remgall 05.07.09, 12:01 Jeśli możecie podpowiedzcie mi imię dla mojej córy. Zależy mi na tym, żeby pełna forma miała dość poważne brzmienie (nie kojarzące się na różowo typu Oliwia), a przy tym dawało się ładnie zdrabniać.. coś jak Katarzyna-Kasia-Kaśka, Jolanta-Jola-Jolka. Dobrze by było,żeby imię nie było strasznie popularne. Pomóżcie proszę, bo mam już straszny mętlik w głowie, a córa lada moment na świecie się pojawi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szampanna Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 12:13 a Remek to Remigiusz? Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 21:37 Tak, to Remigiusz. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 23:06 a, to mi by się podobało coś dłuższego i dystyngowanego. Padło sporo fajnych propozycji. Jeśli nie te z lterką r (Berenika mz super pasuje do Remigiusza), to może np. Konstancja? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 12:18 Florentyna Marianna - Mania Wilhelmina - dość ciężkie, ale ma sporo zdrobnień, takich jak Mina, Minia, Wila. Marcelina/Marcjanna - Marcysia Berenika Franciszka Anastazja Honorata Anatol(i)a - Tola Augustyna - Gusia Bibian(n)a - Bianka Kazimiera Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 14:30 Tacjana Balbina Klementyna Berenika Kalina Antonina Barbara Klara Dionizja Adamina Stefania Lilianna Felicja Pelagia Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 21:38 Ładne te imiona szczególnie: Florentyna, Berenika, Franciszka i Anatola (to mi najbardziej do gustu przypadło), niestety mój m. nie dał się do nich przekonać Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 21:45 Może się jeszcze m. da przekonać? A ma jakieś preferencje? Aha, posłuchaj, a Regina? Imię znacznie popularniejsze w dawnych czasach, niż nam się teraz wydaje. Zdrobnienia: Renia, Ginia. Albo Retycja - imię z Brunona Schulza. Może jeszcze Radomiła lub Radomira? Rozalia lub Rozalinda? Rozwita? Ruta? Rufina (podaję imiona na literę "r", ale celowo, bo jeśli któres Ci się spodoba, może łatwiej będzie przekonać męża). Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 21:58 Reginę też brałam pod uwagę, niestety nie udało mi się m. przekonać do niej. Podobnie jak do tych typowo słowiańskich kończących się na -sława, -mira, czego bardzo żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 13:28 brak różowych skojarzeń to także dla mnie podstawa (podobnie jak brak różowych ubrań w szafie córki ) może Kornelia- Nelka Michalina- Miśka (?)Misia Marianna- Mania Marcelina- Marcysia Klara- nie wiem, jak się zdrabnia... Eleonora- nie jestem pewna, jakie sę możliwe zdrobnienia, na moją babcię Eleonorę mówiliśmy Ela może jeszcze coś mi się przypomni Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 15:23 Liliana - Lilia, Lila, Lilka, Lili Lidia - Lidka, Lidunia, Lidusia, Lideczka Róża - Różyczka, Rozi Idalia - Idalka, Ida, Idusia, Dalia, Dalka Aniela - Anielka, Nelcia Kornelia - Nelia, Nela, Nelka, Nelcia, Kora, Kori, Korni Emma - Emka, Emcia, Emusia Nikandra - Nika, Nikusia Leandra - Lea, Lena, Lenka Milena - Milenka, Milka, Lena, Lenka Antonina - Antosia, Tosia, Tośka Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 15:57 czarna-dalia napisała: > Liliana - Lilia, Lila, Lilka, Lili > Lidia - Lidka, Lidunia, Lidusia, Lideczka > Róża - Różyczka, Rozi > Idalia - Idalka, Ida, Idusia, Dalia, Dalka > Aniela - Anielka, Nelcia > Kornelia - Nelia, Nela, Nelka, Nelcia, Kora, Kori, Korni > Emma - Emka, Emcia, Emusia > Nikandra - Nika, Nikusia > Leandra - Lea, Lena, Lenka > Milena - Milenka, Milka, Lena, Lenka > Antonina - Antosia, Tosia, Tośka podpisuje sie pod tym z tym że Róże zamieniłabym na Rozalie i dodałabym Anastazje i Julianne Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 21:50 Większość z tych imion brałam pod uwagę, ale m. był nieugięty Szczególnie ciekawe i ładne wydawały mi się Nikandra i Leandra. Córa spędziła dziś pół dnia jako Renata, by pod wieczór zmienić się w Milenę Czułam, że mi pomożecie. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 22:58 A czy Milena nie wydaje Ci się różowa? W moim odbiorze jest strasznie przymilna. Może nie różowa, ale jakaś taka lelum polelum i łasząca się do ludzi - w sensie brzmienia imienia oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 05.07.09, 23:43 No właśnie to jest jedyny problem...bo wydaje mi się taka troszkę za słodka... do narodzin jeszcze trochę zostało, więc pewnie jeszcze popróbuję męża do jakiegoś innego imienia nakłonić. Dobre jest to, że udało nam się w ogóle coś ustalić, takie imię "robocze" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: *.and-net.pl 23.07.09, 12:46 Mnie również jak moim przedmówczynią Milena wydaje się taka różowa jak sama to określiłaś. a moze Klementyna brzmi ładnie i fajni się zdrabnia ... pasuje tez do Remka moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 07.07.09, 10:35 remgall napisała: > Córa spędziła dziś pół dnia jako Renata, by pod wieczór zmienić się w Milenę zaskakujące i rozczarowujące dla mnie... tyle świetnych propozycji i miałaby być Milena... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 07.07.09, 12:32 Milena w moim odczuciu różowa jednak, jestem za czymś dostojniejszym, np. za Bereniką. Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 07.07.09, 20:45 No właśnie nie mogę jej przetrawić... wydaje mi się, że źle się będę czuła mając Milenkę w domu... Na obecną chwilę zauroczyła mnie Fryderyka, nawet mi się przyśniła Chyba zbyt impulsywnie podchodzę do wyboru imienia...Córa ma termin na początek sierpnia, ale coś mi się wydaje, że pojawi się wcześniej i wolałabym mieć jak się do niej zwracać Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 08.07.09, 00:25 Olimpia lub Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.09, 09:32 a moze Wiktoria - zwyciestwo , lub Dorota , Dorotka , Dorcia Lena, Lenka Anna, Anka, Ania, Anulka Aniela, Anielka ale to troche podobne do Milenki wiec chyba odpada;P Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 07.07.09, 12:47 Remigiusz i Rozalia. Pierwsze moje skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 07.07.09, 13:11 Może jeszcze Eunika? Nika, Ika, Eunisia, Isia... Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 08.07.09, 00:23 o chętnie poczytałam ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
jestem.mama Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 08.07.09, 10:08 wybrałabym twarde, ale jednoczenie bardzo kobiece imię np. Kornelia, Honorata, Regina, Karolina, Tamara, Brygida Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 08.07.09, 10:44 Wpadła mi do głowy Aurelia - Aurelka, Rela. Może Wam się spodoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magbea Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: 213.25.120.* 08.07.09, 16:38 augustyna rozalia pierwsze skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 09.07.09, 16:02 A ja lubię Milenę i Cię na nią namawiam Może jeszcze Anatolia? W zdrobnieniu Tola Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 11.07.09, 00:17 Dalej zastanawiam się nad imieniem... Mąż zapomniał, jakie imię mu się spodobało, więc nie musiałam go długo przekonywać, że jest niewłaściwe Na spokojnie wybrałam 6 imion, które mi się podobają i pewnie z nich jakieś wybiorę. To te imiona: Berenika Tacjana Felicja Fryderyka Tekla Regina. Tylko teraz mam wątpliwości czy te imiona pasują do nazwiska Jonik... bo coś na mój gust np. Felicja jakoś nie bardzo. Jeśli jeszcze nie za bardzo przynudzam, to dajcie proszę znać co o tych imionach w powiązaniu z moim nazwiskiem sądzicie . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 11.07.09, 10:06 IMO Fryderyka chyba najmniej, Tacjana najbardziej, ale wszystkie pasują mniej lub bardziej i można z nich wybierać. Ostatecznie jeśli wybierzesz nieczęste imię, nazwisko nie będzie często używane (wiem coś o tym z własnego doświadczenia). Do Waszego nazwiska pasuje MSZ bardzo dobrze Otylia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 11.07.09, 10:10 Ps. Ofelia chyba jeszcze lepiej (Ofka). Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 11.07.09, 10:22 Ofelia Jonik nie brzmi dobrze. Trudno to wymówić moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 11.07.09, 10:23 Mnie się podoba. Kornelia do tego nazwiska także. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 11.07.09, 14:16 Z podanych przez Ciebie sześciu podoba mi się tylko Felicja. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 13.07.09, 09:50 nie tyle trudno wymówić, co w moje ucho natychmiast wskakuje "jajonik". Berenika i Fryderyka pasowałyby super. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 13.07.09, 22:13 Same piękne imiona. Najbardziej podoba mi się Tekla ale Felicja, Berenika, Fryderyka i Tacjana też są świetne. Tylko Reginę bym odrzuciła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka ja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: 80.50.237.* 22.07.09, 16:32 ale z tych 6 najlepsza jest regina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka ja Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: 80.50.237.* 22.07.09, 16:26 no... mnie się podoba Antonina-Tosia-Tośka jest ładne, mało popularne i można je zdrabniac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magbea Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: 213.25.120.* 22.07.09, 21:09 Antonina mało popularna ?! ja na Lubelszczyźnie to co drugą małą Tosie widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: *.mtm-info.pl 23.07.09, 10:37 Może Milena ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: *.sng.com.pl 23.07.09, 12:01 a co powiesz na Urszule?Ule,Ulcie... Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 28.07.09, 22:38 Bardzo mi się to imię podoba, ale mężowi niestety nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: *.compower.pl 24.07.09, 13:16 Aurelia, Magdalena, Patrycja, Karolina. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: 80.50.237.* 24.07.09, 18:41 wiesz... no... moja córeczka będzie aneta-anetka-anecia uwazam że to najpiekniejsze imię na świecie nie jest popularne ani zbyt różowe takie no poprostu... śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: 80.50.237.* 24.07.09, 18:43 daj znać jakie ty wybrałaś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tati Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka IP: *.derby.waw.pl 27.07.09, 11:55 Lepsze jest Tatiana a nie Tacjana, czy Berenika jest to samo co Weronika? Odpowiedz Link Zgłoś
remgall Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 28.07.09, 22:38 Miałam się podzielić zaraz jak do porozumienia z mężem doszliśmy, ale mój dostawca internetu postanowił mnie na tygodniowy odwyk wysłać Z imion jakie zaproponowałam spodobała się mojemu mężowi tylko Berenika i najprawdopodobniej będzie to imię naszej Córy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 29.07.09, 00:49 I bardzo ładnie ! Pochwal się małą Bereniką, jak tylko pojawi się na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 29.07.09, 10:21 A to bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla dziewczynki... siostra Remka 02.08.09, 16:58 bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś