perla 18.09.09, 11:58 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7052551,Wspolczesny_terror_KL_Warschau.html +++++++++++++++++++++++++ najpierw powinni ustalić czy faktycznie taki obóz był a dopiero potem pomnik stawiać właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.scan Re: KL Warschau 18.09.09, 12:34 Zeznanie świadka Jacka Andrzeja Bortnowskiego który w roku 1972 opracował projekt wentylacji tunelu pod dworcem Warszawa Zachodnia. Źródło: protokół przesłuchania świadka Jacka Andrzeja B. przez prokuratora Lecha Kochanowskiego, Sygn. akt S 12/02/Zn, 5 kwietnia 2004, akta śledztwa 35/06/Zn, s. 6927-6932 "(...)powiedziała mi, że jak się nie zastanowię i nie odwołam swoich wcześniejszych oświadczeń negujących komorę gazową w tunelu, to zostanie prześwietlony mój cały życiorys, poczynając od szkoły podstawowej. Zostanie sprawdzone, czy nie zabrałem komuś jakiejś gumki w szkole, a po ukończeniu nauki czy nie ukradłem chociaż jednego gwoździa na budowie, a potem w czasie pracy w biurze projektów czy nie wynosiłem kalki i materiałów biurowych, i radziła mi się poważnie nad tym zastanowić. Tę jej wypowiedź do mnie odebrałem jako próbę szantażu lub zastraszenia mnie." Przesłuchanie świadka Edmunda W, Sygnatura akt 12/02/Zn "Wówczas pani Trzcińska powiedziała, że jak będę temu zaprzeczał, to ona jako sędzia zmusi mnie do potwierdzenia istnienia tego obozu". Rzekoma instalacja nawiewu gazów w tunelu pod Dworcem Warszawa Zachodnia to instalacja wentylacyjna z 1972 roku, odnalazł się inżynier który ją projektował - Jacek Andrzej Bortnowski, odnalazły się też archiwalne rysunki techniczne, które Bortnowski rzekazał Instytutowi Pamięci Narodowej. Relacja Jacka Andrzeja Bortnowskiego ze spotkania z Marią Trzcińską:"Wtedy ja jej oświadczyłem: "dzięki obywatelskiemu stanowisku dyrektora biura przekazuję pani wykonany przez mnie w 1972 roku komplet rysunków konstrukcyjnych komory wentylacyjnej w ciągu tunelu ulicy Bema jako oficjalny dokument biura w tej sprawie". Sędzia odebrała ode mnie rysunki, po czym na jej twarzy widziałem zdenerwowanie które objawiało się wystąpieniem rumieńców." https://forum.gazeta.pl/forum/w,752,94166633,94197419,Re_Lasek_na_Kole_Padle s_ofiara_oszustwa.html Promotorka: www.naszawitryna.pl/ksiazki_123.html Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: KL Warschau 18.09.09, 18:07 To jakaś paranoja. Cos takiego nie mogłoby pozostac niezauważone. Krążyły by po Warszawie jakies opowieści. Chyba, ze to był sowiecki łagier. Ale i tak by juz dawno coś było wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: KL Warschau 18.09.09, 18:53 dachs napisał: > To jakaś paranoja. Cos takiego nie mogłoby pozostac niezauważone. Krążyły by po > Warszawie jakies opowieści. Chyba, ze to był sowiecki łagier. Ale i tak by juz > dawno coś było wiadomo. Sledztwo w sprawie KL Warschau było prowadzone kilkakrotnie. Zajmowała się tym zagadnieniem m.in. Główna Komisja Badania Zbrodni Hitlerowskich, od jakiegos czasu zajmuje się tym zagadnieniem IPN. www.ipn.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=305&id=4095&poz=2 "Prowadzone w Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu śledztwo w sprawie KL Warschau, będące kontynuacją postępowania, rozpoczętego w 1974 roku oraz jego dotychczasowe rezultaty – w świetle uchwały Sejmu RP z dnia 27 lipca 2001 roku – pozwalają na uznanie treści tej uchwały, za wystarczającą inspirację do dalszych działań na rzecz budowy pomnika w sprawie KL Warschau." Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Sprawa zamknięta 2 lata wstecz. 18.09.09, 19:30 Bogusław Kopka Konzentrationslager Warschau. Historia i nastepstwa Wydawca: Instytut Pamięci Narodowej www.ipn.poczytaj.pl/61446?sesja=90713459273 Z opinii o książce: (..)Wnikliwe studium Bogusława Kopki przedstawia aktualny stan wiedzy o KL Warschau. Tekst uzupełniają aneksy: wybór ilustracji oraz dokumenty – zeznania świadków ze śledztw. Autor ustalił, że decyzję o założeniu obozu podjął 9 X 1942 r. Reichsführer SS Heinrich Himmler. Za datę powstania KL Warschau uznał 19 VII 1943 r., kiedy przywieziono tu pierwszy transport niemieckich więźniów kryminalnych z Buchenwaldu, szykowanych do roli kapo. 31 VIII 1943 r. na Gęsią przybył zaś pierwszy transport Żydów z Auschwitz- Birkenau. Więźniami KL Warschau byli Żydzi z Francji, Belgii, Holandii, Niemiec, Norwegii, Czech, Słowacji, Litwy, Austrii, Węgier, Grecji, może także z innych krajów. Pod nadzorem SS pracowali przy wyburzaniu budynków na terenie dawnego getta, zabierali stamtąd wszystko, co miało jakąkolwiek wartość (jak choćby kawałki metalu) i jako takie miało być wysłane do Rzeszy. Według różnych świadectw warunki w KL Warschau były straszne. Oskar Paserman w 1947 r. dyktował w swojej relacji dla Żydowskiej Komisji Historycznej: „Obóz liczył 4700 ludzi, w każdym baraku było 550 ludzi, spaliśmy po dwóch w jednym łóżku, bez sienników, z jednym kocem". (..) W zamkniętej strefie wokół obozu Niemcy rozstrzeliwali Polaków – więźniów z Pawiaka i ofiary łapanek, organizowanych na ulicach miasta. Zanim w KL Warschau zbudowano krematorium, w którym więźniowie obozu musieli palić zwłoki rozstrzelanych, co jakiś czas esesmani mordowali zatrudnianych tam więźniów, paląc osobiście zwłoki swych „pracowników”. Według świadków, w dniach kiedy rozstrzelano kilkaset osób, swąd palonych ciał czuć było nie tylko w byłym getcie, ale i w innych częściach miasta. W obozie i w pobliskiej strefie zamkniętej na terenie dawnego getta zginęło około 20 tysięcy, w większości anonimowych osób Polaków i Żydów. W kwestii budzącej najwięcej sporów istnienia komór gazowych w KL Warschau – Autor daje odpowiedź: jak dotąd nie potwierdzono ich istnienia, choć oczywiście nie sposób tego całkowicie wykluczyć. (Paserman relacjonował, że 26 I 1944 r. Niemcy zrobili selekcję i „500 »muzułmanów« wysłano do Auschwitz do zagazowania”. Z Gęsiówki pl.wikipedia.org/wiki/Warschau_(KL) drugiego Auschwitz nie da się zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Sprawa zamknięta 2 lata wstecz. 18.09.09, 19:56 pan.scan napisał: > > Z Gęsiówki pl.wikipedia.org/wiki/Warschau_(KL) drugiego Auschwitz > nie da się zrobić. > Na szczęście o KL Warschau mozna swobodnie dyskutować i nikt nie będzie wywalany z uczelni (jak Ratajczak) czy aresztowany (jak Irving) za wyrażanie, nawet kontrowersyjnego, zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: KL Warschau 18.09.09, 21:30 Rowniez w wybiorczej , 2 razy to nie przejezyczenie , juz nie niemiecki a nazistowski ,... =================================================== w rejonie Dworca Zachodniego w latach 1942-44 działał nazistowski obóz zakłady ,... by ukrywać istnienie nazistowskiego obozu zagłady Odpowiedz Link Zgłoś