Dodaj do ulubionych

Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antysemitą

30.01.10, 22:38
"Prof. Krzysztof Jasiewicz
jest jednym z największych znawców dziejów najnowszych Ziem Wschodnich Rzeczypospolitej. Oprócz badań prowadzonych w Polsce i polskich instytucjach na Zachodzie zapoznał się z większością archiwów posowieckich w europejskiej części byłego czerwonego imperium (Litwa, Łotwa, Estonia, Rosja, Białoruś, Ukraina, Mołdawia). Kieruje Samodzielną Pracownią Analiz Problemów Wschodnich w ISP PAN w Warszawie. Jest autorem m.in. książek „Pierwsi po diable. Elity sowieckie w okupowanej Polsce 1939–1941”, „Lista strat ziemiaństwa polskiego 1939–1956“, redaktorem tomów „Świat niepożegnany“, „Europa nie prowincjonalna“. W swojej najnowszej książce „Rzeczywistość sowiecka 1939 –1941 w świadectwach polskich Żydów“ zajął się zjawiskiem kolaboracji części Żydów – obywateli II RP – z sowieckim okupantem."

"Rz: W opublikowanej dziewięć lat temu książce „Pierwsi po diable” dowodził pan, że kolaboracja Żydów z Sowietami była znikoma, ale została wyolbrzymiona przez Polaków. W swojej nowej pracy „Rzeczywistość sowiecka 1939 – 1941 w świadectwach polskich Żydów” pisze pan, że część Żydów jednak współpracowała z okupantem.
(...)
Rz: Nie boi się pan, że zostanie okrzyknięty antysemitą?

Bardzo się boję. Podczas spotkania w Pen Clubie podszedł do mnie pewien znany autor i poprosił o przyjacielską radę. Powiedział, że pisze książkę i niestety nie uda mu się ominąć opisu relacji polsko-żydowskich na Kresach. I choć wcale nie wartościuje tego, co się działo, jedynie przedstawia suche fakty, wychodzi mu obraz dość ponury. „Boję się strasznie – mówił – co z tego wyniknie. Nie mam złych intencji, nie mam nic przeciwko Żydom, ale obawiam się, że zostanę posądzony o antysemityzm”. Powiem szczerze, nie umiałem mu nic poradzić. Uważam jednak, że książek nie powinno się dzielić na antysemickie i filosemickie, lecz na dobre i złe.
(...)
Rz: Na przykład definicja antysemityzmu?

Choćby. Mam ogromny szacunek do Żydów, uważam, że są „naszymi starszymi braćmi w wierze”, chylę czoła przed ich wielką tragedią. Ale nie mogę zaakceptować sytuacji, że każda uwaga krytyczna pod adresem Żydów jest automatycznie odbierana jako antysemicka. To dławi wolność naukową, wszelką swobodną wymianę myśli. Wbrew pozorom najbardziej uderza to w Żydów. Złudne jest bowiem przekonanie, że Polacy wraz z wymarciem świadków zapomną o wydarzeniach na Kresach, a resztę zrobi autocenzura niektórych historyków uważających, że pisanie krytycznie o Żydach jest w złym stylu i nie ułatwi kariery.
(...)
Rz: Powiedział pan o wytworzonym przez żydowskich historyków aparacie pojęciowym...

Norman Davies w jednym z wywiadów opowiadał, że w latach 70. do Londynu przyjechał znany historyk Holokaustu Jehuda Bauer. Ambasada Izraela zorganizowała z nim spotkanie, na które zaprosiła wszystkich historyków żydowskiego pochodzenia mieszkających w Anglii. Davies dostał się tam dzięki znajomości z Polonskym. I był zszokowany. Bauer przedstawił bowiem instruktaż, jak należy pisać o II wojnie światowej. Po pierwsze cierpienia Żydów należy wyłączyć z losów innych narodów. Po drugie ludzi należy podzielić na trzy kategorie. Katów, patrzących obojętnie i ofiary. Kaci to „naziści i ich kolaboranci”, patrzący z boku to Polacy, a ofiary to oczywiście Żydzi. Na żadne niuanse nie ma miejsca.
(...)"

www.rp.pl/artykul/426813_Recepta_na_prawdziwy_antysemityzm.html
Obserwuj wątek
    • gini Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 30.01.10, 22:45
      to juz trzeci watek na temat jasiewicza.to pokazuje, ze ludzie wrecz
      sie boja ,pisac prawdy, historia jest wykoslawiana, pokazuje sie
      tylko jedna strone medalu....
      • cyniol Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 30.01.10, 22:53
        gini napisała:

> to juz trzeci watek na temat jasiewicza.to pokazuje, ze ludzie wrecz
        > sie boja ,pisac prawdy, historia jest wykoslawiana, pokazuje sie
        > tylko jedna strone medalu....

to tez pokazuje, ze czytaja tylko swoje watki.
      • janusz2_ Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 30.01.10, 22:53
        gini napisała:

> to juz trzeci watek na temat jasiewicza.

upss - nie zauważyłem wątku cyniola, który jeszcze wisismile
        Przepraszam.

> to pokazuje, ze ludzie wrecz
        > sie boja ,pisac prawdy, historia jest wykoslawiana, pokazuje sie
        > tylko jedna strone medalu....

Uważam, że pokazuje pewien mechanizm "terroryzmu" intelektualnego,
        jaki ma miejsce.
        Na bazie niesamowitej tragedii Żydów w czasie IIWŚ, zrobiono współcześnie kaganiec, który nazwano antysemityzmem, które to
        pojęcie jest dowolnie szeroko interpretowane. Oczywiście
        "interpretatorzy" muszą być "słuszni".
        • cyniol Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 30.01.10, 22:57
          janusz2_ napisał:

> gini napisała:
          >
          > > to juz trzeci watek na temat jasiewicza.
          >
          > upss - nie zauważyłem wątku cyniola, który jeszcze wisismile
          > Przepraszam.
          >
          nie szkodzi, jest jeszcze watek aaki. Strach profesora w swoim wlasnym kraju
          przeraza, ale powoli zmienia sie na lepsze.
          forum.gazeta.pl/forum/w,13,106515170,106515170,prof_jasiewicz_o_.html
          • haszszachnat Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 30.01.10, 23:02
            Amok, nic takiego. Jutro januszek2_ pójdzie do spowiedzi i na msze. Jest szansa,
            ze spokornieje i bedą jeszcze z niego ludzie, lub stanie sie na odwrót. Wszystko
            zalezy od tego kto bedzie wygłaszał kazanie i co z tego w januszku2_ zostanie.
            Masz awansem trzy aakusie big_grin big_grin big_grin
      • rycho7 kazus Massady 31.01.10, 06:46
        gini napisała:

> pokazuje sie tylko jedna strone medalu....

Narody postepuja zgodnie ze swoimi interesami. W propagandzie ukrywa sie
        interesy pokazujac jedynie cechy pozadane, pozytywne.

Bojownicy o wolnosc ZAWSZE sa bandytami z punktu widzenia prawa przeciwko
        ktoremu walcza o wolnosc. Dotyczy to takze w II Rzeczypospolitej Zydow,
        Ukraincow, Litwinow, ... Dotyczy takze Polakow w Generalnej Guberni, z
        Powstaniem Warszawskim lacznie.

Walka o wolnosc, tak jak kazda dzialanosc zbrojna wymaga zasilania finansowego,
        materialnego. Bojownicy nie sa w stanie sami zarobic na walke. Totez musza
        okoliczna ludnosc zmusic do placenia "podatku"/riketu. Z punktu widzenia prawa
        "okupanta" jest to zawsze mafijne wymuszanie okupu. Tak wlasnie traktowali i
        przedstawiali Rzymianie dzialalnosc Zydow z Massady. Tak hitlerowcy traktowali
        AK. Tak Polacy traktuja Bandere i UPA.

Kazda ze stron konfliktu interesow zawsze przedstawia jedna strone medalu.
        Religianci dodatkowo maca to "uczuciami religijnymi".
    • pozarski Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 06:55
      Mam nadzieje,z eznawca Kresow wspomnial i o Polakach w szeregach NKWD.
      • rycho7 chanba wrogow realizatorow Endloesung 31.01.10, 07:22
        pozarski napisał:

> Mam nadzieje,z eznawca Kresow wspomnial i o Polakach w szeregach NKWD.

Pamietamy, ze to byli alianci wrogow judkowych terrorystow w Palestynie.
      • snajper55 Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 12:11
        pozarski napisał:

> Mam nadzieje,z eznawca Kresow wspomnial i o Polakach w szeregach NKWD.

"...współpracę z Sowietami podjęły wszystkie mniejszości. Także Białorusini czy
        Ukraińcy. A nawet Polacy.

Ci Polacy byli z marginesu społecznego?

Część tak, ale kolaborowali także tak zwani przeciętni obywatele."

S.
        • pozarski Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 13:13
          Mnie chodzilo o te uzbrojone i dowodzone przez nkwd oddzialy polskiej samoobrony
          przed Ukraincami, o ktorych juz tu byla mowa. Nie o jakichs tak zwanych
          przecietnych obywateli.
          • gini Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 13:20
            pozarski napisał:

> Mnie chodzilo o te uzbrojone i dowodzone przez nkwd oddzialy
            polskiej samoobron
            > y
            > przed Ukraincami, o ktorych juz tu byla mowa. Nie o jakichs tak
            zwanych
            > przecietnych obywateli.

no i byly takie sam dales artykul glabie, w ktorym tlumaczyli motywy.
            napisz o AL o polskich komuchach, sprzedawczykach, bo byli tacy, i
            nikt cie nie oskarzy o antypolonizm, jak wy oskarzacie wkolo
            wszystkich o antysemityzm.
            • pozarski Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 13:24
              Wyjatkowo giniucha dla ciebie 3 usmiechy felczerka: wink) wink) wink)
              • gini Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 13:29
                https://ugotuj.to/im/6/2420/z2420186M.jpg
              • haszszachnat Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 13:32
                Ooooo, sorry, felczerek tak wink się nie usmiecha a usmiecha sie, jak na przygłupa
                przystało własnie tak big_grin big_grin big_grin
                Oczywizda dotyczy to tylko sytuacji kiedy nasz docctore próbuje posługiwać sie
                przyciężkawym, poniemieckim poczuciem humoru i usmiecha sie od ucha do ucha np
                na pogrzebie.
                • pozarski Re: Nie boi się pan że zostanie okrzyknięty antys 31.01.10, 13:46
                  Trudno. Niech wiec beda moje wlasne,specjalnie dla giniuchy.wink
                • gini Re: macie usmieszek od abszczyla 31.01.10, 13:47

https://www.gify.org/bazagif/trupie_czaszki/scheletril004.gif
                  .
          • rycho7 rola Istriebitielnych Batalionow 31.01.10, 13:42
            pozarski napisał:

> uzbrojone i dowodzone przez nkwd oddzialy polskiej samoobrony

Jaja sobie robisz. Albo nie wiesz jak rzeczywiscie dzialaly te oddzialy. Chyba,
            ze przykladowo ciesza Cie pogromy Zydow na konto AK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka