Gość: gryzelda IP: *.net.autocom.pl 30.08.09, 12:18 Proszę o pomoc. Nie potrafimy zdecydować się na żadne imię dla syna. Na razie rozważamy takie imiona: Miron, Mikołaj, Bartłomiej, Miłosz, Franciszek, Leon. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Dla syna 30.08.09, 12:38 Wszystkie raczej mi się podobają, ale Bartłomiej bije wszystkich na głowę Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Dla syna 30.08.09, 13:36 Rok temu poznałam w realu Mirona. Ale z tych imiona najlepszy jest IMO Franciszek. Jest on popularny tylko w Warszawie, ale ogólnopolsko nie Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Dla syna 30.08.09, 13:48 Najbardziej podoba mi się Miłosz i Franciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szampanna Re: Dla syna IP: *.sta.asta-net.com.pl 30.08.09, 16:12 Franciszek lub Leon. Miron też fajny, ale będą pewnie zdrabniać do Mirka, brrr Odpowiedz Link Zgłoś
dolpanka Re: Dla syna 30.08.09, 17:57 właśnie tego zdrabniania do Mirka się obawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dla syna 31.08.09, 18:27 Myślę, ze to kwestia wymyślenia zdrobnienia, które się tak zwiąże z synem, że inne będą niemozliwe. Bo ja wiem - Ronio, Mirosz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada77 Re: Dla syna IP: *.cdma.centertel.pl 30.08.09, 19:31 li i jedynie Leon !! a jeszcze lepiej Leonard) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda Re: Dla syna IP: *.net.autocom.pl 30.08.09, 20:29 Leonard mi się podoba. Dopisuję do listy. Niewiedzieć czemu preferuję imiona z literą "r". Tylko jak zdrabniać Leonarda? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dla syna 30.08.09, 20:51 Gość portalu: gryzelda napisał(a): > Leonard mi się podoba. Dopisuję do listy. Niewiedzieć czemu preferuję imiona z > literą "r". Tylko jak zdrabniać Leonarda? Tak jak Leona, IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Dla syna 31.08.09, 11:51 Gość portalu: gryzelda napisał(a): Tylko jak zdrabniać Leonarda? tak samo jak Leona. Leon, Leonek, Leoś i mnóstwo pochodnych Pozdrawiam, mama Leonarda Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Dla syna 30.08.09, 21:24 Z tych zdecydowanie Franciszek! Potem długo, długo nic... A potem Mikołaj i Leon. Reszta nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glumka Re: Dla syna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 22:38 Z tego zestawu podoba mi sie Mikołaj, choć jest to ostatnio dosc popularne imię. Leon tez jest fajne. Kompletnie nie rozumiem popularności i zachwytu nad imieniem Franciszek. Gdy w maju rodziłam syna przez naszą salę poporodową przewinęło sie TRZECH nowonarodzonych Franciszków!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda Re: Dla syna IP: *.net.autocom.pl 01.09.09, 17:23 Nie mam znajomych z dziećmi, więc nie bardzo orientuję się w stopniu popularności poszczególnych imion. Wiem, że Bartłomiej jest w czołówce, Mikołaj chyba też dosyć popularny, ale jak bardzo? I czy nie jest to jedno sezonowe imię? Miron jest chyba bardzo rzadko spotykany. To imię podoba mi się najbardziej, ale nie chcę, żeby imię dziecka wzbudzało nadmierną ciekawość. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dla syna 01.09.09, 22:14 Co do aktualnej popularności, mozesz sie zorientować tu: www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,6904559,Najpopularniejsze_imiona_w_2009_roku.html Miron moze nie jest częsty, ale bardzo osłuchany (ze względu na Mirona Białoszewskiego) i myślę, ze spokojnie można nadawać, tym bardziej, iż rodzice interesujący sie tym imieniem są na forum zauważalni. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dla syna 02.09.09, 11:07 W takim razie jestem bardzo za Mironem, IMO wcale nie będzie wzbudzał nadmiernej ciekawości, gdyż, jak już zauważyła Gaudencja, jest imieniem dośc osłuchanym. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Dla syna 31.08.09, 12:56 Mi najbardziej podobają się Franciszek i Bartłomiej. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Dla syna 31.08.09, 16:11 proponowany Leonard jest super - Leo, Leonek,Leone,Leoś,Leni, jesli nie Leo to Mikołaj lub Miłosz a może Augustyn ? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dla syna 31.08.09, 16:25 Z Twoich propozycji wybrałabym Mirona, może Franciszka, ewentualnie Leona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Dla syna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 20:49 mój brat nazywa się Kornel...też z "r" jak lubisz nie spotkałam drugiej osoby o takim imieniu. poza tym bardzo przyzwoity facet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia Re: Dla syna IP: *.tosa.pl 31.08.09, 21:13 A ja zaproponuje FRYDERYKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Dla syna IP: *.gemini.net.pl 01.09.09, 15:48 1. Mikołaj/ Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda Re: Dla syna IP: *.net.autocom.pl 01.09.09, 17:16 Fryderyk również mi się podoba, ale odpada ze względu na zdrobnienie Frycek, którego nie jestem w sanie zaakceptować Odpowiedz Link Zgłoś
mama_doha Re: Dla syna 01.09.09, 19:13 Z podanych wybrałabym Leona. Takie imię marzyło mi się dla ewentualnego drugiego syna. Odpowiedz Link Zgłoś