Dodaj do ulubionych

Prehistoria rasizmu

29.10.09, 19:35
Rasizm – jako zwarta ideologia – jest popłuczynami po pozytywizmie. Jednak idea, iż rasy ludzkie są od siebie różne ma znacznie starszą historię, która zdecydowanie wyprzedza samo współczesne pojęcie „rasy”. Większość ze znanych nam antycznych ludów moglibyśmy dziś określić mianem rasistowskich, gdyż epoka starożytna cechuje się niezwykle silnym przestrzeganiem zasady, że obcy nie mają wstępu do plemienia, czyli – jakbyśmy to nazwali dzisiaj – nie istnieje prawo naturalizacji. Wyjątkiem jest tu Rzym, co wynika zapewne z faktu, że nie założyło go żadne konkretne plemię, lecz uciekinierzy z innych plemion, czyli powstał z mieszanki ludzi. W warunkach takich, szczególnie, że fakt ten dobrze pamiętano, trudno było stworzyć doktrynę o niepowtarzalności rasowej Rzymian.

Grecy nie dopuszczali w ogóle możliwości, aby nie-Grek stał się obywatelem którejś z polis. Nie-Grek, zwany wówczas „barbarzyńcą”, jest istotą co do której Grecy wątpią czy w ogóle jest człowiekiem. Obrazują to znane rozważania samego Arystotelesa z księgi I Polityki, w których dochodzi on do par excellence rasistowskiego wniosku, że ludzie dzielą się na dwie kategorie: Greków (charakteryzujących się rozwinięciem funkcji umysłowych kosztem siły mięśni) i barbarzyńców (o niedorozwiniętym umyśle i dobrze rozwiniętym umięśnieniu). Poza nielicznymi sofistami (Hippiasz, Antyfont, Alkidamas), świat grecki odrzucał tezę o jednolitości rodzaju ludzkiego i dopiero w epoce hellenistycznej utrwaliła się zasada, że Grekiem jest każdy wolny człowiek posługujący się ówczesną greką (koine). Rasizm ten obowiązywał także pomiędzy Grekami z różnych polis, a ujawnia go kategoria tzw. metojków (lub meteków), czyli wolnych ludzi – zwykle greckiego pochodzenia – którzy od pokoleń zamieszkiwali w danej polis nie mogąc jednak nabyć obywatelstwa, gdyż obywatelem polis można się tylko urodzić. Najściślej tej rasistowskiej zasady przestrzegano w Atenach, gdzie nawet w przypadku gdy jedno z rodziców było metojkiem, dziecko takie nie mogło obywatelstwa uzyskać. Cechą charakterystyczną rasizmu greckiego jest jego połączenie z ideą obywatelstwa – obywatele danej polis stanowią oddzielny i niepowtarzalny rodzaj ludzki.

Rasizm charakteryzuje także starożytny Izrael. Ma on tutaj źródła religijne. Żydzi nie byli wyznawcami religii monoteistycznej, lecz monolatrycznej, czyli takiej, gdzie Bóg (JHWH) nie jest Bogiem wszystkich ludzi, lecz wyłącznie Izraela. Daje to Żydom przekonanie o wyższości nie tylko religijnej, lecz i rasowej. Przypadki naturalizacji były zapewne częste w czasie podboju ziemi Kanaan, gdy, mimo poleceń kapłanów, najprawdopodobniej nie wymordowano całości ludności autochtonicznej, lecz nawrócono ją na judaizm. Jednak przypadki nawróceń dobrowolnych w czasach późniejszych były bardzo rzadkie, co wynikało z niezwykle bolesnej operacji obrzezania wszystkich mężczyzn. Brak chętnych do naturalizacji oraz przekonanie o specjalnych stosunkach Izraela z Bogiem stworzyło przekonanie o niemożności aby barbarzyńca (goj) mógł stać się Żydem. Przekonanie to obrazują nam, opisane w Księdze Ezdrasza i Nehemiasza, reformy o charakterze rasistowskim, polegające na wygnaniu z ludu Izraela wszystkich tych, którzy nie narodzili się z dwojga rodziców-Izraelitów. Jest to pierwsze, znane nam z historii, ustawodawstwo o charakterze rasowym, gdyż np. w Grecji rasizm wynikał z tradycji, a nie czegoś co moglibyśmy określić mianem ustawy.

Wraz z nadejściem chrześcijaństwa, rasizm zanika całkowicie w krajach przez religię tą zdominowanych. Słowa św. Pawła, że „nie ma więcej ani Żyda, ani Greka” (List do Galatów) wskazywały na uniwersalny charakter Kościoła. Barbarzyńca – do niedawna istota niższa – okazał się teraz polem do ewangelizacji, przeistaczając się w poganina, który może być w państwie chrześcijańskim dyskryminowany prawnie za swoją religię (żydzi, marrani), ale który staje się pełnoprawnym obywatelem z chwilą przyjęcia chrztu. Oznacza to uznanie wszystkich ludzi za członków tego samego rodzaju ludzkiego.
Obserwuj wątek
    • pozarski Re: Olus, przeciez wszyscy wiedza 29.10.09, 19:37
      zes najmadrzejszy na swiecie!wink)
      • pozarski Re: Olus, przeciez wszyscy wiedza 29.10.09, 19:48
        metapedia.konserwatyzm.pl

Ciekawa stronka,olus.
        • gini Re: Olus, przeciez wszyscy wiedza 29.10.09, 20:03
          Normalka tak jak wszyscy wiedza , ze pozarski jest debil.
    • manny-jestem Re: Prehistoria rasizmu 29.10.09, 20:03
      Oleg,

Nie wiem czy to dobrze zdefiniowane jako rasizm jest:

"Przekonanie to obrazują nam, opisane w Księdze Ezdrasza i Nehemiasza, reformy o
      charakterze rasistowskim, polegające na wygnaniu z ludu Izraela wszystkich tych,
      którzy nie narodzili się z dwojga rodziców-Izraelitów."

Szowinizm etniczny moze lepiej.

Tworzenie pseudo-rasistowskich korzeni to normalka zreszta i w sredniowieczu i
      na poczatku epoki nowozytnej. Samoilo Velychko w swojej kronice ukriany tworzy
      dosc rasistowska teorie pochodzenia Kozakow gdzie wywodzi ich z Sarmatow w
      przeciwienstwie do "chamskich' korzeni reszty ludnosci Ukrainy.
      • oleg3 Re: Prehistoria rasizmu 29.10.09, 20:14
        manny-jestem napisał:
        > Nie wiem czy to dobrze zdefiniowane jako rasizm jest:

Pod podanym linkiem znajdziesz definicję rasizmu według Wielomskiego:
        "Rasizm (z fr. le racisme, od la race - ród, grupa spokrewnionych, rasa;
        niektóre słowniki wywodzą źródłosłów z wł. il razzismo oraz la razza) to
        paranaukowa ideologia spopularyzowana w epoce pozytywizmu i głosząca, że grupy
        ludzi wywodzące się z różnych miejsc ziemi mają odmienne cechy fizyczne,
        intelektualne i psychiczne, które są na tyle duże, że nie można mówić o jednym
        rodzaju ludzkim, a jedynie o rasach stanowiących oddzielne jednostki
        biologiczne, które można ustawić hierarchicznie aby wskazać rasy wyższe i niższe."

Jasne więc jest, że Ezdrasz i Nehemiasz nie kierowali się rasizmem w rozumieniu
        pseudonauki. Kierowały nimi motywy religijne i (pewnie) demograficzne (obawa
        przed rozpłynięciem się Żydów) .
      • pan.scan Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl) 29.10.09, 20:42
        manny-jestem napisał:
        Samoilo Velychko w swojej kronice ukriany tworzy dosc rasistowska teorie
        pochodzenia Kozakow gdzie wywodzi ich z Sarmatow...

albowiem T.Sulimirski (guru dla mnie, profana in toto tego tematu)w swych
        "Sarmatach" pisze, że alańskie (czyt.sarmackie) tamgi były pierwowzorem
        szlacheckich herbów (polskich i ruskich), zawołania herbowe są pochodzenia
        alańskiego, matriarchat, długo notowany wraz ze swoimi przeżytkami w kronikach
        alańskich może mieć oddźwięk u szlachty polskiej czego reliktem to galanteria
        wobec kobiet (całowanie w rękę), dziedziczenie dóbr przez córki no i równość
        wszystkich członków wspólnoty, ---> efektem "szlachcic na zagrodzie równy
        wojewodzie".
        Słowem, Polacy są rasistami....
        Fajnie, gdyby Rycho7 pojawił się ze swymi informacjami.
        • manny-jestem Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 29.10.09, 20:51
          ? Nie za dobrze rozumiem jak wnioskujesz tego Polacy byli rasistami.

Ale tez tworzyli podobne kroniki.

Velychko napisal swoja w pierwszej polowie 18 wieku.
          • pan.scan Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 29.10.09, 21:17
            Wcale nie wnioskuję, uśmiecham się do myśli tej, że ślady zamierzchłych
            wędrówek ludów pokutują w ludzkich uzwojeniach, czy to na Ukrainie, czy w PL i
            pewnie dalej, bo ślady Alanów/Sarmatów są wcale liczne we Francji czy Wielkiej
            Brytanii.
            O polsko/sarmackiej wyższości nad innymi nacjami, korzystając z polskich,
            źródeł z 17 - 19 wieku pisał niedawno Tazbir ( nie mam pod ręką tytułu - może
            za chwilę, jak znajdę, choć niechętnie, w moim bibliotecznym bajzlu).
            Dlatego też napisałem, że przydałby się tu Rycho, bo jest znawcą tematu.
            • manny-jestem Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 29.10.09, 21:21
              Kronika Velychki jest ciekawa bo choc powaznie polakozercza to oddaje klimat
              marzen kozackiej strszyzny. Juz bylo w pierwszej polowie 18 wieku zbyt trudno
              mowic cos pozytywnego o Lachach ale etos podobny zostal i do podobnych zrodel
              sie odwolywano. A najciekawszy w tej kronice jest wlasnie caly wywowd jak to
              ruska czern to Chamy i ze Kozacy to zupelnie inne korzenie maja i nowy narod
              tworza.
              • pan.scan Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 29.10.09, 23:45
                Zważywszy na to, że każdy pretendent do sprawowania rządu dusz musi mieć
                podkładkę od Boga czy Historii, to wcale się temu nie dziwię. Idee królestwa
                bosporańskiego na terenach Kozaczyzny wiecznie żywe.

manny-jestem napisał:
                najciekawszy w tej kronice jest wlasnie caly wywowd jak to ruska czern to
                Chamy i ze Kozacy to zupelnie inne korzenie maja i nowy narod tworza.
                • piq Królestwo Bosporańskie to zbyt daleka... 30.10.09, 02:47
                  ...przeszłość. Natknąłem się gdzieś na opis bizantyjski (Leon Diakon) ruskiego
                  księcia kijowskiego Światosława I, czyli wikinga, syna wikinga, wnuka wikinga -
                  z tych, którzy po prostu przyszli na Ruś i sobie ją zabrali. To jest X wiek.
                  Opis daje obraz mocno zbudowanego człowieka średniego wzrostu z wąsami i...
                  ogoloną czaszką, na której pozostawiał długi kosmyk włosów na znak szlachetnego
                  pochodzenia (wikińskiego).

To jest wypisz wymaluj kozacki osełedec. Zresztą konstrukcja kozactwa miała
                  wiele wspólnego z bandami wikingów, a ataman był wybierany przez wiec.

Zresztą płodzenie dzieci ze Słowiankami, a zwłaszcza Polkami powoduję rychłą
                  slawizację (patrz Kraków i przykład choćby Mehoffera, Polaka w 1. pokoleniu,
                  podobnie Szopę, ale i Czech Matejko - Polak w 1. pokoleniu - itd.). Widać babski
                  szantaż seksualny ("Dobrze, majn liber man, ale w trakcie musisz mówić mi do
                  ucha po polsku 'za naszą wolność i waszą'") jest najlepszym sposobem na
                  wynarodowienie męża.
                  • manny-jestem Re: Królestwo Bosporańskie to zbyt daleka... 30.10.09, 13:31
                    Piq spra jest tez bardziej lakoniczna. Wikingow bylo po prostu zbyt malo aby w
                    koncu nie wrosnac w spoleczenstwa ktore opanowali.
            • pozarski Re: Ciekawy link. 29.10.09, 21:29
              www.profesor.pl/mat/na7/na7_m_mironska_030813_1.php

W XVII w. ideologia sarmacka uległa przemianom. Pojęcie Sarmaty, zaczęto odnosić
              przede wszystkim do szlachcica polskiego, litewskiego lub ruskiego, wyłączając z
              tej przynależności inne - niższe grupy społeczne. Pozostałych Słowian nazywano
              również Sarmatami, podkreślając jednak, że Polska jest głową i królową Sarmacji.
              Szlachta prześcigała się w tworzeniu własnych genealogii, uznawano, że herby -
              Łabędź, Ostoja, Starykoń, Ślepowron i in. pochodzą ze starożytnej Sarmacji, a
              mity o początkach rodów Radziwiłłów, Lubomirskich, Załuskich czy Opalińskich
              sięgają zamierzchłych czasów greckich i rzymskich.

Wywody o sarmackim pochodzeniu, obudziły dążenia szlachty do ekspansji na
              Wschód. Pojawiały się śmiałe opinie o prawie do dziedziczenia terytoriów nad
              Oką, Wołgą i Donem oraz podporządkowaniu Moskwy. Był to ruch, który pogłębił
              poczucie świadomości narodowej, wzmocnił przekonanie o odrębności kulturalnej i
              politycznej, poruszając masy szlacheckie Polski i Litwy.
              • rycho7 Re: Ciekawy link. 29.10.09, 21:42
                pozarski napisał:

> Wywody o sarmackim pochodzeniu, obudziły dążenia szlachty do
                > ekspansji na Wschód.

Szkoda, ze zapomnieli o handlowych rolach pastuchow.
                • explicit Re: Ciekawy link. 29.10.09, 22:06

Uzupelnij , please ,...
                  ===================================================================
                  Szkoda, ze zapomnieli o handlowych rolach pastuchow.
                  • rycho7 Handele beim Odessa 30.10.09, 08:13
                    explicit napisał:

> Uzupelnij , please ,...

Scytowie i Sarmaci byli dokladnie takimi samymi koczowniczymi pasterzami jak
                    Hebrajczycy. To Hebrajczykom Jahwe podarowal ziemie Kanaan a nie judkom.

Rolami pasterzy sa zbrojna obrona stad (wojaczka) oraz handel (wykorzystanie
                    wojaczki do ochrony karawan).

Piastowie doszli do wladzy za pieniadze z handlu niewolnikami. Polska szlachta
                    dziwnie jakos zapomniala o swoich handlowych korzeniach. Moze teutonscy ksieza
                    wmowili im aby nie komkurowali z Niemcami.

Strategicznym handlowym celem polskiej szlachty powinno bylo byc zdobycie i
                    utrzymanie Odessy. Sprzedaz polskiego zboza w basenie Morza Srodziemnego poprzez
                    Odesse a nie poprzez Amsterdam. Taka strategia zmienilaby historie swiata.
              • manny-jestem Re: Ciekawy link. 29.10.09, 21:45
                Ideologia sarmacka w wieku siedemnastym rzeczywiscie byla bardzo plynna. Na
                poczatku wieku Szymon Starowolski w swoich "Wojownikach Sarmackich" zawarl opis
                Wlodziemierza Wolynskiego jak i kilku nieszlachcicow. Pod koniec wieku
                rzeczywiscie zabetonowalo sie to juz w obrebie szlachty i to wlasciwie polskiej
                bo litewska miala inne wzorce.
                • rycho7 zupa cafka katolo-sarmaty 29.10.09, 22:03
                  manny-jestem napisał:

> Ideologia sarmacka w wieku siedemnastym rzeczywiscie byla bardzo plynna.

Jak sie nie jest parnoikiem to tego sie nie da wymieszac.
        • rycho7 Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 29.10.09, 21:26
          pan.scan napisał:

> Fajnie, gdyby Rycho7 pojawił się ze swymi informacjami.

To co piszesz w pelni sie zgadza. Idealem by bylo gdybys Ty i cala reszta to
          rozumiala.

Sarmaci nie byli zadnymi przyjemniaczkami. To byli twardzi ludzie, ktorzy
          walczyli o przezycie swoje i swojego potomstwa. Nie radzilbym liczyc na haselka
          "Chrzesianskiej Milosci Blizniego". Raczej marksistowskie zawlaszczanie nadwyzek
          produkcyjnych. Sarmaci jako pastuchy wiedzieli, ze lepiej doic niz zarzynac.

> ---> efektem "szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie".

Pod warunkiem, ze rozumiesz status wojewody. Na wojnie konieczny jest ten co
          "wojow wodzi". Wojewodow wybieral wiec. Demokracja stepowa. Wybor byl wazny
          jedynie tak dlugo jak wojewodzie sprzyjali bogowie. Kasus Benhakera. Jak Ci sie
          podwinie noga to Cie sfora rozszarpuje.

> alańskiego, matriarchat, długo notowany wraz ze swoimi przeżytkami

Wykopaliska potwierdzaja legende Amazonek (baba strzela z luku). Plemiona
          sarmackie byly tak malo liczne, ze do wojny zatrudnialy dziewice. Matriarchat
          byl naturalny gdy mlodziency (sredni okres przezycia 27 lat) (tata nie wraca
          ranki i wieczory) (zapomnialem jaka to ma przepiekna nazwe po chorwacku)
          wyruszali na "lowy". Legedy mowia, ze potrafili opuszczac "rodzine" na 27 lat
          (magiczna liczba kalendarza ksiezycowego.

> Słowem, Polacy są rasistami....

Ja wielbie swoje Heimaty. Polacy nie umywjaja sie do Czechow i Wegrow
          (Madziarow) ksenofobow, szowinistow, rasistow. Nie wchodze w zagadnienie
          Sarmackich plemion Chorwatow i Serbow. Ojciec Pasztun mial miedzy innymi synow
          Srb (Syrb) i Hrv (Hyrb). Dlatego ksiaze Kyrk a nie Krak.
          • pan.scan Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 29.10.09, 23:28
            Ze dwa lata wstecz, chyba pod wpływem jakiegoś twojego wątku kupiłem:

www.allegro.pl/item789976411_tadeusz_sulimirski_sarmaci.html
            i jestem pod wrażeniem pozbierania w całość i udowodnienia założenia o
            przemożnym wpływie Alanów/Sarmatów na życie Europy od Uralu po Wyspy, zaś
            historia panowania z huńskiego nadania zeslawizowanych panów nad słowiańskimi
            rabami; Srbów czy Belochrobatów,dowodzonych przez niesłowiańskiego w
            terminologii "żupana" (sic!- wszak to tak słowianski termin), karmionego
            kobylim mlekiem, swojskie nazwy od Chocim,Chocimy, Chocimsk, Chotiń(Hradec
            Kralove),Chocen (Włocławek) Chotynia (Mazowsze), Kotzen, Koetten, Chotinitz,
            Koetschen (Niemcy) itd - wszystko to jest fascynujące.
            A tu furt na okrągło o Żydach, Polakach, szmalcownikach, komunistach,
            haszystach i tuskich. A w doopie z tym!
            • pozarski Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 29.10.09, 23:37
              Rychujek tez o niczym innym,a te obrodyckie wstawki to tylko jakis margines jego
              zainteresowan. Syjonizm,judaizm,judeopolonia,to glowny nurt marksisty-leninisty
              rychuja.
              • pan.scan Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 30.10.09, 00:07
                1. Staram się odsiewać plewy od ziarna moich zainteresowań. Aktualnie ciekawi
                mnie wpływ Alanów pl.wikipedia.org/wiki/A%C5%82anija_W%C5%82adykaukaz
                Sarmatów czy Panien Roksolanek na Europę a szczególnie terytorium dzisiejszej
                Polski. R7 w tej materii ma niezaprzeczalną wiedzę.

2. W świetle tego co mam, aktualnie obowiązującą R7 teorię o chazarskim
                pochodzeniu Żydów aszkenazyjskich (co obraża moją wiedzę) mógłbym obalić
                jednym palcem. Szkoda, bo kilka lat wstecz facet podzielał również i moją
                opinię; dlaczego ją potem zmienił - dalibóg nie wiem.
                Reszty jego "judków, żydków" tudzież wypadów pod moim adresem nie komentuję bo
                i nie reaguję. R7 to dorosły chłopiec.
                • pozarski Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 30.10.09, 00:46
                  Koestler napisal juz swoj the 13th tribe,a pisal duzo lepiej od rychujka. R7
                  moglby skorzystac z innego dziela Koestlera i dac nam wszystkim spokoj.wink)
                  • piq a masz, Janeczku, coś ciekawego do powiedzenia? 30.10.09, 03:44
                    Jak nie, to idź lepiej zjedz jeszcze trochę baraniego łoju. Większy pożytek dla
                    ciebie i dla "nas wszystkich".
                    • pozarski Re: a masz, Janeczku, coś ciekawego do powiedzeni 30.10.09, 03:52
                      Picus,opowiedz,co ciekawego babcia ci opowiedziala o pierzynach i porcelanie,
                      ktore odziedziczyles. A poza tym,to pocaluj mnie wiesz gdzie.
                      • piq niestety, Janku, nie mogę cię pocałować... 30.10.09, 05:14
                        ...wiem gdzie, ponieważ jesteś ze wszystkich stron taki sam ze względu na
                        nadmiar sadła. Zresztą zawsze byłeś podobny z obydwu stron przewodu pokarmowego
                        i pod względem treści, i formy, i zapachu.
                  • pozarski Re: Ciekawy link. 30.10.09, 13:17
                    www.sprawynauki.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1378&Itemid=51
                    Jest o przodku rychujka!
                    • rycho7 urojenia depresji zimowej 30.10.09, 14:41
                      pozarski napisał:

> Jest o przodku rychujka!

Widze, ze jestes nasaczony emocjami, a brak Ci minimum wiedzy. Nigdy sie nie
                      podszywalem pod Polaka. Blizej mi do Miscovcov z Miszkolca. Ale i to zbyt na
                      polnocy.
                      • rycho7 Re: urojenia depresji zimowej 30.10.09, 14:50
                        rycho7 napisał:

> Ale i to zbyt na polnocy.

Doczytalem do Obodrytow. Powtorze wiec. Ja sie podszywam pod pochodzenie od
                        Obodrytow z okregu Baczka w serbskiej Wojewodinie. Po wegiersku komitat
                        Bacs-Bodrog. Bodrog to po wegiersku Obodryci. Dokladnie z okolic zamku Bodrog
                        kolo Apatina nad Dunajem.

Poniewaz Sarmaci byli koczownikami wiec wystepowali naraz w wielu miejscach.
                        Dotyczy to Chorwatow, Serbow i Obodrytow. Najazd Madziarow przecial zwiazki
                        polnocy z poludniem. A najazd ten to wiek przed Mieszkiem (Misco I).
                • piq ja się przychylam do rycha twierdzeń,... 30.10.09, 03:42
                  ...zwłaszcza gdy w Izraelu spotkałem Żydów z Węgier i Rumunii ze 100% wyglądem
                  aryjskim w naziolskim wręcz ujęciu (niebieskoocy blondyni). Nie mówiąc już o
                  moim serdecznym przyjacielu, który z wyglądu mógłby służyć u Otto Skorzennego,a
                  właściwie bardziej u Olafa Trygvassona, a obydwoje rodziców to Żydzi od pokoleń.

Kaganat chazarski był wieloetniczny, a żydostwo zostało wprowadzone tam w pewnym
                  momencie jako religia państwowa. Przynależność do ludu Izraela nabywa się w
                  końcu przez wiarę.

Znalazłem właśnie teraz taki link:
                  www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/127483
                  Rzeczy dość znane, tylko że ciekawostka: jest to żydowski portal.
                  • amamit Re: ja się przychylam do rycha twierdzeń,... 30.10.09, 06:01
                    a ja juz kiedys linkowalam TO, ale polecialo z watkiem...

1. www.youtube.com/watch?v=h1YI3Hnk8u0
                    2. www.youtube.com/watch?v=fiRbjRx0tEM
                    kolejne czesci mozna sobie sobie znalezc...

www.karaimi.org/index.php?p=101

www.youtube.com/watch?v=k4_Ly2Ol2Ms
                    znowu: nastepne czesci...

www.youtube.com/watch?v=h5D_8l47MvA
                    HaKaraim Street
                    Jerusalem, Israel

a "nordyckie" cechy wygladu to pewnie kaganat chazarski zaniosl na te Wegry w Rumunie? smile

wszystko od tylka strony... przepraszam...
                    ale teraz nie mam znowu czasu... wieczorem, albo jutro...

• rycho7 Karaimi bez watpienia nie sa judkami 30.10.09, 09:48
                      amamit napisała:

> www.karaimi.org/index.php?p=101

Karaimi nie w pelni przestrzegaja koszernosci. Kto przy zdrowych zmyslach na
                      stepie w kuchni nie gotowalby miesa z mlekiem, smietana, maslem.

Judki zawlaszczyly wiare mojzeszowa. Proponuje zapoznac sie z historia
                      nietalmudycznych wyznan hebrajskich.
                      • amamit Re: Karaimi bez watpienia nie sa ... 30.10.09, 19:06
                        no wlasnie...

a tu zaczyna sie pi...sanie glupot...

> Judki zawlaszczyly wiare mojzeszowa. Proponuje zapoznac sie z historia
                        > nietalmudycznych wyznan hebrajskich.

proponuje sie zapoznac z historia...
                        • amamit Re: Karaimi bez watpienia nie sa ... 31.10.09, 10:22
                          dla etnologow i historykow z bozej laski...
                          Karaimi Zydami nie sa, pierwszymi karaimami byli ... pierwszymi Bene Mikra...
                          karaimi dotarli do Chazarii i "stworzyli" Karaimow... nikt Ryszerdzie nikomu nic nie zabral, raczej dal...
                          to ciekawostka dla mnie, z jaka pewnoscia ktos w wiki np. napisal: Chazarzy wyznawali judaizm rabiniczny...
                          Chazarzy byli chrzescijanami, muzulmanami i karaimami... Potomkami Chazarow wyznajacych judaizm karaimski sa Karaimi... z czego sa zreszta dumni...
                          • rycho7 syjonistyczna hucpa ciegiem, ani krzty pokory 31.10.09, 11:10
                            amamit napisała:

> Potomkami Chazarow wyznajacych judaizm karaimski sa Karaimi...

Dzien bez klamstwa jest dla judka dniem straconym.

Karaimi bez watpienia nie sa potomkami Chazarow. Karaimi sa
                            potomkami Tatarow. Przez lata wydawalo mi sie, ze Karaimi sa
                            Kipczakami lub ich potomkami. Ale choc Kipczacy/Kumani/Polowcy sa
                            Tatarami to sa tam jakies skomplikowania historyczno/jezykowe.
                            Bezpieczniej jest wiec uzywac pojecia ogolniejszego. Bo Karaimami
                            bywaja tez Tatarzy z innych grup jezykowych, np. Nogaje.

Chazarow mozna wspolczesnie znalezc gdzies we wschodnim
                            Kazachstanie. Nie sa ani Zydami, ani zydami, ani Karaimami.
                            • amamit Re: syjonistyczna hucpa ciegiem, ani krzty pokory 31.10.09, 11:15
                              bzdury piszesz smile
                              bzdury, ktore zainteresuja znanych mnie Karaimow smile))
                        • rycho7 syjonistyczny unik 31.10.09, 10:56
                          amamit napisała:

> proponuje sie zapoznac z historia...

Judki jak zwykle goloslownie i golod.pnie.

Ja konkretnie proponuje Wam zapoznac sie, ze konkurencja miedzy
                          panstwami Judea i Izrael gdzies 300 lat pne. Hebrajscy przeciwnicy
                          monopolu Swiatyni Jerozolimskiej zostali nazwani Samarytanami i
                          uznani na zlo najwieksze. To herezja wewnatrz religji mojzeszowej.

Przyznam, ze mam dosc chandryczenia sie z hasbarnikami. Natezenie
                          klamstw z ich strony domaga sie rozwiazania ostatecznego.
                          • amamit Re: unik 31.10.09, 11:02
                            a drugi moj post przeczytales? czy zastosowales unik?
                            znam historie Samarytan... tyle, ze nadal nie wiem co ty masz do nich...
                            poza tym nawolywanie do ostatecznego rozwiazania czego to jest?
                            • amamit Re: unik 31.10.09, 11:13
                              ciekawe, ze taki ateista jak ty "uzywa" Samarytan...
                              Samarytanie byli zdrajcami...

ciekawe tez, ze jakos nie inetersuja cie bratobojcze wojny pomiedzy roznymi odlamami islamu...
                              • rycho7 Re: unik 31.10.09, 11:18
                                amamit napisała:

> Samarytanie byli zdrajcami...

Samarytanie uznawali swiatynie na Gorze Gilaed. Jak mogli zdradzic
                                wroga Swiatynie Jerozolimska? Slowosraczysz judkowa politagitka.
                                Masz zabeltana pustke czaszki.

Ja tez jestem dumnie zdrajca judkowych interesow. Bo mam moje wlasne
                                interesy. Nie urodzilem sie jako niewolnik biloskowschodnich debili.
                                • amamit Re: unik 31.10.09, 11:20
                                  jesli tak dobrze znasz ich historie, to wiesz o ktorej zdradzie pisze...
                                  • rycho7 logorhea 31.10.09, 11:23
                                    amamit napisała:

> to wiesz o ktorej zdradzie pisze...

Od lat jawnie pisze, ze programowo nie domyslam sie co inni mysla.
                                    Zyjacy autor ma szanse napisac wprost co mysli. Jak nie pisze to ja
                                    sie domyslam, ze autor nie mysli. Co widac, co slychac, co czuc.

Ty piszesz o zdradzie z wyuczonej politagitki. Nie moje lektury. Nie
                                    placa mi za hasbare.
                                    • amamit Re: logorhea 31.10.09, 11:27
                                      ja pisze to co wiem Ryszerdzie... ty tworzysz swoje ...
                                      narod z nazwa wyznania ci sie myli... ot i tyle...
                                      a co do Samarytan... byli zdrajcami... nie mamy o czym rozmawiac, jesli nie wiesz o jaka zdrade chodzi...
                                      popierasz swoje wypowiedzi argumentami, ktorymi mozesz sobie... domysl sie...
                                      • rycho7 zydokomuna 31.10.09, 11:42
                                        amamit napisała:

> nie mamy o czym rozmawiac, jesli nie wie sz o jaka zdrade chodzi...

Nie siedze w Twojej glowie. Tak trudno Ci zauwazyc, ze nie musze sie
                                        domyslac?

Jezow, Jagoda, Beria, Berman, Brystigerowa jakiego byli wyznania?

Jest zdrada przy podwojnej lojalnosci?
                                        • amamit Re: 31.10.09, 11:50
                                          wlasnie o tych/takich argumentach pisze...

• rycho7 Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:14
                              amamit napisała:

> poza tym nawolywanie do ostatecznego rozwiazania czego to jest?

Starczy wiecznych klamstw zawlaszczonych mendiow. Nie kupuj u Zyda,
                              nie sluchaj od Zyda. Zyd wieczny klamca. Zydzi wyemigrowali mafie z
                              Odessy do Nowego Jorku. Izrael azylem mafii.
                              • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:17
                                przeginasz Ryszerdzie...

przypomniec ci jak nawet w "czystym etno" Niemcu Zyda widziales...
                                jak ci pasuje, to cos wiem, a jak nie... to klamie ...
                                • rycho7 Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:20
                                  amamit napisała:

> przypomniec ci jak nawet w "czystym etno" Niemcu Zyda widziales...

Ja nie pamietam. Ty masz ujemna wiarygodnosc u mnie. Co chcesz
                                  osiagnac eskalujac lgarstwa?
                                  • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:23
                                    jasne...
                                    wiesz Ryszerdzie... ja nie mam sklerozy smile
                                    Browary Lodzkie, Anstadt... chyba jeszcze wisi... "wykopac" smile))
                                    • rycho7 Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:38
                                      amamit napisała:

> Browary Lodzkie, Anstadt...

Podziekowalem Ci za nauke. Nie twierdzilem wtedy (obecnie takze), ze
                                      jestem wszechwiedzacy. Nie uwazalem i nie uwazam tego za szczegolnie
                                      wazne. Jest to dla mnie szalenie ciekawy swiat lecz bez nadmiernego
                                      emocjonalnego zaangazowania.

Wykop sobie. Przypomnij sobie czy ja sie upieralem co do etniki
                                      Anstadta. Bardziej pamietam nielegalne machinacje nieruchomosciami.
                                      Przy durnym prawie przestepcami staja sie ludzie o roznej etnice.
                                      Parcela byla przeznaczona na tkalnie. Wybudowanie browaru bylo
                                      nielegalne. W tym samym czasie Zydom nie wolno bylo kupowac ziemi
                                      poza gettem. Kupili zanim car wydal dekret znoszacy zakaz.

Rozni nas to, ze ja nie odczuwam potrzeby klamstwami bronic swych
                                      ziomkow. Gen. prof. Karl Gebhardt zawisl na szubienicy z wyroku
                                      Trybunalu Norymberskiego. To Ty powinnas sie wstydzic z korzystania
                                      z nieruchomosci wybudowanej przez osobnika o tym samym imieniu i
                                      nazwisku. Masz czulszy etnicznie wech.

Mnie zupelnie nie przeszkadza zapach wiedzy o czarnych dziurach
                                      Karla Gebhardta. Ty domagaj sie haraczu dla holocaust industry od
                                      astronomow. Pecunia non olet.
                                      • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:47
                                        nie, nie upierales sie, ale zaczales pisac z przekonaniem, ze byl Zydem...
                                        podziekuj i teraz za nauke...
                                        przed ukazem byly jeszcze inne prawa. przynajmnie w Lodzi... ktore pozwalaly kupowac ziemie Zydom... pod pewnymi warunkami...
                                        ale tego sobie poszukaj...
                                        albo wiem co pisze, albo nie...
                                        to ja mam dosyc twojego wpierania mi...

o ktorych nieruchomosciach piszesz? zalosne to...
                                        ale niech ci... tych budowanych przez Anstadtow... nawet nie wiesz jak bardzo mi wstyd...
                                        • rycho7 Re: unik rikietierow 31.10.09, 12:03
                                          amamit napisała:

> podziekuj i teraz za nauke...

Dziekuje, przepraszam i przepraszam za przeproszenie.

Uwielbiam ten szmonces ("przepros") wydzielany przez Hasza i reszte
                                          haszystow. Ortodoksja nie boli? Nawet w czasie pogromu?

> o ktorych nieruchomosciach piszesz?

Napisalem, ze to dla mnie nie jest az tak wazne. Pamietam ogolniki.
                                          Ogolnie sama tez to potwierdzasz. Chcesz mnie pokonac zamulaniem.
                                          Pytasz i bedziesz pytac o szczegoly, szczegoly szczegolow ...

... Niech Cie cholera rzuca z jednego lozka na drugie.
                                          • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 12:12
                                            o jak ci sprawnie poszedl unik smile))
                                            albo postarales sie nie zrozumiec... etniczna percepcja? smile)

"o ktorych nieruchomosciach piszesz?"
                                            bylo o pochodzeniu wlascicieli, do czego ty "piales" jak to sie w Lodzi mowi...
                                            tak wiec o ktorych ci chodzi? Zydow czy Niemcow, ze napisze wprost...
                                            jesli o Niemcow, to nawet nie wiesz jak bardzo mi wstyd.
                                            zrozumiales wreszcie??? dotarlo... czy bardziej lopatologicznie ci wyjasnic?
                                            • rycho7 emocje bulgocza 31.10.09, 14:30
                                              amamit napisała:

> zrozumiales wreszcie???

Slowo daje, ze nie rozumiem. Mam etniczna aberacje domagania sie
                                              konkretu. Zeszwabienie wulgaris.

> czy bardziej lopatologicznie ci wyjasnic?

Chetnie. Ale najpierw spusc cisnienie z syfona.
                                              • amamit Re: emocje bulgocza 31.10.09, 20:33
                                                Ryszerdzie...
                                                mnie nic nie bulgocze... nastepny jestes, co to mu sie wydaje, ze budzi uczucia? smile))
                                                odpowiadam konkretnie i prosto... "sredniointeligentny" juz dawno by zrozumial...
                                                oczekuje tez konkretnych odpowiedzi: ktory etnos w moim przypadku sugerujesz? od innych sie juz dowiedzialam, ze nie jestem polska polka - moze ty masz konkretna propozycje? smile
                                                dlaczego uwazasz, ze jestem "przedstawicielka"? tylko nie wyjezdzaj mi z politagitkami...
                                                konkretnie poprosze...

a tu zes sie potknal...
                                                > Slowo daje, ze nie rozumiem. Mam etniczna aberacje domagania sie
                                                > konkretu. Zeszwabienie wulgaris.
                                  • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:42
                                    no coz... watek jednak nie wisi... jakis debil sie nim zajal...

ale tak bylo Ryszerdzie... wyjasnilam ci "kwestie" pochodzenia wlasciciela Browarow Lodzkkich...
                                    "rozmawialismy" tez o dzielnicy zydowskiej w tym watku...

jesli zaprzeczysz, bedziesz dla mnie ostatni...

bardzo nie lubie, jesli mnie ktos nazywa klamca...
                                    • rycho7 Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:47
                                      amamit napisała:

> jesli zaprzeczysz, bedziesz dla mnie ostatni...

Moge zaprzeczyc jak Ci tak wygodniej. Nie watpie jednak, ze mojej
                                      odpowiedzi nie przeczytalas, jak przeczytalas to nie zrozumialas, bo
                                      zrozumiec nie chcialas. Etniczna percepcja.

> bardzo nie lubie, jesli mnie ktos nazywa klamca...

To typowa cecha klamcow. Latwiej nie lubic niz starac sie o
                                      wiarygodnisc.

Ty wiesz ale nie powiesz co myslisz. Kobieta domaga sie od mezczyzny
                                      aby sie domyslal jej skrytych pragnien. Jakos role miedzy nami Ci
                                      sie nie pomylily?
                                      • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:51
                                        pisalam i przeczytalam za pozno... zreszta tez juz odpowiedzialam...
                                        • rycho7 Re: unik rikietierow 31.10.09, 11:57
                                          amamit napisała:

> zreszta tez juz odpowiedzialam...

Ciesze sie, ze nic nie myslalas. Dlaczego wiec nieslusznie sie
                                          domyslilem? Zdradzilas swa bezmyslnosc? Czy Samarytanie zdradzili
                                          bezmyslnosc judkow?
                                          • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 12:06
                                            zadam ci dwa powazne pytania Ryszerdzie smile

dlaczego uwazasz, ze rozmawiasz z przedstawicielem/lka...?

drugie pytanie jest prosba... czy mozesz przetlumaczyc smile))
                                            > Ciesze sie, ze nic nie myslalas. Dlaczego wiec nieslusznie sie
                                            > domyslilem? Zdradzilas swa bezmyslnosc? Czy Samarytanie zdradzili
                                            > bezmyslnosc judkow?
                                            • rycho7 Re: unik rikietierow 31.10.09, 14:01
                                              amamit napisała:

> dlaczego uwazasz, ze rozmawiasz z przedstawicielem/lka...?

Przynudzasz haselkami z politagitki. Nie identyfikujesz sie z tym
                                              belkotem?

> drugie pytanie jest prosba... czy mozesz przetlumaczyc smile))
                                              > > Ciesze sie, ze nic nie myslalas. Dlaczego wiec nieslusznie sie
                                              > > domyslilem? Zdradzilas swa bezmyslnosc? Czy Samarytanie
                                              zdradzili
                                              > > bezmyslnosc judkow?

Tlumacze: Ty wiesz ale nie powiesz. Nie powiesz co myslisz bo nie
                                              myslisz. Wiesz ze w politbibule pisza, ze zdradzili. Ale gojowi nie
                                              zdradzisz jak zdradzili. Takie talmudyczne "myslenie".
                                              • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 20:24
                                                nadal nie rozumiem, co piszesz... pewnie dlatego, ze nie mysle smile))
                                                poprosze po ludzku... bez slow politagitka, politbibula i podobnych...
                                                ze twoja percepcja jest naprawde cos nie tak...
                                      • amamit Re: unik rikietierow 31.10.09, 12:03
                                        rycho7 napisał:
                                        Etniczna percepcja.

ktory etnos sugerujesz?

> Ty wiesz ale nie powiesz co myslisz. Kobieta domaga sie od mezczyzny
                                        > aby sie domyslal jej skrytych pragnien. Jakos role miedzy nami Ci
                                        > sie nie pomylily?

to tobie sie cos myli... widzialam twoje zdjecie w wizytowce smile))

a serio... mnie nie chodzi o domysly lecz wiedze... jesli nie wiesz (a nie - nie domyslasz sie), nie mam o czym z toba dalej rozmawiac...
                    • pozarski Re: ja się przychylam 30.10.09, 18:03
                      October 29, 2009
                      Science confirms history

Holy Discovery
                      NATIONAL POST

An expert has found evidence to support claims that modern-day Jewish priests,
                      Cohanim, are descended from Aaron, the older brother of Moses. Menahem Kahana,
                      AFP, Getty Images Files Ultra-Orthodox Jews pray near the tomb of Eleazar, the
                      son of Aaron, in the West Bank. An expert has found evidence to support claims
                      that modern-day Jewish priests, Cohanim, are descended from Aaron, …

Dr. Karl Skorecki works on the cutting edge of molecular science,
                      revolutionizing medicine through genetics and the use of stem cells to test
                      anti-cancer therapies.

But as a sideline, the former University of Toronto professor has become world
                      famous for applying genetics to genealogy and transforming history. He has found
                      evidence to support traditional claims that modern-day Jewish priests, Cohanim,
                      are descended from a single common male ancestor — biblically said to be Aaron,
                      the older brother of Moses.

Among the other intriguing findings he has uncovered: that 40% of Ashkenazi Jews
                      can trace their descent to four “founding mothers” who lived in Europe 1,000
                      years ago, evidence that all Jewish communities share a common paternal origin
                      in the Near East, and genetic evidence supporting claims southern Africa’s Lemba
                      tribe may be Africa’s “Black Jews.”

“It began as a hobby, but it took on a life of its own,” Dr. Skorecki says. “I
                      didn’t think anyone would really be that interested. I’m a nephrologist and a
                      physician but I’ve always been interested in the genetic predisposition to disease.”

Fifteen years ago, as he attended Shabbat services at his Toronto synagogue, Dr.
                      Skorecki says his mind wandered during the reading of the Torah.

“A Cohen [Jewish priest] of North African, Sephardic, non-Ashkanazi origin was
                      called up to read the Torah and it just got me to thinking what we have in
                      common,” he says.

“I myself am also a Cohen, but of recent European ancestry. It struck me as
                      interesting that, on one hand, our paternal genealogies have been geographically
                      separated for at least a thousand years. Yet, on the other hand, we share a
                      Biblical oral tradition of common male ancestry dating back more than 100
                      generations.”

According to tradition, the status of priest (Cohen) was conferred on Aaron and
                      his sons, and has been passed on from father to son ever since the Exodus from
                      Egypt.

As he sat in his Toronto synagogue, Dr. Skorecki says, “I realized if that were
                      true, then it was a scientific hypothesis that was testable.”

He reasoned the Cohanim should all have a common set of genetic markers at a
                      higher frequency than the general Jewish population. After consulting Dr.
                      Michael Hammer, a geneticist at the University of Arizona and a pioneer in
                      studying the Y chromosome,

the two men developed an experiment to test his thesis.

Besides determining maleness, the Y chromosome consists almost entirely of
                      non-coding DNA, which is passed from father to son without recombination.
                      Therefore the genetic information on a Y chromosome of a man living today is
                      basically the same as that of his ancient male ancestors, with rare mutations
                      that occur along hereditary lines.

By tracking those neutral mutations or genetic markers scientists can come up
                      with the genetic signature of a man’s male ancestry.

Dr. Skorecki’s test found an array of six common chromosomal markers in 97 of
                      the 106 Cohens he tested. Calculations based on variations of the mutations
                      rooted the men’s shared ancestry 106 generations in the past — 3,300 years ago,
                      or the approximate time of Exodus.

He also discovered the common set of genetic markers in both Ashkenazi
                      (European) and Sephardic (North African) Cohens, indicating they shared the same
                      ancestry before their communities were separated more than 1,000 years ago.

“It’s amazing,” Dr. Skorecki says. “It’s like an archeological finding. But
                      instead of digging up in the sand, we dig in contemporary DNA.”

His findings triggered a storm of interest in Jewish genealogy and the
                      application of DNA analysis to the study of history.

The only child of Holocaust survivors, Dr. Skorecki was born and raised in
                      Toronto. He took his medical degree at the University of Toronto, where he
                      taught for 11 years before moving to Israel in 1995.

He is now director of the Rappaport Family Institute for Research in Medical
                      Sciences and a researcher at the Rambam-Technion University Medical Center in
                      Haifa, Israel’s largest medical centre. After moving to Israel, Dr. Skorecki
                      continued to dabble in genetic genealogy and conducted studies that suggest
                      there is genetic evidence to support a common paternal origin for all Jewish
                      communities.

In yet another study, Dr. Skorecki discoveredan unusual genetic signature,
                      thought to have originated in Central Asia, in more than half the Levites of
                      Ashkenazi descent.

“They seem to be the descendants of one man who lived about 1,000 years ago
                      somewhere between the Caspian and the Black Sea,” he says. “Whether his
                      ancestors originated there or he migrated from the Near East is unclear. We
                      can’t tell. But that is also the time and location of the mythical Khazar kingdom.”

Dr. Skorecki says one of the most surprising discoveries of his genetic analysis
                      of Jewish genealogy involves claims by the Lemba tribe of southern Africa to
                      have Jewish origins.

The Bantu-speaking tribe of roughly 70,000, now mostly Christians, are spread
                      across South Africa, Mozambique, Malawi and Zimbabwe. But the tribe’s oral
                      history claims Jewish ancestry, saying their founding fathers were Jews, led by
                      a man named “Buba” who sailed to East Africa.

Unlike any of their surrounding neighbours, the Lemba observe many Jewish
                      traditions, such as kosher-like dietary restrictions and slaughter practices,
                      male circumcision and one holy day a week.

“Most historians were skeptical,” Dr. Skorecki says. “But the genetic evidence
                      is one of the most surprising stories we’ve encountered.

It is not clear whether the genetic origin was Jewish or Arab or a mixture. But
                      a strikingly high number of Lemba males also carry the same genetic signature
                      markers Dr. Skorecki discovered in modern-day Jewish Cohanim.

More remains to be done, but Dr. Skorecki is convinced genetic research is a
                      powerful tool for historical study.

“It’s not perfect. It’s not physics. But it is not less reliable than lets say
                      fossil records, archaeology, liturgy or oral histories,” he says.

“In the larger context it adds further insight.”
                • piq ja się przychylam do opinii rycha... 30.10.09, 03:51
                  ...w tym sensie, że nie można jej odrzucić, a wręcz jest prawdopodobna.

Zwłaszcza od czasu, gdy w Izraelu spotkałem Żydów z Węgier i Rumunii ze 100%
                  wyglądem
                  "aryjskim" w naziolskim wręcz ujęciu (niebieskoocy blondyni). Nie mówiąc już o
                  moim serdecznym przyjacielu, który z wyglądu mógłby służyć na drakkarze Olafa
                  Trygvassona, a obydwoje rodziców to Żydzi od pokoleń.

Kaganat chazarski był wieloetniczny, a żydostwo zostało wprowadzone tam w pewnym
                  momencie jako religia państwowa. Przynależność do ludu Izraela nabywa się w
                  końcu przez wiarę.

Znalazłem właśnie teraz taki link:
                  www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/127483
                  • piq przepraszam za dwa wpisy, ale mi coś najpierw... 30.10.09, 03:52
                    ...wywaliło, a potem przywróciło. Myślałem, że ktoś wyklikał, jak to tu teraz w
                    zwyczaju, np. nasz ulubiony jasio.
                    • pozarski Re: picus,ze powtorze pytanie, co 30.10.09, 03:58
                      ci babcia opowiedziala o zastawie porcelanowej,ktora odziedziczyles po
                      granatowym dziadku?
                      • piq jest na niej napisane "Rosenthal",... 30.10.09, 04:15
                        ...więc chyba została zrabowana przez mojego dziadka panu Rosenthalowi. Ty już
                        wiesz jak, i kto to był pan Rosenthal.
                        • pozarski Re: Nie co jest napisane,picek, a jak 30.10.09, 04:34
                          sie to u niej w kredensie znalazlo. Pewnie granatowy dziadek znalazl na ulicy,co?
                          • piq nie, Janku, najpierw spalił pana Rosenthala... 30.10.09, 05:09
                            ...w stodole, a potem mu zabrał. Albo na odwrót, bo pan Rosenthal był mądry i mu
                            tak doradził, żeby sobie dziadek nie zabrudził niepotrzebnie granatowego munduru
                            listonosza. W końcu byli sąsiadami. Pani Rosenthalowa była ongi zachwycona, gdy
                            dziadek wsuwał jej ekspres przez szparkę, bo mówiła, że nigdy nie widziała
                            doręczyciela w czapce (doręczyciel pana Rosenthala nie miał czapki, bo ją
                            zabrano, gdy miał 8 dni).
                            • split01 Re: nie, Janku, najpierw spalił pana Rosenthala.. 30.10.09, 05:31

smile ,...
                              ===================================================================
                              Pani Rosenthalowa była ongi zachwycona, gdy
                              dziadek wsuwał jej ekspres przez szparkę, bo mówiła, że nigdy nie
                              widziała doręczyciela w czapce (doręczyciel pana Rosenthala nie miał
                              czapki, bo ją zabrano, gdy miał 8 dni).
                            • pozarski Re: Rozumiem,picusiu. Sam przeciesz po- 30.10.09, 14:43
                              wiedziales: Tak mnie
                              nauczyła moja babcia. I to jest zachowanie rycerskie.
                              forum.gazeta.pl/forum/w,13,31836313,,Uwaga_uwaga_o_forum_.html?v=2
                  • explicit Re: ja się przychylam do opinii rycha... 30.10.09, 04:34

Darn a ja myslalem ze mam cos z Wikinga wink ,...
                    ==================================================================
                    w Izraelu spotkałem Żydów z Węgier i Rumunii ze 100% wyglądem
                    "aryjskim" w naziolskim wręcz ujęciu (niebieskoocy blondyni). Nie
                    mówiąc już o moim serdecznym przyjacielu, który z wyglądu mógłby
                    służyć na drakkarze Olafa Trygvassona, a obydwoje rodziców to Żydzi
                    od pokoleń.
                    • marouder.eu Takich malych Vikingow nie bylo! 30.10.09, 04:39
                      Tak, ze se odpuscsmile
                • rycho7 Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 30.10.09, 09:06
                  pan.scan napisał:

> 2. W świetle tego co mam, aktualnie obowiązującą R7 teorię o
                  > chazarskim pochodzeniu Żydów aszkenazyjskich (co obraża moją
                  > wiedzę) mógłbym obalić jednym palcem.

Kultywujesz jakis mit o "aktualnie obowiązującej teorii". Ja faktycznie uzywam z
                  rzadka tego "argumentu" jako zlosliwosci wobec hasbarnikow. Ale z hasbarnikami
                  nie ma zadnej merytorycznej dyskusji.

Pamietam, ze kiedys w dyskusji z Euromirem przelczalem demograficznie Zydow z
                  kierunku chazarskiego. I mozliwe jest ich etniczne pochodzenie z ziemi Kanaan.
                  Byli oni od dawien dawna obecni w greckich polis na Krymie. Totez Aszkenazi moga
                  pochodzic od autentycznych hebrajskich kupcow, bez dewiacji wygnancow po 70 roku
                  ne. z prowincji Judea. Moze Sefardim to dewianci. Ale ich omijalem.

> Reszty jego "judków, żydków"

Dodaj sobie do tego hasbarnik i syjonistyczny propagandzista. Wsrod potomkow
                  ludow hebrajskich sa takze "self hate Jude". To druga strona medalu, ktorej nie
                  chcesz dostrzegac. Bo potomkami sa tez Palestynczycy.

Plemie Judy bylo jednym z 12 plemion Ziemi Obiecanej. Wspolczesna religijna
                  monopolizacja dziedzictwa przez judkow jest szalbierstwem. Oni obrazaja sie sami
                  klamstwami i pomowieniami. Ale takie sa skutki syjonizmu.

Ty aby zaznaczyc (obsikac) swoje miejsce w szeregu pomawiasz mie o jakichs Chazarow.
                • rycho7 sojusz broni Alanow i Galindow 30.10.09, 09:24
                  pan.scan napisał:

> wpływ Alanów... Europę a szczególnie terytorium dzisiejszej Polski.

O ile posugujac sie szerszym pojeciem Sarmatow byloby to prostsze to z Alanami
                  sie nie uda.

Alanowie byli chyba najbardziej ekspansywnym sarmackim plemieniem okolo 407 roku
                  ne. Zabrali sie za Ren wraz z Gotami, Galindami i horda innych. Galindowie byli
                  autentycznie ze wspolczesnych terenow Polski, z Mazur. Alanowie doszli nawet do
                  Maroka i przez wieki nie ulegali asymilacji. Prawdopodobnie wiekszosc z nich
                  zasymilowala sie jako szlachta na Polwyspie Iberyjskim. Zasadniczym problemem
                  jest blyskawicznosc asymilacji w tamtych wiekach. Jeszcze na stepach Pontu
                  (Ukraina) Sarmaci doskonale mieszali sie z Gotami i Slowianami.

Generalnie "wplyw Alanow" oceniam jako tradycje zabetonowywania ciemnogrodu.
                  Wprost przeciwnie od ideologii Rzymian.
            • rycho7 Re: Ciekawy dowód na unię polską ukrainską (smajl 30.10.09, 08:38
              pan.scan napisał:

> historia panowania z huńskiego nadania zeslawizowanych panów nad
              > słowiańskimi rabami

Akurat z tym wybitnie faszystowskim nurtem tej interpretacji zupelnie sie nie
              zgadzam.

Ja nawiazujac do mickiewiczowskiego "ostatniego zajazdu na Litwie" nazywam to
              ustrojem zajazdow.

Jezyk Slowian jest mieszanina wczesniejszego Baltoslowianskiego z Perskim. Z
              samego jezyka mozna wywnioskowac kto jakie role pelnil "na styku". Mamy iranskie
              slownictwo religijne. Mamy przyslowie gosc w dom Bog w dom. Cyryl i Metody
              chrystianizowali wykorzystujac stowianska tradycje "kosciola" objazdowego.
              Wszystko bylo na wozach, jak od tysiecy lat zyli Sarmaci, Scytowie, Kimerowie.

Sarmaci w roli kaplanow jezdzili od opola do opola w celu goszczenia na swietach
              religijnych. Byli oczekiwanymi religijnie goscmi. Slowianskie swieta byly
              obrzarstwem, opilstwem i orgia (aby sie bogowie nie pogniewali za skapstwo).
              Sarmaci wyzeral do cna wszelkie nadwyzki produkcyjne i jechali do nastepnego
              opola. Dokladnie tak jak wygladaly szlacheckie zajazdy. Byl to bardzo cwany
              psychologicznie sposob poboru podatku w naturze. Nawet z chetnymi do mieszania
              genow. Religijne Slowianki skladaly swa cnote w ofierze bogom plodnosci. Rola
              sarmackiego kaplana posrednika bardzo by mi sie podobala. Dlatego wychowywanie
              Slowianek na niewolnice dziewice wymagalo odrebnej legendy o smoku (symbol
              Scytow, handlarzy niewolnikami).

> "żupana" (sic!- wszak to tak słowianski termin)

To akurat termin awarski. Bardzi swiezy w skali historii stosunkow
              Slowiansko-Sarmacko-Scytyjskich.

Nie pojmuje jak Slowianie moga walczyc przeciwko Alanom z Poludniowej Osetii u
              boku naszych odwiecznych wrogow Gruzinow.

Nie pojmuje jak Slowianie moga walczyc przeciwko Pasztunom, od ktorych wywodza
              sie Sarmaci.
    • rycho7 niekompatybilnosc z Neandertalczykami 29.10.09, 20:26
      oleg3 napisał:

> ma znacznie starszą historie

Homo Sapens byl jednym gatunkiem z Neandertalczykami. Oznacza to, ze jedni z
      drugimi mogli plodzic dzieci. Niestety byla dosc zasadnicza roznica. Noworodek
      Neandertalczyka mial glowke za duza w stosunku do miednicy osobnicy ludzkiej, ze
      uzyje katolskiej terminologii. Totez Neandertalki mozna bylo dymac do woli.
      Natomiast ludzkie dziewice trzeba bylo chronic przed obcymi pod grozba ich
      niechybnej smierci przy porodzie.

To dosc mocny "argument" archeo za rasizmem. Co ciekawe geny Neandertalczykow w
      nas przetrwaly. Liczy sie wytrwalosc. Jak w starym ruskim kawale "... No
      sriemitsia nada".

Z punktu "widzenia" natury rasizm konczy sie "chowem wsobnym" czyli kazirodczymi
      chorobami genetycznymi. Zalecam ortodoksom. To eliminuje potrzebe uzycia lagi.
    • andrewleonard katole pany , żygi chamy 29.10.09, 22:08
      tak tak
    • marouder.eu Tak, tak, Olusiu:) 29.10.09, 22:11
      Widze, ze juz i Marksiu przypelzl, by z toba podykutowacsmile
      • andrewleonard katole żyją wiecznie, tylko atole zdychają 29.10.09, 22:14
        tak tak
    • fiddlercastrol Re: Prehistoria rasizmu 30.10.09, 05:33
      opisana jest w Mahabharacie.

Nasi protoslowianscy przodkowie (Adolf sie pomylil), biali najezdzcy
      ze swastykami na tarczach podbijaja doline rzeki Indus.

Stad w Indiach do dzis system kastowy.

• rycho7 cywilizacja Sarasvati 30.10.09, 09:36
        fiddlercastrol napisała:

> ze swastykami na tarczach podbijaja doline rzeki Indus.

W tej bajeczce jest ziarno prawdy. Protoplasci faszystow Pasztuni sa
        uciekinierami z terenow wspolczesnej pustyni Thar w hinduskim Radzastanie. Gdy
        wiecej wody splywalo z Himalajow po zlodowaceniu to tereny pustyni byly
        gospodarczym rajem cywilizacji Sarasvati o 500 lat starszej od Sumerow. Faszysci
        bajdurza bo kierunek podbojow byl odwrotny niz by chcieli.
      • dana33 az zal dupe sciska, jak mowi scan.... 31.10.09, 12:38
        zaczelam sie dowiadywac tylu intersujacych rzeczy od scana i manny, a tu
        chalercia, znow na zydow zjechalo....

jaka szkoda.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka