absztyfikant 27.01.10, 08:53 www.rp.pl/artykul/2,425224_Chiny_gonia_Zachod_w_nauce__Wkrotce_go_przescigna.html Very goodah, Asia power! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:02 Co w tym takiego goodah,ze komunistyczne Chiny przescigna (co watpliwe) demokratyczny Zachod? Te Japonki chyba ci zaszkodzily. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:06 Goodah goodah, bedzie przynajmniej inaczej. Komunistyczne? Teraz coraz bardziej tylko z nazwy. Na pohybel Szwabom i Zabojadom, a Jankesi i tak sobie poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:08 Zanim to nastapi, islamisci wyrżną im naukowcow i bedzie po herbacie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:13 Taka ciekawostke znalazlem: 1421: The Year a Chinese Muslim Discovered America www.islamawareness.net/Asia/China/america.html Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:14 Azjaci sie z nimi nie pieszcza tak jak zidiocialy do reszty Zachod. Nie musza))) Chiny 1 328 020 000 ludzi, islam - 2% Korea Poludniowa 48 508 972 ludzi, islam - 0,07% Japonia 127 078 679 ludzi, islam 0,12% Franc(j)a 64 303 000 ludzi, islam ponad 10% Ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:35 Co tam procenty. Ich jest kilkadziesiat milionow w Chinach i mieszkaja w kupie. Jeszcze o nich uslyszymy. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Co do tego nie mam watpliwosci 27.01.10, 10:03 Tylko scenariusz tego filmu bedzie nieco inny Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:12 > Goodah goodah, bedzie przynajmniej inaczej. Absztyfikant gotów jest sprzymierzyć się z diabłem byle tylko pognębić cywilizację, w której się wychował. Bywa tak. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:16 Diablem? Jestes przezarty nienawiscia w stosunku do cywilizacji, o ktorej nie masz zielonego pojecia. W Chinach byla juz wyrafinowana kultura, kiedy nasi przodkowie siedzieli na drzewach. Mozna powiedziec, ze historia zatacza kolo. Lepiej sie z tym zawczasu pogodzic. I schylic glowke w pokorze. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 09:37 Żal mi Cię absztyś. Nie potrafisz identyfikować się z narodem, w którym się urodziłeś, cywilizacją do której należysz. Rozpaczliwie poszukujesz idei, a tu pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:02 Z kim ja sie identyfikuje, to moja sprawa. Przede wszystkim identyfikuje sie ze samym soba. Po drugie z ludzmi, ktorzy sa mi drodzy. A w Azji, ktora mialem okazje niedawno troszke poznac, czulem sie nie tylko bezpiecznie, ale i po prostu dobrze. Ci ludzie maja pozytywne wibracje. Zona PF pomieszkiwala kiedys w Japonii. Na pewno dobrze wspomina ten okres w swoim zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:04 Ale juz Chinczycy, absztysiu,niezbyt dobrze pamietaja wspolne pomieszkiwanie z Japonczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:08 Moj drogi, na naszym kontynencie jeszcze niedawno grzaly sie piece krematoriow. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:19 I jeszcze bardziej niedawno istnialy obozy koncentracyjne. Chcesz mnie pocieszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:22 Nie, nie chce. Zastanawiam sie tylko skad sie bierze ta wyimaginowana moralna wyzszosc i rzeczywista pogarda Europejczykow w stosunku do Azji Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:25 Myslisz, ze to pogarda przemawia przez tych, ktorzy nie spiewaja rewolucyjnych piesni na czesc zwycieskiego komunizmu w Chinach? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:28 A czy ja wychwalam chinski komunizm? Spokojnie, liberalizacja tego kraju jest nieunikniona. Walca historii nie da sie zatrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 10:30 Jak na razie walec historii ma sie w Chinach dobrze,zeby nie powiedziec: swietnie. Zeby twoje prognozy byly prawdopodobniejsze od tych,ktore fasuja nam spece od globalnego ocieplenia. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Opowiem Ci cos 27.01.10, 10:38 Dowiedzialem sie tego od znajomych Chinczykow. Niedawno w chinskiej TV emitowano program na zachodniej licencji typu Idol czy Star Academy. Ludzie wysylaja esemeski i wybieraja najlepszego wokaliste-amatora. Z tlumu uczestnikow zostaje gwiazda, a inni odpadaja w poszczegolnych etapach. I wiesz co? KPCh zakazala nowej edycji, bo jak to moze byc, ze ludzie moga sami decydowac. Im sie przeciez mowi jak ma byc. A program bil rekordy popularnosci. To sie podobno odbilo poteznym echem w calym panstwie srodka. Komuszki sie osmieszyly walczac z pioseneczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Opowiem Ci cos 27.01.10, 10:40 Wcale sie nie osmieszyly, Absztys. Pokazaly kto ma wladze po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Opowiem Ci cos 27.01.10, 10:45 E tam, to naprawde nie sa idioci. Komunizm to u nich trzyma sie tylko na sztandarach. Mlodzi Chinczycy sa zapatrzeni w USA. Swoja droga kazdy chinski nastolatek umie obchodzic cenzure netu. Dla nich to latwiejsze niz dla nas ominiecie bana od krwawej Siwej. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Opowiem Ci cos 27.01.10, 10:46 Nie wiem jak sie sprawy maja na chisnkiej prowincji, ale poczytam sobie na ten temat, mam sporo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I prześcigną 27.01.10, 09:19 kiedys, moze. Poki co ilosc jeszcze nie przechodzi w jakosc. I kiedys tez zlodziejstwa naszych idei nie beda wystarczyly i trzeba bedzie samemu zaczac myslec. I wtedy zobaczymy co sa naprawde warci. Poki co nalezy myslec o poprawie naszej nauki. PF Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant oj PF 27.01.10, 09:24 Jak Zachod eksploatowal Chiny, to bylo dobrze, nie? Stara europejska ku... Francja ma w tym niesamowite osiagniecia. Wojny opiumowe etc. Mozna dlugo wymieniac. Skonczylo sie wasze pasozytnictwo i strach wam w oczy zaglada. I very goodah. A teraz zastanowmy sie wspolnie kto od kogo co kradl: fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_des_sciences_et_techniques_en_Chine Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: oj PF 27.01.10, 09:55 Fhhhrancja Pozarsiu, Fhhhrancja - miedzy innymi of course. czytaj dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: oj PF 27.01.10, 10:02 No i Stany Zjednoczone,zeby byc jeszcze dokladniejszym. Tym nie mniej,kiedy sie mowi o wojnach opiumowych ma sie na mysli wlasnie Angoli, bo to oni byli glownymi aktorami, absztysiu. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: oj PF 27.01.10, 10:11 Bo Francja to przeciez stara ku... i jak nadarza sie okazja, to zawsze dupe nadstawia. Tak bylo, jest i bedzie. W 1857 wojska brytyjsko-francuskie zajęły Kanton, a w 1860 wkroczyły do Pekinu. Rezultatem tego były dalsze ustępstwa Chin usankcjonowane traktatami tiencińskimi z Wielką Brytanią, Francją i USA (1858), traktatem ajguńskim z Rosją (1858) oraz traktatami pekińskimi (1860). W 1861, po śmierci cesarza Tongzhi w wyniku przewrotu pałacowego przejęła rządy cesarzowa-wdowa Cixi, która po uzyskaniu zbrojnego poparcia Wielkiej Brytanii i Francji stłumiła powstanie tajpingów. Nadal jednak wybuchały lokalne powstania antymandżurskie, inspirowane najczęściej przez tajne organizacje narodowe, związane z Białym Lotosem. pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Chin Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: oj PF 27.01.10, 09:46 Wojna opiumowa to Angole. Ja sympatia do Chinczykow mam. Ale obchodzi mnie wpierw moj kraj rodzinny, kraj w ktorym mieszkam, Europa, nasz krag cywilizacyjny a potem dopiero swiat, ktorego Chiny sa waznym elementem. Co i tobie radze. PF Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant cos slabo u was z wiedza historyczna 27.01.10, 09:59 Ubi bene ibi patria PF, czego jestes chodzacym przykladem. Nasz krag powiadasz? Wojny opiumowe – wojny kolonialne Wielkiej Brytanii i Francji z cesarskimi Chinami mające na celu wymuszenie ustępstw handlowych, m.in. w handlu opium. pl.wikipedia.org/wiki/Wojny_opiumowe * I wojna opiumowa (1839-1842) * II wojna opiumowa (1856-1860), niekiedy traktowana jako dwa odrębne konflikty zbrojne Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: cos slabo u was z wiedza historyczna 27.01.10, 10:05 Polska wiki? Myslalem,ze masz watpliwosci co do polskiej wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: cos slabo u was z wiedza historyczna 27.01.10, 10:08 W angielskiej pisza to samo. W szwedzkiej pewnie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: cos slabo u was z wiedza historyczna 27.01.10, 10:22 Niezupelnie: The Opium Wars (simplified Chinese: 鸦片战争; traditional Chinese: 鴉片戰爭; pinyin: Yāpiàn Zhànzhēng), also known as the Anglo-Chinese Wars ale: Belligerents United Kingdom France United States United States of America (1856 and 1859 only) Qing Dynasty Qing Empire Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: cos slabo u was z wiedza historyczna 27.01.10, 10:24 wojny opiumowe, działania wojenne: 1839–42 Wielkiej Brytanii, 1856–58 i 1859–60 Wielkiej Brytanii i Francji, przeciwko Chinom; w ich następstwie Chiny musiały udzielić Wielkiej Brytanii, Francji, Rosji i USA koncesji handl. i terytorialnych. encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3951345 Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: cos slabo u was z wiedza historyczna 27.01.10, 10:27 Nie chodzi o to, Absztysiu. Przeciez to jasne,ze Francja brala udzial,ale wojny opiumowe zwane sa angielsko-chinskimi, nie angielsko-francusko-chinskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 milosc do imperium czy do podbitych? 27.01.10, 10:09 polski_francuz napisał: > Ja sympatia do Chinczykow mam. Ja zdecydowanie nie mam. Chiny to imperium, ktore podbilo ponad 50 narodowosci. To imperium narodowosci Han. Czy Ty masz sympatie do uciskajacych? Ja sympatie moge miec jedynie do zdobywcow u mych stop. Przypisuje sobie przodkow miedzy innymi wsrod Sogdyjczykow, wspolczesnie prowincja XingJang. Ale ansolutnie nie mam wspolczesnie sympatii do tamtejszych islamskich dewiantow. Pozostalych 50 narodowosci nie znam. Mam miec sympatie bo nie znam? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wrogowie naszych wrogow 27.01.10, 14:13 sa naszymi przyjaciolmi. Wot princip. PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Wrogowie naszych wrogow 27.01.10, 17:56 polski_francuz napisał: > sa naszymi przyjaciolmi. Nawiazujesz do wspolnych manewrow rosyjsko-chinskich? Gratuluje sojuszu z Tajwanem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Wrogowie naszych wrogow 27.01.10, 18:10 "Nawiazujesz do wspolnych manewrow rosyjsko-chinskich?" Licze na to, ze jedni chca wymanewrowac drugich. Na jednej konferencji spotakalem Tajwanczyka i nawet z nim zjadlem lunch. Ciagnalem go za jezyk co do przyszlosci z Chinami. Ale jakos sie nie zdenerwowal. I wytlumaczyl mi, ze trza sie na Hong Kong popatrzec by zrozumiec jak to sie skonczy. Pokojowo i z korzyscia dla Chin. Juz teraz chyba Tajwanczycy inwestuja na kontynencie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 rechot Marksa 27.01.10, 09:16 absztyfikant napisał: > Asia power! Wartosc dodana powstaje z pracy. Prace przeniesiono do Chin. Wladze Chin placa Chinczykom maksymalnie malo. Przechwytuja wiekszosc wartosci dodanej. Maja z czego oplacac badania naukowe. Komunizm przegral, wygrala Komunistyczna Partia Chin. Proletariusze wszystkich krajow uczcie sie chinskiego. Zatesknicie za luksusem gulagow. Oddajcie ostatni grosz na tace. Watykan obroni Was przed ciezarem waszych portfeli. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ____sami chcieliście globo-marginalizacji i chłamu 27.01.10, 09:39 importowanego za eksport miejsc pracy z Polski!!!!!!! (reszta "cywilizacji odŻEGNUJACEJ się od ŻEGNANIA - mniej mnie obchodzi) Od zawsze pokazywałem Wam Wasze sprzeczności w dwójmyśleniu! Chcieliście konkurować jednocześnie 1* -zarobkami z namniej zarabiającymi na Globie ale konsumować tyle co ci, 2* - ktorzy Was w to myslenie podpuścili!!!!!!!!! ______________IQ=?__________________ Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 obraza bolszewika 27.01.10, 10:01 hasz0 napisał: > Od zawsze pokazywałem Wam Wasze sprzeczności w dwójmyśleniu! Tak ci sie jedynie wydaje. Ja Ci pisalem, ze zgadzamy sie w 99%. Bo Ty glosisz poglady marksistowsko-bolszewickie. Niestety napisanie prawdy o Twoich pogladach obraza Cie. I to jest wlasnie ten 1% roznicy miedzy nami. Ja uzywam mojej semantyki do opisu rzeczywistosci. Ty uzywasz swojej semantyki, hermetycznej uzywanej jedynie w Twoim kolku rozancowym. > ______________IQ=?__________________ Zapewniam Ci, ze prawdopodobienstwo, ze inni takze beda mieli 19,5 cm jest bardzo male. Jestes Wyjatkowy, Wybrany, musi z Narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Podobnie kiedyś pisano o technologii japońskiej, 27.01.10, 13:28 ale jeśli przyczyniłoby się to do przemian społecznych w Chinach, to czemu nie. Nie miałbym nic przeciwko temu, żeby Chinami ponownie zaczął rządzić cesarz. Odpowiedz Link Zgłoś
polski.kret Ale nie przegonią. Bo się wstydzą łaty na dupie! 27.01.10, 14:55 PK yn Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 15:17 Watpie ze przescigna. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 16:57 manny.... zrob sobie teraz sygnaturke ze slow obamy... jego "I'd rather be a good one-term president than a mediocre two-term leader" jest juz ogloszeniem rezygnacji.... Read more: www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1246202/Obama-Id-good-term-president-mediocre-term-president-new-poll-shows-hes-divisive-president-yet.html#ixzz0dpRshwFb Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 17:03 Mowi sie o nim: drugi Carter. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 16:55 a ubecki judo-komrad absztyfikant bardzo sie z tego cieszy. sure,what's new. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 17:04 Rzym juz dawno upadl, podobnie Egipt, Babilonia, Bizancjum czy Asyria. Nie martw sie ciotka, upadku USA nie dozyjesz na pewno. Ale to, ze Zydzi przetrwaja to pewne Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant ktos wycial vicky17 27.01.10, 17:05 Nie klikajcie w jej posty!!! Stesknilem sie za jej intelektem, zrozumcie Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: ktos wycial vicky17 27.01.10, 17:07 Mam ciotke wygaszona; to lepsza metoda od klikania.) Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Chiny gonią Zachód w nauce. I prześcigną 27.01.10, 17:20 absztyfikant napisał: > Rzym juz dawno upadl, podobnie Egipt, Babilonia, Bizancjum czy Asyria. Nie mart > w > sie ciotka, upadku USA nie dozyjesz na pewno. Ale to, ze Zydzi przetrwaja to pe > wne > > haha judo-komradzi wujku, widze,zes wrocil pelen zycia i checi do kapowania. no wszak teraz podziwiasz zoltych komradow a tam kapowanie,kradziez i bestialstwo to "bread and butter". nic dziwnego,ze w tej szczecinskiej korei pln. dobrze sie czules. poza tym komradzi wujku jakos nie widze tlumu amerykanow,ktorzy udaja sie do chin by zdobyc wiedze na tych najlepszych uniwersytetach swiata,ale sporo widac w stanach chinczykow,ktorzy prawde powiedziawszy dosc czesto kradna wiele technologii amerykanskich. wszak chyba czytujesz prase to wiesz co u nas sie dzieje, chociazby w sprawie tej afery googla.tia jest co i kogo podziwiac pionierze. Odpowiedz Link Zgłoś