda, czy legenda, nie ma znaczenia. Ważne, że trwał kult tych świętych i głównie właśnie w kościele wschodnim. Stąd popularność tych imion w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Nie Love, a Charity... 24.06.09, 14:47 Po lacinie Caritas, nie Amor . Odpowiedz Link Zgłoś
jayin Re: Nie Love, a Charity... 28.06.09, 00:38 Mnie uczyli na łacinie, że jednak "amor" "caritas" - bardziej w sensie "szacunku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Nie Love, a Charity... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 23:15 Polska to kraj jeszcze epoki kamienia łupanego. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 12.11.10, 16:47 Gdybym miała męża Rosjanina wybrałabym dla swojej córki jedno z tych trzech imion - Wiera, Nadieżda, Lubow - uwielbiam je. W wersji angielskiej nie podobają mi się tak bardzo - może dlatego, że Love i Hope to oprócz rzeczowników także czasowniki. Po polsku jestem w stanie zaakceptować tylko Nadzieję. Aczkolwiek, gdybym kiedyś miała trojaczki (3 dziewczynki), to myślę, że każda dostałaby na drugie jedno z tych właśnie imion - Wiara, Nadzieja i Miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 12.11.11, 18:08 Moja mama miała na imie Luba(mówiono do niej Lubka lub Lucyna, Lusia),a jej siostry Nadzieja i Wiera(babcia nazwała córki Wiara ,Nadzieja,MiłośćTo są raczej rosyjskie imiona,więc nie sądzę,żeby sie przyjęły(dodam,że babcia była katoliczką,ale dziadek prawosławny-stąd też pewnie takie imiona). Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Faith, Hope, Love - Wiera, Nadieżda, Lubow 13.11.11, 08:55 Kiedys bardzo chcialam miec Wiarę, ale potem jakos zapomnialam Piekna Odpowiedz Link Zgłoś